• Sonuç bulunamadı

Kısa ve Orta Vadede Gerçekleştirilecek Çalışmalar 1. Konya Tarihî Bedesten Çarşısı Restorasyon Çalışması

2009 – 2013 YILLARI KONAKLAYAN TURİST SAYILARI

4.1. Kısa ve Orta Vadede Gerçekleştirilecek Çalışmalar 1. Konya Tarihî Bedesten Çarşısı Restorasyon Çalışması

Sorumlu Kuruluş : Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Mevlâna Kültür Vadisi Projesi kapsamında Tarihî Bedesten Çarşısı’nda restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

4.1.2. Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı Restorasyon Çalışması

Sorumlu Kuruluş : Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında Konya’daki tarihi eserlerin restorasyonunu gerçekleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi, “Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı”nda tarihi ortaya çıkaracak projeyi başlattı. 27 bin 850 metrekarelik bir alanda Selçuklu mimarisiyle, Türkiye’nin ilk Tarım Müzesi, 129 dükkan ve farklı büyüklüklerde salonlar yapılacaktır. Projede yaklaşık 800 araçlık 2 katlı yer altı otoparkı ve meydan da bulunacak olup, çalışmaların 1 yıl içinde tamamlanması planlanmıştır.

4.1.3. Konya Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi (Yeni)

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İşbirliği Yapılacak Kuruluş : Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Ali Ulvi Kurucu Caddesi ile Kışla Caddesi’nin kesişme noktasına yapılacak olan Konya Müzesi projesi, Konya’ya 1 milyon yeni ziyaretçi çekecek önemdedir. Kendine has çok özel mimarisiyle, 20.000 m2’lik alanda üç katta 21.000 m2 kapalı sergileme alanı bulunan müze, Konya’daki müzelerin birleşmesinden oluşan büyük bir müze kompleksi olarak hizmete açılacaktır.

Protokol, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanmış olup uygulama projesi tamamlanmak üzeredir.

4.1.4. Mevlâna Müzesi Ek Binalar ve Teşhir Salonu

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde ihtiyaç mekanlarıyla birlikte Mevlâna Müzesinde bulunan müzelik eşyaların sergilenebileceği ek binalarla ilgili avan proje Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır.

Uygulama projesi ve Gülbahçe Çevre Düzenleme projesi ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup teşhir salonlarının yaklaşık üç yıl içinde bitirilmesi öngörülmektedir.

34 4.1.5. Karatay ve İnce Minare Medreselerinin Aslî Fonksiyonlarına Uygun Şekilde Tefriş Edilmesi

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Üniversiteler, MEVKA, KOP İdaresi

Karatay Medresesi 1955 yılında Çini Eserler Müzesi, İnce Minare Dârü’l-Hadis'i ise 1956 yılında Taş ve Aşhap Eserler Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Mevlâna Kültür Merkezi karşısında yapılacak Yeni Konya Müzesi’ne mevcut müzelerdeki eserler nakledileceğinden, Karatay (Medrese) Çini Eserler Müzesi ile İnce Minare (Dârü’l-Hadis) Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’nin aslî fonksiyonlarına göre tefriş edilerek ziyaretçilerin istifadesine sunulması mümkün hâle gelecektir.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile diğer kurum ve kuruluşlarımızın Selçuklu dönemi eserleri, bilhassa Karatay ve İnce Minare Medreselerini konu alan bazı bilimsel yayınları mevcut olup, aslî fonksiyonla ilgili düzenleme Bakanlığımız, Müdürlüğümüz ve Üniversitelerimizin ilgili mensuplarınca gerçekleştirilecektir.

4.1.6. Sille Mağaralar Bölgesinin Turizme Kazandırılması

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı,Selçuklu Belediye Başkanlığı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Üniversiteler, MEVKA, KOP İdaresi

Sille'de tarihî kent alanı kapsamında bir müddettir sürdürülen restorasyon çalışmaları neticesinde önemli bir ziyaretçi potansiyeli sağlanmıştır.

Sille’nin güney yamacında bulunan mağaralarda kısmî bir temizlik çalışması yapılmıştır.

