• Sonuç bulunamadı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOMİTESİ

Belgede Komite Raporları (sayfa 45-48)

GÖREVİ ADI SOYADI BAŞKAN ADEM DEMİRTAŞ BAŞKAN YRD. HÜSEYİN BERK BOLOL SEKRETER SERDAR AYTUL

2020 FAALİYET YILI

RAPORU

Komite faaliyetleri ve faaliyetlere ilişkin önemli gelişmeler,

Uluslararası İlişkiler Komitesi faaliyet dönemi içerisinde gerek komite amaçlarına ulaşmak ve gereke üyeler arasında komite iletişimi ve kültürünün gelişmesi ve sosyal ilişkilerin olgunlaşmasına yönelik 6 kez fiziki ortamda ve 6 kez sanal ortamda, zoom aracılığı ile, toplantılar gerçekleştirmiştir.

Komitemiz 04 Mart 2020 ‘de öncelik olarak yeni atamalar ile birlikte, komite içerisinde görev dağılımları yapılmıştır.

Görev dağılımı sonrası ilk olarak bir önceki dönem komite çalışmaları incelenerek komite durum tespit edilmiştir.

03 Nisan 2020 toplantımızda

Gündemi meşgul eden COVID-19 salgınının Türkiye ve diğer dünya ülkelerindeki meslektaşlarımız üzerindeki etkisine ilişkin 3 ila 5 sayfayı aşmamak üzere üretilmesi planlanan içeriğin konusunun belirlenmesi adına her bir komite üyesi tarafından yukarıda tarihi belirlenmiş olan toplantıda tartışılmak üzere öneri geliştirilmesine, getirilen önerilerin tartışılmasını müteakip bir öneri üzerinde karar kılınarak çalışmalarına başlanılmasına karar verilmiştir.

İlk olarak dünya gündemi gereği yaşanan COVİD-19 salgını sebebi ile dünyada ve ülkemizde meslektaşlarımızın yaşadığı şartları konu alan bir rapor hazırladık.

10.04.2020 toplantımızda

Komitemiz web sayfası üzerinde çalışmaların neticesinde bir sonraki toplantı tarihine kadar tüm komite üyelerinin İstanbul’da bulunan yabancı ticari dernekler, meslek örgütleri ve ticari ataşeliklere yapılacak ziyaretleri temel teşkil etmek üzere,ulaşım imkanlarını araştırıp raporlaması(mail adresleri, numaraları ya da kişisel bağlantılar v.b.) kararı verilmiştir.

24 Nisan 2020 toplantımızda

Bu tarihe kadar, daha önce alınan kararlar kapsamında ki yabancı ticaret örgütleri ve ateşlikler ile ilgili görüşmelerde kullanacağımız soru, tanıtım gibi konular ile ilgili tüm komite üyelerimizin 5 altı soruluk metinler belirlemesi ve bir sonraki toplantıya katılarak bu gündem üzerinden çalışmaların yapılması kararı alınmıştır.

08 Mayıs 2020 toplantımızda

Toplantıda Komite üyelerinin 2 Gruba ayrılarak bir grubun Odanın Uluslararası web adresinin güncelleme ve yenileme çalışmasının yürütmesi, diğer grubun ise İstanbul da bulunan Yabancı Ticaret Dernek, vakıf ve ataşeliklere odamız hakkında bilgi vermek ve kollektif çalışmalarda bulunmak için tanışma ziyaretlerinde bulunma, bu ziyaretlere gidilmeden öncede tanıtıcı bir hazırlanması konularında görevlendirilmeleri kararları alınmıştır.

Uluslararası İlişkiler Komitesi

2020 FAALİYET YILI

RAPORU

28 Mayıs 2020 toplantımızda

uluslararası ilişkiler komitesi ismmmo web sayfası İngilizce kısmına yönelik çalışma raporu oluşturarak, sunulmuştur.

Rapor içerisinde Çalışmanın Amacı, Çalışma Planı, Çalışma Şekli içeriklerine ayrı ayrı yer verilerek, önümüzdeki çalışma dönemi içerisinde ne şekilde çalışmalar gerçekleştirileceğine dair bilgi raporu hazırlamıştır.

17 Haziran 2020 toplantımızda

Komitlerden sorumlu Başkanımız Gülgün Hanımın 22 haziran 2020’sinde meslek odamız adına katılacağı bir toplantıya destek olmak amacıyla aşağıda belirtilen konular hakkında komite üyeleri arasında yazılı sunumlar yapılmıştır.

• PAO’ların ve üyelerinin krizle nasıl başa çıktıkları ve krizden kurtulmak için adımlar attıkları konusunda genel düşünceler;

• COVID-19 krizinin, kalite açısından yeni zorluklar ve riskler dahil olmak üzere muhasebe hizmetleri ve finansal raporlamanın sağlanması üzerindeki spesifik etkisi;

• Kriz sırasında üyelere yardımcı olmak için PAO önlemleri: neler işe yaradı ve neyin daha fazla geliştirilmesi gerekiyor?

