• Sonuç bulunamadı

BİRLİĞİN POLİTİKALARI VE İŞLEYİŞİ

BÖLÜM 6 MALİ HÜKÜMLER

Madde III-59

Doğrudan ya da dolaylõ olarak, hiçbir Üye Ülke, herhangi bir biçimde diğer Üye Devletlerin ürünlerine, benzer ülke içi ürünlere doğrudan veya dolaylõ olarak uygulanandan daha fazla iç vergilendirme uygulayamaz.

Ayrõca, hiçbir Üye Ülke, diğer Üye Devletlerin ürünlerine, diğer ürünlere dolaylõ olarak koruma sağlayacak yapõda herhangi bir iç vergilendirme uygulayamaz.

Madde III-60

Ürünlerin bir Üye Ülke tarafõndan başka bir Üye Ülkenin topraklarõna ihraç edildiği durumlarda, iç vergilendirmenin geri ödemesi, doğrudan veya dolaylõ olarak bu ürünlere uygulanan iç

vergilendirmeyi geçemez.

Madde III-61

Tasarlanan hükümler daha önceden sõnõrlõ bir süre için Komisyon’un teklifi üzerine Bakanlar Konseyi tarafõndan kabul edilen bir Avrupa kararõyla onaylanmadõğõ sürece, satõş hasõlatõ üzerinden alõnan vergilerde, tüketim vergilerinde ve diğer dolaylõ vergilendirme biçimleri hariç harçlarda, diğer Üye Devletlere yapõlan ihracatla ilgili olarak indirim ve geri ödeme yapõlmasõ kabul edilemez ve Üye Devletlerden yapõlan ithalatla ilgili olarak telafi edici ücretler uygulanamaz.

Madde III-62

1. Bakanlar Konseyi’nin bir Avrupa yasasõ veya çerçeve yasasõ, satõş hasõlatõ üzerinden alõnan vergilerle, tüketim vergileriyle ve diğer dolaylõ vergilendirme biçimleriyle ilgili yasalarõn

uyumlulaştõrõlmasõ için gereken tedbirleri, bu uyumlulaştõrmanõn iç pazarõn işleyişi ve rekabetin çarpõtõlmasõnõn engellenmesi için gerekli olmasõ şartõyla belirler. Bakanlar Konseyi, Avrupa yasasõ veya çerçeve yasasõnõ, Avrupa Parlamentosu’na ve Sosyal Komite’ye danõştõktan sonra oybirliğiyle kabul eder.

2. Komisyon’un teklifi üzerine oybirliğiyle hareket eden Bakanlar Konseyi 1. paragrafta öngörülen tedbirlerin idari işbirliğiyle veya vergi dolandõrõcõlõğõ ve vergi kaçõrmaya karşõ savaşla ilgisi olduğunu fark ederse, 1. paragrafa rağmen, Avrupa yasasõnõ veya bu tedbirleri benimseyen çerçeve yasasõnõ kabul ederken, nitelikli çoğunlukla hareket eder.

Madde III-63

Komisyon’un teklifi üzerine oybirliğiyle hareket eden Bakanlar Konseyi, şirket vergilendirmesi hakkõndaki tedbirlerin idari işbirliğiyle veya vergi dolandõrõcõlõğõna ve yasadõşõ vergi kaçõrmaya karşõ savaşla ilgisi olduğunu fark ederse, iç pazarõn işleyişi ve rekabetin çarpõtõlmasõnõn önlenmesi için gerekli olmasõ şartõyla, nitelikli çoğunlukla, bu tedbirleri belirler bir Avrupa yasasõ veya çerçeve yasasõ kabul eder.

Bu yasa veya çerçeve yasasõ, Avrupa Parlamentosu’na ve Sosyal Komite’ye danõştõktan sonra kabul edilir.

