• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.4 Veri Toplama Süreci

Bu bölümde araştırmanın alt problemlerine yanıt bulmak amacı ile verilerin toplanmasında izlenen süreçler açıklanmıştır.

a) Denel işlemlere başlayabilmek için mevcut öğretim programını, 4 haftada gerçekleştirebilecek 4MAT denencel bir öğetim programı tasarısı hazırlanmıştır.

b) Deney uygulamasının yapılabilmesi için Balıkesir İli Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izin yazısı alınmıştır.

c) 4MAT öğretim modeli ilkeleri dikkate alınarak tasarımlanan denencel öğretim programı matematik eğitimi, eğitimde program geliştirme ve alan öğretimini gerçekleştiren öğretmenlerin görüşlerine sunulmuştur. Tasarı ile ilgili görüş, öneri ve eleştiriler değerlendirilerek program tasarısına son biçimi verilmiştir.

d) Araştırmada kullanılan ölçme araçlarının deneme uygulamaları yapılarak bu araçlara son şekilleri verilmiştir.

e) Denel işlemler, 7. sınıf öğrencilerinin birinci dönem matematik dersi başarı notlarının okul idaresi bilgisayar kayıtlarından sağlanması ile başlamıştır. Matematik dersi 1. dönem karne notları açısından birbirine denk 7/A, 7/C, 7/D arasından random atama yapılmış, böylelikle 7/A deney, 7/D kontrol ve 7/C pilot çalışmanın yapılacağı gruplar olarak belirlenmiştir.

f) Pilot çalışmada hazırlanan plan ve etkinliklerin şekillendirilmesinde öncelikle araştırmacı kavramsal boyutta sorun yaşamamak için 4MAT öğretim modelinin kurucusu olan McCarthy ile iletişime geçmiştir. McCarthy tarafından gönderilen pek çok yayın, plan örneği ve kitaptan yararlanan araştırmacı Çember Daire ve Silindir ünitesi ile ilgili planların şekillendirilmesi sırasında McCarthy’nin de görüşlerini almıştır. Kavramsal çerçevede de bahsedilen 4MAT öğretim sürecini planlarken McCarthy tarafından oluşturulan çalışma yapraklarında da yararlanılmıştır. Pilot çalışma üç hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Pilot çalışma sırasında karşılaşılan bazı sorunlar araştırmacı tarafından materyalin düzenlenmesi ile giderilmeye çalışılmıştır. Bu sorunlar arasında en çok zaman problemi kendisini hissettirmiştir. Bu nedenle ana çalışmada zaman problemi yaşamamak için uygulama süresi bir hafta uzatılmıştır. 4MAT öğretim modelinin eğitim öğretim ortamında uygulanması sırasında öğrenciler arasında etkileşim oldukça ön planda tutulmaktadır. Bu nedenle bu etkileşimi sağlama için öncelikle araştırmacı grup çalışması yöntemine başvurmuştur. Ancak pilot çalışmanın yapıldığı sınıfta bazı öğrencilerin sınıftaki diğer arkadaşları ile anlaşamayarak tek başlarına çalışmak istemeleri etkinliklere zamanlama olarak yetişmeleri konusuna sorunlar neden olmuştur. Bazı öğrencilerin sergiledikleri bu davranışın uygulanan öğretim modelinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek amacı ile araştırmacı sınıfta bu tip davranışlar sergileyen öğrencilerin sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri ve grup çalışmasını laboratuar ortamında sürekli uygulayan fen bilgisi öğretmenleri ile görüşme yapılmış ve bu davranışların bu öğrenciler tarafından diğer derslerde de sergilendiği öğrenilmiştir. Ayrıca öğrencilerin önceki öğrenmelerinde kazandıkları çevre ve alan kavramlarının yanlış anlaşılması nedeni ile bazı ek açıklamaların etkinliklerden önce öğrencileri daha iyi yönlendirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında öğrencilere birinci çeyrek birinci ve ikinci adım sırasında daha çarpıcı örnekler vererek motivasyonları sağlanmış ve materyaller yine bu yönde geliştirilmiştir. Pilot çalışma sırasında öğrencilerden oldukça olumlu tepkiler alınmış ve öğrenciler dersten çok zevk aldıklarını belirtmişlerdir. Pilot çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, çalışma grubundaki öğrencilerde kullanılması planlanan

materyallere son şekli verilmiştir.

