• Sonuç bulunamadı

2009 – 2013 YILLARI KONAKLAYAN TURİST SAYILARI

4.2. Uzun Vadede Gerçekleştirilecek Çalışmalar

4.2.1. Alâaddin Tepesi Kılıçaslan Sarayı Köşkü’nün İhyâsı Sorumlu Kuruluş : Kültür ve Turizm Bakanlığı,

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, MEVKA, KOP İdaresi ve Üniversiteler

Sultan II. Kılıçaslan (1156-1192), İç Kale sur içine inşa ettirdiği sarayın kulelerinden birini genişleterek 10 m. Yüksekliğinde bir köşk yaptırmıştır. Bu köşkün yalnızca kuzey duvarı günümüze gelebilmiştir. Sonraki yıllarda, Evliya Çelebi’den öğrenildiğine göre depremden yıkılan bu köşkü Alâaddin Keykubad genişletmiş ve onarmıştır.

Bu köşk, Selçuklulardan sonra Karamanoğulları tarafından da kullanılmış, 17. Yüzyıla kadar da Osmanlı Beylerbeylerinin ikametgâhı olmuştur.

Ch.Texier 19. Yüzyılın başlarında köşkün harap hâlde olduğunu belirtmiştir.

Alâaddin Tepesi üzerinde Karatay Medresesi karşısında yer alan Kılıçaslan Köşkü’nün ihyası çalışmalarına hız verilerek tamamlanması Mevlâna Kültür Vadisi çalışmalarına yeni bir boyut kazandıracaktır.

Çevresinde Müze Müdürlüğümüz tarafından kazı çalışmaları yapılmış, Büyükşehir Belediyesince hazırlatılan Rölöve ve Restorasyon projeleri tamamlanmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında konu ile ilgili protokol imzalanmış olup, çalışmalar Konya Müze Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmektedir.

41 4.2.2. Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Yeni Kütüphane Binası

Sorumlu Kuruluş : Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı,

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

1984 tarihinde hizmete başlayan mevcut kütüphane, 28.12.2010 tarihinde kabul edilen 6093 sayılı “Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” ile

“Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü” olarak kurumsallaştırılmıştır.

Mevcut hizmet binası kurumun yeni yapılanması da dikkate alındığında ihtiyaca cevap veremeyecek durumdadır. Yeni bir Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü binası yapımı ile ilgili olarak Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Karatay Belediye Başkanlığı ile görüşmeler devam etmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca proje ödeneği sağlanmış olup yer tahsis işlemleri de tamamlanmıştır.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü’ne bağlı kütüphaneler:

1. Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi 2. Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi 3. Kayseri Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi 4. Manisa Yazma Eser Kütüphanesi

İstanbul Süleymaniye ve Ankara Milli Kütüphane’den sonra en büyük Yazma Eser Koleksiyonuna sahip olan Bölge Müdürlüğümüzün önemli bir özelliği de ülkemizin değişik yerlerinden bir çok kitabı bünyesinde barındırması olup, birçok il ve ilçeden kitapların kütüphanemize devri sürmektedir.

Hâlen Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde satın alma yoluyla elde edilen kitaplarla birlikte 92 koleksiyon bulunmaktadır. Çoğunluğu Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınan eserler yanında bir miktar Kürtçe, Süryanice, İbranice kitaplar da mevcuttur.

4.2.3. Konya Sille Hagios Hariton(Ak Manastır) Manastırı’nın Turizme Kazandırılması Sorumlu Kuruluş : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü,

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar :Büyükşehir Belediye Başkanlığı MEVKA, KOP İdaresi, Üniversiteler

Konya’da Sille ile Akyokuş arasında, Takkeli Dağ’ın eteğindeki bir vadinin yamacında yer alan Hagios Hariton Manastırı (Ak Manastır), Eflatun Manastırı veya Havari Pavlos’un Mağarası olarak da adlandırılmaktadır. Halk arasında Eflatun Manastırı olarak adlandırılan manastırın ilk olarak 274’te Pagan Romalıların baskısından kaçan keşişlerce kurulduğu sanılmaktadır.

Mübadeleye kadar faaliyet gösteren manastır, askerî bölgede bulunması sebebiyle iyi seviyede korunmuştur. Askerî bölge içinde bulunan ve Hz. Mevlâna’nın da ziyaret ettiği tarihî Hagios Hariton Manastır’ın (Ak Manastır) askerî sahadaki mühimmat depolarının taşınmasından sonra ziyarete açılması faydalı olacaktır.

