• Sonuç bulunamadı

toplam yedi aşamadan meydana gelmiştir. Başlama düzeyi, uygulama evreleri oturumları ve izleme oturumları için Birinci Katılımcı ile toplam 28 oturum, ikinci katılımcı ile 31 oturum, üçüncü katılımcı ile 28 oturum çalışma yapılmıştır.

Araştırmada başlama düzeyi bilgilerinin toplanması iki öğrencide 1 hafta bir öğrencide ise bir hafta içerisinde gerçekleşmiştir. Öğretim oturumları bütün öğrencilerde bir hafta içerisinde gerçekleşmiştir. Uygulama Evreleri oturumlarında öğrencilere göre farklılıklar söz konusudur. Başlama düzeyi, öğretim oturumları ve uygulamanın tamamı 8 hafta içerisinde tamamlanmıştır. Uygulamadan 2 hafta sonra izleme verileri toplanmıştır. Uygulamada başlama düzeyinin belirlenmesi ile izleme verilerinin toplanması arasında geçen toplam süre 11 haftadır.

Başlama Düzeyi

Başlama düzeyi oturumları üç az gören öğrenci ile birlikte uygulama ortamında gerçekleştirilmiştir. Her oturum başında öğrencilere uymaları gereken kurallar hatırlatılmıştır. Başlama düzeyi oturumlarında öğrencilere soru kağıtları verilmiş ve sorular hakkında açıklama yapılmıştır. Öğrencilerden üç dakikada yapabildikleri kadar çarpma işlemini doğru olarak yapmaları istenmiştir. Öğrencilere sadece oturum başında oturumun başladığına dair ve oturumun sonunda oturumun bittiğine dair yönerge verilmiştir. Doğru işlem basamağı sayısı öğrencinin bir oturumda soru kağıdında daha önceden hazırlanmış olan boşluklara yazdığı doğru rakamlar üzerinden hesaplanmıştır. Öğrencilerin uygun boşluğa yazdığı her bir doğru rakam bir doğru işlem basamağı olarak kabul edilmiştir. Başlama düzeyi öğrencilerin doğru işlem basamağı sayıları en az üç oturum boyunca kararlılık gösterdiğinde kendini izleme tekniğinin öğretilmesi sürecine geçilmiştir.

Öğretim Oturumları

Araştırmacı her bir öğrenci ile başlama düzeyi verilerini toplama süreci bittikten sonra öğretim sürecine başlamıştır. Kamerayı uygulamayı görüntüleyecek bir açıyla yerleştirerek açmış ve öğrencilere çalışılacak konuyu, uyulması gereken kuralları açıklamıştır. Daha

sonra çarpma işleminin neden önemli olduğunu öğrencilere açıklamış. Bu açıklamalardan sonra çarpma işleminin neden önemli olduğunu öğrencilere sorular sorarak fark ettirmiş ve kendini izleme tekniği uygulama adımlarına geçmiştir. Kendini izleme tekniği öğretiminde Agran vd. (2003) geliştirdikleri 10 adımda kendini izleme tekniği işlem süreci uygulanmıştır.

1. Adım: Hedef davranışı seç, uygun davranışı ve uygun olmayan davranışı göster.

Araştırmacı bu adımda çarpma işleminin nasıl yapılması gerektiğini betimleyip, tahtada çarpma işlem örnekleri çözerek doğru işlem sırasını ve doğru olmayan işlem sırasını ayrı örnekler üzerinden göstererek anlatmıştır. Araştırmacı çarpma işlemi yaparken sessizce sadece çarpma işlemiyle ilgilenmeleri gerektiğini öğrencilere söylemiştir.

