• Sonuç bulunamadı

Dersin ilk haftası öğrencilere dersin içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ters yapılandırılmış öğretim yöntemi tanıtılarak öğrencilerden gönüllülük esasına dayalı iki grup oluşturulacağı belirtilmiştir. Ardından Türkçe Yurdu isimli web sitesi hakkında bilgi verilerek sınıfa ön testler ve bilgi formu dağıtılmıştır. Bilgi formunda çalışmaya gönüllü olarak katılıp katılmayacağı sorulan öğrenciler, ön test kısmında da bir öyküleyici bir de bilgilendirici metin yazmıştır. Sonuç olarak deney grubu ve kontrol grubu bu uygulama ile belirlenmiştir.

2. Hafta

Bu haftanın konuları yazılı anlatımda kompozisyon planı, konu seçimi ve yazı planının yapılması başlıklarıydı. Bu çerçevede geleneksel yöntemle ders işlenen sınıfta konu, ana fikir, yardımcı fikirler; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri üzerinde duruldu. Daha sonra konu anlatımı içinde yer alan örnekler üzerinden somutlama yapılmaya çalışıldı. Bu noktalarda soru-cevap yöntemi, buluş stratejisi gibi uygulamalarla öğrenci etkinliği

42

sağlanmaya çalışıldı. Ders sonunda Mehmet Kaplan’ın “Kompozisyon” isimli yazısı ödev olarak verildi. Bu ödevde öğrencilerden yazının konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bulmaları istendi.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ise dersin teorik bölümleri ders öncesi izlendiği için öğrencilere ilk 10 dakika öğrenmeleri ile ilgili soru soruldu. Alınan cevaplarla herhangi bir yanlış anlama olup olmadığı kontrol edilip derse geçildi. Derste geleneksel sınıfta ödev olarak verilen Kompozisyon isimli yazı okutuldu. Daha sonra kompozisyon kavramı üzerine sınıf içi tartışma yapıldı ve öğrencilerin hem kompozisyon kavramı üzerine bilgi düzeyleri artırılmaya çalışıldı hem de kompozisyonun bir yazı türü olmadığı konusu vurgulandı. Daha sonra metin incelenmeye başladı. Metin üzerinden konu ana fikir ve yardımcı fikir incelemesi yapıldı. Özellikle yardımcı fikirlerin paragraflarda işlenerek nasıl daha güzel ve etkili bir yazı çıkarılabileceği gösterilmeye çalışıldı. Son olarak öğrencilerden bir yazı yazacaklarını hayal ederek ana fikir ve yardımcı fikirleri oluşturmaları istendi.

3. Hafta

Metinde içerik oluşturmanın anlatıldığı 3. haftada öğrencilere etkili ve uygun bir giriş oluşturma, konunun tam olarak açıklanmasını sağlayacak bir gelişme bölümü oluşturma ve metinde anlatılmak istenen düşünceleri tam olarak sonuçlandırabilme konuları üzerinde duruldu. Bu bağlamda yazının bölümlerinin nasıl olacağı seçilen örnekler üzerinden ayrıntılı bir biçimde açıklanırken giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini oluşturmaya yönelik stratejiler üzerinde de duruldu. Ödev olarak Özdemir Asaf’ın İlkin Türkçeyi Seveceksin metni giriş bölümü silinerek, Ahmet Haşim’in Vatan isimli metni gelişme bölümü silinerek ve Tarık Buğra’nın Oğlumuz isimli metni sonuç bölümü silinerek verildi ve bunları öğrencilerin tamamlamaları istendi. Öğrencilere zorluk çektikleri bölümlerde kendilerine uygun olan stratejileri kullanabilecekleri belirtildi.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ise dersin teorik bölümleri ders öncesi izlendiği için öğrencilere ilk 10 dakika öğrenmeleri ile ilgili soru soruldu. Alınan cevaplarla herhangi bir yanlış anlama olup olmadığı kontrol edilip derse geçildi. Derste ilk olarak sınıf gruplara ayrıldı ve bu haftanın etkinliklerinin grup çalışması hâlinde yapılacağı belirtildi. İlk olarak giriş bölümü silinmiş olan Özdemir Asaf’ın İlkin Türkçeyi Seveceksin metni verildi ve grupların buna bir giriş yazmaları istendi. Her grup sırayla yazdıkları giriş bölümünü okudu ve diğer gruplardan öneri ve eleştiriler alındı. Ardından metnin asıl giriş bölümü okunarak öğrencilerin kendi oluşturdukları bölümlerle karşılaştırmaları sağlandı. Daha

