• Sonuç bulunamadı

TOPLUMSAL UYGULAMALAR, RİTÜELLER VE ŞÖLENLER

Kaynak: Ethem Torun, 2004,Bilinen ve Bilinmeyen Yönleriyle Beypazarı, Bey Ofset

Hıdırellez

Ankara’nın Beypazarı ilçe merkezinde ve köylerinde yapılan alan araştırmaları sonucu Hıdırellez kutlamalarına rastlanmıştır. Elde edilen verilere göre 5-6 Mayıs Tarihlerinde bütün köy halkı önceden hazırlıklarını yaparak yeşil bir piknik alanına gider. Gidilecek yol taşlıysa önceden gidip gelinerek yol dümdüz edilir ve taşları ayıklanır.

Kaynak: Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası, Ankara, Grafiker Matbaası, 2012 Derleme yapılan yer: Ankara/Beypazarı/ Karaşar Köyü Kaynak kişi: Fatma Korkmaz

Yağmur Duası

Elde edilen verilere göre Beypazarı’nda yağmur duası şu şekilde yapılmaktadır: Haziranın 5’inde yaylaya göçülür, orada yağmur duası yapmak amacıyla bir türbeye gidilir.

Maddi durumu iyi olanlar birer kuzu verir. Kuzular türbe kenarında kesilerek pişirilir ve hep birlikte yenir. Hoca dua ederken herkes ayakta olur, âmin denir, duadan dönerken eller aşağı doğru olur. Dua sonrasında çoğu zaman yağmur yağmaya başlar.

Kaynak: Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası, Ankara, Grafiker Matbaası, 2012 Derleme yapılan yerler: Beypazarı/ Köşk Köyü/ Karaşar Köyü

Kaynak kişiler: Hatice Ertürk, Fatma Korkmaz

Beypazarı’nın Köşk Köyü’nde her Haziranın 5’inde yaylaya göçülür, orada yağmur duasına bir türbeye gidilir. Herkes kuzu verir ve kuzular büyük kazanlarda orada pişirilerek yenir. Hoca dua ederken herkes ayakta olur, âmin denir, duadan dönerken eller aşağı doğru çevirilir (Beypazarı, Köşk Köyü, Hatice Ertürk).

Kaynak: Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası, Ankara: Grafiker Matbaası, 2012.

Karaşar Köyü’nde dede çamı olarak bilinen ağacın altında erkekler tarafından hep birlikte dua edilir.

Karaşar Köyü sakinleri bu ağacın yanına gidip yağmur duası yaptıklarında birkaç kez yağmur yağdığını ifade etmişlerdir. Yağmur duası esnasında kuzu kesilip, pilav pişirilir ve daha önceden hazırlanan yufka ekmeklerle yemek yenir (Beypazarı, Karaşar Köyü, Fatma Korkmaz).

Kaynak: Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası, Ankara, Grafiker Matbaası, 2012

BEYPAZARI

DOĞA VE EVRENLE İLGİLİ BİLGİ VE UYGULAMALAR

Halk Mutfağı

Tane Çorbası (Tarhana Çorbası)

Kurutulmuş taneler üzerine kıyma, sarımsak eklenerek pişirilen bu çorba eskiden kahvaltıda da tüketilirken günümüzde sadece akşam yemeklerinde yerini almaktadır.

Un Çorbası (Sütlü Çorba) Kaynatılan sütün içerisine bir miktar un ekleyip karıştırılarak pişirilir.

Pirinç Çorbası

Pirinç pişirilir, üzerine un eklenip karıştırılarak kaynatılır.

Mancar Çorbası

Kurutulmuş pancar, kaynayan suya atılarak bir süre kaynatılır ve üzerine sarımsaklı yoğurt ile birlikte doğranmış ekmek dökülerek yenir.

BEYPAZARI

Düğün Çorbası

Sığır kellesi temizlenerek suda haşlanır, piştikten sonra etler kemiklerden sıyrılarak ince ince kıyılır ve yeniden önceki suyuna konularak kaynatılır. Bol miktarda sarımsak dövülerek çorbaya ilave edilir ve üzerine tereyağında kızarmış salça, kırmızıbiber karışımı dökülerek tüketilir.

Soğan Ümmesi

Bir miktar yağ üzerine patates, soğan ve su ilave edilerek pişirilir.

Domatesli Pilav

Doğranmış domates, bulgur, nane ve karabiber yağda bir süre kavrulduktan sonra üzerini örtecek kadar su eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.

Ala Pilav

Doğranmış domates, pirinç, bulgur ve asma yaprağı yağda bir süre karıştırılıp üzerine su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir.

Pirinç Pilavı

Pirinçler yağda kavrulup, üzerine su ilave edilir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Pilav yapımında yağ olarak tereyağı tercih edilir.