2. Adım: Hedef davranışların yararlarını tartış.

Bu adımda ise araştırmacı çarpma işlemini akıcı olarak yapabilmeni yararlarını öğrenciye sorular sorarak tartışmıştır. Öğrencinin cevaplarını dinleyerek ve çarpma işlemini akıcı bir şekilde yaparlarsa amaçlarına ulaşabileceklerini söyleyerek öğrencileri motive etmiştir. 3. Adım: Hedef davranış için başarı ölçütünü belirle ve uygulama yaptır.

Araştırmacı çarpma işleminin basamaklarını model olma, rehberli uygulama ve bağımsız uygulama öğretim süreçlerini her öğrenci ile ayrı ayrı uygulayarak öğretimi gerçekleştirmiştir.

Araştırmacı, model olma aşamasında öğrencilere çarpma işlemini tahtada uygun işlem sırasıyla çözerek model olmuştur. Araştırmacı model olduğu uygun çarpma işlem sırasını yüksek sesle örneklendirir. Daha sonra uygun olmayan bir işlem sırasını betimleyerek öğrencilere hatırlatmıştır. Araştırmacı, görme engelli öğrencilere model olurken onların tahtayı görebilecekleri mesafeden emin olmak için öğretime geçmeden önce rakamları öğrencilere okutmuştur.

Araştırmacı model olma aşamasından hemen sonra öğrenciye “Şimdi seninle birlikte örnek bir çarpa işlemi yapacağız” diyerek örnek bir soru kâğıdını öğrencinin önüne koymuş. Daha sonra “Şimdi senden önündeki çarpma problemini hızlı ve doğru şekilde sessizce çözmeni istiyorum” diye söylemiştir. Öğrenci çarpma işlemini çözerken uygun olmayan bir davranış sergilediğinde araştırmacı öğrenciye “Şimdi senden önündeki çarpma problemini hızlı ve doğru şekilde sessizce çözmeni istiyorum” diyerek uygun davranışı

tekrar hatırlatmıştır. Araştırmacı öğrencinin doğru olarak yaptığı işlem basamaklarını ve sessizce problemi çözmeye çalışmasını betimleyerek pekiştirmiştir.

Sonraki aşamada araştırmacı öğrenciye yönergeyi verir ve “Şimdi senden önündeki çarpma işlemini hızlı ve doğru şekilde sessizce çözmeni istiyorum” diye söylemiştir. Öğrenciler çarpma işlemi yaparken uygun olmayan davranışları sergilediğinde, araştırmacı öğrenciye yapması gereken uygun davranışları tekrar hatırlatmıştır. Araştırmacı öğrencinin doğru olarak yaptığı işlem basamaklarını ve sessizce problemi çözmeye çalışmasını betimleyerek pekiştirmiştir.

Öğrenciler bağımsız bir şekilde çarpma işlemini sessiz ve doğru işlem basamakları sırasıyla gerçekleştirinceye kadar araştırmacı rehberli uygulamaya devam etmiştir. Öğrenciler bağımsızlığa ulaştıklarında “Şimdi sen bu önündeki çarpma işlemini hızlı ve doğru şekilde sessizce çözeceksin” demiş ve “Önündeki soruyu hızlı ve doğru şekilde sessizce çöz” diyerek yönerge vermiştir. Öğrenci işlemi bitirdiğinde gösterdiği uygun davranışları betimleyerek pekiştirmiştir.

4. Adım: Öğrencilerin kullanacağı kendini izleme tekniğini, materyallerini ve kendini izleme tekniğini kullanmanın yararlarını tanımla.

Araştırmacı kendini izleme tekniğinin materyallerini tanıtmış ve kendini izleme tekniğinin yararlarını tanımlamıştır. Öğrenciler görme engelli oldukları için kendini izleme tekniğinde kullanılan materyaller araştırmacı tarafından uyarlanmıştır. Araştırmacı, öğrencilere kendini izleme tekniğinin ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını açık bir şekilde anlatmış ve bu teknikte kullanılacak materyalleri göstermiştir. Kendini izleme tekniğinin yararlarını ve bu teknik ile hangi hedef davranışların artacağını hatırlatmıştır.

