• Sonuç bulunamadı

AraĢtırmada hem nicel hem de nitel analiz yöntemleri kullanılmıĢtır.

Nicel verilerin analizinde;

Deney ve kontrol gruplarına ön test olarak uygulanan “Deneysel ĠĢlem Öncesi Uygulanan Problem Çözme Becerisi Ölçme Testleri”; ön test ve son test olarak uygulanan “Akademik BaĢarı Testi”, “Problem Çözme Becerisi Ölçme Testi” ve “Motivasyon Anketi”nden elde edilen verilerin istatistiksel analizinde bilgisayar paket programı kullanılmıĢtır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma değerleri hesaplanmıĢ, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin denkliklerine bakılmıĢ, verilerin normal dağılım durumları incelenmiĢ ve bağımlı ve bağımsız gruplar t-

testlerine yönelik çözümlemeler yapılmıĢtır. Ġstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<.05 olarak alınmıĢtır.

Arastırmacı tarafından gelistirilen basarı testinin pilot uygulama sonucu analizlerinde madde gucluk ve ayırt edicilik indeksleri ile guvenirlik hesaplamada kullanılan KR- 20 guvenirlik katsayısı hesaplanmıstır.

Deney ve kontrol gruplarının denk olup olmadığını kontrol etmek amacıyla akademik baĢarı testi ön test puanları bağımsız gruplar t-testi yapılarak çözümlenmiĢtir. T-testi yapılmadan önce verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini test etmek amacıyla da normallik testi yapılmıĢtır.

Deney ve kontrol grubu ortalamalarının anlamlı bir Ģekilde farklılaĢtığı durumlarda, bağımlı ve bağımsız değiĢkenler arasındaki iliĢkinin düzeyini belirlemek için etki büyüklüğü ( 2) hesaplanmıĢtır. Etki büyüklüğü indeksi varyansın bağımsız değiĢkene

ya da grup değiĢkenine ne ölçüde ait olduğuna iliĢkin bilgi verir (Büyüköztürk, Çokluk ve Köklü, 2010). Etki büyüklüğü yorumlanırken Cohen (1988) tarafından önerilen değerler dikkate alınmıĢ olup, aĢağıda sıralanmıĢtır (Akt. Pallant, 2017).

0.01‟den büyük ise “küçük düzeyde etki” 0.06‟dan büyük ise “orta düzeyde etki” 0.13‟den büyük ise “büyük düzeyde etki”

Deney ve kontrol grubu öğrencilerine ön test ve son test olarak uygulanan “Akademik BaĢarı Testi”, “Problem Çözme Becerisi Ölçme Testi” ve “Motivasyon Anketi”nden elde edilen puanların normal dağılım gösterip göstermediğini saptamak amacıyla yapılan normallik testlerinde örneklem sayısı 50‟den küçük olduğu için Shapiro-Wilks testi kullanılmıĢtır (Büyüköztürk, 2011). Yapılan normallik testleri araĢtırma problemleri çerçevesinde aĢağıdaki gibi sıralanmaktadır.

Birinci alt probleme iliĢkin yapılan normallik testleri;

Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin baĢarılarına yönelik son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 23‟te verilmiĢtir.

Tablo 23

Deney ve Kontrol Gruplarının Son Test BaĢarı Puanlarına Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 23 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05). Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin problem çözme becerilerine yönelik son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 24‟te verilmiĢtir.

Tablo 24

Deney ve Kontrol Gruplarının Son Test Problem Çözme Becerilerine Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 23 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05). Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin motivasyonlarına yönelik son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 25‟te verilmiĢtir.

Tablo 25

Deney ve Kontrol Gruplarının Son Test Motivasyon Düzeylerine Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 25 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05).

