• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.2. Yaylalardaki Görüşmeler Sonucu Elde Edilen Bulgular

4.2.2. Sosyo-Kültürel Boyut

4.2.2.1. Turizmin Sosyo-Kültürel Gelişmeye Etkisi

Gümüşhane yaylalarında yayla turizmi kapsamında konaklama, yiyecek-i-çecek ve diğer tesislerde farklı turizm hizmetleri verilmektedir. Gümüşhane yaylalarındaki turistik hareketler daha çok geçmişte bölgede yaşayan fakat farklı gerekçelerle bölgeden ayrılmak zorunda kalan kişilerin yaz aylarında böl-ge yaylalarına yaptıkları böl-geçici ziyaretler kapsamındadır. Özellikle yayla şenlik-leri döneminde yaylalar ciddi oranda kalabalıklaşmaktadır.

Gümüşhane yaylalarında sosyo-kültürel açıdan değerlendirilmesi gereken ilk konu yayla turizminin bölgenin sosyo-kültürel gelişmesine nasıl bir etki yap-tığıdır. Bölgede uluslararası anlamda turist sayısının istenilen düzeyde olmama-sı nedeniyle, turizmin kültürler araolmama-sı etkileşim sağlama rolünün tam anlamıyla oluşmadığı söylenebilir.

Gümüşhane yaylalarındaki turizm faaliyetlerinin sosyal ve kültürel gelişimi nasıl etkilediği, yaylalardaki turizm etkinliklerinin sürdürülebilirliği kapsamında fikir verecek önemli bir göstergedir. Bu bağlamda ortaya çıkan ilk husus yayla turizminin yerel halkın konuşma, iletişim kurma, karşılıklı öğrenme yetenekle-rini olumlu yönde etkilediğidir. Turizm ile birlikte yerel halkın tolerans düzeyi

de yükselmektedir. Ayrıca kapalı ve içe kapanık yaşam tarzının turizmle birlikte değişeceği belirtilebilir. Bazı değişiklikler olsa da halen yaylacılık geleneğinin sürdürülüyor olması, yaylalardaki sosyo-kültürel gelişimi olumlu yönde etkile-mekte ve insanların geçmişleri ile bağlarını korumaktadır. Otçu göçü, yayla şen-likleri, horon, kemençe vb. kültürel öğeler yaylacılık kültürünün devamını sağ-lamaktadır. Bu yörenin insanları bu kültürel etkinlikler için bir araya gelmekte ve yaylada tanışan insanlar ikamet ettiği yerlerde de bu ilişkiyi sürdürmektedir.

Sosyo-kültürel açıdan yaylalarda turizm faaliyetlerinin artması ile birlikte kültürel yozlaşma ve kültürel otantikliğin tahrip olma riski söz konusu olabilir.

Yayla kültürünün modernize edilerek pazarlanması, çoğu kez geleneksel kültü-re zarar vermektedir. Turizm ile birlikte oluşan kültükültü-rel tahribatın daha çok yekültü-rel unsurlar üzerinde olduğu söylenebilir. Turizmin yutma ve değiştirme özelliği ve ziyaretçilerin baskın kültür konumunda olması gibi nedenlerle yerel kültür üze-rindeki değişim daha fazla olmaktadır.

Kentleşme ve göçün etkisiyle tarihsel süreç içerisinde geleneksel yayla-cılık ritüellerinin değiştiği belirtilmelidir. Bu durum Gümüşhane yaylaları için de geçerlidir. Geleneksel yaylacılıkta ilk amaç tarım ve hayvancılık faaliyetle-rinin sürdürülmesiydi. İlk olarak “mezire” adı verilen yükseltisi daha az ve iklim özellikleri açısından daha uygun alanlarda bir süre konaklanır, daha sonra iklim uygun olduğunda yaylaya çıkılırdı. Günümüzde bölgede tarım ve hayvancılığa dayalı yaylacılık azaldığından bu ritüellerin değiştiği söylenebilir. Örneğin yöre sakinlerinden biri kentleşme ile birlikte yaylacılıkta meydana gelen değişimle ilgili şu ilginç tespiti yapmaktadır:

“Etrafınızdaki insanlara bir bakın. Hiç kimsede neşe ve samimiyet kalmadı.