Araştırmacı öğrencilere oturumlarında her 45 saniyede bir duyacakları zil sesini dinletip, her bir zil sesi duyduklarında o an işlem yaptıkları soruyu yuvarlak içine almaları gerektiğini söylemiştir. Her bir zil sesi duyulduğunda eğer öğrenciler en az bir işlemi bitirmemişlerse tempolarını arttırmaları gerektiği, eğer birden fazla soru çözmüşlerse tempolarını yavaşlatmalarını, eğer soruları bitmiş ise yaptıkları işlemleri kontrol etmeleri gerektiği anlatılmıştır. Daha sonra araştırmacı öğrencilere kendini izleme tekniği kontrol kâğıdını göstererek tanıtmış. Kendini kontrol kağıtları araştırmacı tarafından A4 kağıt ebadında hazırlanmış olup, kontrol kağıtları öğrencilerin oturum boyunca çözdükleri soruların çözüm basamaklarını teker teker gösteren ve uygulama basamaklarını doğru olarak gösteren bir kontrol listesi içermektedir. Kontrol kağıtlarındaki bu kontrol listesinin

her bir basamağı için bir adet kendini kaydetme maddesi bulunmaktadır. Araştırmacı örnek bir problem çözdükten sonra kontrol listesini bir doğru örnek ve bir yanlış örnek için soru kâğıdında kendi yaptığı işleme bakarak doldurmuştur. Daha sonrasında oturum sonunda öğrencilere doldurtulacak grafikleri tanıtıp, bu grafiklere öğrencilerin kendi doğru basamak sayılarını işaretleyecekleri yerleri göstermiştir. Araştırmacı öğrencilere kendini izleme stratejisinin bütün basamaklarını anlattıktan sonra bu stratejiyi uygulamaları durumunda öğrencilerin ne gibi kazanımları olacağını tartışmıştır.

5. Adım: Hedef davranışı kazandırma sürecinde kendini izleme tekniğini kullanmaya model ol.

Araştırmacı öğrencilere örnek bir kendini izleme oturumunu baştan sona kadar bütün basamakları betimleyerek model olur. İlk olarak soru kağıdını önüne alır ve “ Soru kağıdını önüme aldım” daha sonra “ Başla komutuyla beraber soruları çözmeye başladım” diyerek sorulara çözmeye başlar. İlk zil sesini duyunca “ Zil sesini duydum ve çalışmakta olduğum işlemi yuvarlak içerisine aldım” diyerek o an çözmekte olduğu işlemi yuvarlak içerisine almıştır. İkinci zil sesini duyunca uygulamacı “ Zil sesini duydum ve çalışmakta olduğum işlemi yuvarlak içerisine aldım” diyerek öğrencilere örnek olmuş. Daha sonraki zil seslerinde de aynı şekilde “ Zil sesini duydum ve çalışmakta olduğum işlemi yuvarlak içerisine aldım” diyerek o an çözmekte olduğu işlemi yuvarlak içerisine almıştır. 4. Zil sesinden sonra o an üzerinde çalıştığı işlemi yuvarlak içerisine alarak “ Bitti yönergesiyle çalışmamı bitiriyorum” diyerek çalışmasını bitirmiştir. Çalışmasını bitirdikten sonra “Kontrol kâğıdını kendi çözdüğüm soru kağıdının yanına yerleştiriyorum” diyerek kontrol kağıdını kendi çözdüğüm soru kağıdının yanına yerleştirip, “Şimdi 1. Soru için çözüm basamaklarını karşılaştırıyorum” diyerek 1. Soru için çözüm basamaklarını ve kendi çözümünün basamaklarını karşılaştırmıştır. Bütün kontrol basamaklarını teker teker okuyarak ve kendi çözümüne bakarak Evet/Hayır seçeneklerini işaretlemiştir. İlk kontrol maddesi için Araştırmacı “ Birinci sayının birler basamağı ile ikinci sayının birler basamağını doğru olarak çarpıp eldesi varsa üzerine yazdım mı? ” sorusunu sorar ve çözüm kâğıdından bakarak eğer yazmışsa “ Evet yazmışım diyerek” evet bölümüne artı koyar. Diğer kontrol maddeleri için uygulamacı ilk madde için yaptığı uygulamayı aynen tekrar etmiştir. Kendini kontrol formlarından sonra uygulamacı o oturum için belirlenen ölçüt düzeyini kendini kontrol kâğıdının köşesinden okur ve “ Bu oturum için doğru olarak yapmam gereken işlem sayısına ulaştım mı ?” diye sorar. Araştırmacı kendini izleme kâğıdı üzerindeki doğru işlem basamağı sayısı kutucuğuna daha önceden hesap ederek