Ancak daha kapsamlı temizlik ve kazı çalışmaları ile çevre düzenlemesi yapılarak mağaraların turizmin hizmetine sunulması mümkün hâle gelecektir.

Konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak izni müteakip kaynak temin edilmek suretiyle çalışmalar gerçekleştirilecektir.

4.1.7. Kubad Abad Selçuklu Saray Sitesinin Milli Saraylar Kapsamına Alınması ve Restorasyonu

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Milli Saraylar Başkanlığı, MEVKA,

KOP İdaresi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Beyşehir İlçesinde bulunan Kubad Abad Saray Külliyesi zamanımıza kadar ulaşmış saray planı, mimarî dekorasyonu bilinen, dünyadaki tek Selçuklu sarayıdır.

Önemli ölçüde restorasyonu mümkün olan Kubad Abad sarayı Açıkhava Müzesi hüviyetinde eşsiz konumu ile bir kültür-tarih turizmi bakımından son derece elverişlidir. Kubad-Abad Sarayı’nda 33 yıldır kazı çalışmaları sürdürülmektedir.

35 Restorasyona esas Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projeleri hazırlanmış olup Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır.

Kubad-Abad Sarayı’nın Millî Saraylar kapsamına alınması ve restorasyon için gerekli olan kaynağın temin edilmesi hususunda Meclis Başkanlığı’na rapor sunulmuş, Milli Saraylar Başkanlığı’nca gönderilen uzmanlar yerinde incelemeler yapmış, hazırladıkları raporları Meclis Başkanlığı Makamına sunmuşlardır.

Kubad Abad Sarayı’nın Millî Saraylar kapsamına alınması ve restorasyon için gerekli olan kaynağın temini bakımından daha önce başlatılan süreç tamamlanmış ve kaynak tahsisi gerçekleşmiş olup, hazırlanmakta olan protokol T.B.M.M. İle Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanarak yürürlüğe girecektir. Restorasyon ihale işlemi gerçekleştirilerek restorasyon faaliyetlerine başlanacaktır.

4.1.8. Eflatun Pınar Hitit Su Anıtı Koruma Alanı Kamulaştırılması Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Anıt, 1. derece Arkeolojik Sit Alanı içinde olup bir bölümü için hazırlanan Çevre Düzenleme Projesi uygulanmıştır.

Anıtın çevresi ile ilgili yürütülen kamulaştırma çalışmaları çerçevesinde gerekli komisyonlar kurularak fiyat takdirleri yapılmış olup, Uzlaşma Komisyonu marifetiyle sürdürülen çalışmalar tamamlanmak üzeredir.

4.1.9. Fasıllar Anıtı Projesinin Uygulanması

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, MEVKA, KOP İdaresi, Karayolları

Fasıllar Anıtı ve çevresi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir hazırlanan Çevre Düzenleme Projesi, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda yeniden gözden geçirilerek hazırlanmaktadır.

Projenin onaylanmasından sonra Çevre Düzenleme Projesinin uygulaması ve alanın anayol ile bağlantısını sağlayan 1.100 metrelik yolun yapılması için ilgili kurumlarla temasa geçilecektir.

4.1.10. Mevlâna Celâleddin-i Rûmî (Mevlevî) Köyü

Sorumlu Kuruluş : Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Selçuk Üniversitesi Uluslararası Mevlâna Vakfı İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, MEVKA, KOP İdaresi

Hz. Mevlâna’nın fikirleri ve eserlerinin anlatılacağı, Mevlevîlik kültürünün ziyaretçilere yaşatılarak öğretileceği ve bu önemli kültür mirasının canlı tutularak gelecek nesillere aktarılacağı bir köy / mahalle meydana getirilecektir.

36 4.1.11. Akşehir Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü

Sorumlu Kuruluş : Konya Valiliği,

Akşehir Belediye Başkanlığı

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, MEVKA, KOP İdaresi, STK’lar

Nasreddin Hoca’nın bir dünya değeri olarak tanıtılması, nüktelerinin insanlık için yol gösterici niteliğinin benimsetilip yaygınlaştırılması maksadıyla bir mizah köyü kurulacaktır.

