• Sonuç bulunamadı

B) Soruşturma Aşamasında Uzlaştırmanın Usûl ve Esasları I Uzlaştırmanın Tanımı ve Genel Esasları

XII- Uzlaştırma Müzakereler

Uzlaştırma müzakerelerine şüpheli, mağdur, suçtan zarar gören, kanunî temsilci, müdafi ve vekil ile tarafların üzerinde anlaştığı diğer kişiler katılabilir. Şüpheli, mağdur veya suçtan zarar görenin kendisi veya kanunî temsilcisi ya da vekilinin haklı bir mazereti olmaksızın müzakerelere katıl- maktan imtina etmesi hâlinde, ilgili taraf uzlaştırmayı kabul etmemiş sayılır. (CMK m. 253, 13; Uz.Yön. m. 18,1). Kanımca bu hüküm, şüpheli veya mağdur için kanunen görevlendirilen (CMK m. 150) zorunlu müdafiinin veya vekilin müzakerelere katılmaktan imtina etmesi hâlinde uygulanmamalı, sadece şüpheli veya mağdurun görevlendirdiği müdafi veya vekil hakkında uygulanmalıdır. Zira zorunlu müdafi ve vekilin uzlaştırma müzakerelerine katılması, bu görevlerinin bir gereğidir.

Kanunda ve Yönetmelikte, “tarafların üzerinde anlaştığı diğer kişilerin” de müzakerelere katılabileceği öngörülmemiştir. Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren uyuşmazlıklarda, müzakereleri kolaylaştırmak maksadıyla, tarafların olumlu görüşü alınmak suretiyle ve Cumhuriyet savcısının onayıyla müzakerelere, uyuşmazlık konusunda uzmanlığı olan kişiler (örneğin bir malî müşavir, muhasebeci, doktor gibi) de katılabilmelidir. Bu hâllerde uzmanın ücreti, uzmanı müzakerelere getiren tarafça karşılanır. Uzmanın da uzlaştırmanın usûl ve esaslarına (örneğin gizliliğe) raiyet etmesi gerekir.

Uzlaştırıcı, müzakereler sırasında izlenmesi gereken yöntemle ilgili olarak Cumhuriyet savcısıyla görüşebilir; Cumhuriyet savcısı, uzlaştırıcıya talimat verebilir (CMK m. 253, 14; Uz.Yön. m. 18,2). Kanunun müzakere süreci ile ilgili hükümler içeren bu fıkrasında, “müzakerelerde izlenmesi gereken yöntem” ve müzakerelerin nasıl olacağı konusunda bir açıklama yapılmamıştır.

Uzlaştırıcı, genel müzakere hünerlerini ve yöntemlerini kullanarak uzlaştırma müzakerelerini programlamalı163 ve yönetmelidir164. Müzakereler, uzlaşma sağlanabilmesi için gereken sayıda, ortak veya ayrı ayrı gerçekleştirilecek toplantılarla sürdürülmelidir (Uz.Yön. m. 18,2). Uzlaştırıcı, müzakereler sırasında izlenmesi gereken yöntem veya uzlaştırmanın seyriyle ilgili olarak Cumhuriyet savcısıyla görüşebilir. Ancak Kanunda, Cumhuriyet savcısının, uzlaştırıcıya talimat verebilmesinin öngörülmesi isabetli bir düzenleme olmamıştır. Uzlaştırma süreci esnek bir süreçtir ve uzlaştırıcının bağımsızlığı asıldır. Kanunda, uzlaştırıcıya uzlaşma konusunda hiçbir emir ve talimat verilemeyeceğine yer verilmesi gerekirken, böyle bir hüküm öngörülmesi, uzlaştırmanın esnek yapısına ve uzlaştırıcının

