• Sonuç bulunamadı

Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfı olan Vehbi

Belgede Koç Holding 2020 Faaliyet Raporu (sayfa 127-133)

Koç Vakfı, 17 Ocak 1969’da Vehbi Koç tarafından kurulmuştur.

Toplumsal Yatırımlar

Koç Okulu Dijital Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirdi.

Pandemi süresince Koç Okulu’nun Uzaktan Eğitim Yaklaşımı’nın hayata geçebilmesi adına, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı için belirsizliklere karşı hazırlıklı olmak ve eğitim kalitesini çevrimiçi ortama aktarma çalışmalarını K12 bütünlüğünde sağlamak için Dijital Dönüşüm Projesi başlatılmıştır. Projenin ana hedefi, pandemi vb. süreçlerin gerektirdiği eğitim koşullarına karşı hazırlıklı olabilmek ve öğrencilerin öğrenme deneyimi kalitesini uzaktan eğitim sürecinde de koruyarak Koç Okulu standartlarına dönüştürmektir.

Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen bir diğer proje kapsamında, tüm pandemi önlem ve uygulamaları kapsamlı olarak değerlendirilen Koç Okulu, 14 Ekim tarihinde “Okulum Temiz” belgesini almaya hak kazanmıştır. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Sıfır Atık”

belgesi için Mart 2020’de gerekli süreçleri tamamlayarak başvurusunu yapan Koç Okulu, Nisan 2025’e kadar geçerli “Sıfır Atık” belgesine sahip olmuştur.

SAĞLIK

Amerikan Hastanesi bir asrı geride bıraktı.

1920 yılında kurulan Amerikan Hastanesi bir asrı geride bıraktığı bu anlamlı yıl dönümünü çalışanlarıyla birlikte kutlamıştır.

Koronavirüs salgını nedeniyle geniş çaplı kutlamalarını ertelemek zorunda kalan Amerikan Hastanesi, gelecek için yeni vizyonunu, “hem yurt içinde gelişmek ve genişlemek hem de yurt dışına adım atarak dünya çapında sağlık hizmeti veren bir hastane grubu olabilmek”

olarak duyurmuştur. Kurum hafızasını kalıcı kılmak, Amerikan Hastanesi’nin dününü, bugününü ve yarınını gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla 3 ciltlik tarihçe kitabı hazırlığına başlanmıştır. Aynı

zamanda çevrimiçi platformda, tarihçe belgeseli ve tarihçe kitabının sergilendiği bir mikrositenin de hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Amerikan Hastanesi 100’üncü yılın coşkusunu 2021 yılında bilimsel konferanslarla, klasik müzik konserleriyle, moda tasarım öğrencileriyle düzenlenecek yarışmayla ve fotoğraf sergisiyle kutlayacaktır.

www.amerikanhastanesi.org

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde Özel Hastane Sınıfı açıldı.

Hastanede ya da evde uzun süre tedavi

19’uncu Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. İlhan Tekeli

2020 yılında kültür alanında verilen

Sadberk Hanım Müzesi 40’ıncı yaşını

“Motif” sergisiyle kutluyor.

Sadberk Hanım Müzesi, 40’ıncı kuruluş

Arter’in 10’uncu yılı

Arter, 10’uncu kuruluş yıldönümü

Toplumsal Yatırımlar

Sanatın tarihle kesiştiği mekân Meşher’de 2020 yılı sergileri İstanbul’un yeni sergi mekânı Meşher, 2010-2018 yılları arasında, Arter’e de ev sahipliği yapan ve İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde bulunan tarihî binada 2019 Eylül’ünde açılmıştır.

Açılışını “Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik” adlı sergiyle yaptıktan sonra, 7 Şubat 2020’de ikinci sergisi “Alexis Gritchenko - İstanbul Yılları” ile Ukraynalı sanatçının 1919-1921 yılları arasında yaşadığı İstanbul temalı avangart eserleri izleyiciyle buluşturmuştur. Sergiyle paralel yürütülmesi planlanan etkinlikler, pandemi sebebiyle çevrimiçi konuşmalar ve içerik serisi olarak kurgulanmıştır. Meşher’in üçüncü sergisi, 2020’de 40’ıncı yılını kutlayan Sadberk Hanım Müzesi’nin koleksiyonundan derlenen ve 150’yi aşkın eserin yer aldığı “Maziyi Korumak:

Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’ndan Bir Seçki”, 11 Aralık 2020 tarihinde açılmıştır ve 2021 Nisan’ına kadar sürecektir.

www.mesher.org

VEKAM’ın dijital platformlardaki yılı Her yıl çok sayıda konferans, sempozyum, panel, çalıştay ve eğitim faaliyeti düzenleyen Koç Üniversitesi VEKAM, 2020 yılında tüm dünyayı sarsan pandemi nedeniyle tüm yüz yüze etkinliklerini iptal etse de dijital platformlar üzerinden çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürmüştür. Her ay hazırlanan tematik bültenlerle, VEKAM’ın geçmiş etkinlikleri Youtube kanalı üzerinden yayınlanmıştır.

VEKAM kütüphanesi ve arşivi, kullanıcılarına çevrimiçi olarak hizmet vermeye devam etmiştir.

“Kuruluştan Kurtuluşa 1’inci TBMM”

ve “Cumhuriyetin Tınısı: Musiki Muallim Mektebi” sergileri Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Dijital Sergiler internet sitesi üzerinden izleyiciye açılmıştır. Dijital koleksiyonları geliştirmeye devam eden VEKAM, 2020 yılında Juliopolis Nekropolü Koleksiyonu, Ankara Manzara Resimleri ve Ressamları Koleksiyonu ile Ankara’da İz Bırakan Mimarlar Koleksiyonu’nu dijital koleksiyonlarına dâhil etmiştir. Yayın faaliyetlerini dijital ve basılı olarak devam ettirerek 2020 yılında toplam iki e-kitap, üçü ikinci basım olmak üzere altı basılı kitap yayımlamıştır.

https://vekam.ku.edu.tr/

SİVİL TOPLUM

“Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı” iki yıllık proje çalışmaları tamamlandı, sosyal girişimcilik alanına verilen destek devam edecek.

31 Ocak 2019 tarihinde başlanılan

“Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı (TSGA)”

projesi Ekim 2020 itibariyle planlandığı şekilde tamamlanmıştır. Vehbi Koç Vakfı’nın liderliğini yürüttüğü ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Finans Birimi tarafından “Sivil Toplum Destek Programı”

çerçevesinde finanse edilen TSGA Projesi ile sosyal girişimcilik kültürünün Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve bir ekosistem geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Türkiye’nin sosyal, ekonomik ve ekolojik gelişiminde gittikçe önemli bir yer edineceği öngörülen sosyal girişimcilik alanındaki gelişmeler, proje kapsamında kurulan dijital platform üzerinden takip edilebilmektedir:

sosyalgirisimcilikagi.org

3’üncü Sosyal Girişimcilik Günü Ashoka Türkiye ev sahipliğinde ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığında düzenlendi.

Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik platformu Ashoka, Vehbi Koç Vakfı ortaklığında, bu sene üçüncü kez Sosyal Girişimcilik Günü’ne ev sahipliği yapmıştır. 28-29 Nisan tarihlerinde herkesin katılımına açık olarak canlı yayınlanan etkinlikte, Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmek

için çalışan liderler bir araya gelmiştir.

10’dan fazla şehirden yaklaşık 200 kişinin katıldığı çevrimiçi oturumlarda, dönüşen sistemler ve değişen dünya düzeni sosyal girişimcilik penceresinden değerlendirilmiştir. Etkinliğin onur konukları arasında ise, Ashoka ve Schwab Fellow’u olmasının yanı sıra çocuklar ve gençlerin güçlendirilmesi konusunda dünya çapında pek çok sivil toplum projesinin liderliğini üstlenen Jeroo Billimoria, KONDA Genel

Müdürü Bekir Ağırdır ve Ashoka Support Network Üyesi ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı yer almıştır.

https://ashokaturkiye.org/

Toplumsal Yatırımlar

Kurumsal Yönetim İle İlgili Açıklamalar Yönetim Kurulu Yapısı

Organizasyon Şeması

Yönetim Kurulu ve Üst Yönetim Özgeçmişleri Risk Yönetimi

İç Kontrol Sistemi ve İç Denetim Finansal Tablolar Sorumluluk Beyanı Faaliyet Raporu Sorumluluk Beyanı

Belgede Koç Holding 2020 Faaliyet Raporu (sayfa 127-133)

Benzer Belgeler