4.1.12. Konya Kültür Varlıkları Envanteri Hazırlanması

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, KOP İdaresi İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Büyükşehir Belediye Başkanlığı,

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Üniversiteler

Yaklaşık on bin yıllık geçmişi olan Konya’da Neolitik ve Tunç Devirleri, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma çok sayıda ve iyi durumda bulunan höyük ve tarihî eser mevcuttur. Bu eserlerin nitelikli bir envanterinin hazırlanması gelecek dönemlerdeki çalışmalar için altyapı oluşturacaktır.

4.1.13. Konya Tanıtım Materyallerinin Hazırlanması

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, MEVKA, KOP İdaresi.

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Üniversiteler, Büyükşehir Belediye Başkanlığı.

Konya’nın ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımı için belgesel, reklam, çeşitli dillerde broşür, CD, DVD, tarihî eserlerin 3 boyutlu dijital tanıtım filmleri hazırlatılacak ve internet sitesi oluşturulacaktır.

4.1.14. Konya Kültür-Sanat Bülteni ve Web Sitesi

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Üniversiteler, Konya Büyükşehir Belediye

Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlıkları ve STK’lar Konya’da gerçekleştirilmekte olan bilim, kültür ve sanat faaliyetlerinin aylık bültenleri yayınlanacak ve ay içinde gelişebilen programlar açısından güncellemelerin de yapılabileceği web sitesi hazırlanacaktır. Bu suretle faaliyetlerin daha geniş bir kitleye duyurulması ve katılım sağlanması mümkün olacaktır.

4.1.15. Marka Kültür-Turizm Kenti Konya

Sorumlu Kuruluş : Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, KOP İdaresi, MEVKA, Üniversiteler İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Şehirde bulunan tüm kamu kurum

ve kuruluşları ile STK’lar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Türkiye Turizm Strateji Planında Konya, Marka Kültür Kenti olarak belirlenmiştir. Şehirlerin markalaştığı ve rekabet hâlinde bulunduğu günümüzde, dünyada Kültür Şehri Konya markasının işlenmesi gerekmektedir. Bu noktada MEVKA tarafından

37 hazırlatılmış olan “Marka Şehir KONYA ‘KONYA için Marka Yönetimi Önerisi’ Projesi”

doğrultusunda çalışmalar başlatılacak ve şehirde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların katılımıyla bu proje yürütülecektir.

4.1.16. Lale Kart ve Beyaz Lale Bayrağı-Sertifikası (Erguvan)

Sorumlu Kuruluş : Konya Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Bankalar, MEVKA ve İlgili Meslek Kuruluşları.

Konya’ya gelenlere ayrıcalık ve avantajlar sağlayarak turizmi ve ticareti bütün bir yıla yaymak hedeflenmektedir. Lale Kart platformuna üye işyerlerinde sunulacak avantajlardan faydalanma imkânı sağlanacaktır. Bu organizasyonun kurulacak bir vakıf (Konya Tanıtım Vakfı) tarafından gerçekleştirilmesi uygun olacaktır.

Şehir halkının ve ziyaretçilerin daha temiz ve güvenli şartlarda gıda tüketmesi, işletmelerin hijyen kalitesinin arttırılması ve olumlu yönde rekabetin başlatılması amacıyla yeme-içme tesisleri denetlenerek belirlenen kıstaslara uyan işletmelere Beyaz Lale Bayrağı (Sertifikası) verilecektir. Kapısında/vitrininde bu bayrağın bulunduğu işletmeler ziyaretçiler tarafından tercih edilecektir.

4.1.17. Halı Müzesinin Açılması

Sorumlu Kuruluş :İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar :Büyükşehir Belediye Başkanlığı Vakıflar Bölge Müdürlüğü

Etnoğrafya Müzesinin koleksiyonunda bulunan, yer olmadığı için sergilenemeyen ve depolarda bekleyen dünyada bir marka olan Konya'ya has halı ve kilimlerin sergilenebileceği bir alana ihtiyaç duyulmaktadır.

4.1.18.Kur’ân-ı Kerîm ve Kitap Sanatları Müzesinin Açılması Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Müzelerimizin envanterinde çok değerli Kur‘ân-ı Kerîm ve muhtelif yazma eserler bulunmaktadır.

