• Sonuç bulunamadı

Ulaştığı bilgiyi kaynak göstererek düzenler

Arama Motorları

5.3.2.5. Ulaştığı bilgiyi kaynak göstererek düzenler

Bilgiler sunulurken dürüst olmanın ve kişi haklarına saygı duymanın önemi vurgulanır. Bilimsel etik çerçevesinde aşırma ve uydurma gibi etik olmayan durumlar açıklanır.

31 5.3.2.6. EBA kullanılarak yapılabilecekleri açıklar.

Ulusal kaynaklarla geliştirilen ortamların ve yazılımların kullanılması teşvik edilir.

EBA: Eğitim Bilişim Ağı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan eğitim platformudur. İnternet adresi:

www.eba.gov.tr

EBA’da Neler Yapabilirim:

Araştırma

Ders kitaplarına internet ortamında erişmek

Ulusal ve yerel dergileri okumak

Güncel ve eğitici kitapları okumak

Ulusal yarışmalara katılmak

Ders tekrarları ve konu çalışması

Deneme, alıştırma test soruları çözmek

Ödev yapmak için,

Destekleme ve yetiştirme kurs başvuruları

Eğitici oyunlar oynamak

EBA’ya öğrenci girişi için gerekli bilgiler: T.C. Kimlik Numarası, Öğrenci Okul Numarası, Nüfus Cüzdanı Cilt No EBA derse Giriş: EBA Ders modülüne iki yerden ulaşabilirsiniz:

1. EBA internet sitesinin ana menüsünden EBA Ders bölümüne tıklayarak.

2. Ana Sayfadaki EBA Ders bağlantısına tıklayarak.

EBA Ders: Öğrencilerin okulda gördüklerin derslerin tekrarını yapabilecekleri, gerek konu anlatımları gerekse konu tarama, deneme gibi testlerin bulunduğu öğrenciye ya da öğretmene özel olan bölümdür. Bu bölüm istenirse öğretmenler tarafından öğrencilerin ödevlendirilmesi ve ödev takibi için kullanılabilir.

EBA Ders Sınavlar: EBA Ders üzerinden ünite testlerine ya da konu kavrama testlerine ulaşmak için Dersler menüsünün alt menüsü olan Sınavlar kısmı tıklanır. Sınıf ve ders seçiminin ardından üniteler ve konular şeklinde ayrılmış olan bölümden testlere ulaşılır.

Not: EBA İnternet sitesinde haber, video, görsel, ses, kitap, dergi, doküman gibi birçok içerik bulunmaktadır. Bu bilgilere arama yaparak ulaşılabilir. Ayrıca menü yardımı ile de ulaşabilirsiniz.

32 5.3.3. İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE İŞ BİRLİĞİ

Türkiye'de İnternetin Tarihi ve Gelişimi

İlk defa 1960'lı yıllarda ortaya çıkan internetin, dünya geneline bu kadar çok yayılacağını ve hayatın vazgeçilmezleri arasına gireceği, büyük ihtimal tahmin edilemezdi. Kökeni, ABD, Fransa ve İngiltere hükümetlerinin bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurmak için yaptığı çalışmalara dayanan internetin bizim bildiğimiz haliyle, genel kullanımın yayılması 1980'li yıllara uzanıyor.

İnternetin Türkiye'ye gelişi ise ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den, Ankara-Washington arasına kurulan kiralık bir hat ile gerçekleştirildi. Bu bağlantı hızı 64 Kbps ile hayata geçti. İnternetin vatandaşların evlerine girmesi ise servis sağlayıcılarının ortaya çıkması ve çeşitlenip, çoğalmasıyla oldu. İnternetin ilk senelerinde, bireylerin ağa erişim için en fazla kullandığı yöntem çevirmeli kullanımdı. İnternetin hızı o kadar düşüktü derecedeydi ki, bağlantı için hattan gelen sesi uzunca bir süre dinlemek gerekiyordu.

Türkiye'nin GSM teknolojisiyle tanışması ise 1994'de gerçekleşti. GSM ilk defa Ankara, İstanbul ve İzmir'de kullanıcılara hizmet vermeye başladı.

Türkiye, 2000'li senelerde internete bağlanmak için ADSL teknolojisiyle tanıştı ve bu sayede çevirmeli bağlantı eskimiş oldu. ADSL ile internete bağlanma hızında ülke genelinde bir artış yaşandı.

