• Sonuç bulunamadı

4. YÖNTEM

4.2. Veri toplama tekniği

Bu araştırma betimsel bir araştırma olup, araştırmada anket tekniği kullanılmıştır. Anket içerisinde açık ve kapalı uçlu sorulara yer verilmiştir. Anket 15 sorudan oluşmuştur.

Anketteki birinci soru örneklemdeki öğretmenlerin cinsiyeti, mezun oldukları okul, mesleki deneyimleri sorulmuştur.

Araştırmada cevap aranan ilk alt problem “ İlköğretim öğretmenlerinin öğrenci merkezli eğitim hakkında bilgi seviyeleri nedir?” şeklindedir. Bu alt probleme cevap aramak için ankette bulunan dokuzuncu soru “Öğrenci merkezli eğitim” hakkında bilginizin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?” kullanılmıştır.

Araştırmada cevap aranan ikinci alt problem “ İlköğretim öğretmenleri matematik öğretiminde değerlendirmeyi hangi amaçla yapmaktadır?” şeklindedir. Bu alt probleme cevap aramak için ise ankette bulunan beşinci soru “Aşağıda verilen amaçları matematik dersinde değerlendirme sürecinde ne derece önemli bulduğunuzu belirtiniz” kullanılmıştır.

Araştırmada cevap aranan üçüncü alt problem “İlköğretim öğretmenleri matematik öğretiminde değerlendirmeyi ne sıklıkla yapmaktadır?” şeklindedir. Bu soruya ankette bulunan altıncı soru “Aşağıda verilen amaçları matematik dersinde değerlendirme sürecinde ne sıklıkta kullanıyorsunuz? Sorusuyla cevap aranmıştır.

Dördüncü alt problem “ İlköğretim öğretmenlerinin matematik öğretiminde alternatif değerlendirme yöntemlerine ihtiyaç duyma sebepleri nelerdir?” şeklindedir.Bu soruya ankette bulunan “Matematik öğretiminde sınıf içerisinde alternatif değerlendirme yöntemlerine (portfolyo, proje,...vb) ihtiyaç duyuyor musunuz?” ve “ “en çok hangi sebeplerden dolayı alternatif değerlendirme yöntemlerine ihtiyaç duyuyorsunuz?” sorularıyla cevap aranmıştır.

Beşinci alt problem “ İlköğretim öğretmenlerinin matematik dersinde ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanımı cinsiyet, tecrübe ve mezun oldukları okula göre farklılık göstermekte midir?” şeklindedir. Bu alt probleme cevap aramak için ankette bulunan on ikinci soru “Matematik öğretiminde öğrencileri değerlendirirken ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanıyor musunuz?” kullanılmıştır.

Araştırmada cevap aranan altıncı alt problem “İlköğretim öğretmenleri matematik dersinde öğrencilerin değerlendirilmesinde en çok hangi ölçme yöntem / yöntemlerini kullanmaktadır?” şeklindedir. Bu alt probleme cevap aramak için de ankette bulunan yedinci soru “Matematik dersinin öğretiminde öğrencilerin değerlendirilmesinde en çok hangi ölçme yöntem/yöntemlerini kullanıyorsunuz?” kullanılmıştır.

Yedinci alt problem ise “ İlköğretim öğretmenlerinin matematik dersinde ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanımının öğretmenlere oluşturduğu faydaları ve sınırlılıklar hakkındaki görüşleri nelerdir?”şeklindedir. Bu alt probleme cevap aramak için ise ankette bulunan on dördüncü soru “matematik dersinde ürün seçki dosyasının (portfolyo) kullanımının size sağladığı fayda ve sınırlılıklar nelerdir?” kullanılmıştır.

Araştırmada cevap aranan sekizinci alt problem ise “İlköğretim öğretmenlerinin matematik dersinde ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanımının öğrencilere oluşturduğu faydaları ve sınırlılıklar hakkındaki görüşleri nelerdir?” şeklindedir. Bu soru için ise ankette bulunan on üçüncü soru “matematik dersinde ürün seçki dosyasının (portfolyo) kullanımının öğrencilere sağladığı fayda ve sınırlılıklar nelerdir?” kullanılmıştır.