163 Bkz. yuk §1. D, III.

164 Uzlaştırma sürecindeki aşamalar hakkında bilgi için bkz. Özbek-Arabuluculuk Uygulaması s. 137 vd.

bağımsızlığına zarar verebilir165. Uzlaştırıcının avukat olması hâlinde, bu hüküm, avukatlık mesleğinin bağımsız yapısına da aykırılık oluşturacaktır166. Olması gereken hukuk bakımından değiştirilmesi gereken bu hükmü, uzlaştırmanın esnekliği ve Cumhuriyet savcısının uzlaştırıcının bir amiri olmadığı dikkate alınarak, uzlaştırma müzakereleri ve uzlaşmanın sağlanması hakkında uzlaştırıcıya bir talimat verebilme yetkisi şeklinde değil; “uzlaştırma süreci veya soruşturma dosyasıyla ilgili konularda uzlaştırıcıyla görüşmesi, bilgi alış verişinde bulunması” şeklinde anlamak gerekir. Kanunun yanlış anlaşılmaya uygun bu hükmü, Yönetmeliğin 18. maddesinde giderilmeye çalışılmış ve Cumhuriyet savcısının, uzlaştırıcıya, “uzlaştırma müzakerelerinin kanuna uygun yürütülmesi amacıyla talimat ve- rebileceği” düzenlenmiştir (Uz.Yön. m. 18,2).

Uzlaştırma müzakereleri, tarafların menfaatlerine uygun, kendilerini huzurlu hissedecekleri güvenli ve tarafsız bir yerde gerçekleştirilmelidir (Uz.Yön. m. 29,1/c). Yönetmelikte, müzakerelerin görüntülü ve sesli iletişim tekniğinin kullanılması suretiyle de yapılabileceği öngörülmek suretiyle, gelecekte yaygınlaşacak olan online uyuşmazlık çözümünün önü açılmıştır (Uz.Yön. m. 18,4).

Taraflarla ortak toplantılar gerçekleştirilebileceği gibi, gerektiğinde özel toplantılar da yapılabileceğinden (Uz.Yön. m. 18,3), mümkün olduğu takdirde, adliye binalarında uzlaştırma müzakerelerinin yapılması için en az iki ayrı toplantı odası tahsis edilmelidir. Bu toplantı odaları, tarafsızlığın ve müzakere güvenliğinin sağlanması bakımından da gereklidir. Toplantı odalarının düzenlenmesi, büro hizmetlerinin ve gerektiğinde güvenliğinin sağlanması, uzlaştırma toplantıları için tahsis sıra ve saatleri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yerine getirilir (Uz.Yön. m. 29,2). Bu uzlaştırma odaları, hukuk uyuşmazlıklarında gerçekleştirilecek uzlaştırmalarda da kullanılabilecektir. Böylece, çok seçenekli adliyelerin167 (multi-door

courthouse) oluşturulması yönünde önemli bir adım atılmış olacaktır. Bu tür

uzlaştırma odaları yanında, uzlaştırıcıların büroları, diğer resmî toplantı

165 Nitekim, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısının, “arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi”ne ilişkin 14. maddesinde, bu hususta daha isabetli bir hüküm öngörülmüştür. Bu hükme göre, arabulucu seçildikten sonra, tarafları en kısa sürede ilk toplantıya davet eder. Taraflar, arabuluculuk usûlünü serbestçe kararlaştırabilirler. Taraflarca kararlaştırılmamışsa arabulucu; uyuşmazlığın niteliğini, tarafların isteklerini ve uyuşmazlığın hızlı bir şekilde çözümlenmesi için gereken usûl ve esasları göz önüne alarak arabuluculuk faaliyetini yürütür.

166 Avukatlık Meslek Kurallarının 2. maddesine göre, “meslekî çalışmasında avukat bağımsızlığını korur; bu bağımsızlığı zedeleyecek iş kabulünden kaçınır”. Kanunun bu hükmü, Meslek Kurallarının 2. maddesiyle de bağdaşmamaktadır.

167 Çok seçenekli adliye kavramı için bkz. Sander, Frank E.A.: Alternative Methods of Dispute Resolution: An Overview (University of Florida Law Review 1985, Vol. 37, s. 1- 18); Özbek-Alternatif Uyuşmazlık Çözümü s. 295; Özbek-Çözüm Yollarına Genel Bir Bakış s. 284-288.

odaları veya taraflar kabul ederse bir otelin konferans salonunda dahi müzakereler gerçekleştirilebilir. Bu mülâhazalarla düzenlenen Uzlaştırma Yönetmeliğinde, uzlaştırma müzakerelerinin, adliye binalarının veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla ayrılan yerlerinde veya tarafların kabul etmesi şartıyla, uzlaştırıcının faaliyetlerini yürüttüğü büroda ya da taraflarca kabul edilen bu işe uygun başka yerlerde gerçekleştirilebileceği belirtilmiştir (Uz.Yön. m. 29,1).

XIII- Uzlaştırma Müzakerelerinin Gizliliği, Delil ve Tanıklık