• Sonuç bulunamadı

ULUSLARARASI ANTLAŞMALAR

BİRLİĞİN POLİTİKALARI VE İŞLEYİŞİ

ULUSLARARASI ANTLAŞMALAR

Madde III-225

1. Birlik, Anayasa’nõn uygun gördüğü veya bu Anayasa'yla belirlenen hedeflerinden birine Birlik’in politikalarõ çerçevesinde ulaşõlmasõ için bir anlaşmanõn akdedilmesi gereken hallerde, Birlik’in yasama faaliyetlerinde bu konuda bağlayõcõ bir hüküm bulunduğunda veya Birlik’in iç faaliyetlerini etkileyen hallerde, bir ya da daha çok üçüncü ülkeyle veya uluslararasõ örgütlerle antlaşmalar akdedebilir.

2. Birlik tarafõndan akdedilen antlaşmalar, Birlik kurumlarõ ve Üye Devletler üzerinde bağlayõcõdõr.

Madde III-226

Birlik, bir ya da daha çok üçüncü ülkeyle veya uluslararasõ örgütle ortaklõk anlaşmalarõ akdedebilir.

Söz konusu anlaşmalar, karşõlõklõ haklarõ ve yükümlülükleri, ortak icraatlarõ ve özel prosedürleri içeren bir ortaklõk kurar.

Madde III-227

1. Madde III-217’de belirlenen özel hükümleri ihlal etmeksizin Birlik ile üçüncü Ülkeler veya uluslararasõ örgütler arasõndaki anlaşmalar, aşağõdaki prosedüre göre görüşülür ve akdedilir.

2. Bakanlar Konseyi, görüşmelerin açõlmasõnõ, görüşme yönerilerinin kabul edilmesini ve anlaşmalarõn sonuçlanmasõnõ yetkilendirir.

3. Komisyon veya anlaşmanõn münhasõran veya esasen ortak dõş politika ve güvenlik

politikasõyla ilgili olduğu hallerde Birlik Dõşişleri Bakanõ, görüşmelerin başlatõlmasõnõ yetkilendiren bir Avrupa kararõnõ benimseyen Bakanlar Konseyi’ne tavsiyelerde bulunur.

4. Görüşmeleri yetkilendiren Avrupa kararõyla bağlantõlõ olarak, gelecekteki anlaşmanõn konusuna göre, Bakanlar Konseyi görüşmeciyi veya Birlik’in görüşme ekibinin liderini görevlendirir.

5. Bakanlar Konseyi, görüşme yönerilerini Birlik görüşmecisine gönderebilir ve görüşmelerin birlikte sürdürüleceği özel bir istişare komitesi tayin edebilir.

6. Bakanlar Konseyi, görüşmecinin bir teklifi üzerine, anlaşmalarõn imzalanmasõna ve

gerektiğinde, yürürlüğe girmeden önce geçici olarak uygulanmasõna yetki veren bir Avrupa kararõnõ kabul eder.

7. Bakanlar Konseyi, anlaşma görüşmecisinin teklifi üzerine anlaşmalarõ akdeden bir Avrupa kararõnõ kabul eder.

Anlaşmalarõn münhasõran ortak dõş politika ve güvenlik politikasõ ile ilgili olduğu durumlar dõşõnda Konsey, ilk alt paragrafta belirtilen kararõ Avrupa Parlamentosu’na danõştõktan sonra kabul eder.

Avrupa Parlamentosu, görüşünü Bakanlar Konseyi’nin konunun ivediliğine göre belirleyebileceği bir zaman zarfõnda bildirir. Söz konusu zaman zarfõnda görüş bildirilmemesi durumunda, Bakanlar Konseyi harekete geçebilir.

Avrupa Parlamentosu'nun rõzasõ aşağõdakiler için gerekir:

a) ortaklõk anlaşmalarõ,

b) İnsan Haklarõnõn ve Temel Özgürlüklerinin Korunmasõ Hakkõndaki Avrupa Konvansiyonu’na Birlik katõlõmõ,

c) işbirliği prosedürlerini düzenleyerek özel kurumsal bir çerçeve oluşturan anlaşmalar, d) Birlik açõsõndan önemli bütçesel sonuçlar doğuran anlaşmalar,

e) yasal prosedürün uygulandõğõ alanlarõ kapsayan anlaşmalar.

Avrupa Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi, acil bir durumda, rõza için bir zaman sõnõrõ üzerinde anlaşabilirler.

8. Bakanlar Konseyi, bir anlaşmayõ akdederken, 6, 7 ve 10. paragraflara istisna olarak,

anlaşmanõn sadeleştirilmiş bir prosedürle veya anlaşma tarafõndan oluşturulan bir teşkilatla kabul edilmesini içerdiği hallerde, görüşmeciye Birlik adõna değişiklikleri onaylama yetkisi verebilir;

Bakanlar Konseyi, söz konusu yetkiye özel koşullar ekleyebilir.