4.3. Verilerin Toplanması

Araştırma için önce literatür taraması yapılmıştır. Konuyla ilgili makaleler, kitaplar ve konuyla ilgili çalışılmış tezler incelenmiştir. Elde edilen bulgulardan yararlanılarak kullanılan ölçek hazırlanmıştır. Bu ölçek için Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının görüşleri alınmıştır. Eksik bulunan yerler ve gerekli görülen yerler düzeltilerek anket son halini almıştır. Ölçeğin güvenirliğini test etmek amacıyla 50 öğretmene pilot uygulama yapılmıştır. Yapılan uygulamaya sonucunda güvenirlik katsayısı (cronbach alpha) 0,72 bulunmuştur. Pilot uygulama sonucunda hazırlanan ölçek, 2006–2007 eğitim ve öğretim yılı içerisindeki Ankara ilinin Polatlı ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalışan matematik ve sınıf öğretmenlerinin oluşturduğu 110 öğretmene uygulanmıştır.

Bu aşama için öncelikle Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nden alınan yazı ile Ankara il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurulmuştur. İlgili izin yazısının Polatlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gelmesiyle anket uygulamasına başlanılmıştır.

4.4. Verilerin Analizi

Anketin uygulanması sonucunda elde edilen veriler, verilerin özelliklerine uygun analiz teknikleri uygulanarak bilgisayar ortamında SPSS–9 (statistical package for the social sciences) paket programı kullanılarak çözümlenmiş, elde edilen veriler tablo halinde gösterilmiş, gerekli yorumlar yapılmıştır.

Açık uçlu sorular değerlendirilirken öncelikle açık uçlu sorulara verilen bütün cevaplar incelenmiştir. İncelenen açık uçlu sorulara verilen cevaplar incelenerek bunlara ilişkin tablolar hazırlanmıştır.

5. BULGULAR VE YORUMLAR

Bu bölümde yapılan analizler sonucunda araştırmanın problem ve alt problemlerine göre elde edilen bulgular ve bu bulgulara ilişkin yorumlara yer verilmiştir.

5.1. Kapalı Uçlu Sorulardan Elde Edilen Bulgular

5.1.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

1. Alt problem: “İlköğretim öğretmenlerinin öğrenci merkezli eğitim hakkında bilgi seviyeleri nedir?”şeklindedir.

Tablo 7: Uygulamaya katılan öğretmenlerin Öğrenci Merkezli Eğitim hakkında bilgi seviyelerini gösteren tablo ve yüzdelik dağılımı

Tablo 7’de görüldüğü gibi ilköğretim öğretmenlerinin yaklaşık üçte biri (℅30 u) “Öğrenci Merkezli Eğitim (ÖME)” hakkındaki bilgisini orta derecede yeterli görürken tabloda dikkat çekici bir oranla yarısından fazlası (℅ 57,3) oldukça düzeyinde yeterli gördüklerini belirtmektedirler.

Öğrenci Merkezli Eğitim Bilgisi

f % Hiç 2 1,8 Biraz 2 1,8 Orta Derecede 33 30,0 Oldukça 63 57,3 Oldukça çok 10 9,1 Toplam 110 100,0

Bu bulgu öğretmenlerin “Öğrenci Merkezli Eğitim (ÖME)” konusunda bilgilerinin yeterli olmasıyla birlikte bazı öğretmenlerin biraz daha bilgiye ihtiyaçları olduğu gerçeğini ortaya çıkarır

5.1.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

2. Alt problem: “İlköğretim öğretmenleri matematik öğretiminde değerlendirmeyi hangi amaçla yapmaktadır.” şeklindedir.

Tablo 8: Uygulamaya katılan ilköğretim öğretmenlerinin değerlendirmeyi kullanma amaçlarını gösteren tablo ve yüzdelik dağılımları

Öğrencilerin Sınıf Geçme Konuları Anne, Babayı Bilgilendirmek Öğrenciyi Yetiştirmek Öğrenciyi Tanımak Öğrencilerin Kazanımlarını Tespit Etmek Ünite ve Konu Sonunda Eksikleri Kontrol Hazır Bulunuşluk Düzeyi f % f % f % f % f % f % f % Cevap verilmemiş 4 3.6 2 1.8 1 0.9 1 0.9 1 0.9 1 0.9 1 0.9 Önemli Değil 3 2.7 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Çok Az Önemli 1 0.9 2 1.8 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Kısman Önemli 26 23.6 19 17.3 5 4.5 2 1.8 0 0 1 0.9 4 3.6 Oldukça Önemli 32 29.1 54 49.1 25 22.7 23 20.9 41 37.3 34 30.9 39 35.5 Çok Önemli 44 40.0 33 30.0 79 71.8 84 76.4 68 61.8 74 67.3 66 60.0 Toplam 110 100.0 110 100.0 110 100.0 110 100.0 110 100.0 110 100.0 110 100.0

Yukarıdaki tabloda anlaşıldığı gibi ilköğretim öğretmenlerinin yaklaşık üçte birinden biraz fazlası (℅35,5) matematik dersinde değerlendirmeyi hazır bulunuşluk düzeylerini tespit etmek amacıyla kullanımını oldukça önemli, beşte üçü (℅60) ı ise çok önemli bulmaktadır.

