• Sonuç bulunamadı

3. ÖNERİLEN KARAR DESTEK MODELİ

3.4. Model Strüktürü

3.4.2. Uzman Paneli

Karar destek modülünde uzman, tasarımcı ile aynı ana sayfadan, kendisine tasarımcı tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapmaktadır (Şekil 3.34).

Şekil 3.34. Uzman girişi ve ana sayfa

Uzman sisteme giriş yaptıktan sonra ilk olarak değerlendirilecek yapıların yer aldığı ve değerlendirmek istediği yapıyı seçtiği bir sayfa gelmektedir (Şekil 3.35). Burada değerlendireceği yapıyı seçtikten sonra karşısına tasarımcı panelinde hazırlanan ve yapıya ait birkaç fotoğraf ile temel bilgilerin yer aldığı yapı tescil fişi ekrana gelmektedir. Bu sayfa ile amaç, uzmana değerlendirmeye geçmeden önce yapı ile ilgili genel ve temel bilgileri sunmaktır. Bu bilgiler arasında yapı türü ve kadastro bilgilerinin yanı sıra, yapı hakkında kısa bilgi, daha önce görmüş olduğu onarımlar, tescil kararı ve yapının sahibi gibi KVKK tescil fişlerinde yer alan temel bilgiler de yer almaktadır (Şekil 3.36).

GİRİŞ SAYFASI

kullanıcı adı ve şifre ile giriş

Şekil 3.35. Değerlendirilecek yapı seçimi sayfası

Bu sayfada aynı zamanda solda yapıya ait detaylı bilgilerin yer aldığı sekmeler ve değerlendirme kısmı bulunmaktadır (Şekil 3.37). Yapını detaylı verileri sırasıyla fotoğraf, çizimler, raporlar, harita, medya, model, yayın-makale ve sanal sunumlar sekmelerinden oluşmaktadır. Fotoğraf sekmesinde yapıya ait fotoğraflar (Şekil 3.38), çizimler sekmesinde yapıya ait çizimler (Şekil 3.39), raporlar sekmesinde yapıya ait kurul tarafından daha önce hazırlanmış raporlar (Şekil 3.40), harita sekmesinde yapı ve çevresinin haritaları yer almaktadır (Şekil 3.41).

Şekil 3.39. Yapı çizimler sekmesi

Şekil 3.41. Yapı harita sekmesi

Medya sekmesi, yapıya ait görsel videoların yer aldığı bölümdür. Çalışma kapsamında bu bölüme, nokta bulutu verisinden hazırlanan .mp4 uzantılı video konulmuştur (Şekil 3.42)

Medya sekmesinden sonra yer alan model sekmesi yapıya ait modellerin (Şekil 3.43), yayın-makale sekmesi yapıya ait her türlü yayın ve makalelerin konulduğu sekmelerdir (Şekil 3.44).

Şekil 3.43. Yapı model sekmesi

Yayın-makale sekmesinden sonra gelen sanal sunumlar bölümü, yapıya ait panoramik turların yer aldığı bölümdür. Çalışma kapsamında bu bölümde her bir yapının panoramik turları hazırlanmış ve .html uzantılı olarak sisteme yüklenmiştir. Ekranın sol üst köşesine, üzerinde tarama istasyonlarının sıcak noktalar (hot-spot) şeklinde yer aldığı yapının şematik bir planı bulunmaktadır. Uzman ister plan üzerindeki bu noktalardan, isterse de ekranda beyaz renkli görünen sıcak noktalarla yapı içi ve çevresinde gezinti yapabilir, mekandan mekana geçebilmektedir. En sağdaki bayrak simgesiyle yapının planını ekranda gizleyebilir ve (+)/(-) simgelerinden istediği şekilde ekran görüntüsünü büyültüp küçültebilmekte, yön simgeleriyle mekan içinde dilediği yöne gidebilmektedir (Şekil 3.45, Şekil 3.46).

Şekil 3.46. Yapı sanal sunumlar sekmesi-konak panorama tur

Sanal sunumlar sekmesinin ardından değerlendirme aşamasına geçilmektedir. Uzman değerlendirme sekmesine tıkladığında karşısına değerlendirme aşamalarından bahseden kısa bir yazı bulunmaktadır (Şekil 3.47).