42 4.2.4. Çatalhöyük Müzesinin Açılması

Sorumlu Kuruluş : Konya Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar : Kültür ve Turizm Bakanlığı, KOP İdaresi MEVKA, Üniversiteler ve STK’lar

UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin tanıtılacağı, kazılarda bulunan eserlerin sergileneceği ve uygulama atölyelerinin bulunacağı bir müze yaptırılacaktır. Konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi arazi tahsis çalışmaları yapmış ve Müze projesi hazırlatmıştır.

4.2.5. Meke Gölü'nün Su Seviyesinin Korunması

Sorumlu Kuruluş : Konya Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar :DSİ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Üniversiteler,

KOP İdaresi, MEVKA, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yer altı sularının çekilmesi ve yağışların azalması sebebiyle Dünyanın Nazar Boncuğu olarak tanınan Meke Gölü, her geçen gün kurumaktadır.

İlgili kurumların Meke Gölü'nün su seviyesinin yükseltilmesi hususunda bir çalışma ve uygulama yapması gerekmektedir.

Konu ile ilgili 2012 yılında “Meke Gölü Tabii Varlıklarının Korunumunun Planlanması”

projesi MEVKA tarafından desteklenmiştir. Bu projede Meke Gölü hakkında detaylı teknik analizler yapılmış olup, alanın kurtarılması için önerilerde bulunulmuştur.

4.2.6. Derbent Aladağ Kayak ve Kış Sporları Merkezi

Sorumlu Kuruluş :Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi Bşk., Derbent Belediyesi

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar :Gençlik ve Spor Bakanlığı, KOP İdaresi, MEVKA ve STK’lar.

Derbent ilçemizde bulunan Aladağ’da kar kalitesinin kayak ve diğer kış sporları için çok uygun olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Bölge hakkında Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri rapor hazırlamakta; bölgenin Turizm Alanı ve Merkezi ilân edilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

4.2.7. Kilistra Antik Kenti’nin Turizme Kazandırılması

Sorumlu Kuruluş : Konya Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar :Kültür ve Turizm Bakanlığı, KOP İdaresi, MEVKA ve

STK’lar

Antalya-Konya-Nevşehir ana tur güzergâhında bulunan Kilistra, İncil’de bahsi geçmesi ve Hristiyanlık dini için önemli bir alan olması sebebiyle büyük turizm potansiyeli taşımaktadır.

Bölgede daha önce yapılan kazı çalışmaları artırılarak görsel ve ziyaret edilebilir alanların ortaya çıkarılması gerekmektedir. Son aşamada da alanda bulunan köyün (Gökyurt) taşınması düşünülmektedir.

43 4.2.8. Gevele Kalesi Kazı Çalışmaları

Sorumlu Kuruluş :İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Necmettin Erbakan Üniversitesi

İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar :Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, KOP İdaresi

Takkeli Dağ üzerindeki Gevele Kalesinde Konya Müze Müdürlüğü tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr.

Ahmet Çaycı’nın bilimsel danışmanlığında kazı çalışması yürütülmektedir. Kazılar sonucu elde edilecek verilere göre bölgeyle alâkalı proje çalışmaları yapılacaktır.

4.2.9. Konya’ya Ait Olan Tarihî Eserlerin Geri Getirilmesi

Sorumlu Kuruluş :Kültür ve Turizm Müdürlüğü Dışişleri Bakanlığı İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar :Üniversiteler, STK’lar

Konya’ya ait olup yurtdışına kaçırılarak muhtelif müzelerde sergilenmekte olan tarihî eserlerin Konya’ya geri getirilmesi için öncelikli kamuoyu oluşturulması ve ilgili kurumlarca çalışma başlatılması gerekmektedir.

5. SONUÇ

Konya diğer alanlarda olduğu gibi, kültür ve turizm alanında da 2023 hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.

Kültür ve turizm alanında sahip olduğu zengin miras Konya’nın en büyük avantajıdır. Bu zengin mirası, ilgili kurumlar arasında etkili ve uyumlu bir koordinasyon sağlayarak üretilecek ortak akıl, sağlanacak kaynaklar, ısrarlı takip ve sürdürülebilir bir iş planıyla korumak, restore etmek ve geliştirmek suretiyle gelecek nesillere aktarmak; internet, web sitesi, sosyal medya ve diğer tanıtım araçlarıyla bütün dünyaya tanıtmak Konya açısından son derece önemlidir.

Konya sahip olduğu bu iş, güç ve gönül birliği ile tecrübe, kaynak ve uygulama kapasitesini birleştirerek “Kültür, Turizm ve Tanıtım” alanındaki çalışmalarını en nitelikli şekilde sürdürmek suretiyle sektörde hak ettiği seviyeye ulaşacaktır.

Benzer Belgeler