• Sonuç bulunamadı

Araştırma kapsamında nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın nicel verileri; Okul Öncesi Eğitimde Teknolojik Araç-Gereç Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği (OÖETTÖ) ve Öğretmen Adayları için BİT Yeterlilik Algısı Ölçeği kullanılarak edinilmiştir. Nitel veriler ise Öğretmen Adayı Görüşlerine İlişkin Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Görüşme Formu ve Araştırmacı Günlükleri aracılığıyla toplanmıştır. Bunun yanı sıra öğretmen adaylarının çeşitli demografik bilgilerine Katılımcı Bilgi Formu aracılığıyla ulaşılmıştır.

3.3.1. Okul Öncesi Eğitimde Teknolojik Araç-Gereç Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği (OÖETTÖ)

Öğretmen adaylarının okul öncesi eğitimde teknolojik materyal kullanımına yönelik tutumlarına ulaşmak için Kol (2012b) tarafından geliştirilen Okul Öncesi Eğitimde Teknolojik Araç-Gereç Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği (OÖETTÖ) kullanılmıştır. Kol (2012b), eğitim ortamlarının görsel ve işitsel teknolojik materyaller ile desteklendiği takdirde daha nitelikli olacağını aktarmış, özellikle erken çocukluk dönemindeki bireylerin eğitiminde bu materyallerin önemini vurgulamıştır. Erken çocukluk dönemindeki bireylerin gelişim düzeylerine uygun ve gelişim alanlarını destekleyecek nitelikli materyallerin eğitimde kullanımına dikkat çeken araştırmacı, bu doğrultuda okul öncesi eğitimcilerinin öğretimde teknolojik araç gereç kullanımına yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla çalışmasını gerçekleştirmiştir. Araştırma süreci; literatür taraması ile soru havuzunun oluşturulması, değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesi, ölçeğin 17 kişilik uzman ekibi görüşüne sunulması, öneriler doğrultusunda gerekli düzenlemelerin yapılması ve ölçeğin kesinleştirilmesi şeklinde aktarılmıştır. İlk aşamada 20 olumlu 17 de olumsuz ifadeden oluşan ölçek uzman görüşünün ardından 23 maddeye indirgenmiş ve 150 okul öncesi öğretmenine uygulanmıştır. Bunun ardından öncelikle Kaiser-Meyer Olkin (KMO)

ve Bartlett testleri ile ölçeğin faktör analizi ön koşullarını sağladığı belirlenmiş, sonrasında ise ölçme aracının somut verilerle saptamaya çalıştığı soyut kavramı ne derece karşıladığını ifade eden faktör analizi ölçeğe uygulanmıştır. Analiz sonucu madde-toplam korelasyonu .40 değerinden düşük 3 ifade ölçekten çıkarılmıştır. 20 maddeden oluşan ölçme aracının güvenirlik hesaplamaları yapılmış, Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .92 ve Spearman Brown katsayısı .90 olarak hesaplanan 5’li Likert ölçek yüksek düzeyde güvenilir olduğu ifade edilerek son haline getirilmiştir.

3.3.2. Öğretmen Adayları için Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Yeterlilik Algısı Ölçeği..