43

sonra gelişme bölümü silinmiş olan Ahmet Haşim’in Vatan isimli metnine bir gelişme bölümü yazılması istendi. Gruplar metnin diğer bölümlerine uygun bir gelişme bölümü yazmaya çalıştılar. Daha sonra metnin asıl gelişme bölümü okunarak öğrencilerin kendi oluşturdukları bölümlerle karşılaştırmaları sağlandı. Son olarak, sonuç bölümü silinmiş olan Tarık Buğra’nın Oğlumuz isimli hikâyesi verildi ve öğrencilerden buna uygun bir sonuç yazmaları istendi. Gruplar yine metnin diğer bölümlerine uygun olarak bir sonuç bölümü yazmaya çalıştılar. Ardından metnin asıl sonuç bölümü okunarak öğrencilerin kendi oluşturdukları bölümlerle karşılaştırmaları sağlandı. Bu alıştırmalar yapılırken her bölümün diğer bölümlerle nasıl bir uyum içinde olduğu, anlamsal boyutta ve metnin yüzey yapısında ne şekilde bağlantılar bulunduğu gösterilerek öğrencilerin bir sonraki hafta işlenecek metinsellik ölçütleri konusuna hazırlanması sağlanmaya çalışıldı. Bu haftada metnin giriş gelişme ve sonuç bölümlerine ilişkin strateji etkinliklerini hazırlamada Topuzkanamış’ın (2014) çalışmasından yararlanılmıştır.

4. Hafta

Metinsellik ölçütlerinin işlendiği 4. haftada, metinde tutarlık ve bağdaşıklık konuları üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda öğrencilere tutarlılığı ve bağdaşıklığı sağlayan ögeler yine örnek cümle ve paragraflar üzerinden ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Metinlerin anlamsal ve yüzeysel boyutta birbiriyle bağlı ögeler hâlinde olması gerektiği öğrencilere benimsetilmeye çalışılmıştır. Ders sunumunda öğrencilerin yazmış oldukları yazılarda tutarlık ve bağdaşıklığa yönelik hatalı bölümler gösterilerek öğrencilerden buralardaki hataları bulmaları istenmiştir. Aynı zamanda her konu başlığı ile ilgili cümleler kurmaları sağlanarak öğrenmelerinin kalıcılığı sağlanmaya çalışılmıştır. Ödev olarak 4 etkinlik verilmiştir. Bunlardan ilki Özbay ve Özdemir’in (2014) makalesinden bir bölümden bağdaşıklık ögelerinin analizine yönelik bir alıştırma, ikincisi Sabahattin Ali’nin Asfalt Yol isimli hikâyesinden bir bölüm üzerinde bağdaşıklık çalışması, üçüncü alıştırma birbirinden bağımsız cümleleri bir araya getirerek tutarlı ve bağdaşık bir paragraf oluşturma çalışması, dördüncü etkinlik ise öğrencilerin yazdıkları farklı metinlerden tutarlılığı düşüren ayrıntıları bulma etkinliğidir.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ise teorik kısım ders öncesi izlendiği için tüm ders süresi etkinliklere ayrılmıştır. Geleneksel sınıfa ödev olarak verilen etkinlikler sınıf içinde öğretmen gözetiminde yapılmıştır. İlk olarak Özbay ve Özdemir’in (2014) makalesindeki bir bölüm üzerinde bağdaşıklık ögelerinin analizine yönelik bir alıştırma yapılmıştır. Koyu renkle yazılan art gönderim, ön gönderim ve bağlantı unsurlarının nerelere gönderim

