• Sonuç bulunamadı

AraĢtırmada, “Kontrol grubunun ön test ve son test, 1) Akademik başarı puanları arasında, 2) Problem çözme becerilerine ilişkin puanları arasında, 3) Derse ilişkin motivasyon düzeyleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?” Ģeklinde belirtilen ikinci alt probleme iliĢkin yapılan analizlerden elde edilen nicel verilere iliĢkin bulgular ve yorumları aĢağıda verilmiĢtir.

4.2.1. Kontrol grubunun ön test ve son test, akademik başarı puanları arasında anlamlı bir fark var mıdır? şeklinde belirtilen alt probleme ilişkin bulgular ve yorumlar

Bu araĢtırma problemi çerçevesinde, kontrol grubunun ön test ve son test baĢarı puanları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını test etmek adına, verilerin normal dağıldığı görüldüğünden bağımlı gruplar t-testi analizi kullanılmıĢtır. Kontrol grubunun ön test ve son test baĢarı puanlarına iliĢkin t-testi sonuçları Tablo 37‟de verilmiĢtir.

Tablo 37

Kontrol Grubunun Ön Test ve Son Test BaĢarı Puanlarına Ait t-testi Sonuçları

Tablo 37‟deki veriler incelendiğinde, kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test baĢarı puanları arasında anlamlı düzeyde farklılaĢma görülmüĢtür (t(32)=2,933; p=.006). Kontrol grubu öğrencilerinin aritmetik ortalamaları incelendiğinde, ön test baĢarı puanları ortalamaları =28,00 iken, son test baĢarı puanları ortalamaları

Gruplar N SS sd t p eta-kare ( 2)

Kontrol (Ön Test) 33 28,00 11,13 32 2,933 .006 0.36

=36,18‟dir. Kontrol grubunun akademik baĢarı ön test ve son test puan ortalamaları için hesaplanan eta-kare değeri ( 2) 0.36 olarak hesaplanmıĢtır. Bu bulgu, sınıf

ortamında PDÖ yaklaĢımının uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin akademik baĢarılarının artmasında, uygulanan PDÖ etkinliklerinin etkili olduğunun bir göstergesi olabilir. Ancak kontrol grubu öğrencilerinin elde etmiĢ oldukları baĢarı farkı, deney grubu öğrencilerine göre daha azdır.

Kontrol grubunun ön test ve son test akademik baĢarı puanlarının biliĢsel alan basamaklarına göre ortalama dağılımları Tablo 38‟de verilmiĢtir.

Tablo 38

Kontrol Grubunun Ön Test ve Son Test Akademik BaĢarı Puanlarının BiliĢsel Alan Basamaklarına Göre Ortalama Dağılımları

Kontrol Ön-Test Kontrol Son-Test

Bilgi 47,5 51,5 Kavrama 29,4 38,5 Uygulama 31,3 35,4 Analiz 25,6 33,0 Sentez - - Değerlendirme 14,5 25,5

Tablo 38 incelendiğinde, kontrol grubu öğrencilerinin biliĢsel alanın “bilgi, kavrama, uygulama, analiz ve değerlendirme” basamaklarının hepsinde son test ortalama puanlarının ön test ortalama puanlarına göre yüksek olduğu görülmüĢtür. Ayrıca hem ön testte hem de son testte aldıkları ortalama puanlara bakıldığında “bilgi” basamağında yer alan soruları çözmedeki baĢarıları diğer basamakların önündedir. “Değerlendirme” basamağında yer alan soruları çözmede ise öğrencilerin yeterli baĢarı elde edemedikleri görülmüĢtür. Bu sonuç göz önünde bulundurulduğunda kontrol grubu öğrencilerinin bilgi basamağında yer alan “Kütleye etki eden yerçekimi kuvvetini ağırlık olarak adlandırır” kazanımını edinmede baĢarılı oldukları söylenebilir. Bunun aksine değerlendirme basamağında yer alan “Kinetik ve potansiyel enerji türlerinin birbirine dönüĢümünden hareketle enerjinin korunduğu sonucunu çıkarır” kazanımını edinmede zorlandıkları söylenebilir. Yine kontrol grubu öğrencilerinin kavrama, uygulama ve analiz basamaklarında yer alan soruları çözmede yeterli düzeyde baĢarı elde edemedikleri söylenebilir. Buradan hareketle kontrol grubu öğrencileri kavrama basamağında yer alan “Kütle ve ağırlık kavramlarını karĢılaĢtırır”, “Yerçekimini küle çekim olarak gök cisimleri temelinde açıklar”, “Fiziksel anlamda yapılan isin,