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik yeterliliklerini saptamak amacıyla Şad ve Nalçacı (2015) tarafından geliştirilen Öğretmen Adayları için BİT Yeterlilik Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından BİT’in bireyler için vazgeçilmez bir unsur haline geldiği ve bu teknolojilerin eğitim programlarına entegre edildiği belirtilmiştir. Buradan hareketle gerek öğretim materyali olarak kullanımına yönelik entegrasyonu, gerekse bireylere temel becerilerin öğretimi noktasında en önemli görevin eğitimcilere düştüğü ifade edilmiştir. Dolayısıyla yaşamın birçok alanı gibi eğitimin de vazgeçilmez bir parçası haline gelen BİT’lere yönelik öğretmen adaylarının yeterlilik algıları önemsenmiştir. Bu doğrultuda geliştirilen veri toplama aracının oluşturulma süreci araştırmacılar tarafından şu şekilde ifade edilmiştir; ölçme aracının kapsamının belirlenmesi, madde havuzunun oluşturulması, ifadelerin düzenlenmesi, uzman görüşüne sunulması, gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, pilot uygulamanın yapılması, uygulamadan elde edilen verilerin analizi ve ölçeğin kesinleştirilmesi. Aşamaları aktarılan sürecin pilot uygulama basamağında eğitim fakültesinin farklı bölümlerinde öğrenim gören 317 son sınıf öğrencisiyle çalışıldığı belirtilmiştir. Pilot uygulama sonrası gerçekleştirilen analizler sonucu maddeler arası korelasyon değerlerinin sıklıkla .30’dan yüksek olduğu ve verilerin normal dağılım gösterdiği sonucuna ulaşan araştırmacılar bunun ardından KMO ve Bartlett testlerini gerçekleştirmiştir. Bartlett testine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşan araştırmacıların KMO testi sonucu .960 olmuştur. Normal dağılım gösteren veri setinin örneklemi ifade ettiği ve faktör analizine uygun olduğu belirtilmiştir. Temel Bileşenler Analizi kullanılarak gerçekleştirilen ilk madde faktör analizi sonucu ölçeği 3 boyutlu olduğu aktarılmıştır. İkinci ve üçüncü faktörler toplam varyansın küçük bir bölümünü ifade edebildikleri gerekçesiyle faktör analizi, ön görülen faktör sayısı 1 işaretlenerek tekrarlanmıştır. Bu analiz sonucunda ölçeğin, toplam varyansın %48,3’ünü

açıklayan tek faktörlü bir yapıya sahip olduğu belirtilmiştir. Ortak faktör varyanslarına bakıldığında ise 1. ve 22. madde hariç tüm maddelerin .40 sınırı üzerinde olduğu, ilgili maddelerin de gerekli kontrollerin ardından çıkarılmalarına ihtiyaç duyulmadığı aktarılmıştır. Bunun ardından gerçekleştirilen Cronbach Alpha güvenirlik testi sonucunda .962 değeri elde edilmiş, araştırmacılar tarafından ölçeğin güvenilir olduğu ifade edilmiştir. Bu doğrultuda 30 maddeden oluşan 5’li Likert ölçek son halini almıştır.

3.3.3. Öğretmen Adayı Görüşlerine İlişkin Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Görüşme Formu

Öğretmen adayı görüşlerinde meydana gelen değişimi derinlemesine incelemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Büyüköztürk ve diğerleri (2017) tarafından yarı yapılandırılmış görüşme tekniği, halihazırda var olan soru ve süreç planlamasının gerekli görülen noktalarda tekrar düzenlenebileceği bir yöntem şeklinde aktarılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcıların AG destekli materyal kullanımına ilişkin eğitim öncesi görüşlerine de ulaşmak hedeflenmiş, bu doğrultuda deney grubu ile ön ve son görüşme uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulamalarda kullanılan “Öğretmen Adayı Görüşlerine İlişkin Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Görüşme Formu” araştırmacı tarafından geliştirilmiş, uzman görüşlerine sunulmuş ve son haline getirilmiştir. Görüşmeler uygun bir ortamda birebir görüşme şeklinde gerçekleştirilmiş ve katılımcıların izni dahilinde ses kayıt cihazı kullanılarak kayıt altına alınmıştır.

3.3.4. Araştırmacı Günlüğü

Çalışma kapsamında meydana gelen değişimleri ve bu değişimlerin gerekçelerini derinlemesine inceleme fırsatı sunması nitel veri türünün önemli bir özelliği olarak görülmüştür. Bu doğrultuda yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanan katılımcı görüşlerini desteklemek ve gerekçelendirmek amacıyla Araştırmacı Günlükleri kullanılmıştır. Çeşitli disiplinlerde uzmanlaşan birçok araştırmacının sürece yönelik gözlemlerini kayıt altında tutmak için günlüklerden faydalandığı aktarılmış, bu teknikle çalışmanın gidişatını dahi etkileyebilecek detayların saptanabileceği ifade edilmiştir (Somekh ve Lewin, 2005). Bu doğrultuda araştırmacı tarafından sürecin anlatımı ile katılımcıların önemli görülen tepki ve paylaşımları yazılı olarak kayıt altına alınmıştır.

3.3.5. Katılımcı Bilgi Formu

Katılımcı Bilgi Formu, öğretmen adaylarının çeşitli demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Bu doğrultuda formda öğretmen

adaylarının doldurması gereken; cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü, en sık kullanılan sosyal medya platformu ve internet kullanım sıklığı gibi alanlara yer verilmiştir.