44

yaptığı ya da hangi ögeleri bağladığı öğrenciler tarafından bulunmaya çalışılmıştır. İkinci alıştırmada Sabahattin Ali’nin “Asfalt Yol” isimli hikâyesinden bir bölüm üzerinde bağdaşıklık ögeleri ve bunların yaptığı gönderimler tespit edilmeye çalışılmıştır. Ancak bu alıştırmada bu unsurlar koyu renkle yazılmamış, öğrencilerin bunları da bulmaları beklenmiştir. Üçüncü alıştırma birbirinden bağımsız cümleleri bir araya getirerek tutarlı ve bağdaşık bir paragraf oluşturma çalışması, dördüncü etkinlik ise öğrencilerin yazdıkları farklı metinlerden tutarlılığı düşüren ayrıntıları bulma etkinliğidir. Üçüncü etkinlikte öğrencilere art arda sıralanan olaylar verilmiş ve bunları bağdaşıklık unsurlarını kullanarak tutarlı bir paragraf hâline getirmeleri istenmiştir. Son olarak dördüncü etkinlikte tutarlık açısından sıkıntılı 5 örnek verilmiş ve öğrencilerden buradaki hataları tespit etmeleri istenmiştir. Daha sonra bu hataların düzeltilip doğru hâle getirilmesi istenerek tutarlılık konusu da kalıcı hâle getirilmeye çalışılmıştır. Bu haftanın etkinliklerini hazırlamada Onursal’ın (2003) çalışmasından yararlanılmıştır.

5. Hafta

Yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin anlatıldığı 5. haftada TDK yazım kılavuzu temel alınarak yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin kullanımı üzerinde durulmuştur. Bu doğrultuda teorik anlatımda kurallar kısaca anlatılmış ve her kurala ilişkin belirli örneklerle konu pekiştirilmeye çalışılmıştır. Geleneksel sınıfta bu işlem için 2 ders saati ancak yeterli olmuş ve alıştırma yapmaya süre kalmamıştır. Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında etkinlik olarak yapılan alıştırmalar ders sonunda ödev olarak verilmiştir.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ise teorik bilgi önceden işlendiği için derste ilk on dakika anlaşılmayan konular kontrol edilmiş ve etkinlikler başlamıştır. Bu doğrultuda ilk olarak Falih Rıfkı Atay’ın “Bizim İmparatorluk” isimli metni alıştırma olarak verilmiştir. Bu yazıda kasıtlı olarak bazı yazım hataları yapılmış ve hatalı kelimelerin yanında bazı doğru kelimeler de koyu yazılmıştır. Burada öğrencilerden öncelikle koyu yazılmış kelimelerin yazımının doğru olup olmadığını tespit etmeleri, eğer yanlış yazım varsa bunu düzeltmeleri istenmiştir. Daha sonra en fazla karıştırılan “de” ve “ki” ek ve bağlaçların yazımı, ardından da bitişik ve ayrı yazılması gereken kelimeler hakkında alıştırma yapılmıştır. Son olarak bazı kelime ve eklerin yazımı verilip bu defa yazım şeklinden yola çıkılıp kuralın yazılması istenmiştir.

45 6. Hafta

Öyküleyici metinlerin işlendiği 6. haftada temel amaç öğrencilerin öyküleyici metin türlerini tanıması, bunun yanında öyküleyici bir metni nasıl oluşturabileceğini öğrenmesidir. Bu bağlamda geleneksel sınıfta bu türlerin temel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra araştırmacının ders için oluşturduğu bir anı yazısı olan “Yabancılaşma” isimli metnin oluşturma süreçleri incelenmiştir. Böylece sınıfta öyküleyici bir metni oluştururken temelde nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Ders sonunda Sait Faik Abasıyanık’ın “Semaver” ve Aziz Nesin’in “Sınır Üstündeki Ev” hikâyeleri ödev olarak verilmiş ve öğrencilerden bu eserleri incelemeleri istenmiştir. Yine ödev olarak öyküleyici bir metin planı ve bu plana uygun olarak bir metin oluşturulması istenmiştir.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ise teorik bilgi önceden işlendiği için derste ilk on dakika anlaşılmayan konular kontrol edilmiş ve etkinlikler başlamıştır. İlk olarak konu anlatımı için oluşturulan anı yazısının oluşturulma süreçleri incelenmiştir. Burada serim düğüm ve çözüm bölümlerinin nasıl oluşturulduğu Sait Faik Abasıyanık’ın “Semaver” hikâyesi üzerinde incelenmiştir. İncelemede tür, konu, ana fikir, ana olay, ana olayın öncesi ve sonrası, anlatıcı, kişiler, mekân, zaman ve dekoratif unsurlar belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra Aziz Nesin’in “Sınır Üstündeki Ev” hikâyesi yine aynı ögeler bakımından incelenmiştir. Son olarak öyküleyici bir metin planı oluşturulması istenmiştir. Ödev olarak araştırmacı gözetiminde sınıfta oluşturulan bu planlara uygun metin oluşturulması istenmiştir.

