• Sonuç bulunamadı

Baki ve Birgin (2002), matematik eğitiminde alternatif bir değerlendirme olarak bireysel gelişim dosyası uygulaması adında bir çalışma yapmışlardır.Bu çalışma için bir ilköğretim okulundaki matematik öğretmeni bireysel gelişim dosyasını 2 hafta boyunca kullanmıştır.Çalışma sonucunda bireysel gelişim dosyası (portfolyo) ile öğretmenin sınıf içinde yaşadığı sorunlarla ilgili ve öğretmenin görüşleri almıştır. Bireysel gelişim dosyasının (portfolyo) sınıf içi uygulamalarında karşılaşılan en önemli problemin kalabalık sınıflarda öğrencilerin çalışmalarının puanlanması ve gözlem formlarının doldurmasının zaman almasıdır.Bireysel gelişim dosyası (portfolyo) öğrencinin öğrenmesi hakkında öğretmene, öğrenciye ve veliye güvenilir, somut bilgiler sunmakta, öğrencinin öğrenmesini teşvik etmekte ve kendi kendine değerlendirme yapma fırsatı sunmaktadır.Sonuç olarak bireysel gelişim dosyaları (portfolyo) geleneksel ölçme değerlendirme araçlarına göre öğrencinin öğrenmesi hakkında daha geniş ve ayrıntılı tanıma fırsatı sağladığını ortaya koymaktadır.

Baki ve Birgin (2004) “ Bilgisayar destekli bireysel gelişim dosyası (portfolyo) uygulaması” çalışmasında tanıtılan “bilgisayar destekli bireysel gelişim dosyası (BDBGD)” uygulaması ilköğretim matematik dersine yönelik olup öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Uygulama öğrencinin matematik dersiyle ilgili çeşitli yönlerinin değerlendirilmesini kapsamaktadır. Uygulamanın amacı, geliştirilen BDBGD’nın eğitim sistemimiz içinde uygulanabilirliğini araştırmak ve öğretmenler için kolay kullanılabilir çok amaçlı esnek bir elektronik portfolyo geliştirmektir. Uygulama Trabzon ili Kanuni ilköğretim okulunda 42, Söğütlü İlköğretim okulunda 25, yedinci sınıf öğrencisi katılımıyla olmuştur. Bu okullardaki 2 matematik öğretmeninin BDBGD kullanımı sağlanmıştır. Sonuçlar, bilgisayar destekli bireysel gelişim dosyasının (portfolyo) mevcut eğitim sistemimiz içinde öğrencilerin değerlendirilmesinde alternatif bir değerlendirme aracı olabileceğini ortaya koymaktadır.

Baki ve Birgin (2004), alternatif bir değerlendirme aracı olarak bilgisayar destekli bireysel gelişim dosyası uygulamasından yansımalar adında başka bir çalışma da alternatif bir değerlendirme aracı olarak geliştirilen bilgisayar destekli bireysel gelişim dosyası (portfolyo) eğitim sistemimiz içinde uygulanabilirliği Trabzon’daki 2 farklı ilköğretim okulunda görev yapan 2 matematik öğretmenin sınıflarında uygulamaya konularak araştırılmıştır. Bilgisayar destekli bireysel gelişim dosyası (portfolyo) uygulaması sürecinde öğretmenlerin problem çözme becerisine ait değerlendirme formunu kullanmakta zorlandıkları, grup çalışması yapmadıkları için grup çalışmalarına ait değerlendirme formunu kullanmadıkları, veliye gözlem formunun ise velilerle yeterince iletişim sağlanamaması ve bazı velilerin okuma yazma bilmemesinden dolayı hedeflendiği gibi kullanılmadığı, matematik dersine ve ödevlerine ait değerlendirme formlarının sık sık dağıtılmaktan ziyade, ihtiyaca göre dağıtıldığı takdirde kullanılabileceği, bazı öğrencilerin kendilerini ifade edemedikleri için fazla faydalı olmadığı fakat, çoğu öğrenci için bu formların faydalı olduğu görülmüştür. Bilgisayar destekli bireysel gelişim dosyasının (portfolyo) öğretmene öğretimini yönlendirmede kılavuzluk yaptığı, öğretim yöntemlerini değiştirmeye ve öğrenci merkezli öğretim yapmaya teşvik ettiği; öğrenci, veli, öğretmen arasındaki iletişimin güçlendirdiği; öğretim ile değerlendirmenin bütünleşmesini sağladığı; öğrencilerin eksiklerini görülmesine ve eksiklerinin telafi edilmesini yardımcı olduğu; öğrencinin kendisine, öğretmene, veliye ve ilgililere öğrenci hakkında daha detaylı bilgi sunma imkanı verdiği ortaya çıkmıştır.

Bekiroğlu (2006) Ölçme ve değerlendirmede alternatif yöntemler ve portfolyo kullanımı üzerine bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmada geliştirilen öğrenme teorilerine paralel olarak, öğrencinin kapasitesinin ölçülmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan alternatif yaklaşımlardan bahsedilmiştir. Yapılandırmacı yaklaşımda öğrenme ve ölçme arasındaki ilişki vurgulanmış, çoklu ölçme yöntemlerinin kullanılması gerekliliğine değinilmiştir.