Cepten Bağlantı Son yıllarda Türkiye'de akıllı telefon kullanımı oldukça artmış durumda. Türkiye'de kişilerin

%74,4'ü internete kablosuz olarak bağlanmak için cep telefonu veya akıllı telefon kullanıyor. 3G hizmeti de 61 milyon aboneye ulaşmış durumda.

Türkiye'de hanelere fiber ağ ve cep telefonlarına ise 4,5G teknolojisinin gelmesiyle internete bağlanma hızında yaşanan artışın artması bekleniyor.

4G Hız Devrimi Dünyada 4G mobil bağlantısı gerçekleştiren ülkelerin başında Güney Kore %97 ile önde geliyor. Güney Kore'yi, Japonya ve Hong Kong takip ediyor.

5. nesil mobil ağ olarak adlandırılan 5G teknolojisinin küresel olarak 2020'li yıllara doğru gelmesi öngörülüyor.

4. nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G'nin gelmesini sağlayarak 5G altyapısının öncüsü olacak 4.5G ile Türkiye 2016 baharında daha hızlı bir mobil internete merhaba demiş oldu.

iletişim araçları (e-posta, forum, sohbet, sesli-görüntülü konferans vb. güncel teknolojiler)

Bilgi akışını sağlayan araçlara verilen addır. Bu akış, "bireyden çoğula" veya "çoğuldan bireye" yönüyle olan iletişime göre çeşitlenirler.

Bilişsel İletişim Araçları

Sanal ortamda, bilgi teknolojilerini kullanılarak gerçekleştirilen, bireysel veya toplu iletişim araçlarıdır.

Örneğin e-postalar, forumlar, sohbetler, sesli –görüntülü konferanslar, web kamera'lar, bloglar, vb.

E-posta (e-mail):

Elektronik posta (e-posta), Internet üzerinde bilgisayarlar ve insanlar arasında bilgi alışverişini sağlayan ve en yaygın kullanılan Internet uygulamasıdır.

E-postalar, İnternet üzerinden gönderilen ve alınan dijital mektuplardır. E-posta (İng: e-mail) "elektronik posta" sözcüklerinin kısaltmasıdır. Görsel olarak kâğıt bir mektup ile aralarında büyük bir fark yoktur. E-postalara resim, müzik, video gibi her türlü dosya türü eklenebilir ve alıcının bilgisayarına transfer edilebilir.

E-posta hesapları bu hizmeti veren çeşitli sitelerden ücretsiz veya belirli bir ücret karşılığında açılabilir. E-posta adresleri; kullanıcı adı, adres işareti, hesabın oluşturulduğu sitenin e-posta sunucusunun adı, nokta (.) ve site uzantısının aralık bırakılmadan yazılması ile oluşur. Örneğin: vikipedist@vikipedi.com

33 Forumlar

Forum (lar) kişilerin bilgilerini paylaştıkları, bir-birleri ile çeşitli paylaşımlarda bulundukları Online bir ortamdır. Bu ortamda paylaşılan bilgiler, belgeler insanların faydalanabileceği ve çevreye zarar vermeyen nitelikte olmalıdır. Forum belli bir siyasi görüş taşımadığı müddetçe siyasi görüş belirtmek doğru olmayabilir, veyahut siyasi yorumlar yapıp kafa bulandırmak doğru olmayabilir. Bu yüzden bir Forum’ u her çeşit insanın (sinirli, deli, psikopat, aklı başında, zeki, Türk, Arap, …) ziyaret edilebilineceğini düşünüp mesajlarımızı ona göre atılmalıdır.

Sohbet

Genel olarak internet üzerinden diğer insanlarla konuşmak olarak açıklanabilir. Sohbet edebilmek için mirc gibi internetten sohbet programlarına ihtiyacımız vardır.

Mirc internet üzerindeki belli server'lara bağlanarak internet üzerinden diğer insanlarla genel veya özel olarak sohbet etmek için kullanılan bir programdır.

Sesli-Görüntülü Konferans

Ses kartınız, mikrofonunuz, Web kameranız varsa bazı programlarla Internet üzerinden sesli ve görüntülü görüşme yapabilirsiniz. (Tabii Web kameranız yoksa aynı programlarla sadece sesli görüşme yapabilirsiniz).

Görsel - İşitsel İletişim Araçları

Göz ve Kulağımıza hitap eden, multimedya teknolojilerini kullanan, iletişim araçlarıdır. Örneğin televizyon, sinema, radyo, vb.

Benzer Belgeler