• Sonuç bulunamadı

KURUMSALLAŞMA KOMİTESİ

Belgede Komite Raporları (sayfa 25-28)

GÖREVİ ADI SOYADI

2020 FAALİYET YILI

RAPORU

Pandemi dönemi ile birlikte ülkemizde ve dünyada Ticari-İmalat-Hizmet sektörleri olumsuz etkilenmiştir. Tüm bu etkilerin uzunca bir süre daha süreceği bilim insanlarının ortak görüşüdür. Bu çerçevede meslektaşlarımızın da gerek iş ve gerekse sağlık yönünden riskli süreçten geçtiğini bilmekteyiz. Kurumsallaşma komitesi olarak geçmiş dönem çalışmalarında da bahsedildiği ve üzerinde ısrar edildiği gibi sürdürülebilir kurumsal yapılar oluşturularak mesleğe devam etmek gerekmektedir. Komitemiz 2020 faaliyet dönemi programına katkı sağlamak ve çözüm üretmek adına Üç aşamalı bir çalışma planlamıştır. 

1. Pandemi Döneminde Meslek Mensuplarının Kurumsallaşma Eğilimi Anketi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını bize göstermiştir ki, “Sürdürülebilir Kalite Düzeni ” kavramı , tüm iş hayatı ve biz meslek mensupları için seçimlik bir olgudan çıkmış , artık ziyadesiyle ihtiyaç haline gelmiştir.

Komitemiz, oda yönetimimizin bizlere sağladığı destek, imkan ve yol haritaları ile meslek mensuplarımızdaki farkındalığı arttırmayı amaçlamaya yönelik çalışmalarına geçmişte olduğu gibi devam etmektedir.

Komitemiz 2020 yılı içinde tamamlamayı planladığı fakat pandemi salgını tedbirleri kapsamında zorunlu olarak erteleme mecburiyetin-de kaldığımız “Dijital Anket Çalışmamız” ile kurumsallaşma yolunda faaliyetlerine ara vermemecburiyetin-den mecburiyetin-devam etmektedir.

Bu çalışma ile, ülkemizde ve dünyada yaşanan pandemi sürecinde meslektaşlarımızın kurumsallaşma yönündeki eğilimleri, yaşamış oldukları sorunların ölçülmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Anket çalışmamız ve değerlendirmelerimizin, 2021 yılının ilk çeyre-ğinde tamamlanması planlanmıştır.

2. Meslek Mensuplarımızın Kurumsallaşma Yol Haritası: 7 Altın Adım Çalışması

Tüm dünyayı sarsan pandemi dönemi, bugüne kadar ne yazık ki birçok meslektaşımızı aramızdan aldı. Binlerce meslektaşımız gerek kendileri gerek aileleri gerek iş arkadaşları sebebiyle iş süreçlerinde çok zor durumda kaldı.

Hayatları pahasına işlerini, toplumsal sorumluluklarını son ana kadar devam ettiren meslek camiamız ülkemizin en zor dönemlerinde ekonominin çarklarını döndürmek için taşın altına adeta gövdesini sokarak, çok zor bir sınav verdi. Hala da etkisini artarak sürdüren küresel salgın, meslektaşlarımızı, müşterilerimizi kısaca tüm paydaşlarımızı da etkilemeye devam ediyor.

Yaşanan tüm bu olumsuz gelişmeler, meslek camiamızda bir gerçeği ise yeniden bizlere hatırlatmıştır. MESLEĞİMİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI KURUMSALLAŞMAYA BAĞLIDIR.

Bu bilinçle İSMMMO Kurumsallaşma Komitesi olarak, tüm meslek mensuplarımıza gerek yeni yıl planlamalarında gerekse pandemi koşullarında onlara rehberlik edecek 7 Altın Adım’a dikkat çekmek istedik.

Bu çalışmamız küresel meslek örgütümüz IFAC’ın da yayımlarında belirtmiş olduğu kurallar ile uyumlu bir şekilde oluşturulmuş olup, en kısa zamanda meslektaşlarımızla paylaşılacaktır.

