• Sonuç bulunamadı

Araştırma verileri betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Betimsel analizde veriler daha önceden belirlenen temalara göre analiz edilir. İçerik analizinde amaç, toplanan verileri açıklayabilecek kavramlara ve ilişkilere ulaşmaktır.

İçerik analizinde temelde yapılan işlem, birbirine benzeyen verileri belirli kavramlar ve temalar çerçevesinde bir araya getirmek ve bunları okuyucunun anlayabileceği bir biçimde düzenleyerek yorumlamaktır (Yıldırım ve Şimşek, 2008).

Katılımcılar ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda elde edilen veriler şu işlemler yapılarak içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir:

1. Ses kayıtları araştırmacı tarafından yazılı doküman haline getirilmiştir.

2. Kavramsal çerçeve ile uyumlu veriler kod haline getirilmiş, kodlardan alt temalara ulaşılmıştır.

3. Doküman haline gelen ses kayıtları 2. kez kodlanmış, kodlardan alt temalara ulaşılmıştır.

4. İki kodlamadan elde dilen veriler karşılaştırılmış ve %81 güvenilir bulunmuştur.

5. Elde edilen kodlardan ve alt temalardan yola çıkarak temalar oluşturulmuştur.

6. Elde edilen kod, alt tema ve temalar tablolar halinde sunulmuştur.

7. Tablolar oluşturulduktan sonra veri kaybı yaşanmaması için elde edilen kodlar bir kez daha incelenmiş ve tablodaki yeri kontrol edilmiştir.

8. Verilerin tablolar halinde sunumu ve yorumlanmasında sade anlaşılır bir dil kullanılmasına özen gösterilmiştir. Gerekli durumlarda doğrudan alıntılara yer verilmiştir.

Zümre öğretmenler kurulu toplantı tutanakları temin edildikten sonra elde edilen veriler şu işlemler yapılarak betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi bir arada kullanılarak analiz edilmiştir:

1. Matematik dersi zümre öğretmenler kurulu toplantı tutanakları kendi aralarında ayrı ayrı öğretim yılı başı, öğretim yılı ortası ve öğretim yılı sonu tutanağı şeklinde ayrılmıştır.

2. Fen Bilimleri dersi zümre öğretmenler kurulu toplantı tutanakları kendi aralarında ayrı ayrı öğretim yılı başı, öğretim yılı ortası ve öğretim yılı sonu tutanağı şeklinde ayrılmıştır.

3. Öğretim yılı başı, öğretim yılı ortası ve öğretim yılı sonu tutanaklarının gündem maddeleri tablolar halinde sunulmuştur.

4. Gündem maddelerinin okulları ve frekansları belirlenmiştir.

5. Ortak olan ve olmayan gündem maddeleri tablolarda belirlenmiştir.

6. Öğretim yılı başı, öğretim yılı ortası ve öğretim yılı sonu tutanaklarında alınan kararlar belli başlıklar halinde tablolarda sunulmuştur.

7. Alınan kararların okulları ve frekansları belirlenmiştir.

8. Ortak olan ve olmayan kararlar belirlenmiştir.

9. Tutanaklar baştan sona 2. kez incelenmiş ve elde edilen tablolar ile karşılaştırılmıştır. Eksik kalan kısımlar varsa tamamlanmıştır.

10. Tutanaklarda yer alan gündem maddeleri ve kararlar verilerin kodunu oluşturmuştur. Elde edilen kodlar, betimsel analiz yöntemi ile yönetmelikte yer alan ifadeler doğrultusunda analiz edilmiştir. Yönetmelikte yer almayan gündem maddeleri ve kararlar ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir.

11. Kodlardan üst kodlara gidilerek tablolar daha anlaşılır ve sade hale getirilmiştir.

12. Öğretim yılı başı, ortası ve sonu ayrı ayrı olmak üzere matematik ve fen bilimleri zümre öğretmenler kurullarında yer alan gündem maddeleri ve kararlar ortak tabloda birleştirilmiştir.

13. Ortak olan gündem maddeleri ve kararlar belirlenmiş ortak olmayanlar ise matematik veya fen bilimleri şeklinde belirtilmiştir.