• COVID-19 krizinin potansiyel doğrudan ilgisi ve PAO kalite güvence programlarının geliştirilmesindeki kalıcı ekonomik etkisi.

27 Ekim 2020 toplantımızda

Odamız Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile 22 Ekim 2020 tarihinde yapılan toplantımızda gündem konumuz, İstanbul Odamızın Kurumsal kimliğini destekleyen Blog sayfamızın amacı doğrultusundaki beklentinin giderilmesi ve iyileştirilmesi ve de  içeriğinin tamamlanmasını ve UİK komite olarak blog sayfasına olacak olan yazı metni katkılarını bir sunum yapılmasına açısında mail oluşturulmuş ve karar alınmıştır

Diğer hususlar ve beklentiler:

Dünyanın ve de ülkemizin tahlisiz tarihi gerçeği olan, covid-19, Pandemi dönemi geçtikten sonra ve de Odamızın İngilizce web sayfası için sunduğumuz gayet belirleyici ve hatta bazı yönleriyle detaylı da yapılan tespitlerin ve öneriler doğrultusunda gerçekleştirilmesi neticesinde,ilk etapta genel beklentilerin işleyişini sağlamak gayesiyle İstanbul da bulunan yabancı ticari dernekler, ticari ataşelikler ve meslek örgütleri ile ilgili ulaşıma sağlayıp yeni dönemde, yeni bir oluşumla komitenin hedeflenen amaçlarını gerçekleştirmeyi planlanmaktayız.

Uluslararası İlişkiler Komitesi

2020 FAALİYET YILI

RAPORU

Ücret Tespit Komitesinin esas amacı, Bağlı bulunduğumuz meslek örgütü içerisindeki meslek mensuplarının adil bir ücret alabilmeleri, her ne şekilde olursa olsun ücret nedeniyle oluşabilecek müşteri kayıplarını en aza indirmek için ücret politikalarını oluşturmaktır.

Ücret tespit Komitesi cari yıl çalışmasında ücret tarifesi içerikleri ve tutarlarının tespitinde esas alacağı kriterlerinin belirlenmesi hususunda görüşler alınarak komite toplantıları yapılmıştır. Komitenin çalışma toplantısında, piyasa uygulanabilirliği, ekonomik gelişmeler iş yükü esası harcanan zaman ve yüzde oranları esas alınarak artırılması hususunda komite üyelerinin ortak görüşü alınarak, artış yapılması hususu Yönetim Kuruluna Önerilen Ücret tarifesi çalışması olarak sunulmuştur.

İçerik ve yeniden hesaplama çalışması

Ücret tespit Komitesi olarak, meslek örgütü içerisindeki meslek mensuplarının adil bir ücret alabilmeleri için cari yıl çalışmasında ücret tarifesi içerikleri ve tutarlarının tespitinde esas alacağı kriterlerinin belirlenmesi hususunda görüşler alınarak komite toplantısı yapılmış farklı dönemlerde hazır bulunulmuş ve katkı sağlanmıştır.

Çalışma raporlarında tarife listesindeki mevcut bölümlerin her biri ayrı ayrı olarak dikkate alınmış ve mevcut koşullara göre yeniden hesaplama yapılmıştır. Hesaplamalar brüt ücret üzerinden kdv dahil edilerek hesaplanmıştır. Önceki dönem ücret tarifesine göre %17,5 oranında ücret artışı teklifi yapılmış olup, İş bu çalışma çerçevesinde tavsiye niteliğinde taslak ücret tarifesi oluşturularak Yönetim Kurulu’na sunulmuştur. Ancak görüldüğü üzere İstanbul İlinden ve diğer illerden gelen ücret artış talebimizin çok altında (%9) bir oranla ücret artışı yapılmıştır. Harcanan emek, katlandığımız maliyet dikkate alındığında baz ücret tarifesinde bile olsa emeğin karşılığının asgari düzeyde karşılanamadığı anlaşılmaktadır.

Öneriler

Meslek mensupları arasındaki ücret tespiti konusunda haksız rekabetin oluşmaması açısından adil ve ölçülebilir bir ücretin tespitinin yapılması esastır. Mevcut olan ücret tarifesi uygulama zorunluluğundan kaynaklı olarak ilan edilmesine rağmen adil ve ölçülebilir bir ücret değildir. Bir nevi dayatma olan bu tarifenin yerine gerçekçi, bilimsel adil ve ölçülebilir kriterlere dayalı yeni bir ücret tarifesi esas alınmalıdır. Hem meslek mensuplarımızı hem de hizmetten yararlananları mağdur etmeyecek, meslek mensuplarımız arasında haksız rekabete neden olmayacak mesleğimizin gelişmesine olanak

Belgede Komite Raporları (sayfa 45-48)

Benzer Belgeler