• Sonuç bulunamadı

3.3. BULGULAR

3.3.4. Toplumsal Cinsiyet EĢitsizliğiyle Mücadele Yöntemleri

3.3.4.2. UzaklaĢma

ABC kadın aktörleri kimi zaman eril çekirdek olarak adlandırdıkları forumlara hakim olan düzenle baĢa çıkarak örgütte varlıklarını sürdürebilmek amacıyla geliĢtirdikleri örgütlenme modelinin yanı sıra baĢka taktikler de üretmeye baĢlıyorlar. Bu da bazen sürecin tamamından kopmadan baĢka bir parçasında devam ederek, bir çalıĢma grubundan diğerine geçerek veya forumlara katılmayıp hareketi uzaktan desteklemek anlamına gelebiliyor.

Kimisi hem örgüt iĢleyiĢinden hem de hareket içinde yaĢadığı bir iliĢkiden kaynaklanan sonuçların kendisini baĢka bir çalıĢma grubuna yönelttiğini zamanla farkettiğini dile getiriyor. Örneğin (Aa)

“Ve yine yaratıcı eylem grubuna yönelmemim sebebi de aslında böyle bir yerden kaynaklanıyordu. Artık şu konuşmayı kısa keselim, sadece birkaç başlık olsun elimizde, bu tabi benden de kaynaklı olabilir. Tüm bunlara paralel olarak tabi ki özel hayat mevzusu vardı. Yeni farkına vardığım bir mevzu. Bu grup içerisinden yaşadığım bir münasebetin aslında hazin sonuçları (gülüyor) beni de bir şekilde şey yaptı. Bu ilk nedenlerim kadar yoğun değil. Ondan eminim. Ama uzaklaşmama katkı sağladı, payı var yani, payı var”diyor.

Kimisi örgüt içinden yaĢadığı romantik bir iliĢkinin bitiĢinin ardından kendini korumaya alma isteğiyle hareketten uzaklaĢmayı tercih ediyor. Fakat hareketten uzaklaĢmak zorunda kalarak üstlenerek bir fedakarlık örneği gösteren bu kadın, yine de kendini bencil hissedebiliyor. Örneğin(Ff)

“Yani son dönemde ABC’den biraz uzak kalmamın nedeni aslında bilinçli bir tercih oldu benim için çünkü eski sevgilimle ayrılmıştık. Yani sevgilimle ayrılmıştık ve kendisi de ABC deydi. Ve ben kendimi bir koruma içine almam gerektiğini hissettim o dönemde. Aslında bir süre denedim ikisini beraber yürütmeyi. Fakat birazcık bencil davrandım bu konuda, kendimi düşündüm o dönemde. Bu yüzden de uzak kaldım bile isteye. Ama her zaman takibe devam ettim”diyor.

Önce hareketten uzaklaĢan ardından tamamen kopan görüĢmecilerden biri ABC‟nin forumlarına hakim eril bir çekirdek olduğunu mülakatta ifade ediyor.

ABC‟nin eylemlerde kullandığı ve forumlarda kurduğu iletiĢim metodu ve benimsediği çalıĢma yöntemi bu görüĢmeciyi hareketten kopartıyor. Örneğin (Aa)

“Çalışma yöntemine dair bu. ABC’nin artık o benimsediği ya da yerleşen, kıramadığı, şu anda kırmaya çalışıp çalışmadığını bilmiyorum, ama o yöntem aslında, forum, eylem, iletişim yöntemi. Bunların hepsi bir bütün. Hala güçlü, hala ses getiriyor. Ama uyuşmuyor benim olmak istediğim organizmayla uyuşmuyor” diyor.

Gezi direniĢi itibariye toplumsal muhalefetin bir parçası olan aynı görüĢmeci de ABC‟nin iç iĢleyiĢinini “ev içi” kendilerini de “çekirdek aile” olarak

tanımlayarak ABC‟yi “aile” olarak gördüğünü dile getiriyor. Fakat bu görüĢmecinin çekirdek aile olarak tanımladığı topluluktan yana bir beklentisi var.

O da bu aile içinde iliĢkilerin bir dengeye oturtulması. Hatta ona göre “evin içinde” hayal ettiği denge kurulabilseydi, bir süredir uzaktan takip edip destek verdiği ABC‟den uzaklaĢmayacağını ifade ediyor. Örneğin (Aa)

“Evin içindeki dengeyi kurabilseydik, evin dışındaki gibi, sanki daha farklı olabilirdi, yani bu da kimsenin kalkıp formülünü yazabileceği, sebeplerini sonuçlarını madde madde dizebileceği bir durum da değil. Böyle bir varla yok arasında, yaşanmışla yaşanmamış arasında garip bir hal var evin içinde, kadın ve erkek arasında, romantik veya değil, yoldaşlık veya değil, bütün kombinasyonları düşündüğümüzde o çekirdek aileyi düşündüğümüzde” diyor.

Örgüt içinde bazı erkeklerin bireysel olmayıp çoğalan, yıldırıcı tavırlarına karĢı daha net bir çizgi çizilebileceğini ancak kadınların kolay yoldan kabullenme yoluyla mücadele ettiklerini bugün piĢmanlıkla gözlemleyen bir diğer görüĢmeci (Cc) sindiremediği davranıĢlardan ötürü ABC örgütünün tamamından soğudunu ve sonucunda da uzaklaĢtığını itiraf ediyor.

“Yani daha ısrarcı ve keskin olabilirdik. Sınırlarımızı daha net çizebilirdik. O zaman birşeyleri değiştirebilirdik bence. Ama çok fazla uğraşmadık diye düşünüyorum. Ve şu anda da yani kadın grubunda da çok nadir birşeyler yazılıyor. Ama o konuda bir şeyler yapılmıyor diye biliyorum yani.

Sorunlar devam ediyordur büyük ihtimalle. Bu bir varsayım. Yani mesela niye bize öyle davranan bir erkeğe ağzının payını vermedik?(gülüyor) Evet kendime soruyorum neden vermediğimizi. Çünkü beni mesela baya herşeyden soğuttu.

Korkunç bir şey. Ama yani işte mesela öyle şeyleri var ki. Yıldırıyor, yıldırıcı.

Çünkü mesela sana biri bir şey der. Hani yine sineye çekebilirisin. Bir şey daha der. Onu da sineye çekebilirsin. Ama yani böyle yıldırıcı birşeyleri var bunların.

Bir de sadece sana karşı kişisel de görmüyorsun ya. Mesela atıyorum o kişinin benim özellikle sorun yaşadığım erkek kişide, bu onun tavrı. Öyle kabul ediyorum.

Bu onun genel tavrı diyorum. O yüzden ben onu değiştirmekle uğraşamam. Ama aslında uğraşmam lazım. Çünkü bugün bana yapıyor, yarın Neclaya da yapacak,

Ayşeye de yapacak. Ve bunu yaptığını da biliyorum . Öncesinde ve sonrasında yaptığını da biliyorum mesela. Ama işte değiştirmek için işte pek bir şey yapmadık, keşke yapsaydık.”