Korkmaz ve Kaptan (2002) Fen eğitimindeki öğrencilerin gelişimini değerlendirmek için portfolyo kullanımı üzerine bir inceleme yapmışlardır.Bu çalışmanın amacı, fen eğitimine özgü bir portfolyo değerlendirme yöntemi

geliştirmektir. Bu çalışmada, araştırmacılar portfolyonun amaçlarını ve öğrencilerin eğitim programı içerisinde gelişimlerindeki değişiklikleri göstermek için gerekli veri araçlarını oluşturmuştur.. Araştırmacılar öğrenciler tarafından kullanılan performans kriterleri, örnek formlar, kayıt tutma stratejileri geliştirmişlerdir. Geliştirilmiş doküman öğrenciler için, onların kendi ilerlemeleri ile belirlenmiş olan standartları karşılaştırmak ve yansıtmak amacıyla bazı yansıtıcı formlar içermektedir. Bu çalışma 2001-güz döneminde Beytepe İlköğretim Okulu'nda uygulanmıştır. Bu çalışmaya 33 öğrenci ve onların velileri ile fen bilgisi öğretmeni katılmıştır. Çalışmanın sonuçları, portfolyo değerlendirme yönteminin fen eğitiminde nitelikli öğrencileri belirlemek, öğrenme ve öğretme sürecini geliştirmek ve bilimsel gelişmeyi izlemek amacıyla kullanılabileceğini göstermiştir.

McMillian’a (1997) göre ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanımının çeşitli dezavantajları da vardır. Öğretmenin ürün seçki dosyasına (portfolyo) konulan çalışmalara göre krıter geliştirmesi ve çalışmaları bu kriterlere göre değerlendirmesi için zaman harcaması gerekir. Ürün seçki dosyasındaki (portfolyo) çalışmaların puanlandırılması düşük güvenilirliğe sahip olabilir. Ayrıca, öğrencilerin ürün seçki dosyalarına (portfolyo) koyacakları çalışmalar onların performansı hakkında genelleme yapabilme olasılığını düşürebilir.

Morgil, Cingör (2004) Bilgisayar destekli kimya eğitiminde portfolyo çalışmaları adlı çalışma yapmıştır. Bilgisayar destekli öğretim süreçlerinde öğrencilerin derslerde verilen bilgileri tekrarlanabilirliği nedeniyle kalıcı olarak öğrenmeleri söz konusudur. Bu çalışmada araştırmacı Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Kimya Eğitimi Anabilim Dalı’nın 4. üncü sınıf öğrencilerinden 29 kişinin katılımını sağlamıştır. Bilgisayar destekli kimya eğitimi için hazırlanan portfolyo çalışması bilgisayara karşı tutum ölçeği ile birlikte değerlendirilmiştir. Öğrencilerin bilgisayar teknolojisini anlamada güçlük çektikleri ve portfolyo (ürün seçki dosyası) dosyası hazırlama başarısının; bilgisayara karşı tutum ile paralellik gösterdiği saptanmıştır.

Nystrand, Cohen and Dowling (1993) çalışmalarının odağında, Wisconsin üniversitesindeki portfolyo sınıflamasında(değerlendirmesinde) portfolyoların nasıl okunduğu ve değerlendirildiğine göre değerlendirici güvenilirliğindeki farklılıklar, oluşturmaktadır. Çalışmada, portfolyolar holistically (bağımsız) olarak bir portfolyo bir kere de okunmuştur. Toplam 329 portfolyodan 1053 yazı okunmuş ve elden geçirmişlerdir. Her portfolyodan ortalama 3.2 tane yazı okunmuş ve her portfolyo için ortalama 27.4 dakika harcamışlardır. Haftanın sonunda ise portfolyoların %10’u rastgele seçilerek ikinci güvenilirlik denetimi yapılmış ve düşük seviyelerde güvenilirlik oluşturmuştur. Sonuçlara göre hangi ölçeğin kullanıldığına bağlı olarak anlaşma seviyeleri %25 ile %58 arasında değiştiği görülmüştür. Araştırmacılar, okuyucuların sadece farklı sınıflar için değil, aynı portfolyo içinde bile farklı konular nedeni ile tutarlılıklarının devam ettirmelerinin zor olduğunu keşfetmişlerdir.

Ocak (2006) Ürün seçki dosyası (portfolyo) hakkında öğrenci görüşlerini alan bir çalışma yapmıştır. Öğrenci merkezli eğitimde temel alınan ölçme değerlendirme yaklaşımlarından biri olan ürün seçki dosyaları (portfolyo) hakkında ilköğretim 5. ve 8. sınıf öğrencilerinin görüş ve düşüncelerini değerlendirmektir. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin genel olarak ürün seçki dosyalarının (portfolyo); ölçme ve değerlendirme amaçlı kullanılması, öğrencilerinin kendi kendilerinin öğrenme biçimlerini tanımalarına yardımcı olması, konularında olumlu görüş bildirdikleri; ancak ürün seçki dosyalarının (portfolyo) hazırlanmasının fazla zaman alması ve sekizinci sınıf öğrencilerinin fen lisesi sınavları nedeniyle hazırlanma süresinin uzunluğundan şikayetçi oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Safko ve Slater (1996) tarafından yapılan araştırmalar öğrencilerin ürün seçki dosyası (portfolyo) kullanımı hakkındaki görüşlerini ortaya koyarak, ürün seçki dosyasının (portfolyo) öğrenmeye yapıcı ve pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir. Sonuçlara göre ürün seçki dosyası (portfolyo) , sınav heyecanını ve de kaygıyı ortadan kaldırdığı için öğrenciler ürün seçki dosyasını (portfolyo) sınavlara tercih etmektedir. Öğrenciler sürekli olarak öğrendiklerini ürün seçki

dosyasına (portfolyo) nasıl yansıtacaklarını düşündüklerinden, sınıfta daha aktif olurlar. Portfolyo hazırlarken öğrenciler konuyu bir bütün olarak ele aldıklarını belirtmişlerdir. Portfolyonun negatif yönünü ise öğrenciler portfolyonun çok zaman alıcı olması şeklinde belirtmişlerdir.

Benzer Belgeler