Değerlendirme iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada yapıya ait mevcut değerlerin değerlendirilmesi bölümü yer almaktadır. Değerlendirmenin yapıldığı “değerlendirme yap” sekmesine tıklandığında, üstte yapının adı, yeri, ada, pafta ve parsel numaralarının ve birkaç fotoğrafının yer aldığı antetli kısmın altında yapının mevcut durumuna ait soru yer almaktadır. Uzmandan bu soruyla yapının mevcut durumuna göre hangi değerin daha önemli olduğu istenmektedir. Buna göre uzman mevcut miras değerlerini karşılıklı olarak çizelgede yer alan rakamlar çerçevesinde değerlendirme yapmakla yükümlüdür. Sayfanın alt bölümü miras değerlerinin kısa açıklaması ve onun hemen altında çizelgede bulunan rakamların neyi ifade ettiği tablo halinde yer almaktadır (Şekil 3.48)

Şekil 3.48. Mevcut durum değerlendirme sayfası

Değerlerin açıklaması Katsayıların açıklaması Mevcut durum değerlendirme sorusu

Değerlendirme yap sekmesinin hemen altında sonuçlarınız bölümü uzmanın yaptığı değerlendirmenin sonuçlarını görebileceği kısımdır. Uzman değerlendirmesini bitirdikten sonra buradan yapının mevcut durumuna göre değerlerin önem sırası ve katsayılarını tablo ve grafik halinde görebilmektedir (Şekil 3.49).

Şekil 3.49. Mevcut durum değerlendirme sonuçları sayfası

Değerlendirmenin ikinci aşaması müdahale türlerinin değerlendirilmesi bölümünde yer almaktadır. Altında yer alan müdahale talep özeti bölümüne tıkladığında uzman ilk olarak tasarımcı tarafından hazırlanan (Şekil 3.28) müdahale talep özeti formunu tablo halinde görmektedir. Tabloda her bir yapı için belirlenen uygulama türlerinin, yapının mevcut durumuyla ilişkisi ve önerilen durumla hedeflenenler bulunmaktadır. Bu sayfa ile amaç, uzmana yapıyla ilgili uygulamalar ile ilgili ön bilgi vermek ve bu bölümden sonra gelecek olan uygulama türleri ile ilgili sorulara hazırlamaktır (Şekil 3.50).

Şekil 3.50. II. Kılıçarslan Hamamı müdahale talep özeti sayfası

Müdahale talep özetinden bir sonraki adım, yapıya ait belirlenen uygulamaların değerlendirilmesidir. Her bir uygulamanın altında değerlendirme yap ve sonuçlarınız olmak üzere iki bölüm yer almaktadır. Değerlendirme yap kısmında, uygulama ile ilgili soru ve altında rakamlardan oluşan skala ile değerlerin bulunduğu tablo, değerlerin açıklaması ve katsayıların açıklamasından oluşan tablolar bulunmaktadır (Şekil 3.51). Sorular her bir uygulama için değişmektedir. Her bir uygulamanın değerlendirmesi bittikten sonra uzman sonuçlarınız bölümünden değerlendirme sonuçlarını görebilmektedir (Şekil 3.52).

Şekil 3.51. Uygulama (yeni fonksiyon) değerlendirme sayfası

Yapıya ait diğer uygulamalar

Şekil 3.52. Uygulama (yeni fonksiyon) değerlendirme sonuçları sayfası

Her bir uygulamanın sonuçları görülebildiği gibi modülde ayrıca uzman değerlendirmesinin genel sonuçlarını da değerlendirme sonuçları bölümünde görebilmektedir. Bu bölümde değerlerin, tüm uygulamalardan sonraki değişiklikleri tablo ve grafik halinde gösterilmektedir (Şekil 3.53, Şekil 3.54). Uygulamaların değerlendirmeye göre önem sıraları da elde edilmekte ve bu önem sıralaması da tablo halinde sayfada yer almaktadır (Şekil 3.55). Değerlendirmenin değerler ve uygulamalar ile birlikte genel sonuçları da tablo halinde verilmektedir (Şekil 3.56).

Şekil 3.53. Değerlendirme sonuçları sayfası-Değerlerin uygulamalar sonrası değişimlerinin grafikle

gösterimi

Şekil 3.54. Değerlendirme sonuçları sayfası-Değerlerin uygulamalar sonrası değişimlerinin tablo halinde

gösterimi