7. Hafta

Bu haftada bilgilendirici metin türleri işlenmiştir. 7. haftanın temel amacı öğrencilerin bilgilendirici metin türlerini tanıması, bunun yanında bilgilendirici bir metni nasıl oluşturabileceğini öğrenmesidir. Bu bağlamda geleneksel sınıfta bu türlerin temel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra araştırmacının ders için oluşturduğu bir deneme yazısı olan “Tartışma Kültürü” isimli metnin oluşturma süreçleri incelenmiştir. Böylece sınıfta bilgilendirici bir metni oluştururken temelde nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Daha sonra bilgilendirici metinlerin temel özellikleri üzerinden işlevleri ve kullanım şekilleri incelenmiştir. Son olarak 11 farklı bilgilendirici metinden alınan paragraflardan yola çıkılarak çok karıştırılan sohbet, deneme ve fıkra türlerinin dil özelliklerinin incelenmiştir. Ödev olarak bilgilendirici bir metin planı ve bu plana uygun olarak bir metin oluşturulması istenmiştir.

46

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ise teorik bilgi önceden işlendiği için derste ilk on dakika anlaşılmayan konular kontrol edilmiş ve etkinlikler başlamıştır. İlk olarak 11 farklı bilgilendirici metinden alınan paragraflardan yola çıkılarak çok karıştırılan sohbet, deneme ve fıkra türlerinin dil özelliklerinin incelenmiştir. Daha sonra bilgilendirici bir metin planı hazırlanarak sınıf içinde metin oluşturulması istenmiştir. Bu aşamada öğrencilerin metinleri sınıf içinde araştırmacının gözetiminde tamamlanmıştır. Öyküleyici metin incelemeleri ve süreçlerin oluşumu üzerinde sınıfı içi etkinlikler daha uzun sürerken bilgilendirici metinler için bu kadar uzun süreye ihtiyaç duyulmamıştır. Bunun temel nedeni eğitim hayatı boyunca sürekli “kompozisyon yazma” mantığıyla belirli gün ve haftaların ya da atasözünün açıklanması gibi amaçla yazı yazan öğrenciler, daha çok bilgilendirici metin yazma tecrübesine sahip olmuşlardır. Bu nedenle verilen konularda daha çok “anlam ve önemi” açıklama eğilimindedirler. Bu konu nitel olarak yapılan gözlemde de tespit edilmiş ve araştırmacı tarafından nitel boyutta ele alınmıştır.

8. Hafta

Öyküleyici ve bilgilendirici metin konuları 8. haftada tekrar edilmiştir. Geleneksel sınıfta konu anlatımı şeklinde tekrar yapılmış ve öğrencilerin anlayamadıkları konular üzerinde durulmuştur. Ders sonunda Halikarnas Balıkçısı’nın “Vals Dünyası” isimli yazısı ve İsmail Habip Sevük’ün “Tuna Yalılarından Hatırlayışlar” isimli yazıları incelenmek üzere ödev olarak verilmiş ve yine öğrencilerden ödev olarak bir gezi yazısı yazmaları istenmiştir. Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ilk olarak Halikarnas Balıkçısı’nın “Vals Dünyası” isimli yazısı üzerinde durulmuştur. Bu yazıda Birinci ve İkinci Dünya savaşlarının öncesi ve sonrasındaki dönemler, genel özellikleri bakımından farklı bir tarzda anlatılmaktadır. Bu etkinlikle öğrencilere nasıl kurgu yapılabileceğine yönelik farklı bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılmıştır. Daha sonra İsmail Habip Sevük’ün “Tuna Yalılarından Hatırlayışlar” isimli gezi yazısı incelenmiştir. Bu yazının incelenmesi ile öğrencilere karıştırdıkları gezi yazısı ve anı arasındaki fark kavratılmaya çalışılmıştır. Daha sonra öğrencilerden bir gezi yazısı oluşturmaları istenmiş ve araştırmacının kontrolünde öğrencilerin bu yazıyı yazmaları sağlanmaya çalışılmıştır.