Kentleşme ile birlikte kültür ve medeniyet değişti. İnsanlar şehirde ekonomik gelire sahip olunca eskiyi unuttular. Saygı ve sevgi unutuldu. Eskiden bu yay-lalarda hayvanlar özgürce otlayabiliyordu. İnsanlar kendi yiyeceklerini kendileri yapabiliyordu. Günümüzde bunları beklemek mümkün değil”

4.2.2.2. Turizmin Yerel Halkın Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi Sürdürülebilir turizmin sosyo-kültürel göstergelerinden bir diğeri de turiz-min bölgenin yaşam kalitesi üzerinde nasıl bir etkisi olduğudur. Bu noktada ka-tılımcıların temel görüşü turizm hareketleri ile bölgede yol, elektrik, konaklama

tesisleri, yiyecek-içecek tesisleri gibi altyapı ve üstyapı unsurlarının gelişeceği ve bu durumun bölge insanının yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyeceğidir.

Diğer taraftan bazı katılımcılar bölgedeki turizm hareketlerinin sınırlı düzeyde kalması nedeniyle turizmin yerel halkın yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etki bırakacak düzeye ulaşmadığını belirtmişlerdir.

Gümüşhane yaylalarındaki turizm faaliyetlerinin yerel halkın yaşam kalite-sini olumlu yönde etkilediği belirtilebilir. Turizmle birlikte yerel halk ve özellikle turizm tesisleri, hijyen ve temizlik kuralları konusunda farkındalık kazanmak-tadır. Turizm hareketlerinin çevre illerdeki Uzungöl, Ayder Yaylası, Hıdırnebi Yaylası gibi bilinen yaylalara kıyasla sınırlı düzeyde kaldığı Gümüşhane yaylala-rında, hijyen ve temizlik konusunda daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerek-mektedir.

Araştırma kapsamında yaylalarda görüşmeler yaptığımız katılımcıların birçoğu, turizmin yerel halkın yaşam kalitesine olumlu etki yaptığı noktasında görüş beyan etmişlerdir. Turizmin, ekonomik kazanç elde edilmesi, yerel halkın hoşgörü ve iletişiminin gelişmesi, sağlık hizmetine erişim, yol vb. ulaşım olanak-larının gelişimi, elektrik, market vb. temel ihtiyaçların karşılanabileceği mekân-ların açılması hususmekân-larında, yerel halkın yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediği vurgulanmaktadır. Konu ile ilgili bir katılımcı fikirlerini şu şekilde belirtmiştir:

“Turizmin yaylalardaki insanların yaşam kalitesini geliştirdiği söylenebilir.

Turizmin nispeten yeni başladığı yıllarda herhangi bir yabancı ziyaretçi ile karşı-laşıldığında insanların tuhaf bakışları hissedilebiliyordu. Fakat turizmin gelişmesi ile birlikte yerel halkın ziyaretçilere olan tavırlarında olumlu yönde değişimler oldu. Selamlama, yönlendirme, misafirperverlik konularında sınırlı düzeyde de olsa gelişim sağlandı denilebilir”

Yayla turizminin yerel halkın kültürünü modernize edip değiştirdiğini savu-nan diğer bir katılımcı ise görüşlerini şu şekilde savunmaktadır:

“Yaylalara gelen ziyaretçilerin beklentisi bizim ülkemizde farklı olabiliyor.

Örneğin Japonya ya da Amerika’da herhangi bir köye gittiğinizde hizmette orta-lama bir standart bulunmaktadır. Alacağınız ürünün hangi şartlarda üretildiğini bilirsiniz, köylü ne sunarsa onu satın alırsınız. Bizde ise köylüyü değiştirmeye ça-lışıyoruz. Hijyen konusunda ders veriyor, köylüye farkında olmadan yaşadığı ge-leneksel kültürü bozup yeni, modernize edilmiş bir kültüre doğru yöneltiyoruz.