yazdığı değeri okur ve “ Bu oturum için istenen doğru işlem basamağı sayısına ulaştım” diyerek ve grafik üzerinde doğru basamak sayısını işaretlemeye geçmiştir. Araştırmacı grafik ve kendini kontrol kağıdını yan yana koyarak kendini kontrol kağıdı üzerindeki doğru işlem basamağı sayısını grafik üzerinde bulup “ Evet bu oturumda …. kadar doğru işlem basamağı yaptım” diyerek işaretlemiştir. Grafikte o oturum için ulaşması gereken düzeyin işaretli olduğu yeri öğrencilere göstererek “ Bu oturum için ulaşmam gereken doğru işlem basamağı sayısı bu işaretli yer kadar, sizce benim yaptığım basamağı sayısı ulaşmam gereken yere ulaştı mı?” diyerek öğrencilere sormuştur. Öğrencilerden cevap aldıktan sonra “ Evet, bu oturum için ulaşmam gereken düzeye ulaştım” diyerek model olmayı bitirmiştir.

6.Adım: Hedef davranışı kazandırırken kendini izleme tekniğini kullanmada rehberli uygulama ve rol tekniğini uygula.

Araştırmacı öğrencilere örnek bir kendini izleme oturumunu baştan sona kadar bütün basamakları betimleyerek öğrencilerle birlikte yapar. İlk olarak soru kağıdını önüne alıp “soru kağıdını önümüze aldık” demiş. Daha sonra araştırmacı “başla komutuyla beraber soruları çözmeye başladım” diyerek ve sorulara çözmeye başlamıştır. İlk zil sesini duyunca “ zil sesini duydum ve çalışmakta olduğum işlemi yuvarlak içerisine aldım” diyerek o an çözmekte olduğu işlemi yuvarlak içerisine almıştır. İkinci zil sesini duyunca uygulamacı “ zil sesini duydum ve çalışmakta olduğum işlemi yuvarlak içerisine aldım, fakat hala birinci sorudayım hızlanmalıyım” diyerek öğrencilere örnek olur. Üçüncü zil sesi duyulduğundan araştırmacı “ zil sesini duydum ve çalışmakta olduğum işlemi yuvarlak içerisine aldım, fakat galiba bu soruyu çözemeyeceğim, o yüzden boş bırakıp bir sonraki soruya geçiyorum” diyerek bir sonraki soruya geçer. 4. zil seslerinde de aynı şekilde “ zil sesini duydum ve çalışmakta olduğum işlemi yuvarlak içerisine aldım” diyerek o an çözmekte olduğu işlemi yuvarlak içerisine alır. 4. Zil sesinden sonra o an üzerinde çalıştığı işlemi yuvarlak içerisine alarak “ bitti yönergesiyle çalışmamı bitiriyorum” diyerek çalışmasını bitirir. Çalışmasını bitirdikten sonra “kontrol kâğıdını kendi çözdüğüm soru kağıdının yanına yerleştiriyorum” diyerek kontrol kağıdını kendi çözdüğüm soru kağıdının yanına yerleştirir ve “şimdi 1. Soru için çözüm basamaklarını karşılaştırıyorum” diyerek 1. Soru için çözüm basamaklarını ve kendi çözümünün basamaklarını karşılaştırır. Bütün kontrol basamaklarını teker teker okuyarak ve kendi çözümüne bakarak Evet/Hayır seçeneklerini işaretler. İlk kontrol maddesi için Araştırmacı “ birinci sayının birler basamağı ile ikinci sayının birler basamağını doğru olarak çarpıp eldesi varsa üzerine yazdım mı? ” sorusunu