9. Hafta

Şiir metinlerinin işlendiği 9. haftada öğrencilere temelde lirik, epik, pastoral, satirik ve didaktik şiirlerin temel özellikleri verilmiştir. Geleneksel sınıfta, konu anlatımı eşliğinde her şiir türünde örnekler verilerek incelenmiştir. Ödev olarak pencere etkinliği verilmiştir.

47

Bu etkinlikte öğrencilerden kaldıkları yerlerin penceresinden dışarıya bakarak gördüklerini betimleyen ve onlarda uyandırdığı hisleri yansıtan bir şiir denemesi yapmaları istenmiştir. Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ilk on dakika anlaşılmayan konular kontrol edilmiş ve etkinlikler başlamıştır. Öğrencilerden pencere etkinliğini uygulamaları istenmiş ve isteyen sınıfın penceresinden dışarı bakabileceği isteyenleri ise kaldıkları yerin penceresinden gördüklerini düşünerek yazabilecekleri belirtilmiştir. Bunun dışında pencereleri yaşama açılan bir kapı, ruh dünyası ile gerçek dünya arasında bir eşik gibi tanımlayarak bunun üzerine şiir denmesi yapanlar da olmuştur. Bu tarz düşünceler de teşvik edilerek öğrencilerin yaratıcılıkları desteklenmeye çalışılmıştır.

10. Hafta

Resmî yazıların işlendiği 10. haftada öğrencilerin dilekçe, tutanak, rapor ve öz geçmiş türlerini tanımaları ve bunları nasıl yazabileceklerini öğrenmeleri amaçlanmıştır. Geleneksel sınıfta hazırlanan konu anlatımı yapılmış, daha sonra hangi durumlarda hangi resmî yazının yazılacağı ve bu metin türlerinin şeklen nasıl olduğu anlatılmıştır. Daha sonra hangi durumlarda hangi metin türünün kullanılacağı sorulmuş ve öğrencilere birer dilekçe ve tutanak yazdırılmıştır. Ödev olarak öğrencilerden yine birer dilekçe ve tutanak yazmaları istenmiştir.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında resmî yazı türlerine verilen örnekler incelenmiş ve ardından kalan sürede araştırmacının gözetiminde üçer tane dilekçe ve tutanak yazdırılmıştır.

11. Hafta

Yazılı anlatımda argümantasyon konusu 11. haftada işlenmiştir. Bu haftada argümantasyon, argüman, argümanı oluşturan ögeler ve bir fikri argümantasyon kurallarına uygun savunma konusu üzerinde durulmuştur. Argümantasyon konusunun anlatımı ile öğretmen adaylarına yazıda bir fikri savunurken bunu nasıl destekleyebilecekleri öğretilmeye çalışılırken aynı zamanda okuduklarında desteksiz argümanları nasıl tespit edebileceklerini de görmeleri sağlanmaya çalışılmıştır. Böylece öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerilerine de katkı sunulması amaçlanmıştır. Ders sonunda ödev olarak 5 farklı durum verilmiş ve bu iki yönlü durumlardan hepsi için lehte ya da aleyhte görüşü savunan birer argüman yazmaları istenmiştir.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ilk on dakika anlaşılmayan konular kontrol edilmiş, daha sonra argüman örnekleri üzerinden bu argümanların ögeleri somutlanmaya

48

çalışılmıştır. Daha sonra araştırmacının gözetiminde geleneksel sınıfta ödev olarak verilen 5 durumda birer argüman yazmaları istenmiştir. Böylece araştırmacı yazılı anlatımda argümantasyon konusunda eksik ve yanlış bilgileri eş zamanlı olarak tespit ve düzeltme imkânı bulmuştur.