Bu veri sonucunda örneklemdeki öğretmenlerin genel anlamda değerlendirmeyi hazır bulunuşluk düzeylerini tespit etmek amacıyla kullanımını önemli gördüklerini ortaya çıkarır.

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi ilköğretim öğretmenlerinin yaklaşık üçte birinden biraz azı (℅30,9) matematik dersinde değerlendirmeyi ünite ve konuların bitiminde öğrenme eksikliklerini kontrol etmek amacıyla kullanımını oldukça önemli, üçte ikisinden biraz fazlası (℅67,3) ise çok önemli bulmaktadır.

Bu veri sonucu, örneklemdeki öğretmenlerin genel anlamda değerlendirmeyi ünite ve konuların bitiminde öğrenme eksikliklerini kontrol etmek amacıyla kullanımını önemli gördüklerini ortaya çıkarır.

Aynı şekilde tabloda görüldüğü gibi ilköğretim öğretmenlerinin yaklaşık beşte ikisinden biraz azı (℅37,3) matematik dersinde değerlendirmeyi öğrencilerin öğretim sürecindeki kazanımlarını tespit etmek amacıyla kullanımını oldukça önemli, beşte üçünden biraz fazlası (℅61,8) ise çok önemli bulmaktadır. Uygulamaya katılan öğretmenlerden sadece 1 kişi bu maddeyi işaretlememişken diğer öğretmenler oldukça önemli ve çok önemli bulmuşlardır.

Tablo 8’da anlaşıldığı gibi ilköğretim öğretmenlerinin yaklaşık beşte birinden biraz fazlası (℅20,9) matematik dersinde değerlendirmeyi öğrenciyi tanıma amacıyla kullanımını oldukça önemli, dörtte üçünden biraz fazlası (℅76,4) ise çok önemli bulmaktadır. Uygulamaya katılan öğretmenlerin matematik öğretiminde değerlendirmeyi öğrenciyi tanıma amacıyla kullanımını diğer maddelere oranla daha çok işaretledikleri ve önemli buldukları görülmüştür.

Tablo 8’da ilköğretim öğretmenlerinin yaklaşık dörtte birinden biraz azı (℅22,7) matematik dersinde değerlendirmeyi öğrenciyi yetiştirmek ve geliştirmek amacıyla kullanımını oldukça önemli, dörtte üçünden biraz azı (℅71,8) ise çok önemli bulmaktadır. Bu veri sonucu, örneklemdeki öğretmenlerin genel anlamda

değerlendirmeyi öğrenciyi yetiştirmek ve geliştirmek amacıyla kullanımını önemli gördüklerini ortaya çıkarır.

Tablo 8’da ilköğretim öğretmenlerinin yarısından biraz azı (℅49,1) matematik dersinde değerlendirmeyi anne babaya bilgi vermek amacıyla kullanımını oldukça önemli, yaklaşık üçte biri (℅30) ise çok önemli, yaklaşık altıda biri ise kısmen önemli bulmaktadır.

Aynı tabloda görüldüğü gibi ilköğretim öğretmenlerinin yaklaşık dörtte birinden biraz azı (℅23,6) matematik dersinde değerlendirmeyi öğrencilerin sınıf geçme konularında karar verme amacıyla kullanımını kısmen önemli, yaklaşık üçte birinden azı (℅29,1) oldukça önemli, beşte ikisi ise (℅40) çok önemli bulmaktadır.

Bu bulgular sonucunda ilköğretim öğretmenlerinin matematik dersinde değerlendirmeyi birçok amaçla kullanımına önem verdiklerini ortaya çıkarmakla birlikte, çoğunlukla “öğrenciyi tanıma amacıyla”, “öğrenciyi yetiştirmek ve geliştirmek amacıyla” ve “ünite ve konuların bitiminde öğrenme eksikliklerini kontrol etmek amacıyla” kullanımını daha önemli buldukları görülmüştür. “Anne babaya bilgi vermek amacıyla” kullanımını ise diğer amaçlara göre daha az önemli bulmaktadırlar.