14. Tutanaklarda yönetmelik ve programda yer alan ibarelere aykırı ve tutanakların kendi içinde tutarsız olan kısımlar ayrı tabloda sunulmuştur.

15. Tablolar oluştuktan sonra veri kaybı yaşanmaması için tutanaklar 3. kez incelenmiş ve eksik kalan kısımlar varsa tamamlanmıştır.

16. Mevcut tablolarda yer alan üst kodlardan bir kez daha üst kodlara gidilerek tablolar daha sade hale getirilmiştir.

17. Öğretim yılı başı, ortası ve sonu ZÖK tutanaklarının gündem maddeleri ve alınan kararlar tabloları kendi aralarında ortak bir tabloda birleştirilmiş ve ilgili alt temalara ait gündem maddesi ve kararlar aynı satırda yan yana sunulmuştur.

18. Oluşturulan tabloların çok uzun olmasından dolayı her bir tema ayrı bir tabloda sunulmuştur.

19. Tutanaklarda yer alan temalar ile katılımcıların ifade ettikleri “zümrelerin iletişim halinde oldukları konular” her bir tema ayrı tabloda olmak üzere birleştirilmiştir.

20. Verilerin tablolar halinde sunumu ve yorumlanmasında sade anlaşılır bir dil kullanılmasına özen gösterilmiştir.

3.4.1 Geçerlilik ve Güvenilirlik

Araştırmanın geçerlilik ve güvenirliğini sağlamak amacıyla aşağıdaki işlem basamakları uygulanmıştır.

3.4.1.1. İç Geçerlilik (İnandırıcılık)

Araştırma kapsamında görüşme yapılacak öğretmenler ile önceden irtibat sağlanmış ve öğretmenlerin istediği yer ve saatte gönüllülük esasına dayalı olarak sohbet havasında birebir görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın geçerliliğini sağlamak için görüşmeler ses kaydına alınmış, ses kayıtlarının doküman haline getirilmesi bizzat araştırmacı tarafından yapılmıştır. Elde edilen veriler bir ay süre ile iki kez analiz edilmiş ve analiz sonuçları birbiri ile karşılaştırılmıştır. Araştırmada görüşme ve doküman inceleme yöntemi bir arada kullanılmış, ortaya çıkan bulgular birbirini desteklemiş ve zenginleştirmiştir. Elde edilen bilgiler uzman tarafından incelenmiş geri dönütler doğrultusunda gerekli çalışmalar yapılmıştır.

3.4.1.2. Dış Geçerlilik (Aktarılabilirlik)

Elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi bir arada kullanılarak kodlanmış, ham verilere sadık kalınmıştır. Verilerin toplanması, analizi ve bulgulara ulaşılması ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Verilerin okuyucu tarafından daha anlaşılır olması için veriler tablolar halinde sunulmuş, açıklanmış ve sık sık doğrudan alıntılara yer verilmiştir.

3.4.2. Güvenilirlik

Bu araştırmada güvenilirliği sağlamak için görüşmelerden elde edilen veriler bir ay süre ile iki kez kodlanmıştır. Kodlamanın karşılaştırılması yapılmış ve ortak olan kodlar görüş birliği, ortak olmayan kodlar görüş ayrılığına alınmıştır. Miles ve Huberman’ın (1994) geliştirdiği formül kullanılarak güvenilirlik hesaplaması yapılmış ve %81 bulunmuştur. Miles ve Huberman (1994) benzeşen kodları “Görüş Birliği” ayrışan kodları ise “Görüş Ayrılığı” olarak adlandırmakta ve kodlayıcı güvenilirliği için Uzlaşma Yüzdesi = Görüş Birliği / (Görüş Birliği + Görüş Ayrılığı) * 100 formülünü önermektedir (Miles ve Huberman, 1994; aktaran: Yılmaz ve Bilici, 2016). Verilerin analizinde sık sık uzman görüşüne başvurulmuştur. Araştırmada izlenen yöntem ayrıntılı bir şekilde sunulmaya ve benzer araştırmalarla ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.

BÖLÜM-4

BULGULAR VE YORUMLAR

Araştırma sonunda toplanan verilerin analizi sonucu ulaşılan bulgular alt problemlere göre düzenlenerek sunulmuştur.