12. Hafta

Bilimsel yazı ve ödev hazırlama sürecinin birinci bölümünün işlendiği haftada özellikle lisans döneminde verilen ödevlerde araştırmayı planlama, gerçekleştirme ve bunu yazıya dökerek ödev hâlinde teslim etme süreçleri üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda geleneksel sınıfta ödev konusunun seçimi ve sınırlandırılması, plan yapma, belirlenen ödev başlığına uygun alt başlıkları oluşturma ve dijital kaynakların kullanımı konularında teorik bilgiler verilmiştir. Bu sayede öğrencilerin lisans dönemi boyunca ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceriyi kazanmaları amaçlanmıştır. Ders sonunda öğrencilere Mehmet Âkif Ersoy ile ilgili ödev hazırlayacaklarını düşünerek ödev konusunu sınırlandırma, bir haftalık ve bir aylık süre için bunu planlamaları ve muhtemel konu başlıklarını ve alt başlıkları belirlemeleri yönünde bir ödev verilmiştir.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında teorik konular önceden işlendiği için doğrudan bilimsel yazı / ödev oluşturma aşamalarına geçilmiştir. Bu doğrultuda derste öğrencilere Mehmet Âkif Ersoy ile ilgili ödev konusu verilmiştir. İlk olarak ödev konusunun seçimi ve sınırlandırılması sağlanmıştır. Daha sonra bir aylık ve bir haftalık süreler için örnek ödev planları yaptırılmış ve belirlenen ödev başlığına uygun alt başlıkları oluşturma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Son olarak bilimsel yazı ve ödevlerde nasıl bir dil kullanılması gerektiği gösterilmiş ve öğrencilere bilimsel üslupla cümle kurma çalışmaları yaptırılmıştır. Böylece konu seçimi ve sınırlandırma, zaman kullanımı, plan yapma ve dil ve üslup konusunda öğrencilerin bilgi ve becerileri uygulamalı olarak geliştirilmeye çalışılmıştır.

13. Hafta

Bu haftada bilimsel yazı ve ödev oluşturma süreçlerinin ikinci kısmına geçilmiştir. Geleneksel sınıfta kütüphane ve dijital kaynakların kullanımı uygulamalı olarak sınıf içinde gösterilmiştir. İlk olarak üniversite kütüphanelerinde katalog nasıl taranır ve yazılı materyale nasıl ulaşılır konusu anlatılmıştır. Ardından Türkçe eğitimi ve Türk edebiyatı alanlarına yönelik bilimsel makale ve kaynakları içeren web siteleri üzerinden makalelere nasıl erişileceği ve toplanan makalelerden nasıl yararlanılacağı uygulamalı olarak

49

gösterilmiştir. Burada öğrencilere örnek makalelerden yapılan alıntılar örnek olarak gösterilmiş ve dil ve anlatıma uygun olarak nasıl yazıya aktarıldığı üzerinde durulmuştur. Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ise öğrencilerle öncelikle uygulamalı olarak web sitesi üzerinden uygulamalı olarak katalog taraması yapılmış daha sonra Türkçe eğitimi ile ilgili sitelere öğrencilerin telefon bilgisayar ve tabletleri ile girmeleri sağlanarak konu hakkında örnek makaleler indirmeleri sağlanmıştır. Son olarak edindikleri dijital makalelerden yararlanarak bilimsel yazı / ödev formatında bir metin yazmaları istenmiştir. Ödevlerin bir kısmını sınıfta tamamlayamayan öğrencilere tamamlamaları için ev ödevi verilmiştir.

14. Hafta

Anlatım bozuklukları konusu 14. haftada ele alınmıştır. Geleneksel sınıfta anlatım bozukluklarının çeşitleri teorik olarak açıklanmış ve örnekler üzerinden konu somutlanmaya çalışılmıştır. Ders bitimi ödev olarak iki farklı anlatım bozukluğu etkinliği verilmiştir.

Ters yapılandırılmış öğretim sınıfında ise yine ders öncesi 10 dakika konuya yönelik anlaşılmayan veya yanlış anlaşılan noktalar olup olmadığı kontrol edilmiş ve derse geçilmiştir. Derste doğrudan iki etkinlik uygulaması yapılmış. İki etkinlikte de verilen cümlelerdeki anlatım bozukluklarının tespit edilip türlerinin belirlenmesi ve bunların düzeltilmesi istenmiştir. Böylece daha kalıcı bir öğrenme sağlanmaya çalışılmıştır.

15. Hafta

Ders planının bitimini takip eden hafta öğrencilerden son testler toplanmış ve derse yönelik görüşleri istenmiştir. Deney grubu da kontrol grubu da derslerin işlenmesi ve içerikten dolayı memnun olduklarını belirtmişlerdir. Ancak ters yapılandırılmış öğretim yöntemi ile eğitim alan öğrenciler ders sürecinin daha fazla etkinliğe dayalı olduğu için gelişimlerine

Benzer Belgeler