Türkiye'de hiç örneği olmayan Kur’ân-ı Kerîm ve Kitap Sanatları Müzesi’nin uygun bir binanın tahsisi suretiyle şehrimize kazandırılması uygun olacaktır.

4.1.19. Şehrin Manevî Havasının Tanıtılması

Sorumlu Kuruluş : İl Müftülüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Bşk Ramazan ayının son on gününde, gece gündüz bir caminin tahsis edilen mahallinde ibadetle meşgul olmaya itikâf denir. Şehrimizde bu sünnet yoğun olarak yerine getirilmektedir.

İtikâfın bir plân dahilinde önceden yerleri belirlenerek duyurulması ile itikâfa girecek kişilerin bu yerleri tercih etmesinin sağlanması, şehrimizin manevî potansiyelini yansıtacak ve şehrimiz adına anlamlı ve önemli bir uygulama olacaktır.

38 4.1.20. Termal Turizm Gelişim ve Koruma Bölgesi

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belediyeler İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : KOP İdaresi, MEVKA

Ilgın ilçesi, Bakanlar Kurulu Kararı ile “Termal Turizm Alanı” ilân edilmiş durumdadır. Bu bölgeye turizm yatırımcılarının ilgisi söz konusudur.

Yürürlükte olan teşvik yasası ile Turizm Gelişim ve Koruma Bölgelerine yüksek oranda teşvik verilmektedir. Yakın zamanda Akşehir ilçesinde tespit edilen termal kaynakların bulunduğu alanın “Turizm Gelişim ve Koruma Bölgesi” olarak ilân ettirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde bölge hızla gelişecek ve turizm yatırımcılarının bölgeye yatırım yapması kolaylaşacaktır.

4.1.21. Beyşehir Turizminin Geliştirilmesi

Sorumlu Kuruluş :İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belediyeler, Orman ve Su işleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : KOP İdaresi, MEVKA

Beyşehir Gölü 65.843 hektarlık alanıyla ülkemizin en büyük tatlı su kaynağıdır. 1993 yılında bölgedeki 88.750 hektar alan “Beyşehir Gölü Milli Parkı” olarak ilan edilmiştir. Bölgenin sahip olduğu çok yüksek turizm potansiyeli bugüne kadar yeterince değerlendirilememiştir.

Orman ve Su işleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü tarafından Beyşehir Gölü Milli Parkı Sürdürülebilir Turizm/Ekoturizm Planı hazırlatılmıştır.

Bu plan;

-Bisiklet tur güzergâhı 19 adet, -Kuş gözlem kulesi 2 adet, -Manzara seyir noktası 3 adet, -Yöresel ürün satış üniteleri, -Doğa eğitim merkezi, -Ziyaretçi tanıtım merkezi

yapımı gibi hususları içermektedir.

Özellikle Beyşehir’i Akdeniz’e bağlayacak olan “Genbos Yolu”nun tamamlanmasıyla;

bölgeye yoğun bir ziyaretçi akını söz konusu olacaktır. Bölgede bulunan tarihî ve kültürel varlıklarla birlikte göl, tabiat düşünüldüğünde bir çok turizm çeşidinin gelişeceği öngörülmektedir.

39 4.1.22. Derebucak Çamlık Mağaralarının Turizme Kazandırılması

Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü, Belediyeler

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : KOP İdaresi, MEVKA,

Konya İli Derebucak İlçesi Çamlık Kasabası sınırları içerisinde 13 adet mağara bulunmaktadır. Bu mağaralar 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında “Tabiat Anıtı” olarak tescil edilmiştir. Özellikle alternatif turizmde önemli bir ilginin gösterildiği mağara turizmine son derece elverişli olan bu bölgenin ziyarete hazır hâle getirilmesi ve tanıtımının yapılması gerekmektedir. Özellikle yürüyüş yollarının(tracking) mağaralarla birlikte planlanması doğa severler açısından ilginç bir destinasyon olarak karşılanacaktır.