BÖLÜM 7

YASALARIN BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRILMASI

Madde III-64

Bakanlar Konseyi’nin bir Avrupa çerçeve yasasõ, Madde III-65'e halel getirmeden, Üye Devletlerin, iç pazarõn kurulmasõnõ veya işleyişini doğrudan etkileyen ulusal yasalarõnõn, tüzüklerinin veya idari hükümlerinin birbirine yakõnlaştõrõlmasõ için alõnmasõ gereken tedbirleri tespit eder. Bakanlar Konseyi, Avrupa Parlamentosu’na ve Ekonomik ve Sosyal Komite’ye danõştõktan sonra oybirliğiyle hareket eder.

Madde III-65

1. Anayasa’da aksi belirtilmediği sürece, bu Madde, Madde III-14’te belirtilen hedeflere ulaşmak için geçerlidir. Avrupa yasalarõ veya çerçeve yasalarõ, hedefleri iç pazarõn kurulmasõ ve işleyişi olan Üye Devletlerde yasa, tüzük veya idari tedbirlerdeki hükümlerin birbirine

yakõnlaştõrõlmasõ için alõnmasõ gereken tedbirleri tespit eder. Bunlar, Ekonomik ve Sosyal Komite’ye danõştõktan sonra kabul edilir.

2. 1. paragraf, mali hükümler, kişilerin serbest dolaşõmõyla ilgili hükümler veya maaşla çalõştõrõlan kişilerin haklarõ ve çõkarlarõyla ilgili hükümler için geçerli değildir.

3. Komisyon, 1. paragraf çerçevesinde sağlõkla, güvenlikle, çevrenin korunmasõyla ve

tüketicinin korunmasõyla ilgili olarak belirtilen hükümlerde, özellikle bilimsel gerçeklere dayanan tüm yeni gelişmeleri dikkate alarak, yüksek bir koruma düzeyini taban olarak alõr. Ayrõca, Avrupa Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi, kendi yetkileriyle bu hedefe ulaşmaya çabalarlar.

4. Komisyon'un bir Avrupa yasasõ, çerçeve yasasõ veya tüzüğü yoluyla bir uyumlulaştõrma tedbirinin kabul edilmesinin ardõndan, bir Üye Ülke, Madde III-43’te anõlan ana ihtiyaçlarõ veya çevrenin ya da çalõşma ortamõnõn korunmasõnõ gerekçe olarak göstererek ulusal hükümlerini sürdürmeyi gerekli görürse, bu hükümlerle ve bunlarõn sürdürülme nedenleriyle ilgili olarak

5. Ayrõca, 4. paragrafõ ihlal etmeksizin, bir uyumlulaştõrma tedbirinin, Komisyon'un bir Avrupa kanunu, çerçeve kanunu veya tüzüğü yoluyla kabul edilmesinin ardõndan, bir Üye Ülke,

uyumlulaştõrma tedbirinin kabul edilmesinden sonra ortaya çõkan kendisine özel bir sorunu gerekçe olarak göstererek, çevrenin veya çalõşma ortamõnõn korunmasõyla ilgili yeni bilimsel kanõtlara dayanarak ulusal hükümler başlatmayõ gerekli görürse, öngörülen hükümlerle ve bunlarõn nedenleri ile ilgili Komisyon’u bilgilendirir.

6. 4. ve 5. paragraflarda belirtilen bildirimden sonraki altõ ay içinde, Komisyon, ilgili ulusal hükümlerin Üye Devletler arasõndaki ticaretle ilgili bir keyfi ayrõm veya örtülü kõsõtlama aracõ teşkil etmediğini ve bunlarõn iç pazarõn işleyişine karşõ bir engel oluşturmadõğõnõ doğruladõktan sonra, bunlarõ onaylayan veya reddeden bir Avrupa kararõ kabul eder.

Bir Komisyon kararõnõn olmamasõ halinde, bu süre içinde 4. ve 5. paragraflarda anõlan ulusal hükümler onaylanmõş olarak kabul edilir.

Meselenin karmaşõklõğõ ispat edilmişse ve durum insan sağlõğõ için herhangi bir tehlike arz etmiyorsa, Komisyon, bu paragrafta belirtilen sürenin altõ aya kadar bir süre daha uzatõlabileceği konusunda ilgili Üye Ülkeyi bilgilendirebilir.

