• Sonuç bulunamadı

IV. BÖLÜM

4.6. Yerel yöneticiler, STK ve medya temsilcilerinin, internet ve sosyal medya

4.6.1. Araştırmanın İkinci Alan Uygulama Çalışması: Derinlemesine Mülakatlar

4.6.1.1. Turistik otel işletmecileri

Çalışmanın ikinci alan araştırmasında, yüz yüze görüşme yapmak için Alanya bölgesinden turistik otel işletmecileri grubundan 3 otel işletmecisi seçilmiştir. Seçilen kişilere standartlaştırılmış sorular sorulmuştur. Alınan cevaplar veri haline getirilmiştir.

Ahmet Burhan Mutlusoy - Hotel Castalia Müdürü

Soru-1: İnternet ortamı ve sosyal medyada kentlerin tanıtılması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Kent tanıtımı için en etkili sosyal medya araçları hangileridir ve neden?

En önemli unsur görsel tanıtımdır. Görsel tanıtımda TV ve tartışmasız sosyal medya kullanılmalıdır. Web sitesi yüzyılın vebası cep telefonu ile kolay kullanılmalı ve kesinlikle şehir için aplikasyon yapılmalıdır. Aplikasyonu kullananlar şehirde yenilikle an be an takip edilmeli ve güncel olmalıdır.

Soru-2: Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinizde ziyaret edeceğiniz kentlerle ilgili en çok hangi tür web sayfalarında ve sosyal medya araçlarında araştırma yaparsınız? Kararlarınız üzerinde en çok hangi sosyal medya aracını etkili buluyorsunuz ve neden?

Çoğunlukla forsquare ve google üzerinde araştırma yapıyorum. Google earth programı ile sokakların ve mekanların görüntüleri hakkında bilgi ediniyorum. Konaklama yapacağım otel ise otel çevresindeki emlak ve kira fiyatlarını airbnb web sitesinden araştırarak konum kalitesi hakkında bilgi ediniyorum.

Soru-3: Alanya'nın marka bir kent oluşumunda www.visitalanya.com şehir tanıtım sitesi ve sosyal medya hesapları olarak twitter, facebook, instagram hesapları sizce yeterli midir? Bu sosyal medya araçlarının Alanya'nın marka şehir olarak tanıtılmasına yönelik daha da geliştirilmesi için önerileriniz nelerdir?

Site içerik olarak güzel hazırlanmış bir site, amacına hizmet ettiğini düşünüyorum. Alanya da yaşayan Ruslar için Rusça dilinin eklenmesi uygun olacaktır. Tanıtım vakıfları ile bu tür site ve çalışmalara destek vermek gerektiğini düşünüyorum (A. Mutlusoy ile kişisel iletişim, 18 Şubat 2018).

Mehmet Kural - Narcist Otel Sahibi

Soru-1: İnternet ortamı ve sosyal medya da kentlerin tanıtılması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Kent tanıtım için en etkili sosyal medya araçları hangileridir ve neden?

İnternet ortamı ve sosyal medya, hayatın her alanında olduğu gibi kent tanıtımında da olmazsa olmazlardandır. Kendimden örnek vereyim; Gitmeye karar verdiğim bir ülke veya kent için genel bilgiler, ulaşım, konaklama, gezip-görülecek yerleri, kent içi ulaşımı, yeme-içme yerleri, vb. ihtiyacım olan tüm bilgileri internet ortamından ve sosyal medyadan ediniyorum. Ayrıca yine sosyal medyadan gezginlerin o yer ile ilgili olumlu-olumsuz izlenimlerini öğrenebiliyorum. Kent tanıtımı ile ilgili en etkili sosyal medya aracı ise elimizdeki akıllı telefonlar ile ulaşabildiğimiz tüm sosyal medya araçları diyebilirim.

Soru-2: Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinizde ziyaret edeceğiniz kentlerle ilgili en çok hangi tür web sayfalarında ve sosyal medya araçlarında araştırma yaparsınız? Kararlarınız üzerinde en çok hangi sosyal medya aracını etkili buluyorsunuz ve neden?

araştırmalarımı booking.com (Bir rezervasyon yaptırdığınız anda o yöre ile ilgili ciddi bilgileri de gönderiyorlar) tripadviser.com, gezimanya.com vb. internet sitelerinden yararlanarak yapıyorum. Genel de seyahat yapacağım destinasyona önceden karar veririm. Daha sonra o yöre ile ilgili görülecek yerler veya orada yapılması gereken şeyler konusunda araştırma yaparım.

Soru-3:. Alanya'nın marka bir kent oluşumunda www.visitalanya.com şehir tanıtım sitesi ve sosyal medya hesapları olarak twitter, facebook, instagram hesapları sizce yeterli midir? Bu sosyal medya araçlarının Alanya'nın marka şehir olarak tanıtılmasına yönelik daha da geliştirilmesi için önerileriniz nelerdir ?