uygulanan kuvvet ve alınan yolla iliskili oldugunu acıklar” ile “Surtunme kuvvetinin kinetik enerji uzerindeki etkisini orneklerle acıklar” kazanımlarını edinmede, ayrıca uygulama basamağında yer alan “Hava veya su direncinin etkisini azaltmaya yonelik bir araç tasarlar” kazanımı ile analiz basamağında yer alan “Enerjiyi is kavramı ile iliskilendirerek, kinetik ve potansiyel enerji olarak sınıflandırır” kazanımlarını edinmede istenilen düzeyde bir artıĢ sağlayamadıkları söylenebilir.

Ġlgili alan yazın incelendiğinde PDÖ yaklaĢımının geleneksel öğretime nazaran fen derslerindeki akademik baĢarıyı arttırmada daha etkili olduğu görülmüĢtür (Çelik, Eroğlu ve Selvi, 2012; Çelik, 2013; GöğüĢ, 2013; Kılıç ve Moralar, 2015; Polanco vd., 2004). Benzer Ģekilde Mutlu ve Ayar-Kayalı (2018) tarafından yapılan çalıĢmada Biyokimya dersi koenzimler konusunda uygulanan probleme dayalı öğrenme etkinliklerinin geleneksel yöntemlere kıyasla öğrencilerin akademik baĢarılarını daha fazla arttırdığı belirtilmiĢtir.

Yapılan çalıĢmalar genel olarak incelendiğinde kontrol grubu öğrencilerine genellikle geleneksel yöntemlerin uygulandığı görülmüĢtür. Yapılan bu çalıĢmada ise kontrol grubu öğrencilerine sınıf ortamında PDÖ etkinlikleri uygulanmıĢ ve sonunda akademik baĢarılarının arttığı görülmüĢtür. Ancak bu artıĢ puan ortalamaları göz önünde bulundurulduğunda büyük oranda gerçekleĢmemiĢtir.

4.2.2. Kontrol grubunun ön test ve son test, problem çözme becerilerine ilişkin puanları arasında anlamlı bir fark var mıdır? şeklinde belirtilen alt probleme ilişkin bulgular ve yorumlar

Bu araĢtırma problemi çerçevesinde, kontrol grubunun ön test ve son test problem çözme becerilerine iliĢkin puanları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını test etmek adına, verilerin normal dağıldığı görüldüğünden bağımlı gruplar t-testi analizi kullanılmıĢtır. Kontrol grubunun ön test ve son test problem çözme becerilerine iliĢkin t-testi sonuçları Tablo 39‟de verilmiĢtir.

Tablo 39

Kontrol Grubunun Ön Test ve Son Test Problem Çözme Becerileri Puanlarına Ait t-testi Sonuçları

Gruplar N SS sd t p eta-kare ( 2)

Kontrol (Ön Test) 33 36,81 4,56 32 3,661 .001 0.41

Tablo 39‟daki veriler incelendiğinde, kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test problem çözme becerileri puanları arasında anlamlı düzeyde farklılaĢma görülmüĢtür (t(32)=3,661; p=.001). Aritmetik ortalamalar incelendiğinde, kontrol grubu öğrencilerinin ön test problem çözme beceri puanları ortalamaları =36,81 iken, son test problem çözme beceri puanları ortalamaları =42,50‟dir. Kontrol grubunun problem çözme beceri ön test ve son test puan ortalamaları için hesaplanan eta-kare değeri ( 2)

0.41 olarak hesaplanmıĢtır. Buradan hareketle sınıf ortamında PDÖ yaklaĢımının uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin problem çözme becerilerinin artmasında yapılan uygulamaların etkili olduğu söylenebilir.