9. Bakanlar Konseyi, prosedür boyunca nitelikli çoğunlukla hareket eder. Anlaşma, bir Birlik faaliyetinin kabul edilmesi için oybirliği gereken bir alanõ kapsadõğõnda, ortaklõk anlaşmalarõnda ve İnsan Haklarõnõn ve Temel Özgürlüklerinin Korunmasõ Hakkõndaki Avrupa Konvansiyonu’na Birlik katõlõmõ durumunda, oybirliğiyle hareket eder.

10. Bakanlar Konseyi, Birlik’in Dõşişleri Bakanõ’nõn veya Komisyon’un bir teklifi üzerine, bir anlaşmanõn uygulanmasõnõ askõya alma yönünde bir Avrupa kararõnõ kabul eder ve anlaşma tarafõndan oluşturulan teşkilat, anlaşmanõn kurumsal çerçevesine ekleme yapan ya da değiştiren tasarruflar dõşõnda, yasal yürürlüğe sahip tasarruflarõ benimsemek üzere davet edildiğinde, söz konusu teşkilatta Birlik adõna benimsenecek tutumlarõ oluşturur.

11. Avrupa Parlamentosu, prosedürün tüm aşamalarõnda derhal ve tam olarak bilgilendirilir.

12. Bir Üye Ülke, Avrupa Parlamentosu, Bakanlar Konseyi veya Komisyon, öngörülen anlaşmanõn Anayasa hükümlerine uygun olup olmadõğõ konusunda Adalet Divanõ’nõn görüşünü alabilir. Adalet Divanõ’nõn görüşünün olumsuz olduğu hallerde, Madde IV-6’da belirlenen prosedüre göre anlaşma değiştirilene veya Anayasa incelenene dek öngörülen anlaşma yürürlüğe girmeyebilir.

Madde III-228

1. Bakanlar Konseyi, Madde III-227’ye istisna olarak, Avrupa Merkez Bankasõ’nõn veya Komisyon’un bir teklifi üzerine oybirliğiyle hareket ederek, fiyat istikrarõ hedefine uygunluk konusunda bir uzlaşmaya varma düşüncesiyle Avrupa Merkez Bankasõ ile istişarede bulunmasõnõn ardõndan ve 3. paragrafta belirtilen anlaşmalar için aynõ paragrafta belirtilen prosedür uyarõnca Avrupa Parlamentosu ile istişarede bulunduktan sonra, Birlik içerisinde yasal olarak geçerli olanlar dõşõndaki para birimleriyle ilgili olarak Euro için bir kur oranlarõ sistemi hakkõndaki resmi

anlaşmalarõ akdedebilir.

Bakanlar Konseyi, Komisyon’un bir teklifi üzerine Avrupa Merkez Bankasõ ile istişarede

bulunduktan sonra veya Avrupa Merkez Bankasõ'nõn bir teklifi üzerine ve fiyat istikrarõ hedefiyle tutarlõ bir uzlaşmaya varma çabasõ içinde, nitelikli çoğunlukla hareket ederek, kur oranõ sistemi içinde Euro’nun merkez oranlarõnõ kabul edebilir, ayarlayabilir veya serbest bõrakabilir. Bakanlar Konseyi Başkanõ, Avrupa Parlamentosu’nu Euro’nun merkez oranlarõnõn söz konusu kabul edilmesi, ayarlanmasõ veya serbest bõrakõlmasõ konusunda bilgilendirir.

2. 1. paragrafta belirtildiği şekilde Birlik içerisinde yasal olarak geçerli olanlar dõşõnda bir ya da daha çok para birimiyle ilişkili olarak bir kur oranõ sisteminin olmamasõ halinde Bakanlar Konseyi, Komisyon’un bir tavsiyesi üzerine ve Avrupa Merkez Bankasõ ile istişarede bulunduktan sonra veya Avrupa Merkez Bankasõ’nõn bir tavsiyesi üzerine hareket ederek, söz konusu para birimleriyle ilgili kur oranõ politikasõnõn genel yönelimlerini oluşturabilir. Bu genel yönelimler, Avrupa Merkez Bankalarõ Sistemi’nin fiyat istikrarõnõ koruma yönündeki birincil hedefini ihlal etmez.

3. Madde III-227’ye istisna olarak, para veya kur oranõ sistemine ilişkin konulardaki

anlaşmalarõn, Birlik ile bir ya da daha çok Ülke veya uluslararasõ örgütler arasõndaki görüşmelere tabi olmasõ durumunda, Komisyon’un bir teklifi üzerine ve Avrupa Merkez Bankasõ ile istişarede bulunduktan sonra hareket eden Bakanlar Konseyi, anlaşmalarõn görüşülmesi ve akdedilmesi için düzenlemelere karar verir. Bu düzenlemeler, Birlik’in tek bir tutum göstermesini sağlar. Komisyon, görüşmelerle tam olarak ilgilidir.

4. Üye Devletler, ekonomik ve parasal işbirliği konusunda Birlik’in yetkilerini ve anlaşmalarõnõ ihlal etmeksizin, uluslararasõ teşkilatlarla görüşmeler yapabilir ve uluslararasõ anlaşmalarõ

akdedebilir.

KISIM VII

BİRLİK'İN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER,