• Sonuç bulunamadı

4.2. Nitel Verilerden Elde Edilen Bulgular

4.2.3. AG Uygulamalarına Dayalı Eğitim Programını Alan Grubun AG Destekli Okul

4.2.3.3. AG destekli okul öncesi eğitimin eğitim uygulamalarına yönelik avantaj ve

aracılığıyla toplanan veriler doğrultusunda AG destekli okul öncesi eğitimin avantaj ve dezavantajları boyutunun eğitim uygulamalarına yönelik temasına ulaşılmıştır. İlgili tema kapsamında yer alan katılımcı görüşlerinin oldukça farklı bakış açılarıyla ifade edildiği saptanmış, bu doğrultuda temayı meydana getiren birçok alt temaya ulaşılmıştır. Ulaşılan unsurlar; “dikkat çekmeye etkisi”, “somutlaştırmaya etkisi”, “aktif katılıma etkisi”, “öğrenmeye etkisi”, “deneyim sağlama etkisi” ve “kavram öğretimine etkisi” olmuştur. Şekil 4.13.’de bu alt temalar gösterilmiştir.

Dikkat çekmeye etkisi alt teması ele alınan ilk unsur olmuş, ön ve son görüşme uygulamalarında katılımcıların bu alt temaya ilişkin görüş bildirdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte son görüşmelerde AG’nin dikkat çekme etkisine yönelik daha fazla ifade olduğu görülmüş, ön görüşmelerde yalnızca iki katılımcının bu unsura değindiği saptanmıştır. AG destekli uygulamaların geleneksel yöntemlerle planlanan uygulamaların etkililiğini düşüreceğini savunan K11 görüşünü şu şekilde ifade etmiştir:

Dezavantaj olarak çocukların sırasını bekleme konusunda ya da bu gerçeklikten çıktıktan sonra normal olarak ders işleme ya da farklı bir etkinliğe geçiş sürecinde çocukların dikkatini toparlamamız zor olabilir çünkü akılları yüzde seksen olarak orda kalacak (Ön Görüşme Kaydı:

Katılımcı 11)

Son görüşme uygulamalarında K14 tarafından bu endişe aşağıdaki cümleleriyle tekrar dile getirilmiştir:

Olumsuz durumlar o sırada kontrol edemezsem çocukların dikkati dağılabilir. AG kullanmadan yaptığım etkinlikler onların dikkatini çekmeyebilir (Son Görüşme Kaydı: Katılımcı 14)

Bunun yanı sıra K1 ve K8’in şu ifadelerine ulaşılmıştır:

…iş yükümü azaltacak, çocukların dikkatini daha çabuk çekebileceğim, etkinliğe onları daha çabuk sokabileceğim, belki uzun bir süre onları etkinlik içinde tutabileceğim dikkatlerini (Son Görüşme

Kaydı: Katılımcı 1)

•Dikkat çekmeye etkisi •Somutlaştırmaya etkisi •Aktif katılıma etkisi •Öğrenmeye etkisi •Deneyim sağlama etkisi •Kavram öğretimine etkisi

AG Destekli Eğitimin Eğitim Uygulamalarına

Yönelik Avantaj ve Dezavantajları

Çocukların dikkatini çekiyor merak ediyorlar. Belki daha önce görmedikleri için böyle bir uygulama teknolojiyi bu anlamda avantajları var (Son Görüşme Kaydı: Katılımcı 8)

Ulaşılan temanın bir diğer unsuru olarak somutlaştırmaya etkisi alt teması incelenmiştir. Katılımcıların ön görüşmelerde ilgili alt temaya yönelik görüş belirtmezken son görüşme uygulamalarında bu unsura değindikleri belirlenmiştir. Bu duruma örnek olarak K17 tarafından şu ifadeler kullanılmıştır:

Çocuk onu gördüğü için kendi yaşantısına uyarlayabilir. Aklında soyut bir kavram olarak kalmaz daha somutlaşır (Son Görüşme Kaydı: Katılımcı 17)

K7 ise somutlaştırma ile dikkat çekme unsurlarını bir arada değerlendirerek görüş bildirmiş, bu doğrultuda şu cümleleri aktarmıştır:

…soyut bir kavramı somutlaştırmak için çocuklara anlatımını gerçekleştirip o konu hakkında çocukların ilgisini çekerim ve ders daha ilgi çekici hale gelir (Son Görüşme Kaydı: Katılımcı 7)