Kuzucu (2005), “ilköğretim matematik öğretiminde kullanılan ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkında öğretmen görüşleri” adlı çalışmasında öğretmenlere değerlendirmeyi hangi amaçla yaptıklarını sormuş. Aldığı cevaplara göre ise katılımcıların % 68,3 ü değerlendirmeyi dönem başlarında öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini tespit etmek için , % 21,1 i değerlendirmeyi ünitelerin yada konuların bitiminde öğrenme eksikliklerini tespit etmek için, % 14,0 ı ise değerlendirmeyi öğrencilerin öğretim süreci sonundaki kazanımlarını tespit etmek için yaptıkları sonucuna ulaşmıştır.

5.1.3. Üçüncü Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

3. Alt problem: “İlköğretim öğretmenleri matematik öğretiminde değerlendirmeyi ne sıklıkla yapmaktadır?” şeklindedir.

Tablo 9: Uygulamaya katılan öğretmenlerin matematik öğretiminde değerlendirmeyi ne sıklıkla yaptığını gösteren tablo ve yüzdelik dağılımı.

C evap ve rilme m Hi ç b ir za m an Na d iren Ara s ıra Ço ğu z am an Her za m an To pl am

Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Hazır bulunuşluk düzeylerini

tespit etmek 1 0.9 - - 1 0.9 17 15.5 54 49.1 37 33.6 110 100

Ünitelerin bitiminde öğrenme

eksiklerini kontrol etmek - - - 7 6.4 40 36.4 63 57.3 110 100

Öğrencilerin kazanımlarını

tespit etmek - - - 4 3.6 49 44.5 57 51.8 110 100

Öğrenciyi tanımak - - - 6 5.5 32 29.1 72 65.5 110 100

Öğrenciyi yetiştirmek

ve geliştirmek - - - 7 6.4 36 32.7 67 60.9 110 100

Anne babaya bilgi vermek - - - - 7 6.4 38 34.5 43 39.1 22 20 110 100 Öğrencilerin sınıf geçme

konularında karar vermek 2 1.8 5 4.5 5 4.5 14 12.7 48 43.6 36 32.7 110 100

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi uygulamaya katılan öğretmenler matematik öğretiminde değerlendirmeyi farklı amaçlardan dolayı farklı sıklıklarla kullandıklarını belirtmişlerdir. Uygulamaya katılan öğretmenlerin yaklaşık altıda dördünden biraz azı (℅65,5) matematik öğretiminde değerlendirmeyi öğrenciyi tanımak amacıyla, yaklaşık yedide dördünden biraz fazlası (℅57,3) ünitelerin bitiminde öğrenme eksiklerini kontrol etmek amacıyla, yaklaşık beşte üçünden biraz azı (%60,9) öğrenciyi yetiştirmek ve geliştirmek amacıyla, yaklaşık ikide birinden

biraz fazlası öğrencilerin kazanımlarını tespit etmek amacıyla kullanımını her zaman tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

Aynı tabloda görüldüğü gibi uygulamaya katılan öğretmenlerin yaklaşık ikide birinden biraz azı (%49,1) matematik öğretiminde değerlendirmeyi hazır bulunuşluk düzeylerini tespit etmek amacıyla, yaklaşık üçte biri (%32,7) öğrenciyi yetiştirmek ve geliştirmek amacıyla, yaklaşık yedide üçünden biraz fazlası (%44,5) öğrencilerin kazanımlarını tespit etmek amacıyla, yaklaşık yedide üçünden biraz fazlası (%43,6) öğrencilerin sınıf geçme konularında karar vermek amacıyla kullanımını çoğu zaman tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

Tabloya bakıldığında uygulamaya katılan öğretmenlerin yaklaşık altıda biri (%15,5) matematik öğretiminde değerlendirmeyi hazır bulunuşluk düzeylerini tespit etmek amacıyla, yaklaşık üçte birinden biraz fazlası (%34,5) anne babaya bilgi vermek amacıyla kullanımını ara sıra tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

Tabloya bakıldığında uygulamaya katılan öğretmenlerin ℅ 4,5 matematik öğretiminde değerlendirmeyi öğrencilerin sınıf geçme konularında karar vermek amacıyla kullanımını hiçbir zaman kullanmadıklarını belirtmişlerdir.