4.1.23. Konya’nın Selçuklu Başkenti Oluşuyla İlgili Kutlamalar

Sorumlu Kuruluş : Konya Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Üniversiteler, STK’lar

Konya’nın Selçuklulara uzun süre başkentlik yapmış olması daha çok ön plana çıkartılarak Konya’ya ve Selçuklulara dikkati çekmek amacıyla başkent oluş tarihi tespit edilerek kutlamalar yapılmalıdır. Bu tür bir faaliyet; Konya’ya kültürel zenginlik kazandıracak, şehrin marka değerini yükseltecek ve tarihten gelen değerinin anlaşılmasını sağlamış olacaktır.

4.1.24. Konya Büyükşehir Belediyesi Tarafından Yeni Ziyaret Mekânları Oluşturulması İle İlgili Yürütülen Projeler

4.1.24.1. Bilim Merkezi: Tamamlanmak üzere olan Bilim Merkezi özellikle iç turizmde şehre büyük katkı sağlayacak olup; uluslararası alanda da şehrimizin marka değerini artıracaktır.

4.1.24.2. Zindankale Sanat Galerisi - Konya Diaroması: Marka Kültür Kent Olan şehrimizin bu vasfını arttırması için, sanatsal faaliyetlerin de arttırılması gerekmektedir. Projesi tamamlanmış olan Zindankale Sanat Galerisi-Konya Diaroması böyle bir ihtiyacı karşılayacaktır.

4.1.24.3. Mezar Taşları Müzesi: Kadim bir kültüre mensup olan şehrimizde sanat tarihinin önemli bir unsurunu teşkil eden mezar taşlarının kendine özgü seçkin örneklerinin bir müzede sunulması şehrimizin kültür turizm ve sanat dünyasına zenginlik katacaktır. İnşaatı tamamlanmış olan müze teşhir tanzim çalışmalarının ardından ziyarete açılacaktır.

4.1.24.4. Havacılık Müzesi-Türk Yıldızları Parkı: Konya’da önemli bir hava üssünün bulunması ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi’nin merkezinin de Konya olması sebebiyle böyle bir ziyaret yeri şehrimize zenginlik katacaktır. Söz konusu müze-park yapım aşamasındadır.

4.1.24.5. Tarihî Kent Meydanı: Kültür Park içerisine yapılan bu projede özellikle Selçuklu Başkentliği vurgusu yapılacaktır. Bölge Selçuklu vurgusunun öne çıktığı önemli bir kültür-sanat alanı olacaktır.

4.1.24.6. Ecdad Parkı: Selçuklu’ya başkentlik yapmış, Osmanlı’nın da önemli merkezleri arasında yer alan Konya’da yapımına başlanan Ecdad Parkı ile ecdad hatırasının yaşatılmasının yanında şehrin yeşil dokusuna da katkı sağlayacak ve Konya’ya yeni bir ziyaret mekânı kazandırılacaktır.

40 4.1.24.7. Hz. Mevlâna’nın Evi: Hz. Mevlâna’nın yaşamış olduğu evin yeri tesbit edilerek kamulaştırılmış olup; çevresiyle birlikte temsili bir yapı bütünlüğü oluşturmak üzere proje çalışması devam etmektedir.

4.1.25. Selçuklu Belediyesi Tarafından Yeni Ziyaret Mekânları Oluşturulması İle İlgili Yürütülen Projeler

Kelebekler Vadisi: Dünyanın ender projeleri arasında gösterilen Kelebekler Vadisi tamamlandığında yılda 1 milyon turisti ağırlayacak durumdadır. 10 bin kelebeğin bir araya getirileceği merkez, aynı zamanda dünyanın en büyük kelebek bankaları arasına girecektir.

Bu parka; Hz. Mevlana’nın insan ve aşk felsefesinden esinlenerek, yaradanın aşkına pervane olan semazenlerin (insanın) aşkını en iyi sembolize eden kelebekler olduğu için “Aşkın Kanatları, Kelebekler Vadisi” projesi adı verilmiştir.

4.1.26. Meram Belediyesi Tarafından Yeni Ziyaret Mekânları Oluşturulması İle İlgili Yürütülen Projeler

Seksen Binde Devr-i Âlem Parkı: Meram Belediyesi tarafından yaptırılan minyatürler, dinozor maketleri ve masal kahramanlarının yer aldığı temalı bir parktır.

Benzer Belgeler