Ġkinci alt probleme iliĢkin yapılan normallik testleri;

Kontrol grubu öğrencilerinin baĢarılarına yönelik ön test ve son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 26‟da verilmiĢtir. Shapiro-Wilk Statistic df p Deney Kontrol ,959 ,960 35 33 ,208 ,254 Shapiro-Wilk Statistic df p Deney Kontrol ,966 ,972 35 33 ,341 ,540 Shapiro-Wilk Statistic df p Deney Kontrol ,940 ,977 35 33 ,057 ,699

Tablo 26

Kontrol Grubunun Ön Test ve Son Test BaĢarı Puanlarına Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 26 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05). Kontrol grubu öğrencilerinin problem çözme becerilerine yönelik ön test ve son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 27‟de verilmiĢtir.

Tablo 27

Kontrol Grubunun Ön Test ve Son Test Problem Çözme Becerilerine Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 27 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05). Kontrol grubu öğrencilerinin motivasyonlarına yönelik ön test ve son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 28‟de verilmiĢtir.

Tablo 28

Kontrol Grubunun Ön Test ve Son Test Motivasyon Düzeylerine Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 28 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05).

Üçüncü alt probleme iliĢkin yapılan normallik testleri;

Deney grubu öğrencilerinin baĢarılarına yönelik ön test ve son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 29‟da verilmiĢtir.

Shapiro-Wilk

Statistic df p

Kontrol (Ön Test) Kontrol (Son Test)

,981 ,960 33 33 ,813 ,254 Shapiro-Wilk Statistic df p Kontrol (Ön Test) Kontrol (Son Test)

,958 ,972 33 33 ,227 ,540 Shapiro-Wilk Statistic df p Kontrol (Ön Test) Kontrol (Son Test)

,935 ,977 33 33 ,057 ,699

Tablo 29

Deney Grubunun Ön Test ve Son Test BaĢarı Puanlarına Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 29 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05). Deney grubu öğrencilerinin problem çözme becerilerine yönelik ön test ve son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 30‟da verilmiĢtir.

Tablo 30

Deney Grubunun Ön Test ve Son Test Problem Çözme Becerilerine Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 30 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05). Deney grubu öğrencilerinin motivasyonlarına yönelik ön test ve son testten aldıkları puanlar üzerinde uygulanan normallik testinden elde edilen bulgular Tablo 31‟de verilmiĢtir.

Tablo 31

Deney Grubunun Ön Test ve Son Test Motivasyon Düzeylerine Ait Uygulanan Normallik Testi Sonuçları

Tablo 31 incelendiğinde verilerin normal dağıldığı görülmüĢtür (p>.05).

Problem çözme becerisi ölçme testlerinin güvenirliğini test etmek amacı ile puanlayıcılar arası güvenirlik analizi kullanılmıĢtır. Bu kapsamda her bir soru için intraclass correlation coefficient-R1 (sınıfiçi güvenirlik katsayısı) hesaplanmıĢtır.

Shapiro-Wilk

Statistic df p

Deney (Ön Test) Deney (Son Test)

,963 ,959 35 35 ,272 ,208 Shapiro-Wilk Statistic df p Deney (Ön Test) Deney (Son Test)

,976 ,966 35 35 ,627 ,314 Shapiro-Wilk Statistic df p Deney (Ön Test) Deney (Son Test)

,972 ,940 35 35 ,492 ,057

Nitel verilerin analizinde;

Deney grubuna uygulanan görüĢme formu kullanılarak yapılan odak grup görüĢmeleri ile elde edilen ses kayıtları dinlenerek yazılı formlar haline getirilmiĢ ve çözümlenmiĢtir. Elde edilen veriler analiz edilirken içerik analizi yöntemi kullanılmıĢtır. Ġçerik analizinde hedeflenen, toplanan verileri açıklayabilecek kavramlara ve iliĢkilere ulaĢabilmektir. Ayrıca bu analizde veriler daha derin bir iĢleme tabi tutularak betimsel yaklaĢımla fark edilemeyen kavram ve temalar keĢfedilmeye çalıĢılır (Yıldırım ve ġimĢek, 2008).

BÖLÜM IV

BULGULAR VE YORUM

Bu bölümde araĢtırmadan elde edilen bulgular tablolar halinde verilmiĢ ve yorumları yapılmıĢtır.