Uygulamaya katılan öğretmenlerin çoğu matematik öğretiminde değerlendirmeyi öğrenciyi tanımak, öğrenciyi yetiştirmek ve geliştirmek amacıyla kullanımını her zaman tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin yarısına yakını matematik öğretiminde değerlendirmeyi hazır bulunuşluk düzeylerini tespit etmek, öğrencilerin kazanımlarını tespit etmek amacıyla kullanımını çoğu zaman tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Bu bulgu bize öğretmenlerin matematik öğretiminde değerlendirmeyi farklı amaçlarla kullanımını birçok sıklıkla yaptıklarını göstermektedir. Fakat değerlendirmeyi öğrenciyi tanımak, öğrenciyi yetiştirmek ve geliştirmek, ünitelerin bitiminde öğrenme eksiklerini kontrol etmek amacıyla kullanımını daha sık tercih ettiklerini ortaya çıkarmaktadır.

5.1.4 . Dördüncü Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

4. Alt Problem: “İlköğretim öğretmenlerinin matematik öğretiminde alternatif değerlendirme yöntemlerine ihtiyaç duyma sebepleri nelerdir?” şeklindedir.

Tablo 10: İlköğretim öğretmelerinin alternatif değerlendirmeye ihtiyaç duyma sebeplerini gösteren tablo ve yüzdelik dağılımları

Gelişim Hakkında Kesin Kanıtlar Vermesi Öğrenci Yeteneğinin Ölçülmesi Öğrencinin Yeteneklerini Sergilemesi Öğrencinin İşbirliği Yapması Öğrenciyi İstekli Kılması Öğrenciyi Aktif Kılması f % f % f % f % f % f % İşaretlenmiş 19 17.3 18 16.4 44 40.0 36 32.7 30 27.3 62 56.4 İşaretlenmemiş 91 82.7 92 83.6 66 60.0 74 67.3 80 72.7 48 43.6 Toplam 110 100.0 110 100.0 110 100.0 110 100.0 110 100.0 110 100.0

Yukarıdaki tabloya bakıldığında ilköğretim öğretmenlerinin %56,4’ü öğrenciyi aktif kılması sebebi ile; %27,3’ü öğrenciyi istekli kılması sebebi ile; %32,7’si öğrencinin işbirliği yapmasına olanak sağlaması sebebi ile; %40,0’ı öğrencilerin yeteneklerini sergileme fırsatını vermesi sebebi ile;%16,4’ü öğrenci yeteneğini eğitim süresi boyunca ölçmesi sebebi ile; %17,3’ü öğretmenin elinde öğrencilerin gelişimi hakkında kesin kanıtlar vermesi sebebi ile matematik öğretiminde alternatif değerlendirme yöntemlerine ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir.

Tabloda görüldüğü gibi ilköğretim öğretmenlerinin yaklaşık beşte ikisinden fazlası (℅43,6) alternatif değerlendirme yöntemlerine öğrenciyi aktif kılması sebebi ile ihtiyaç duyulmadığını belirtilmektedir. Yaklaşık dörtte üçünden biraz azı (℅72,7) öğrenciyi istekli kılması sebebi ile, üçte ikisinde fazlası ((℅67,3) öğrencinin işbirliği yapmasına olanak sağlamak sebebi ile, beşte üçü (℅60) ı öğrencilerin yeteneklerini sergileme fırsatı vermesi sebebi ile, yaklaşık altıda beşinden biraz fazlası (℅83,6) öğrenci yeteneğini eğitim süresi boyunca ölçme sebebi ile, altıda beşinden fazlası

((℅82,7) öğretmenin elinde öğrencilerin gelişimi hakkında kesin kanıtlar vermesi sebebi ile ihtiyaç duyulmadığını belirtilmektedir.

Bu sonuçlara bakıldığında ilköğretim öğretmenlerinin alternatif değerlendirme yöntemlerine birçok sebeple ihtiyaç duydukları görülmektedir. ilköğretim öğretmenlerinin çoğunluğu matematik dersinde alternatif değerlendirme yöntemlerine “öğrenciyi aktif kılması sebebi” ile ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir

5.1.5. Beşinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

5. Alt problem: “İlköğretim öğretmenlerinin matematik dersinde ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanımı cinsiyet, tecrübe ve mezun oldukları okula göre farklılık göstermekte midir?”şeklindedir.