Bu durum da yerel halkın kültürünü olumsuz yönde etkiliyor şüphesiz”

Yayla şenlikleri zamanlarında araç kalabalığı nedeniyle yerel halkın yaşam kalitesinde olumsuzluk yaşandığı belirtilse de insanların bu durumdan kimi za-man şikâyetçi oldukları, kimi zaza-man ise olmadıkları vurgulanmalıdır. Örneğin, köylü sektöre dâhil olup turizmden ekonomik bir kazanç sağladığı durumlarda yaşam kalitesi olumlu yönde etkilenirken, sektörde kendine yer bulamadığında şikâyetçi olabiliyor ve çatışmalar yaşanabiliyor.

Gümüşhane yaylalarında turizmin gelişmesiyle köylere yönelik tersine göç yaşanabileceğini ve bu durumun yerel halkın yaşam kalitesini artırabileceğini savunan bölge üniversitelerinden birinde akademisyen olarak görev yapan bir katılımcı, fikirlerini aşağıdaki şekilde beyan etmiştir:

“Turizm hareketlerinin yerel halkın yaşam kalitesini olumlu yönde etkile-yeceği söylenebilir. Türkiye topraklarının %60’ı orman köyüdür. Maalesef bu köyler günümüzde büyük bir oranda terk edilmiş durumdadır. Dağ köylerini de eklediğinizde bu oran %70’lere kadar çıkar. Bu köylerde yaşayan kişilerin sayısı 3-5 milyonu geçmez. Yaşayanların çoğu da eğitimsiz, yaşlı insanlar. Bu noktada bu %70’lik kısmı ekonomiye kazandırmak için doğaya zarar vermeyen eko tu-rizm seçenekleri gündeme gelebilir. Türkiye’nin oran olarak en fazla ormanlaşan illeri arasında Gümüşhane de bulunmaktadır. Doğaya verilecek en az zararla bu köyler turizm aracılığıyla ekonomiye kazandırılabilir”

Yaylalarda turizm hareketlerin gelişmesi bazı durumlarda yerel halkı rahat-sız edebilmektedir. Yerel halk, çayırların zarar görecek olması, su kullanımının artacak olması vb. nedenlerle yayla turizmine olumsuz bakabilmektedir. Gü-müşhane yaylalarında turizm hareketlerinde sınırlı bir gelişim gözlemlendiğin-den, bu aşamada bu şekilde bir tepkiye rastlanılmadığı söylenebilir.

Turizm faaliyetlerinin değer yargıları üzerinde sorun oluşturup oluşturma-dığı sürdürülebilir turizmin sosyo-kültürel göstergeleri arasındadır. Katılımcıla-rın neredeyse tamamına yakını bölge yaylalaKatılımcıla-rındaki turizm faaliyetlerinin değer yargılarına zarar vermediğini vurgulamışlardır. Fakat bazı katılımcılar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini, özellikle ahlaki değer yargıları ile çelişecek hu-suslarda toplumsal kontrol sağlanamazsa, gelecekte sorunlar yaşanabileceğini ifade etmişlerdir. Bu nedenle turizmin planlama süreçlerinde toplumun değer yargılarıyla uyumlu etkinliklerin desteklenmesi önerilmektedir.

Diğer taraftan, Gümüşhane yaylalarını daha çok bölge halkı veya büyük şe-hirlerde ikamet edip bölge illerinden daha önce göç edenler ziyaret etmektedir.

Bu nedenle yaylalarda modern anlamda turizm gelişiminden şu aşamada söz etmek mümkün görünmemekte olup, sosyo-kültürel anlamda turizmin yayla-larda olumsuz etki oluşturduğuna dair net bir veri bulunmamaktadır.

4.2.2.3. Gümüşhane Yaylalarında Geleneksel Mimari Unsurlar