Dolma

Yaprak sarma, biber dolma, patlıcan dolma, pazı sarma, pancar sarma, kabak dolma ve kabak çiçeği dolmaları yapılır. Dolmaların içi hazırlanırken pirinç, domates, soğan, nane, maydanoz, dereotu, karabiber ve bol miktarda sıvı yağ karıştırılarak kavrulur. Eğer etli yapılıyorsa et de bu karışıma ilave edilir. Dolmalar genellikle zeytinyağlı tercih edilir.

94 95

DOĞA VE EVRENLE İLGİLİ BİLGİ VE UYGULAMALAR

Dağma

Hamur yoğrularak oklava ile açılır ve üzerine yağda kavrulmuş yumurta sürülür. Bu işlem beş kez tekrarlanır ve yufkalar oklavaya sarılarak rulo yapılır, oklava üzerinden bastırılarak çıkarılan hamur elle tepsiye yayılarak köy fırınında ya da elektrikli fırında pişirilir.

Debitleme

Hamur, ekmek hamuru kıvamında hazırlanarak pide biçiminde açılır. Köy fırınında ya da sacda pişirilir, yağlanarak yenir.

Küllü Gömme

Un ve tereyağı ile sert bir hamur hazırlanarak ekmek büyüklüğünde açılır. Kızmış ocak taşının üzerindeki küller kenara çekilerek ocak temizlenir ve hamur taşa yerleştirilir.

Altı hafifçe piştikten sonra ters çevrilerek üzeri külle örtülür, pişinceye kadar bekletilir.

Kor Gözlemesi

Un ve süt karıştırılıp, elde edilen hamur oklava kullanmadan yuvarlak olarak açılır, yağlanıp katlanarak korda pişirilir.

Cızlama

Yumurta, süt ve un karıştırılıp hamur hâline getirilerek yarım saat bekletilir ve hamur kızarmış yağın içine kaşıkla dökülerek altı üstü pişirilir.

İçi Katıklı

Hamur hazırlanıp yufka biçiminde açılır ve üzeri yağlanır. Mendil biçiminde katlanarak oklava ile tekrar açılır. Sacda pişirilir ve üzerine tereyağı sürülerek yenir.

BEYPAZARI

DOĞA VE EVRENLE İLGİLİ BİLGİ VE UYGULAMALAR

Serit

Hamur hazırlanıp yufka biçiminde açılarak pişirilir ve pişirilmiş yufka rulo yapılarak dört veya altı parçaya bölünür. Tepsiye dizilir, üzerine sıcak et suyu dökülür ve yenir.

Oğmaç Aşı

Bulgur haşlanır, un katı hamur hâline getirilerek elle ufalanır ve tenceredeki bulgura karıştırılarak beş dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra yoğurtla karıştırılarak yenir.

Höşmerim

Süt ve kaymak kaynatılarak üzerine un serpilir ve karıştırılarak pişirilir. Yumuşak hamur hâline geldikten sonra yağ eklenip karıştırılarak tavada kızartılır ve sonra tabağa alınarak bastırılır ve üzerine bol miktarda toz şeker serpilir. Höşmerim, geleneksel bir Karaşar tatlısıdır.

Fıstık

Hamur mayalandıktan sonra, kızarmış yağın içerisine ceviz büyüklüğünde atılarak pişirilir ve üzerine koyu kıvamdaki eritilmiş şeker ve limon karışımı dökülür.

Malak

Kaynar suya un, yağ ve tuz konularak pişirilir ve kaşık ucuyla alınarak tepsiye dizilir. Üzerine bol miktarda toz şeker serpilerek kızartılmış tereyağı dökülür.

Beypazarı Karaşar yöresinde düğün gibi özel dönemlerde düğün çorbası, tereyağlı etli pilav, köfte, biber dolması, yaprak sarma, gözleme gibi yemekler yapılır. Tatlı olarak ise sadece kara helva hazırlanır. Helva kız arkasından, gelinle damada götürülür. Eskiden dört gün süren düğünler, günümüzde ekonomik güçlükler nedeni ile iki güne inmiştir.

Cenazelerde ise “Helalleşme Kurbanı” adı verilen bir kurban kesilir. Bu kurban Halkevinde birlikte yapılan pilav ile birlikte herkese dağıtılır. Cenaze sonrası yedinci ve kırkıncı günlerde kara helva yapılır. Tuzsuz tereyağı eritildikten sonra unla karıştırılıp üzerine sıcak su ve şeker ilave edilerek hazırlanan bu helva, yaklaşık on dakika kadar bekletilip yufkaların arasına koyularak dağıtılır.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi.

Derleyen: Eylem Ayçiçek, Ankara, Beypazarı, Karaşar.

BEYPAZARI

98 99

EL SANATLARI VE