• Sonuç bulunamadı

Toplumsal Etkiler

Çalışma Düzeni ve Çalışanlar

Koç Topluluğu için pandemi sürecinin en

Duruş Yaşanan

Başlıca Şirketler Duruş Tarihi Gerekçe

Ford Otosan 23 Mart – 27 Nisan Ticarette aksamalar ve tedarik zincirindeki sorunlar

TürkTraktör 23 Mart – 20 Nisan Ticarette aksamalar ve tedarik zincirindeki sorunlar

Otokar 25 Mart – 20 Nisan Ticarette aksamalar ve tedarik

zincirindeki sorunlar Arçelik Pakistan, Güney Afrika,

Bangladeş, Hindistan, Rusya Özellikle bu ülkelerde sokağa çıkma yasağı olması nedeniyle

Tofaş 3 Nisan – 11 Mayıs Ticarette aksamalar ve tedarik

zincirindeki sorunlar

Tüpraş İzmir Rafinerisi:

5 Mayıs – 30 Haziran Ticarette aksamalar ve düşük yakıt talebi

Başlıca Toplumsal Destek Projeleri Koç Topluluğu pandemi döneminde, tüm şirketleriyle imkânlarını seferber etmiştir.

Cumhurbaşkanlığı’nın düzenlediği “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına Topluluk olarak toplam 20 milyon TL bağış yapılmıştır. Ülke halkına zor zamanlarında fayda sağlayan birçok proje hayata geçirilmiştir. Bir yandan topluma hizmet sürdürülürken, diğer taraftan fabrikalar hızlı bir dönüşümle sağlık ekipmanları üretmeye başlamışlardır.

Ventilatörden entübasyon kabinine, siperlikten maskeye kadar pek çok ürün hızla tasarlanmış, üretilmiş ve dağıtımı yapılmıştır.

Arçelik, Türkiye’nin başlattığı toplumsal sağlık seferberliği kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde, Sağlık Bakanlığı’nın liderliğinde,

Biosys tarafından geliştirilen mekanik ventilatörlerin seri üretimi için Aselsan ve Baykar Teknoloji ile güçlerini birleştirmiş, multi disipliner ekiplerle kısa sürede seri üretime geçilmiştir. Yurt içindeki ihtiyacın karşılanmasının ardından üretilen 5.000 adet cihazın 2.866 adedi Türkiye Cumhuriyeti tarafından 20 farklı ülkeye gönderilmiştir. Arçelik tarafından ek olarak Romanya, Özbekistan, Ukrayna, Kazakistan, Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Zambiya, Sudan, Güney Afrika ve Hindistan’a ülkelerin tedavi süreçlerini desteklemek üzere toplam 59 adet ventilatör bağışı yapılmıştır.

Arçelik’in kısa zamanda çevik tasarım ve üretim yetkinliğini ortaya koyduğu bu proje; COVID-19’la mücadele eden, medikal ve teknolojik imkânların sınırlı olduğu Afrika coğrafyasına Güney Afrika’daki iştiraki Defy ile taşınmıştır.

Defy, Cambridge Üniversitesi’nin liderliğinde yürütülen “Open Ventilator System Initiative” oluşumu kapsamında düşük maliyetli bir çözüm geliştirerek, kıtada üretilen ilk yoğun bakım ventilatörüne imza atmıştır.

Ford Otosan, tedarikçilerle iş birliği yaparak, 31.500 adet siperlik, 10.000 adet tulum ve 1.370 adet aerosol kutusunun üretimini ve 110 hastaneye teslimatını gerçekleştirmiştir.

Ford Otosan mühendislerinin tasarlayıp geliştirdiği “Oksimetre” adlı uygulama ile doktor ve hemşirelerin hasta odalarına girmeden hastaların kanlarındaki oksijen oranını ve nabızlarını cep telefonlarından ve bilgisayarlarından ölçüp takip edebilmeleri sağlanmıştır.

Koç Topluluğu

KoçDigital’in Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle geliştirdiği “Görüntü Analitiği ile COVID-19 Tanıma” çözümü, bilgisayarlı tomografi verilerini kullanarak görüntü analitiği ile COVID-19 tanısının konulmasını sağlamıştır. Bu çözüm ile yapay zekâ algoritması kullanılarak toplum kaynaklı diğer bakteriyel ve viral pnömonilerden ayırıcı tanı yapılabilmekte;

%93 başarı oranı ile COVID-19 tanısı konulabilmektedir.

Otokar, şehir içi toplu taşımacılıkta COVID-19 bulaş tehdidini en aza indirmek için “Güvenli Otobüs”ü geliştirmiştir.

Güvenli Otobüs, kendi kendini dezenfekte edebilmekte; fotokatalitik sistem ile güvenli bir seyahat imkânı sunmakta;

binen yolcuların ateşini ölçüp, maske kontrolü yapabilmekte ve yeni nesil sürücü kabini ile sürücüyü bulaş riskine karşı

daha fazla korumaktadır. Dünyada ilk kez bu dört sistemin bir arada kullanıldığı

“Güvenli Otobüs”, ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi filosunda hizmet vermeye başlamıştır. COVID-19 tehdidine karşı özellikler eklenen otobüsler takiben Malta’da da şehir içi taşımacılıkta hizmete başlamıştır. Malta’ya teslim edilen 50 otobüse otomatik sterilizasyon sistemi entegre edilmiştir. Her sefer sonrasında garajda otomatik olarak devreye alınan bu sistem, dezenfektan püskürtme yöntemiyle otobüsün tüm iç yüzeylerinde virüs ve bakteri yayılımını engellemektedir.