Ġlgili alan yazın incelendiğinde Temel ve diğerleri (2015) tarafından biyoloji dersi üzerinden gerçekleĢtirilen çalıĢmada öğrencilerin problem çözme becerilerinin değiĢimleri incelenmiĢ ve çalıĢma sonunda problem çözme becerilerinin yüksek düzeyde olduğu görülmüĢtür. Yine Aka (2012) çalıĢmasında PDÖ yaklaĢımını, öğrenme sürecinde farklı değiĢkenler bağlamında değerlendirmiĢ ve çalıĢma sonunda bu yaklaĢımın öğrencilerin mantıksal düĢünme ve problem çözme becerilerini arttırmada etkili olduğunu ortaya koymuĢtur.

Kontrol grubunun ön test ve son test problem çözme basamaklarına göre ortalama puan dağılımları Tablo 40‟da verilmiĢtir.

Tablo 40

Kontrol Grubunun Ön Test ve Son Test Problem Çözme Basamaklarına Göre Puan Dağılımları

Tablo 40‟da kontrol grubu öğrencilerinin problem çözme basamaklarına göre aldıkları puanların dağılımları verilmiĢtir. Tablodaki veriler incelendiğinde kontrol grubu öğrencilerinin son test ortalamalarının ön test ortalamalarına göre artıĢ gösterdiği görülmüĢtür. Ancak bu artıĢın deney grubunun problem çözme becerilerindeki artıĢa oranla düĢük seviyede gerçekleĢtiği görülmüĢtür. Ayrıca problem çözme aĢamaları göz

Problem Çözme Basamakları Kontrol Grubu (Ön Test)

Kontrol Grubu (Son Test)

Problemi hissetme 35,98 44,12

Problem kaynaklarını tespit etme 31,62 40,53

Probleme çözüm yolları geliĢtirme 31,43 42,80

Doğrulayıcıların tespiti 31,06 42,80

Çözüm yollarının test edilmesi 29,54 42,23

önünde bulundurulduğunda kontrol grubu öğrencilerinin son test ortalamalarına göre en çok problem kaynaklarını tespit etmede zorlandıkları görülmüĢtür.

4.2.3. Kontrol grubunun ön test ve son test, derse ilişkin motivasyon düzeyleri arasında anlamlı bir fark var mıdır? şeklinde belirtilen alt probleme ilişkin bulgular ve yorumlar

Bu araĢtırma problemi çerçevesinde, kontrol grubunun ön test ve son test motivasyon düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını test etmek adına, verilerin normal dağıldığı görüldüğünden bağımlı gruplar t-testi analizi kullanılmıĢtır. Kontrol grubunun ön test ve son test motivasyon düzeylerine iliĢkin t-testi sonuçları Tablo 41‟de verilmiĢtir.

Tablo 41

Kontrol Grubunun Ön Test ve Son Test Motivasyon Düzeylerine Ait t-testi Sonuçları

Tablo 41‟deki veriler incelendiğinde, kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test motivasyon düzeyleri arasında anlamlı düzeyde farklılaĢma görülmemiĢtir (t(32)=0,142; p=.888). Aritmetik ortalamalar incelendiğinde, kontrol grubu öğrencilerinin ön test motivasyon düzeyleri ortalamaları =95,70 iken, son test motivasyon düzeyleri ortalamaları =96,31‟dir. Buradan hareketle sınıf ortamında uygulanan PDÖ yaklaĢımının kontrol grubu öğrencilerinin motivasyon düzeylerinin artmasında bir etki yaratmadığı söylenebilir.

Ġlgili alan yazın incelendiğinde çalıĢma bulgularının aksine Temel ve diğerleri (2015) tarafından yapılan çalıĢmada öğrencilerin PDÖ sonunda motivasyonlarındaki değiĢim incelenmiĢ ve uygulama öncesi ve sonrasına göre kontrol grubu öğrencilerinin motivasyonlarının yükseldiği görülmüĢ ancak deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiĢtir. Aynı Ģekilde Figueira ve Rocha (2014) PDÖ yaklaĢımını kullanarak biyokimya dersinde gerçekleĢtirmiĢ oldukları çalıĢma sonunda öğrencilerin artık derse daha aktif katıldıklarını ve uygulama sürecinde etkinliklere katılmada istekli olduklarını gözlemlemiĢlerdir.

Gruplar N SS sd t p

Kontrol (Ön Test) 33 95,70 14,90 32 0,142 .888