• Sonuç bulunamadı

2. YBM KAVRAMI (BUILDING INFORMATION MODELLING-BIM)

3.3. Toplu Konut Uygulamaları ve YBM

Toplu konut uygulamalarının projelendirilmesi ve imalatı aşamalarında verimliliği olumsuz etkileyen sorunlar kısım 3.2. ‘de belirlenmiştir. Bu kısımda bu sorunların yapı bilgi modellemesi ile çözülebilirliği incelenmiştir. Her bir sorunun yapı bilgi modellemesinde uygulanması ve sonuçta verimliliği nasıl etkileyeceği araştırılmıştır. Tez çalışmasında, bu bölümde yer verilen sorunlara yönelik YBM ile çözüm yaklaşımlarından bir kısmı örnek vaka çalışması modelinde dikkate alınmıştır.

Proje Aşamasında;

Sorun 1: Statik - mimari projelerin uyumsuzluğu ve YBM

Mimari projede yer verilen bir detayın, statik projede yer almaması tünel kalıp uygulamalarında oldukça büyük problemlere neden olmaktadır. Çünkü tünel kalıp sistemlerde kalıplar imalat öncesinde statik projeye göre hazırlanmakta ve yerine kule vinç yardımıyla konulmaktadır (Şekil 3.4.). Örneğin; Fransız balkon olarak adlandırılan

bir konsol döşemenin mimaride olup statik projede yer almaması hazır olarak kalıp sistemi oluşturulan bu tip yapılarda ciddi vakit kaybına yol açmaktadır. Yapı Bilgi Modellemesinin faydası tam da bu noktada devreye girmektedir. Şöyle ki YBM ile oluşturulan bir sistemde proje paydaşlarının ortak çalışması ve YBM koordinatörünün denetimi sonucunda bu şekilde bir uyumsuzluğun tespit edilmemesi çok düşük bir olasılıktır. Çünkü çakışma kontrollerinde bu durum ortaya çıkacaktır.

Şekil 3.4. Toplu konut tünel kalıp uygulaması.

Sorun 2: Elektrik - mimari projelerin uyumsuzluğu ve YBM

Toplu konut uygulamalarında elektrik tesisat sorunlarından, mimari projedeki elektrik şaftı ile zayıf akım projesindeki şaftın yerlerinin uyamaması en sık karşılaşılan durumdur. Bununla birlikte ıslak hacimlere yakın prizlerin imalat aşamasında fark edilmesi, mutfak tezgâhı üstündeki elektrik priz yerlerindeki uyumsuzluklar olarak çoğaltılabilecektir. Örneğin; elektrik projesindeki panonun yeri ile mimari proje detaylarının uyumsuzluğu neticesinde imalat aşamasında mimari detaylara müdahale etmek gerekli olabilmektedir. Bazı durumlarda projelerin değişmesi dahi gündeme gelebilmektedir. Ancak yapı bilgi modellemesi ile projelendirilen bir sistemde bu tip uyumsuzlukların görülememesi olanaksızdır. Çünkü 3D modellemede tüm proje detayları yer almaktadır. Burada da çakışma kontrolleri ve proje paydaşlarının ortak çalışması neticesinde uyumsuzluklar proje aşamasında belirlenmektedir. Şekil 3.5.’ de

elektrik projesi ile mimari projedeki uyumsuzluk neticesinde elektrik pano odası kapısının yerinin imalat aşamasında değiştirildiği görülmektedir.

Şekil 3.5. Elektrik ve mimari projelerdeki uyumsuzluklar.

Sorun 3: Mekanik - mimari projelerin uyumsuzluğu ve YBM

Elektrik projelerindeki duruma benzer olarak mekanik projelerde de şaft yerlerinin uyumsuzluğu imalat aşamasında sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Özellikle doğal gaz sistemine bağlı ekipmanların mimari detaylara denk gelmesi, ıslak hacim girişlerindeki kapıların açıldığı zaman lavaboya çarpması (Şekil 3.6), bodrum katlarda pimaş boruların eğimden dolayı kapı üstüne denk gelmesi imalat aşamasında karşılaşılan durumlardır. Yapı bilgi modellemesi içerisinde mekanik sistemin birebir modele yansıtılması ile bu durumların tespiti oldukça kolay olmaktadır. LOD 300 ile bir sistem modellenmesi kavramı bu tip detayların 3D modeller içerisinde boyutları ile yer almasını tarif etmektedir. Dolayısıyla imalat aşamasında tespit edildiğinde çözümü kompleks olabilecek bu durumların YBM ile projelendirilmiş bir yapıda minimize edileceği görülmektedir.

Şekil 3.6. Lavabo ve kapı çakışmasına özel bir konuttan örnek.

Sorun 4: Peyzaj projesi ile plan kotenin uyumsuzluğu ve YBM

Peyzaj projesinde detayı gösterilen bir uygulamanın her zaman yerinde birebir aplikasyonu yapılamamaktadır. Bazı durumlarda arazi topoğrafyasına bağlı peyzaj detaylarına ilave yapı sistemlerinin eklenmesi zorunlu olabilmektedir. Örneğin; topografyaya bağlı olarak bir basketbol sahasının etrafına imalat aşamasında istinat duvarı eklenmesi durumu ile karşılaşılabilecektir. Bununla birlikte yine arazi şartlarından dolayı çok yüksek merdivenler ortaya çıkabilecektir.

Yapı Bilgi Modellemesi yerinde karşılaşılabilecek bu tip durumların projelendirme aşamasında ön görülmesine ve değişik çözümler üretilmesine olanak sağlamaktadır. Yapı ile çevresinin birlikte 3D modelinin yapılması hem kontrol mekanizması hem de yüklenici açısından oldukça kullanışlı bir çıktı sağlayacaktır (Şekil 3.7.).

Şekil 3.7. Peyzaj düzeni ile birlikte modellemiş bir yapı (Sacks, 2018)

Sorun 5: Yapıların aplikasyon planı ile topoğrafya uyumsuzluğu ve YBM

Bu başlık altında en çok karşılaşılan sorun yol kotu ile yapı giriş kotu arasındaki farklılıklar olarak ortaya çıkmaktadır. Geleneksel projelendirmede topoğrafya ile aplikasyon planının 3 boyutlu olarak görselleştirilememesi bu ve buna benzer sorunların imalat aşamasında ortaya çıkmasına neden olmaktadır. YBM ile bu tip durumlarında önceden tespiti ve buna kazı veya dolguların optimizasyonu ile uygulamanın verimliliğine büyük katkı sağlanabilmektedir (Şekil 3.8).

Şekil 3.8. BIM modelinde yolların görünümü (www.autodesk.com) İmalat Aşamasında;

Sorun 1: Kule vincin yerleşim düzeni problemleri ve YBM

Toplu konut uygulamalarında kule vincin yerleşim koordinatları proje açısından oldukça önemlidir. Kule vincin yerleşimi esasen bir optimizasyon problemidir. Vinç yapıya yakın olmamakla birlikte, yapısal elemanların üretiminde kullanılan kalıpların taşıma mesafesi içerisinde kalmalıdır. Bu kapsamda yapı bilgi modellemesi yapılarak 3D modeller içerisinde vincin kullanımı açısından konum şartlarını sağlayıp sağlamadığı görülebilecektir. Dolayısıyla vincin en uygun kullanımına yönelik koordinatlar proje aşamasında belirlenebilecektir.

Sorun 2: Alt yapı detay sorunları ve YBM

Toplu konut projelerinde alt yapı ile ilgili oldukça fazla durum imalat aşamasında ortaya çıkabilmektedir. Çünkü uygulamalarda yerin alından elektrik, mekanik, doğalgaz, telekomünikasyon, atık su, yağmur suyu, yangın hattı tesisatları geçmektedir. Dolayısıyla imalat aşamasında çakışmaların oluşması oldukça muhtemeldir. Bu sorunlar YBM kullanılarak büyük ölçüde minimize edilebilecektir (Şekil 3.10).

