• Sonuç bulunamadı

3. GEREÇ VE YÖNTEM

3.6. Veri Toplama Süreci

Bu kısımda çalışmanın hazırlık aşaması, gerekli izinlerin alınması, eğitim programının hazırlanması, nicel ve nitel verilerin toplanması için ön test uygulaması, eğitim programının uygulanması ve nicel ve nitel verilerin toplanması için son test uygulaması konularına yer verilmiştir.

3.6.1. Çalışmanın Hazırlık Aşaması

 Çalışmada, bebekler için oluşturulan kütüphanede uygulanmak üzere 12 hafta sürecek bir eğitim programı hazırlanmıştır (DDEP). Araştırmacı tarafından hazırlanan eğitim programı uzman görüşü formu ile uzman görüşüne sunulmuş, gerekli düzenlemeler yapılarak uzman onayı alınmıştır.

 Araştırmanın içeriğine ait bir rapor ile Karabük Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne başvurularak, çalışmanın Bebek kütüphanesinde gerçekleştirilebilmesine dair gerekli izinler alınmıştır. Karabük Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi ile işbirliği yapılmış ve bebek kütüphanesi bünyesinde verilecek duyu eğitimi programının (DDEP) afiş ve broşürleri hazırlanmıştır. Hazırlanan afiş ve broşürlerin kütüphaneye, Aile Sağlığı Merkezlerine, kreş ve gündüz bakım evlerine, okul öncesi eğitim kurumlarına ve halka açık alanlarda bireylere ulaşılması sağlanmış, aynı zamanda sosyal medya aracılığı ile de paylaşımı yapılmıştır.

 Duyu eğitimi programı için iletişime geçen ebeveynler için bir katılım listesi oluşturulmuş ve ebeveynler ile görüşmek ve bebekleri tanımak için ayrı ayrı görüşmek için kütüphaneye davet edilmiştir. Çalışma için gönüllü ebeveynlerin bebeklerine kütüphane içinde oluşturulan sakin bir odada, bebeklerin gelişim durumlarını saptamak amacıyla araştırmacı tarafından Denver II Gelişim Tarama Testi uygulanmıştır. Test sonucunda “N (Normal)” olarak saptanan 15 bebek ve ebeveyni duyu eğitimi için seçilmiştir. Ebeveynlerden geri kalan kısım, bebek kütüphanesinde gerçekleştirilecek olan duyu eğitimi dışındaki diğer etkinliklere yönlendirilmiş ve kaydı sağlanmıştır.

 Veri toplama ve eğitimin uygulanması öncesinde çalışma grubunu oluşturan ebeveynler ve bebekler ile tanışma ve ebeveynleri bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda, çalışmanın içeriği, süresi, uygulama yerine ait bilgiler paylaşılmış, daha sonra devamlılık sağlamanın önemine ve haftalık olarak hazırlanacak gün ve saatlere uyulması gerekliliği belirtilmiş, her hafta sonrasında aileler ile paylaşılacak önerilere uyulmasının önemi açıklanmıştır. Ebeveynlere “Ebeveyn İzin Formu (EK 5)” dağıtılarak gerekli bilgilendirmeler yapılmış, gönüllü

ebeveynlerden formu doldurmaları rica edilmiş ve bebekleri ile birlikte kütüphanede eğitim alacakları gün ve saatler belirlenmiştir.

 Toplantı günü ve takip eden iki gün de bebeklerin araştırmacıya ve ortama uyum sağlayabilmeleri için çeşitli oyun ve kaynaşma etkinlikleri yapılmıştır.

3.6.2. Eğitim Programının Hazırlanması

 Çalışma kapsamında, Karabük Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan duyu materyalleri temel alınarak geliştirilen Duyusal Deneyimler Eğitimi Programı (DDEP) ile 12-36 ay yaş aralığındaki bebeklerin duyu gelişimlerini desteklemek amaçlanmaktadır.

 Eğitim programı hazırlanırken öncelikli olarak alanyazın taraması gerçekleştirilmiştir. Sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 0-36 aylık çocuklar için hazırladığı eğitim programında yer alan gelişim göstergeleri incelenmiş ve uygun olanlar eğitim planı için seçilmiştir. Duyusal gelişim için gelişim göstergeleri ise ilgili alanyazın doğrultusunda uzman görüşü alınarak plan içeriğine ve duyu materyalinin niteliğine göre oluşturulmuştur.

 Hazırlanan eğitim programı, duyu gelişimi ve gelişim alanlarının hepsini içermesi, tezin kapsamına ve amacına uygunluğu, uygulanacak grubun yaş ve gelişim özelliklerine uygunluğu açısından incelenmek üzere uzman görüşüne sunulmuştur. Alınan görüşler sonrasında gerekli düzenlemeler yapılarak son şekli verilmiştir.

Programda yer alan gelişim göstergelerinden bazıları Tablo 13’te gösterilmiştir.

Tablo 13. Eğitim Programında Yer Alan Gelişim Göstergeleri Örnekleri

Gelişim Alanları Gelişim Göstergeleri Örnekleri

Bilişsel Alan Nesnelerin ya da kişilerin adlarını söyler. Özellikleri söylenen nesneleri gösterir. Dil Alanı Basit sorulara uygun yanıt verir.

Motor-İnce Alan Nesnelerin kapağını yerleştirir.