Kurumsallaşma Komitesi

2020 FAALİYET YILI

RAPORU

3. “ Meslekte Yol Arkadaşım Olur Musun?” Projesi 

Mali Müşavirlik mesleğinde, bazı meslektaşlarımızın dijitalleşmeye daha yatkın oldukları, bazılarının ise tecrübe ve birikim yönünden daha avantajlı oldukları bir gerçektir.

Proje ile birlikte, gelir ve giderlerin paylaşımı, uzmanlık ve hizmet çeşitlendirilmesinin yaratılması, yüksek verimlilik, ticari karlılık, sürdürülebilir olma, büyüme, ekonomik ve kurumsal hedeflere ulaşılması yönünde mesleki dayanışma amaçlanmaktadır. 

Bu doğrultuda bu Projeyle bir ilke imza atmak ve meslek mensuplarının birleşme-şirketleşme-kurumsallaşma yolunda doğru adım atmasını sağlamasında yol göstermek çalışma çabamız olacaktır.

“MESLEKTE YOL ARKADAŞIM OLURMUSUN?” sloganı ile başlatmış olduğu bu projenin amacı, şirketleşmek veya ortaklık yapmak isteyip de bir araya gelemeyen meslek mensuplarını tanıştırıp süreci dışardan takip etmek olacaktır

Gayemiz ; içinde bulunduğumuz süreçte, muhasebe mesleğinin ilgi alanı içindeki tüm konularda ortak bir bilinç oluşturulmasına yardımcı olmak ve mesleğin geleceğinin aydınlık ve karanlık taraflarını objektif olarak değerlendirip, meslek mensubu dostlarımıza tavsiyelerde bulunmaktır. Sürece olan inancımız ve dostlarımızın gücü ile bu büyük potansiyeli en doğru şekilde kullanacağımızdan şüphemiz yoktur. 

Esasında her başarıda yetenek, zeka ve azim kadar önemli olan bir diğer olgu da cesarettir. Bir işi yapmak için aslında sandığımızdan çok daha fazla olanağa ve kapasiteye sahip olsak da bazen sınır çizgisinde durulur. Bunun nedeni harekete geçmek için eksik olan ce-sarettir. Bize göre meslektaşımızda bu cesaret fazlasıyla vardır. 

Kurumsallaşma Komitesi

2020 FAALİYET YILI

RAPORU

Pandemi sebebiyle; iş yapış şeklinin değişmesi, yeni uzmanlık alanlarının devreye girmesi, bazı işler için kurumsallaşma gerekirken bazı işler için de yeni çalışma usul ve esaslarının belirlenmesini ihtiyaç haline getirmiştir.

Bu amaçla taslak olarak yaptığımız büro edinme yükümlülüğü hakkındaki çalışmamızı Oda Yönetim Kurulumuza sunduk. Bu Çalışmanın hazırlanmasında aşağıda belirtilen Yönetmeliklerden faydalanılmıştır.

• SMMM Odalar Yönetmeliği’nin “Büro Edinme Zorunluluğu MADDE 38– (Değişik:RG-27/09/2007-26656)

• Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği Büro Edinme Zorunluluğu

Her meslek mensubu mesleki faaliyetine başlamadan önce bağlı olduğu odanın bilgisi dahilinde işyeri açmak zorundadır.

Büro standartları ve buna ilişkin usul ve esaslar Birlik genel kurulunda belirlenir. Açılan işyerleri bağımsız büro şeklinde olup, başka bir serbest meslek faaliyeti veya ticarethane ile iç içe olamaz. Bir meslek mensubunun birden fazla bürosu olamaz.

Mesleki faaliyetler aynı zamanda ev olarak kullanılan ikametgahlarda yürütülemez. Birlikte çalışan meslek mensupları da ayrı büro edinemezler.

Ortaklık bürosu veya şirket kurulması halinde de işyeri açılması mecburidir. Mesleki faaliyette bulunmayan meslek mensupları ikametgahlarının bulunduğu bölgenin odasına kaydolurlar.

Meslek Y asası Komitesi

Belgede Komite Raporları (sayfa 25-28)

Benzer Belgeler