• Sonuç bulunamadı

Madde 32: Birlik’in yasama faaliyetleri

1. Birlik, Anayasa tarafõndan kendisine verilen yetkilerin kullanõmõnda, III. Bölümün

hükümlerine uygun olarak, Avrupa yasalarõnõ, Avrupa çerçeve yasalarõnõ, Avrupa tüzüklerini, Avrupa kararlarõnõ, tavsiye ve görüşleri yasal araçlar olarak kullanõr.

Avrupa yasasõ, genel uygulamasõ olan bir yasama tasarrufudur; bütün yönleriyle bağlayõcõdõr ve tüm Üye Devletlerde doğrudan uygulanõr.

Avrupa çerçeve yasasõ, ulaşõlacak sonuçlar açõsõndan Üye Ülkeler üzerinde bağlayõcõ olan, ancak ulusal makamlarõ söz konusu sonuçlara ulaşma biçimi ve araçlarõnõ seçme konusunda tamamen özgür bõrakan bir yasama faaliyetidir.

Avrupa tüzükleri, yasama faaliyetlerinin ve Anayasa’nõn bazõ özel hükümlerinin

gerçekleştirilmesi için yasama dõşõ genel uygulama faaliyetlerdir. Kendi bütünlüğü içinde bağlayõcõ ve Üye Devletlerin tümünde doğrudan uygulanõr olabilir ya da ulaşõlacak sonuçlar açõsõndan, ilgili olduğu Üye Devletlerin tümünde, ancak söz konusu sonuca ulaşma biçimiyle ve araçlarõnõn seçiminde uluslararasõ makamlarõ tamamen özgür bõrakarak bağlayõcõ olabilir.

Avrupa kararõ, kendi bütünlüğü içinde bağlayõcõ olan, yasama dõşõ faaliyetlerdir. Muhatabõ belirtilen bir karar, yalnõzca muhatabõ için bağlayõcõ olacaktõr.

Kurumlar tarafõndan kabul edilen tavsiyeler ve görüşlerin hiçbir bağlayõcõ gücü yoktur.

2. Avrupa Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi, yasama faaliyetleri için önerileri göz önüne alõrken, söz konusu alanda bu Madde tarafõndan öngörülmeyen tasarruflarõn kabul edilmesinden sakõnõr.

Madde 33: Yasama faaliyetleri

1. Avrupa yasalarõ ve Avrupa çerçeve yasalarõ, Komisyon’un önerileri temel alõnarak, III-302 Maddesinde belirtilen olağan yasama usulü kapsamõnda, Avrupa Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi tarafõndan ortaklaşa kabul edilir. İki kurum bir tasarõ hakkõnda anlaşmaya varamazsa, bu tasarõ benimsenmez.

III-165 Maddesinde özel olarak belirtilen durumlarda, Avrupa yasalarõ ve Avrupa çerçeve yasalarõ, III-302 Maddesine göre bir grup Üye Ülkenin girişimiyle benimsenebilir.

2. Anayasa tarafõndan belirtilen özel durumlarda, Avrupa yasalarõ ve Avrupa çerçeve yasalarõ, Avrupa Parlamentosu tarafõndan Bakanlar Konseyi’nin katõlõmõyla ya da Bakanlar

Konseyi’nin kendisi tarafõndan Avrupa Parlamentosu’nun katõlõmõyla, özel yasal prosedürlere uygun olarak kabul edilir.

Madde 34: Yasama dõşõ faaliyetler

1. Bakanlar Konseyi ve Komisyon, 35. ve 36. Maddelerde belirtilen durumlarda ve Anayasa tarafõndan özel olarak belirtilen durumlarda, Avrupa tüzüklerini ve Avrupa kararlarõnõ kabul eder. Avrupa Konseyi, Anayasa tarafõndan özel olarak belirtilen durumlarda Avrupa

kararlarõnõ kabul eder. Avrupa Merkez Bankasõ, Anayasa tarafõndan yetki verilen konularda Avrupa tüzüğünü ve Avrupa kararlarõnõ kabul eder.

2. Bakanlar Konseyi ve Komisyon ile Anayasa tarafõndan yetki verilen konularda Avrupa Merkez Bankasõ, tavsiyeleri kabul edebilir.