sorar ve çözüm kâğıdından bakarak eğer yazmışsa “ Evet yazmışım diyerek” evet bölümüne artı koyar, eğer yazmamışsa “ hayır yazmamışım” diyerek hayır bölümüne eksi işareti koyar. Diğer kontrol maddeleri için uygulamacı ilk madde için yaptığı uygulamayı aynen tekrar etmiştir. Kendini kontrol formlarından sonra uygulamacı o oturum için belirlenen ölçüt düzeyini kendini kontrol kâğıdının köşesinden okumuş “bu oturum için doğru olarak yapmam gereken işlem sayısına ulaştım mı ?” diye sormuş ve kendini izleme kâğıdı üzerindeki doğru işlem basamağı sayısı kutucuğuna daha önceden hesap ederek yazdığı değeri okumuştur. Daha sonra “ bu oturum için istenen doğru işlem basamağı sayısına ulaşamadım, ama bir sonraki oturumda işlemlerimi daha dikkatli yapacağım ve istenen doğru işlem basamağı sayısına ulaşacağım” diyerek grafik üzerinde doğru basamak sayısını işaretlemeye geçer. Araştırmacı grafik ve kendini kontrol kağıdını yan yana koyarak kendini kontrol kağıdı üzerindeki doğru işlem basamağı sayısını grafik üzerinde bulup “ Evet bu oturumda …. Kadar doğru işlem basamağı yaptım” diyerek işaretlemiş. Grafikte o oturum için ulaşması gereken düzeyin işaretli olduğu yeri öğrencilere göstererek “ bu oturum için ulaşmam gereken doğru işlem basamağı sayısı bu işaretli yer kadar, sizce benim yaptığım doğru işlem basamağı sayısıyla ulaşmama gereken yer arasında çok mesafe var mı? “ diyerek öğrencilere sormuştur. Öğrencilerden cevap aldıktan sonra “ evet biraz daha dikkatli ve hızlı olursam grafikteki işaretli yere ulaşabilirim” diyerek model olmayı bitirmiştir.

7. Adım: Öğrencilerin, rol oynama aşamasında kendini izleme tekniğini kullanma yeterliliklerini değerlendir.

Bu aşamada araştırmacı öğrenci ile rol oynayabileceği birkaç durum oluşturur. Öğrencinin kendini izleme tekniğini ne kadar iyi kullandığını ve bu tekniği niçin kullandığını hatırlayıp hatırlamadığını anlamak için bir kontrol listesi (kendini izleme tekniğinde öğrenci yeterliliği belirleme kontrol listesi) araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Öğrenciyi motive etmek amaçlı öğrenciye tekniğin yararlarını sorulmuştur. Bu adımda öğrenci ile rol oynamaya bir süre devam edilir fakat öğrencilerin ilk rol oynama sırasında beceriyi tam anlamıyla uygulamaları beklenmez. Bu aşama rehberli uygulama aşamasının devamı niteliğindedir ve bu aşamada öğrencinin beceri akıcılığını arttırmak hedeflenmiştir. Ayrıca bu aşamada kendini izleme tekniği tıpkı sınıfta uygulanacakmış gibi gerçek durumlar oluşturularak uygulattırılmıştır.