Sosyal-Duygusal Alan Eylemleri uygun ses taklitleriyle ifade eder.

 Bu gelişim göstergeleri esas alınarak; bebeklerin yaş ve gelişim özelliklerine uygun, etkinliklerin yapılacağı mekanın sahip olduğu fiziksel koşullar ve programa uygunluk durumları göz önünde bulundurularak eğitim programı hazırlanmıştır.

 Etkinlik planı düzenlenirken, bebeklerin duyu gelişimlerini destekleyici olarak tasarlanan 15 duyu materyali seçilmiş ve etkinlikler duyu materyallerine bağlı kalarak planlanmıştır. Böylece, 9 hafta boyunca haftada bir kez ve 3 hafta boyunca ise haftada iki kez uygulanmak üzere toplam 12 haftada eğitim programı tamamlanmıştır.

 Eğitim programı, materyal merkezli olmaktan ziyade bebek merkezli olarak hazırlanmış ve bebeğin gelişimini desteklemek amacıyla uygulanmıştır.

 Her etkinlik planı aşağıdaki içerik sırası ile düzenlenmiştir:

Duyu Materyalinin Adı, Yaş Grubu, Desteklediği Duyu Alanları, Gelişim Göstergeleri, Kavramlar, Kullanılan Materyaller, Kimlerle Oynanacağı, Materyalin Fotoğrafı, Kaç Kişi Oynanacağı, Materyalin Tanıtımı, Materyalin Oynanışı, İlgili Öneriler (EK 6).

3.6.3. Ön Test Uygulaması

Kütüphane müdürlüğü ile görüşülerek Duyusal Deneyimler Eğitim Programı (DDEP) ile ilgili gerekli bilgiler paylaşılmış ve eğitim programının uygulanması için bebek kütüphanesi bölümü seçilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen Duyu Gelişimine Yönelik Dereceli Puanlama Anahtarı ve Kontrol Listesi araştırmacının yanında olacak şekilde ayarlanmıştır. Aynı zamanda, bebekler ile iletişimin sağlanabileceği gerekli ortam düzenlemeleri yapılmıştır. Araştırmacı, ilk iki hafta boyunca eğitim programında yer alan duyu materyallerini kullanarak bebeklere ilgili ölçme araçlarını uygulamıştır. Dereceli puanlama anahtarında yer alan duyu alanları ile ilgili maddeler ve kontrol listesinde yer alan gelişim alanlarına yönelik maddeler bebeklere uygun yönergeler ile uygulanmıştır. Maddelerin uygulanması sırasında bebeklerin dikkatlerini dağıtıcı materyaller uzaklaştırılmıştır. Araştırmacı, verilen cevaplara uygun olarak dereceli puanlama anahtarına ve kontrol listesine işaretlemelerini yapmıştır. Dereceli puanlama anahtarı her çocuk için 10-15 dakika, kontrol listesi ise eş zamanlı olarak 15-20 dakika sürmüştür. Deney grubu olan bebeklerin ön testlerinin uygulanması iki hafta sürmüştür.

Programın uygulanmasından bir hafta önce bebeklerin ebeveynleri ile yüz yüze şekilde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak program öncesindeki nitel veriler elde edilmiştir. Program Öncesi Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Her bir form bireysel olarak yapılmış, ortalama 10-15 dakika sürmüştür.

3.6.4. Eğitim Programının Uygulanması

Program haftanın beş günü, her gün üç bebek ile bireysel olarak yaklaşık 20-30 dakika süren etkinlikler ile on iki (12) hafta boyunca bebek kütüphanesinde uygulanmıştır. Her hafta için, bebeklerin etkinlik günleri ve saatlerine ilişkin haftalık program hazırlanmış ve ebeveynler ile paylaşılmıştır.

Eğitim programının duyu materyalleri bebek kütüphanesinde yer almakta ve uygulanacak etkinliğe göre duyu materyali seçilmiştir. Etkinlik süresince bebeğin dikkatini dağıtabilecek diğer materyaller ortamdan uzaklaştırılmıştır. Uygulamalar, bebeklerin dikkat süreleri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Eğitim Programı uygulamalarının tamamlanmasından sonra bebeklere “Duyusal Deneyimler” eğitim programına katılım belgeleri verilmiştir (EK 7).

3.6.5. Son Test Uygulaması

Eğitim programının uygulanma süreci tamamlandıktan sonra, araştırmacı tarafından geliştirilen dereceli puanlama anahtarı ve kontrol listesi ön testteki koşullar tekrar sağlanarak ayrı ayrı şekilde çalışma grubu oluşturan bebeklere yeniden uygulanmıştır. Son testin uygulanması da ön testte olduğu gibi iki hafta sürmüştür.

Programın uygulanmasından bir hafta sonra bebeklerin ebeveynleri ile yüz yüze olarak yarı yapılandırılmış görüşme formları uygulanarak program sonrasındaki nitel veriler elde edilmiştir. Program Sonrası Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Her bir form bireysel olarak yapılmış, ortalama 10-15 dakika sürmüştür.

Veri toplama süreci, ön test uygulaması ile program öncesi görüşmeler (iki hafta), programın uygulama süreci (on iki hafta) ve son test uygulaması ile program sonrası görüşmeler (iki hafta) ile birlikte toplam 16 haftada tamamlanmıştır.