Tablo 11: Uygulamaya katılan öğretmenlerin cinsiyetlerine göre ürün seçki dosyası (Portfolyo) kullanım dağılımı

Öğretmenlerin Cinsiyet Göre Ürün Seçki Dosyası (Portfolyo) Kullanma Durumları

Cinsiyet

Bay Bayan Toplam

Kişi sayısı 22 39 61

Kullananlar içindeki % 36.1% 63.9% 100.0% Kendi Cinsiyeti İçindeki % 55.0% 55.7% 55.5%

Kullananlar

Toplamdaki % 20.0% 35.5% 55.5%

Kişi sayısı 18 31 49

Kullanmayanlar içindeki % 36.7% 63.3% 100.0% Kendi Cinsiyeti İçindeki % 45.0% 44.3% 44.5%

Kulla nma ya nla r Toplamdaki % 16.4% 28.2% 44.5% Kişi sayısı 40 70 110 Kullananlar içindeki % 36.4% 63.6% 100.0% Kendi Cinsiyeti İçindeki % 100.0% 100.0% 100.0%

Toplam

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi uygulamaya katılan 110 öğretmenden yaklaşık yarısından fazlası (55,5%) matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanırken, yarısından biraz azı (44,5%) ise matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanmamaktadır.

Bu da bize öğretmenlerin çoğunun ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullandığını göstermekle birlikte uygulamaya katılan öğretmenlerin çokta az olmayan bir oranının henüz ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanmadıklarını göstermektedir.

Tablodan da anlaşılacağı gibi matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanan öğretmenlerden yaklaşık beşte üçünden fazlası, (63,9%) bayanken, yaklaşık beşte ikisinden azı (36,1%) baydır. Uygulamaya katılan tüm bayan öğretmenlerin yaklaşık yarısından biraz fazlası (55,7%) ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanırken, uygulamaya katılan tüm bay öğretmenlerin yaklaşık yarısından biraz fazlası (55,0%) ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullandığı görülmektedir. Verilere göre bayan öğretmenlerin bay öğretmenlere nazaran daha çok ürün seçki dosyası (portfolyo) kullandıkları görülmektedir. Matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanan bay öğretmenler uygulamaya katılan tüm öğretmenlerin beşte biri (20,0%) iken bayan öğretmenler uygulamaya katılan tüm öğretmenlerin üçte birinden biraz fazlası (35,5%) ’dır.

Ankete verilen cevaplar analiz edildiğinde ilköğretim öğretmenlerinin matematik dersinde ürün seçki dosyasının (portfolyo) kullanımının cinsiyete göre farklılık göstermediği belirlenmiştir.

Tablo 12: Uygulamaya katılan öğretmenlerin mezun oldukları okula göre ürün seçki dosyası (Portfolyo) kullanımını gösteren tablo ve yüzdelik dağılımları

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi uygulamaya katılan 110 öğretmenden yaklaşık beşte ikisinden fazlası (41,8%) eğitim fakültesi mezunu, altıda birinden azı (13,6%) fen edebiyat fakültesi ve ön lisans mezunu, beşte biri (20,0%) eğitim enstitüsü mezunu oldukları görülmektedir.

Uygulamaya katılan tüm öğretmenlerin yaklaşık yedide dördünden azı (%55,5) matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanırken, yaklaşık

Öğretmenlerin Mezun Oldukları Okula Göre Ürün Seçki Dosyası (Portfolyo) Kullanma Durumları Okul Eğitim Fakültesi Fen- Edebiyat Fakültesi Ön Lisans Eğitim Enstitüsü Diğer Toplam Kişi sayısı 27 8 9 11 6 61 Kullananlar içindeki % 44,3% 13,1% 14,8% 18,0% 9,8% 100,0% Kendi Okul Türü İçindeki % 58,7% 53,3% 60,0% 50,0% 50,0% 55,5% K u lla na nla r Toplamdaki % 24,5% 7,3% 8,2% 10,0% 5,5% 55,5% Kişi sayısı 19 7 6 11 6 49 Kullanmayanlar içindeki % 38,8% 14,3% 12,2% 22,4% 12,2% 100,0% Kendi Okul Türü İçindeki % 41,3% 46,7% 40,0% 50,0% 50,0% 44,5% Ku ll an m ayan la r Toplamdaki % 17,3% 6,4% 5,5% 10,0% 5,5% 44,5% Kişi sayısı 46 15 15 22 12 110 Kullananlar içindeki % 41,8% 13,6% 13,6% 20,0% 10,9% 100,0% Kendi Okul Türü İçindeki % 100,0% 100,0% 100,0 % 100,0% 100,0 % 100,0% To pla m Toplamdaki % 41,8% 13,6% 13,6% 20,0% 10,9% 100,0%

yedide üçünden fazlası (44,5%) matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanmadığı görülmektedir.

Matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanan öğretmenlerden yaklaşık ikide birinden azı (44,3%) eğitim fakültesi mezunu, yaklaşık beşte birinden biraz azı (18,0%) eğitim enstitüsü mezunu, yaklaşık altıda birinden biraz azı ise (14,8%) ön lisans mezunu oldukları görülmektedir.

Uygulamaya katılan eğitim fakültesi mezunu 46 öğretmenlerden yaklaşık beşte üçü (58,7%), fen edebiyat fakültesi mezunu 15 öğretmenlerden yaklaşık ikide biri (53,3%), eğitim enstitüsü mezunu 22 öğretmenlerden yarısı (50,0%) matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanmaktadır.

Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı gibi uygulamaya katılan öğretmenlerin hangi okul mezunu olurlarsa olsunlar kendi okul türü içerisinde ürün seçki dosyası kullananların kullanmayanlara oranla daha çok olduğu görülmektedir.

Elde edilen verilerin analizi sonucunda ilköğretim öğretmenlerin mezun oldukları okullar farklı olsa da ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanma oranları bakımından mezun olunan okullar arasında farklılık olmadığı görülmektedir.

Tablo 13: Uygulamaya katılan öğretmenlerin deneyimlerine göre ürün seçki dosyası (Portfolyo) kullanımını gösteren tablo ve yüzdelik dağılımları

Tabloya bakıldığında matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullanan öğretmenlerden yaklaşık beşte birinden biraz fazlası (21,3%) meslek hayatında 0-5 yıl deneyimli olup, yaklaşık dörtte biri (24,6%) 6-10 yıl deneyimli, yaklaşık altıda birinden biraz azı ise (14,8%) 11-15 yıl deneyimli, yaklaşık beşte birinden biraz azı (18,0%) 16-20 yıl deneyimli, yaklaşık beşte birinden biraz fazlası ise (21,3%) 21 yıl ve üzeri deneyimli oldukları görülmektedir.

Öğretmenlerin Deneyimlerine Göre Ürün Seçki Dosyası (Portfolyo) Kullanma Durumları Okul 0-5 Yıl 6-10 Yıl 11-15 Yıl 15-20 Yıl 21 Yıl ve Üzeri Toplam Kişi sayısı 13 15 9 11 13 61 Kullananlar içindeki % 21,3% 24,6% 14,8% 18,0% 21,3% 100,0% Kendi Deneyimindeki % 59,1% 53,6% 50,0% 64,7% 52,0% 55,5% Kullana nlar Toplamdaki % 11,8% 13,6% 8,2% 10,0% 11,8% 55,5% Kişi sayısı 9 13 9 6 12 49 Kullanmayanlar içindeki % 18,4% 26,5% 18,4% 12,2% 24,5% 100,0% Kendi Deneyimindeki % 40,9% 46,4% 50,0% 35,3% 48,0% 44,5% Kullanmayan lar Toplamdaki % 8,2% 11,8% 8,2% 5,5% 10,9% 44,5% Kişi sayısı 22 28 18 17 25 110 Kullananlar içindeki % 20,0% 25,5% 16,4% 15,5% 22,7% 100,0% Kendi Deneyimindeki % 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Toplam Toplamdaki % 20,0% 25,5% 16,4% 15,5% 22,7% 100,0%

Yukarıda, uygulamaya katılan öğretmenlerden, mesleki hayatında 0-5 yıl arası deneyimli olan öğretmenlerin beşte üçünden biraz azı (59,1%), mesleki hayatında 6-10 yıl deneyimli olan öğretmenlerin yarısından biraz fazlası (53,6%), mesleki hayatında 11-15 yıl deneyimli olan öğretmenlerin yarısı (50,0%), mesleki hayatında 16-20 yıl deneyimli olan öğretmenlerin yaklaşık dörtte üçünden biraz azı (64,7%), mesleki hayatında 21 yıl ve üzeri deneyimli olan öğretmenlerin yarısından fazlası (52,0%) matematik dersinde ürün seçki dosyasını (portfolyo) kullandığı görülmektedir.