Bu adımda öğrencilerle nerede ve ne zaman kendini izleme tekniğinin kullanacağı tartışılmıştır. Araştırmacı bu aşamada öğrenciye kendini izleme tekniğini kullanarak matematik işlemi yaparken işlem hızını arttırma çalışmasını nasıl yapacağını hatırlatmış ve işlem hızını arttırmanın ve akıcı bir şekilde işlem yapabilmenin günlük hayatta ve derslerde ne gibi faydaları olacağı tartışmıştır.

9. Adım: Gerçek durumlarda bağımsız uygulama fırsatı sağla.

Araştırmacı bu aşamada öğrencinin sınıf ortamında kendini izleme tekniğini ile matematik işlemlerinde bağımsız uygulamasını istemiştir. Bu uygulama esnasında öğrenci çarpma işleminde kendini izleme kontrol değerlendirme listesi doldururken, araştırmacı da öğrenciyi gözlemlemiş ve öğrenci ile aynı anda kendini izleme değerlendirme kontrol listesi doldurnuştur. Uygulama bittikten sonra kontrol listeleri karşılaştırılıp öğrenci ve araştırmacı uyuşmayan bölümleri tartışmıştır. Öğrenci kendini izleme tekniğine uygun olarak yaptığında araştırmacı öğrenciyi pekiştirmiştir. Öğrenci kendini izleme tekniğinin basamaklarını uygun şekilde yapamadığı durumlarda araştırmacı eksik yaptığı adımı öğrenciye tekrar model olmuştur. Öğrenci kendini izleme tekniğinin basamaklarını uygun şekilde yaptığında araştırmacı tarafından pekiştirilmiştir.

10. Adım: Gerçek durumlarda öğrencinin kendini izleme tekniğinde bağımsızlığını belirle. Bu adımda öğrenciler kendini izleme tekniğini bağımsız şekilde uygulayıncaya kadar sınıf ortamında uygulamaya devam etmiştir. Çarpma işleminde öğrencilerin kendini izleme tekniğini bağımsız şekilde uygulanması sağlandığında öğretim süreci sonlandırılmış ve uygulama aşamasına geçilmiştir.

Araştırmacı tarafından geliştirilen Kendini İzleme Tekniği Öğrenci Değerlendirme Kontrol Listesi Kullanılarak, öğrencilerin kendini izleme tekniğini doğru şekilde uyguladığından emin olunduktan sonra uygulama evrelerine geçilmiştir.

I. Uygulama Evresi

Uygulama oturumlarında Öğrencilere soru kağıtları verilmiş ve sorular hakkında açıklama yapılmıştır. Öğrencilerin uyması gereken kurallar hatırlatıldıktan sonra üç dakikada yapabildikleri kadar çarpma işlemi yapmaları istenmiştir. Öğrencilere oturum başında oturumun başladığına dair işaret verilip, soruları çözmeye başlamaları istenmiştir. 45

saniyede bir kez uyarı sesi verilmiştir. İlk uyarı sesi ile birlikte araştırmacı öğrencilere 1. soru için verilen sürenin dolduğunu söylemiş, o an üzerinde çalıştıkları soruyu yuvarlak içine alarak bir sonraki soruya geçmeleri gerektiğini hatırlatmıştır. İkinci uyarı sesiyle birlikte araştırmacı öğrencilere 2. Soru için verilen sürenin dolduğunu, o an üzerinde çalıştıkları soruyu yuvarlak içine alarak bir sonraki soruya geçmeleri gerektiğini hatırlatmıştır. Üçüncü uyarı sesiyle birlikte araştırmacı öğrencilere 3. Soru için verilen sürenin dolduğunu, o an üzerinde çalıştıkları soruyu yuvarlak içine alarak sonraki soruya geçmeleri gerektiğini hatırlatmıştır. 4. Uyarı sesiyle birlikte araştırmacı öğrencilere 4. Soru için verilen zamanın dolduğunu, oturumun sona erdiğini ve kağıtları ve kalemleri bırakmaları gerektiğini söylemiştir. Araştırmacı öğrencilere Çözüm Basamakları Kendini İzleme Formlarını (Ek-3) dağıtıp, öğrencilerden oturum boyunca çözdükleri soruları Çözüm basamakları kendini izleme formu ile aynı işlem sırası ile çözüp çözmediklerini Çözüm basamakları kendini izleme formundan (Ek-3) kontrol etmelerini istemiştir (kendini değerlendirme). Öğrenciler kendi çözdükleri sorular üzerinden, kontrollerini yaparak, her bir basamak için Çözüm basamakları Kontrol Formu (Ek-3) üzerinde doğru veya yanlış seçeneklerini işaretlemişlerdir (kendini kaydetme). Öğrenciler işlemlerini kontrol ederken araştırmacı öğrencilerin doğru olarak yazdığı rakamların sayısını hesaplamıştır. Araştırmacı öğrencilerin yaptıkları doğru basamak sayılarını soru kağıtları üzerine yazmıştır.