Şekil 3.10. Altyapı tesisatlarının BIM modeli (www.autodesk.com)

Sorun 3: Detaylandırılmamış malzemelerin kabul süreci ve YBM

Toplu konutlarda kullanılan malzemeler için belli standartlara uygunluk aranmaktadır (TSE standartlarına uygunluk vb.). Eğer proje aşamasında kullanılacak malzemelerin detaylandırılmaması sonrasında imalat aşamasında bu malzemelerin standartlara uygunluğu açısından kabul sürecini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca malzemenin imalat aşamasında seçimi montaj problemlerinin de meydana gelmesine neden olabilecektir. Buda ciddi vakit kayıplarına yol açacaktır. YBM ile ileri LOD

seviyelerinde kullanılacak tüm malzemelerin teknik şartnamesinin de hazırlanabilmesi ve detaylandırılabilmesi imkanı sayesinde bu vakit kaybı en az seviyeye indirilecektir.

Sorun 4: Proje aşamasında detaylandırılmayan imalat çakışmaları ve YBM

Tez kapsamında örnek vaka çalışmasında ele alındığı ve yukarıdaki sorunlarda genel olarak bahsedildiği üzere proje aşamasında iyi detaylandırılmayan bir yapının, imalat aşamasına geçildiğinde birçok çakışma sorunu ile karşılaşılmaktadır. Özellikle tünel kalıp sistemlerin tekrarlı imalatlar içermesi ve hızlı imalat süreci bu çakışmaların geç fark edilmesine yol açabilmektedir. Bu durum imalat aşamasının gecikmesinin yanında ekonomik kayıplara da sebep olmaktadır. YBM ile modellenmiş bir proje sürecinde çakıma analizleri yapılarak, imalat aşamasına geçmeden bu sorunlara çözüm üretilebilecektir.

Sorun 5: Güncellenen projelerin tüm çalışma gruplarınca anlaşılması sorunu ve YBM

Tez çalışmasının özet bölümünde, YBM’ nin detay anlatımında ve literatür taraması kısmında belirtildiği üzere yapı bilgi modellemesinin en etkili avantajı tüm proje paydaşlarının imalat aşamasına geçilmeden sanal ortamda değerlendirilebilmesine olanak sağlamasıdır. Toplu konut projelerinde bu husus çok önemli olmaktadır. Çünkü toplu konut projelerinde proje aşamasında birçok paydaş bulunduğu gibi imalat aşamasında da yoğun denetimler yapılmaktadır. Dolayısıyla YBM bu anlamda sadece proje paydaşlarına değil gelişen teknoloji ile birlikte kontrol mekanizmasına da hitap etmektedir (Şekil 3.11).

Sorun 6: Metraj-hakediş çalışmaları ve kabul süreci - YBM

Yapı bilgi modellemesinin ileri seviyelerinde modelden hazır metrajlar alınarak imalat aşamasında hızlı şekilde hakedişler düzenlenebilmektedir. Ayrıca imalat değiştiğinde model üzerinde bunun hızlı şekilde güncellemesi yapılarak metrajlarda güncellenebilmektedir. Örneğin bir pencerenin yerinde yapılmaması durumunda bu durum modele tanımlanarak duvar ve diğer inşaat kalemlerinin otomatik olarak güncellenmesi sağlanabilmektedir. YBM’ nin bu faydası yüzlerce imalat kaleminin bulunduğu toplu konut uygulamalarında oldukça kullanışlıdır.

Sorun 7: İmalat sonrası işletim süreci problemleri ve YBM

Tolu konut yapılarında imalatlar sonlandırıldıktan ve kabuller yapıldıktan sonra bina yönetimi, bakım ve onarımlar, eksik işlerin tamamlanması konuları ayrı bir işletme gereksinimini ortaya çıkarmaktadır. Projelendirme sürecinden imalat aşaması sonuna kadar YBM kullanılmış bir yapısal sistemde imalatlar bitirildikten sonra ortaya çıka işletme gereksinimlerinin de karşılanması oldukça pratik olarak yapılabilecektir.

4. ÖRNEK VAKA ÇALIŞMASI: KAYSERİ İNCESU SARAYCIK TOKİ TOPLU

Benzer Belgeler