Tofaş, Ar-Ge Merkezi’nde tasarlayarak ürettiği koruyucu sağlık ekipmanlarını 70 ildeki sağlık kuruluşlarına göndermiştir.

Şirket bu süreçte 50.000 siperlikli maske ile 1.300 biyolojik örnek alma ve entübasyon kabini üretmiştir. Ayrıca,

taleplerin toplandığı, üretim ve sevkiyat fonksiyonlarının takip edildiği online bir platform oluşturulmuştur. Diğer firmalarında da sağlık ekipmanı üretimine destek olmalarına imkân sağlamak için ekipman tasarımları açık kaynak olarak paylaşılmıştır.

Fiat ve BiTaksi, COVID-19 salgınına karşı toplum sağlığını korumak amacıyla Türkiye’deki ilk “Kabinli Taksi”

projesini hayata geçirmiştir. Tofaş Ar-Ge Merkezi’nde, sürücüleri ve yolcuları virüsten koruyacak özel bir ayırıcı izolasyon sistemi geliştirilmiştir.

Tüpraş’ın Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Enerjimiz Geleceğe, Kodluyorum, Modelliyorum, Üretiyorum” sosyal sorumluluk projesi pandemi döneminde “Dayanışma ve Gönül Köprüsü”ne dönüştürülmüştür.

Pandeminin ilk günlerinde 60 gönüllü öğretmenle hızlıca koordine olunarak, robotik kodlama sınıflarında 3D yazıcılarla, 10.000 adet siperli maske üretilmiş ve İl Sağlık Müdürlükleri’ne teslim edilmiştir. Bu projeyle Aralık 2020’de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun “Ortak Yarınlar Birlikte Mümkün” ödülü alınmıştır.

TürkTraktör sağlık çalışanlarının ihtiyaçları doğrultusunda; biyolojik numune

alma kabinleri ve entübasyon kabinleri üretmiştir.

Sağlık çalışanlarına destek

Otokoç Otomotiv sağlık çalışanlarının güvenle işlerine gidip gelebilmeleri için Avis

Yapı Kredi, çağrı merkezlerinde sağlık çalışanı olan müşterilere öncelik tanıyan uygulamayı hayata geçirmiştir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği

Arçelik, pandemi sürecinden olumsuz

Koç Topluluğu

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzacısı Otokar, Koç Topluluğu’nun “Ülkem İçin Toplumsal

65 yaş ve üzerine öncelikli destek COVID-19 salgını ile mücadele sürecinde, Türkiye’nin birçok ilinde 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarına tabi olan Arçelik müşterilerinin market alışverişi, eczane ihtiyaçları, Arçelik yetkili servis ağının desteğinin yanı sıra 50 ilde 150 civarında Aygaz tüplügaz bayisi tarafından karşılanmıştır.

Arçelik’te 65 yaş ve üzeri müşterilere servis önceliği sağlanmıştır.

Ford Otosan 60 yaş üstü emekli çalışanlarının evde kalma dönemlerinde

Yapı Kredi çağrı merkezlerinde 65 yaş üstü müşterilere öncelik tanıyan uygulamayı hayata geçirmiştir.

Eğitim, kültürel ve moral destekleri KoçSistem kurumsal sosyal sorumluluk

Tat Gıda ve TürkTraktör mevsimlik tarım işçilerinin COVID-19 karşısında

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın yeni ve geçmiş tarihli sergilerinin 360 derece sanal turla gezilmesi sağlanmıştır. Yapı Kredi Bomontiada World Akustik konserleri eve taşınmış, ayrıca sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanmıştır.

Ürün ve Hizmetler

Bilkom pandemi döneminde insanların

Ford Otosan, Opet Fuchs iş birliğiyle Sağlık Bakanlığı’nın kullandığı tüm Ford

Tat Gıda, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Getir ve benzeri kurumlarla yaptığı iş birlikleri ile sağlık çalışanlarına, yaşlılara ve ihtiyaç sahiplerine 250.000 adet ürününü ulaştırmıştır.

Yardım, Bağışlar, Destekler

Aygaz tarafından Türkiye genelinde 28 hastaneye 760.000 şişe su ulaştırılmıştır.

Koçfinans Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne tıbbi malzeme desteğinde bulunmuştur.

Koçtaş, yoğun bakımda tedavi gören hastaların nefes alabilmesi için 12 adet aspiratör cihazı ile sağlık çalışanları için çeşitli acil ihtiyaç malzemelerini yetkililere ulaştırmıştır.

Ram Dış Ticaret sağlık ocaklarına 10.560 adet el dezenfektan dağıtımı gerçekleştirmiştir.

Zer, sağlık çalışanları için 15 farklı hastaneye 645.000 adedin üzerinde

Yapı Kredi, sağlık kuruluşları ve sağlık çalışanlarının ihtiyaç duyduğu ekipman

Otokoç Otomotiv; Koç Üniversitesi Hastanesi, Amerikan Hastanesi, İstanbul İl

Setur Marinaları kiracılarına ödeme kolaylıkları ve indirimler ile destek sağlamıştır.

Tat Gıda, sözleşmeli tarım uygulamaları kapsamında çiftçilere sunduğu nakit ve ayni avans desteğin miktarını pandemi döneminde %30 artırarak 23 milyon TL’ye çıkarmıştır.

Benzer Belgeler