Aktif katılıma etkisi alt teması tema kapsamında incelenen bir diğer unsur olmuştur. Gerçekleştirilen çözümlemelerin ardından ön görüşme uygulamalarında K13’ün alt temaya ilişkin görüş aktardığı belirlenmiştir. Katılımcı kendisini şu şekilde ifade etmiştir:

Bir yandan görselleri gösterdik tamam ama bir süre sonra bu da çocukları sıkabiliyor sadece teknoloji değil de bazen oyuncaklar veya gerçek hayatla birleşmek istiyor, bu konu benim için dezavantaj olarak görünüyor. Sınıf yönetimi ve dikkat çekme gibi aktif katılımı etkileyen konular en önemsediğim ve zorlandığım konulardır onlarda yararlı olacağını düşünüyorum (Ön Görüşme

Kaydı: Katılımcı 13)

Son görüşmeler kapsamında da K13’ün aktif katılıma etkisi alt teması üzerinde durduğu saptanmış, katılımcı şu ifadeleri kullanmıştır:

Uygulamamı da göz önüne alarak konuşayım. Uygulama esnasında evet çocukların hareket eden bir şey görmeleri dikkatlerini çok çekiyor ve heyecanlandılar ve direk etkinliğe katılmak istediler. Benim gözlemlediğim çocuklar hiç böyle etkinliklere katılmak istemeyen çocuklardı ama bunda hepsi katılmak istedi (Son Görüşme Kaydı: Katılımcı 13)

Katılımcıların tema kapsamında değindiği bir diğer alt tema ise öğrenmeye etkisi olmuş, ön görüşmeler çerçevesinde K9 şu ifadeleri kullanmıştır:

Çocuklar açısından aktif bir öğrenme olmayacak, kendilerini ifade edemeyecekler veya yaratıcılıkları çok sınırlı olacak (Ön Görüşme Kaydı: Katılımcı 9)

Son görüşme uygulamalarında ise K12’nin şu açıklamaları tespit edilmiştir:

Okulda gerçekten bilen insanlar yani öğretmenler bunu belli ölçüde öğrenmeye çalışıyor sonuçta. Bunlar tarafından kullanılırsa öğrenmeyi daha kalıcı kılabileceği noktalarda olabiliyor (Son

Görüşme Kaydı: Katılımcı 12)

Deneyim sağlama etkisi, temanın bir diğer unsuru olmuştur. İlgili alt temaya yönelik sırasıyla ön görüşme uygulamalarında K11’in, son görüşmeler çerçevesinde ise K2 ve K4’ün şu ifadelerine ulaşılmıştır:

…çocukların kalıcı öğrenmeleri ya da bizim normalde onları götürüp tecrübe ettiremeyeceğimiz şeyleri tecrübe etmeleri açısından güzel bir avantajları var (Ön Görüşme Kaydı: Katılımcı 11) Çocukları götüremediğimiz, onlar için somutlaştıramadığımız şeyleri somutlaştırma açısından fayda sağlayabilir (Son Görüşme Kaydı: Katılımcı 2)

Görsel materyallerin daha kalıcı olduğunu düşünüyorum. Bunu görsel olarak paylaşabilmek işitselden daha kalıcı olacağına inanıyorum. Avantajları görsel olarak hitap ettiği için güzel. Deneyimleyemeyecekleri bir şeyi en azından deneyimliyormuş gibi yapacakları için de onlar için büyük bir artı (Son Görüşme Kaydı: Katılımcı 4)

AG destekli okul öncesi eğitimin eğitim uygulamalarına yönelik avantaj ve dezavantajları teması kapsamında ele alının son unsur ise kavram öğretimine etkisi olmuştur. Alt temaya ilişkin sırasıyla ön ve son görüşmelerde K10’un şu açıklamaları tespit edilmiştir:

Tahmin ettiğim gibi şeylerse eğer görsel bulmamızda ya da işte çocuklara bir konuyu bir kavramı aktarmamızda çok yardımcı olurdu (Ön Görüşme Kaydı: Katılımcı 10)

Kavramların, konunun verilmesinde çocukların ilgisini çektiği için akılda kalıcı olacaktır. Hoşlarına gidiyor, ilgi ile katılıyorlar derse. Soyut bir şekilde anlatıp geçmektense böyle destekleyerek çocuklara daha verimli oluyor (Son Görüşme Kaydı: Katılımcı 10)

4.2.3.4. AG destekli okul öncesi eğitimin kuruma yönelik avantaj ve