Tabloda görüldüğü gibi ilköğretim öğretmenlerinin deneyimleri ne olursa olsun matematik öğretiminde ürün seçki dosyası (portfolyo) kullananların kullanmayanlara oranla daha çok olduğu görülmektedir.

Elde edilen verilerin analizi sonucunda ilköğretim öğretmenlerinin matematik öğretiminde ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanımlarında deneyimlerine göre farklılık göstermediği görülmektedir.

5.1.6. Altıncı Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

6. Alt Problem: “İlköğretim öğretmenleri matematik dersinde öğrencilerin değerlendirilmesinde en çok hangi ölçme yöntem / yöntemlerini kullanmaktadır?” şeklindedir.

Tablo 14: Uygulamaya katılan öğretmenlerin matematik dersinde öğrencilerin değerlendirilmesinde en çok hangi ölçme yöntem / yöntemlerini kullandığını gösteren tablo ve yüzdelik dağılımları

cevap ve rilmem Hiç bir z ama n Na dir en Ara s ıra Ço ğ u za ma n Her z am an Topla m

Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Kişi Yüzde Sözlü sınav 33 30 3 2.7 3 2.7 25 22.7 21 19.1 25 22.7 110 100

Yazılı Sınav 17 15.5 2 1.8 4 3.6 19 17.3 35 31.8 33 30 110 100

Çoktan Seçmeli testler 11 10 3 2.7 5 4.5 24 21.8 37 33.6 30 27.3 110 100 Doğru yanlış testleri 37 33.6 4 3.6 10 9.1 17 15.5 27 24.5 15 13.6 110 100 Kısa cevap gerektiren

sınav 39 35.5 3 2.7 4 3.6 18 16.4 27 24.5 19 17.3 110 100 Ürün seçki dosyası (Portfolyo) 85 77.3 1 0.9 1 0.9 11 10 7 6.4 5 4.5 110 100 Kavram haritaları 98 89.1 - - - - 5 4.5 3 2.7 4 3.6 110 100 Proje çalışmaları 68 61.8 - - 4 3.6 15 13.6 16 14.5 7 6.4 110 100 Drama 101 91.8 - - 4 3.6 5 4.5 - - 110 100 Gösteri 101 91.8 - - 1 0.9 2 1.8 4 3.6 2 1.8 110 100 Kelime ilişkilendirme 104 94.5 - - - - 1 0.9 3 2.7 2 1.8 110 100 Tanılayıcı dallanmış ağaç 108 98.2 - - - - 2 1.8 - - - - 110 100 Grup akran kendinideğerlendirme 92 83.6 - - 2 1.8 9 8.2 3 2.7 4 3.6 110 100

Uygulamaya katılan öğretmenlerden matematik dersinde öğrencilerin değerlendirilmesinde en çok hangi yöntemleri kullandıkları belirtmeleri istenmiştir. Bunun üzerine öğretmenler en fazla kullandıkları 5 yöntemi işaretlemişlerdir. Tablodan da anlaşılacağı gibi öğretmenler öğrencilerin değerlendirilmesinde, yaklaşık üçte birinden biraz azı (%30) sözlü sınavı, yaklaşık dörtde üçünden biraz fazlası (%77,3) ürün seçki dosyasını (portfolyo), yaklaşık onda dokuzundan biraz

fazlası (%91,8) dramayı, yaklaşık onda dokuzundan biraz fazlası (%91,8) gösteriyi kullanmadıklarını belirtmişlerdir.

Tabloda görüldüğü gibi uygulamaya katılan öğretmenlerin yaklaşık beşte birinden fazlası (%22,7) matematik dersinde öğrencilerin değerlendirilmesinde sözlü sınavı, üçte birinden azı (%30) yazılı sınavı, yaklaşık dörtte birinden fazlası (%27,3) çoktan seçmeli testleri, her zaman kullandıklarını belirtmişlerdir. Tabloya bakıldığında matematik dersinde öğrencilerin değerlendirilmesinde çoğu zaman öğretmenlerin yaklaşık altıda ikisinden biraz azı (%31,8) yazılı sınavı, yaklaşık altıda ikisinden biraz fazlası (%33,6) çoktan seçmeli testleri, yaklaşık dörtte biri (24,5) doğru yanlış testleri, kısa cevap gerektiren sınavı tercih etmektedirler.

Benzer Belgeler