7. Bir Üye Ülke, 6. paragrafa göre, uyumlulaştõrma tedbirine istisna oluşturan ulusal hükümleri sürdürme veya başlatma konusunda yetkilendirilmişse, Komisyon hemen bu tedbir karşõsõnda bir uyarlama teklif edip etmeme konusunu inceler.

8. Bir Üye Ülke, önceki uyumlulaştõrma tedbirlerinin konusunu oluşturan bir alanda kamu sağlõğõyla ilgili özel bir sorunu gündeme getirdiğinde bunu, uygun tedbirleri teklif edip etmeme konusunu anõnda inceleyecek olan Komisyon’un dikkatine sunar.

9. Madde III-265 ve III-266’da belirtilen prosedüre istisna oluşturacak şekilde, Komisyon ve herhangi bir Üye Ülke, başka bir Üye Ülkenin bu Maddede belirtilen yetkileri uygunsuz bir biçimde kullandõğõnõ düşünürse, meseleyi doğrudan Adalet Divanõ’na götürebilir.

10. Bu Maddede belirtilen uyumlulaştõrma tedbirleri, uygun olan durumlarda, Madde III-43’te belirtilen ve ekonomik olmayan bir veya daha fazla nedenden ötürü, Birlik denetim prosedürüne tabi olan geçici önlemler alma konusunda Üye Devletleri yetkilendiren bir koruma şartõ içerir.

Madde III-66

Komisyon, Üye Devletlerde yasa, tüzük veya idari tedbirlerdeki hükümler arasõndaki bir farkõn, iç pazarõn rekabet koşullarõnõ çarpõttõğõnõ ve ortaya çõkan çarpõklõğõn ortadan kaldõrõlmasõ gerektiğini görürse, ilgili Üye Devletlerle görüşür.

Bu görüşme istenilen sonucu vermezse, söz konusu çarpõklõğõ Avrupa çerçeve yasalarõ ortadan kaldõrõr. Anayasa’da öngörülen diğer uygun tedbirler de kabul edilebilir.

Madde III-67

1. Yasa, tüzük veya idari tedbir tarafõndan belirtilen ulusal bir hükmün kabul edilmesinin ya da değiştirilmesinin Madde III-66'ya göre bir çarpõklõğa neden olmasõndan korkmak için yeterli neden mevcutsa, bu yönde ilerlemek isteyen bir Üye Ülke Komisyon’a danõşõr. Komisyon, Üye

Devletlerle görüştükten sonra, ilgili Üye Devletlere söz konusu çarpõklõğa engel olmak için uygun olabilecek tedbirler hakkõnda bir tavsiyede bulunur.

2. Kendi hükümlerini başlatmak veya değiştirmek isteyen bir Üye Ülke, Komisyon tarafõndan kendisine yöneltilen tavsiyeye uygun şekilde davranmazsa, Madde III-66’ya göre, bu çarpõklõğõ gidermek için diğer Üye Devletlerin kendi ulusal hükümlerini değiştirmeleri istenmez. Komisyon tavsiyesini göz ardõ eden Üye Ülke, yalnõzca kendisine zarar veren bir çarpõklõğa neden oluyorsa, Madde III-66 geçerli olmaz.

Madde III-68 (yeni)

İç pazarõn kurulmasõ çerçevesinde, tüm Birlik’te birörnek fikri mülkiyet haklarõ sağlamak üzere Avrupa araçlarõnõn tanõtõlmasõ ve Birlik çapõnda merkezileştirilmiş yetkilendirme, koordinasyon ve denetim düzenlemelerinin kurulmasõ için gereken tedbirler, Avrupa yasalarõ veya çerçeve

yasalarõyla belirlenir.

Bakanlar Konseyi'nin bir Avrupa yasasõ, araçlarõn dille ilgili düzenlemelerini belirler. Bakanlar Konseyi, oybirliğiyle ve Avrupa Parlamentosu’na danõştõktan sonra hareket eder.

KISIM II