Madde 35: Devredilen tüzük

1. Avrupa yasalarõ ve Avrupa çerçeve yasalarõ, yasanõn ve çerçeve yasasõnõn temel olmayan bazõ öğelerinin tamamlanmasõ veya değiştirilmesi için, devredilmiş tüzüğü yasalaştõrma yetkisini Komisyona verebilir.

Bu yetki vermenin hedefleri, içeriği, kapsamõ ve süresi, yasalarda ve çerçeve yasalarõnda açõkça tanõmlanõr. Yetki verme işlemi, bir alanõn temel öğelerini kapsamaz. Bunlar, yasanõn veya çerçeve yasasõnõn tasarrufundadõr.

2. Yetki verme işleminin tabi olduğu uygulamanõn koşullarõ, Avrupa yasalarõ ve çerçeve yasalarõnda açõkça belirlenir; bunlar aşağõdaki olasõlõklardan oluşabilirler:

– Avrupa Parlamentosu veya Bakanlar Konseyi yetki verme işlemini feshedebilir;

– devredilen tüzük, yalnõzca Avrupa Parlamentosu veya Bakanlar Konseyi tarafõndan yasada veya çerçeve yasasõnda belirtilen süre zarfõnda herhangi bir itiraz getirilmemesi durumunda yürürlüğe girer.

Önceki paragrafõn amaçlarõ açõsõndan, Avrupa Parlamentosu, üyelerinin çoğunluğuyla, Konsey ise nitelikli çoğunlukla hareket eder.

Madde 36: Uygulama tasarruflarõ

1. Üye Devletler, yasal olarak bağlayõcõ Birlik faaliyetlerini uygulamak için gereken tüm ulusal hukuk önlemlerini kabul eder.

2. Bu faaliyetler, bağlayõcõ Birlik faaliyetlerinin uygulamaya konmasõ için aynõ koşullarõn gerekli olduğu hallerde, Komisyon’a ya da özel durumlarda ve 39. Maddede belirtilen durumlarda, Bakanlar Konseyi’ne uygulama yetkisi verebilir.

3. Avrupa yasalarõ, Üye Devletlerin Birlik’in faaliyetleri uygulamasõ üzerindeki denetim mekanizmalarõnõn kurallarõnõ ve genel ilkelerini önceden belirler.

4. Birlik’in uygulama tasarruflarõ, Avrupa uygulama tüzüğü veya Avrupa uygulama kararlarõ biçimini alõr.

Madde 37: Birlik’in yasama faaliyetlerinde ortak olan ilkeler

1. Anayasa’da özellikle belirtilmedikçe, Kurumlar, uygulanabilir prosedürlere uygun olarak, her bir durumda kabul edilecek tasarruf türüne, 9. Maddede ileri sürülen oransallõk ilkesine göre karar verir.

2. Avrupa yasalarõ, Avrupa çerçeve yasalarõ, Avrupa tüzüğü ve Avrupa kararlarõ, dayandõklarõ nedenleri bildirirler ve Anayasa’nõn gerektirdiği tüm öneri ve görüşlere başvururlar.

Madde 38: Yayõmlama ve yürürlüğe girme

1. Doğal yasal prosedür kapsamõnda kabul edilen Avrupa yasalarõ ve Avrupa çerçeve yasalarõ, Avrupa Parlamentosu Başkanõ ve Bakanlar Konseyi Başkanõ tarafõndan imzalanõr. Diğer durumlarda, söz konusu yasalar Avrupa Parlamentosu Başkanõ tarafõndan ya da Bakanlar Konseyi Başkanõ tarafõndan imzalanõr. Avrupa yasalarõ ve çerçeve yasalarõ, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayõmlanõr ve bu yasalarda belirtilen tarihlerde veya bir tarih

belirtilmemesi durumunda, yayõmlanmalarõnõ takip eden yirminci günde yürürlüğe girerler.

2. Muhatabõ özel olarak belirtilemeyen veya tüm Üye Devletlere hitap eden Avrupa tüzüğü ve Avrupa kararlarõ, onlarõ benimseyen kurumun Başkanõ tarafõndan imzalanõr, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayõmlanõr ve kendi içlerinde belirtilen tarihlerde veya bir tarih

belirtilmemesi durumunda, yayõmlanmalarõnõ takip eden yirminci günde yürürlüğe girer.

3. Diğer kararlar, ilgili olduklarõ kişilere bildirilirler ve bildirilmeleriyle yürürlüğe girerler.