Web sayfası başlangıç için çok güzel, zamanla daha profesyonel olarak geliştirilebilir. Visit Alanya web sayfası ve sosyal medya hesaplarını takip ediyorum. Sürekli yapılan çalışmaları takip ve takdir ediyorum. Web sayfası içeriği zamanla zenginleştirilmelidir (M. Kural ile kişisel iletişim, 10 Mart 2018).

Abdullah Doğan - Litore Hotel Sahibi

Soru-1: İnternet ortamı ve sosyal medyada kentlerin tanıtılması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Kent tanıtımı için en etkili sosyal medya araçları hangileridir ve neden?

Günümüz teknoloji ve internet çağında, internet ve sosyal medya tanıtım için vazgeçilmez araçlardır. Hem çok fazla kişiye ulaşabilme kolaylığı hem de düzgün sosyal medya ve internet yönetimi ile nokta atışlar yaparak tam istenilen hedef kitleye ulaşılabilme kolaylığından dolayı en etkili tanıtım ve reklam aracı olduğunu düşünüyorum. Kentlerin tanıtımı için de reklamlar aracılığı ile daha fazla kişiye ulaşıp, iyi hazırlanmış web sayfalarına yönlendirerek en iyi şekilde bilgilendirilebileceğini düşünüyorum.

Kent tanıtımı için bence google, yandex gibi arama motoru reklamlarının ardından, kullanımı yüksek olan facebook ve instagram reklamlarının etkili olduğunu düşünmekteyim. Çünkü facebook ve instagram reklamlarıda aynı arama motoru reklamları gibi kişinin daha önce arama geçmişine ve son zamanlarda ziyaret ettiği sayfalara göre reklam gösterdiği için harcanan emeğin daha etkili ve ilgili kişilere ulaşacağını düşünmekteyim. İyi yönetilen ve sürekli aktif tutulan bir facebook

sayfası hem ulaşacağı kullanıcı yoğunluğu bakımından, hem de kentte olan etkinlikler hakkında sürekli ve güncel bilgi sağlayıp akılda kalmayı sağlayacağından kent tanıtımı konusunda etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

Soru-2: Yurt içi ve yurt dışı seyahatleriniz de ziyaret edeceğiniz kentlerle ilgili en çok hangi tür web sayfalarında ve sosyal medya araçlarında araştırma yaparsınız? Kararlarınız üzerine en çok sosyal medya aracını etkili buluyorsunuz ve neden?

Ben kendi seyahatlerimde ziyaret edeceğim kent hakkında öncelikle google arama motorunda arama yapıyorum. Daha çok o kenti yakın zamanda ziyaret etmiş olan kişilerin yorumlarını okuyup bilgi almaya çalışıyorum. Çeşitli forumlarda ve tripadvisor gibi sayfalardan ziyaretçi yorumlarını okuyup nerelerin görülmesi gerektiğini öğrenmeye çalışıyorum. Çeşitli gezi bloglarından faydalanarak hangi mekanlara ve yerlere öncelikle gitmem gerektiğine karar veriyorum.

Soru-3: Alanya’nın marka bir kent oluşumunda, www.visitalanya.com şehir tanıtım sitesi ve sosyal medya hesapları uzantısı olarak twitter, facebook ve instagram hesapları sizce yeterli midir? Bu sosyal medya araçlarının Alanya’nın marka şehir olarak tanıtılmasına yönelik daha da geliştirilmesi için önerileriniz nelerdir?

Alanya’nın marka kent oluşumunda www.visitalanya.com bence önemli bir yer tutmaktadır. Şehirde olan sosyal ve spor aktiviteleri hakkında güncel bilgiler sunmaktadır. Alanya’da yaşayan bir insan olarak benim bile bazı etkinliklerden sadece visitalanya.com sayesinde haberim olmaktadır. Örneğin 2017 yazında yapılan CEV Plaj Voleybolu Avrupa şampiyonasından visitalanya.com sayesinde haberdar oldum. Bu web sitesi Alanya’ya gelecek turistler için çok iyi bir yönlendirme olduğunu düşünüyorum. Gerek aktiviteler, gerekse Alanya’da yapılacak şeyler ve gezilip görülecek yerleri tanıtması ve bilgi vermesi açısından şehrin tanınırlığını arttırıp Alanya’ya gelecek turistlerin şehri daha iyi, daha doğru keşfetmesi açışından yardımcı olduğundan şehrin marka değerine önemli katkılar sağladığını düşünüyorum (A.Doğan ile kişisel iletişim, 15 Nisan 2018).