Araştırmacı ilk oturum için her öğrencinin başlangıç düzeyi verilerine dayanan bir performans düzeyi belirlemiştir. I-Uygulama evresi için ölçüt doğru yapılan işlem sayısında %10 artış olarak belirlenmiştir. Kendini izleme grafikleri öğrenciler için teker teker başlangıç düzeylerinin %10 fazlası işaretli olarak hazırlanmıştır. Uygulamacı öğrencilere Kendini İzleme Grafiklerini (Ek-4) verip, doğru işlem basamağı sayılarını Kendini İzleme Grafiği üzerine yazmalarını ve yaptıkları doğru işlem basamağı sayılarını Kendini izleme Grafiğinde (Ek-4) işaretlemelerini istemiştir. Öğrenciler söz konusu oturumda yaptıkları doğru işlem basamağı sayılarını Kendini İzleme Grafiği (Ek-4) üzerinde işaretlemişlerdir. Araştırmacı öğrencilere daha önceden işaretli olan hedef doğru işlem basamağı sayısına ulaşıp ulaşamadıklarını sormuş, öğrenciler daha önceden belirlenen hedef doğru işlem basamağı sayısına ulaşıp ulaşamadıklarına karar vermişlerdir (kendini değerlendirme). Daha sonra araştırmacı öğrencilerden hedeflerine ulaşıp ulaşılmadıklarını Kendini İzleme Grafiği üzerine yazmalarını istemiş (kendini kaydetme). Öğrenciler ilk oturum için daha önceden belirlenen hedefe ulaşıp ulaşamadıklarını Kendini

İzleme Grafikleri üzerine yazmışlardır. Araştırmacı Öğrencilere Hedef doğru basamak sayısına ulaşmaları için ne yapmaları gerektiğini sormuştur. Araştırmacı öğrencilere doğru işlem basamağı sırasını takip etmeleri ve dikkatli bir şekilde soruları tempolarını arttırarak çözmeleri halinde hedef doğru basamak sayısına ulaşacaklarını söylemiştir. Bu işlemden sonra ilk uygulama oturumu bitirilmiştir. Öğrenciler kendileri için daha önceden başlama düzeyi verilerine göre belirlenen hedef doğru basamak sayısına ulaşana kadar I-Uygulama oturumlarına devam edilmiştir. Öğrenciler doğru işlem basamağı sayısında Ölçüt olarak belirlenen %10 artışı art arda 3 oturum boyunca sürdürdükleri anda I-Uygulama evresi sonlandırılarak o öğrenci için II-Uygulama evresine geçilmiştir (Farrell ve McDougall, 2008).

II. Uygulama Evresi

I. Uygulama evresinde yapılan uygulama işlem süreci tekrar edilmiştir. Öğrencilerin I. Uygulama Evresinde belirlenen ölçütü sağlayan art arda en az üç oturumda yaptığı doğru

Benzer Belgeler