g) Deney süresinin dışında olmak üzere deney başlamadan önce ön test ve matematik dersine yönelik tutum ölçeği; hem deney hemde kontrol gruplarına uygulanmıştır. Deney sonrası aynı ölçme araçları tekrar uygulanmıştır. h) 4MAT öğretim modeli destekli geometri öğretimini gerçekleştirilmesi için

Hatice Fahriye Eğinlioğlu İlköğretim Okulunda bulunan ve ön test, ve matematik başarı puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülen 7/A ve 7/D sınıfları deneysel çalışmadı deney ve kontrol grubu olarak seçilmiştir. Deney grubuna haftada 4 saat olmak üzere 4 hafta süre ile 4MAT öğretim modeline dayalı bir öğretim yapılmış, kontrol grubuna ise aynı süre içinde geleneksel yöntemle öğretim yapılmıştır. Kontrol grubunda Gürsoy ve diğerleri tarafından hazırlanan M.E.B tarafından ilköğretim okullarına dağıtılan matematik ders kitabı takip edilirken, deney grubuna aynı kitabın içeriğinde 4MAT öğretim modeline uygun aktiviteler hazırlanarak modele uygun ders planları takip edilmiştir. Deneysel çalışma süresince deney grubu olan 7/A sınıfına uygulanan 4MAT öğretim modeline dayalı olarak öğretilen Çember Daire ve Silindir ünitesinde yer alan Dairenin çevresi, alanı ve Dik silindirin özellikleri alanı ve hacmi konusu ile ilgili ders planları, çalışma yaprakları ve aktiviteler eklerde sunulmuştur.(Ek-C) Deney grubu olarak atanan 7/A sınıfında 4MAT öğretim programına dayalı olarak öğretim programı tasarısı uygulanırken, Kontrol grubu olarak atanan 7/D sınıfında ders kitabına dayalı olarak geleneksel öğretim uygulamalarına devam edilmiştir. Her iki programı araştırmacı işe koşmuştur. Deneysel çalışma süresince öğretilen konu başlıkları ve sürelerine tablo 3.7’de yer verilmiştir. Deneysel uygulama tamamlandıktan sonra Çember Daire ve Silindir ünitesinin Dairenin çevresi, alanı ve Dik silindirin özellikleri alanı ve hacmi konuların ne derece öğrenildiğini saptamak ve 4MAT öğretim modeline göre yapılan geometri öğretiminin öğrencilerin erişileri üzerinde nasıl bir etkisinin olduğunu saptamak amacı ile deney ve kontrol gruplarına son test uygulanmıştır. Ayrıca 4MAT öğretim modelinin matematik dersine yönelik tutum üzerindeki etkisini belirlemek amacı ile matematik dersi tutum ölçeği uygulanarak deneysel çalışma için gerekli veriler elde edilmiştir.

i) Nicel araştırma yöntemlerinin gerektirdiği araç ve yöntemler kullanılarak elde edilen veriler çözümlenmiş, yorumlanmış ve araştırmanın alt problemleri dikkate alınarak raporlaştırılmıştır.

Tablo 3.7 Deneysel Çalışma Süreci

Haftalar Saatler Konu Başlıkları

1 ve 2 Saat Ön test

Mayıs 1. Hafta

3 ve 4 Saat

Öğrenme Stili ölçeği ve tutum ölçeğinin

uygulanması

1 ve 2 Saat Dairenin Çevresi ve

sayısı

Mayıs 2.Hafta

3 ve 4 Saat Dairenin alanı

1 Saat Dairenin alanı

3 ve 2 Saat Dik Silindir ve Özellikleri

Mayıs 3. Hafta

4 Saat Dik Silindirin Alanı ve

Hacmi

1 ve 2 Saat Dik Silindirin Alanı ve

Hacmi

Mayıs 4.Hafta

3 ve 4 Saat

Son test ve tutum ölçeğinin tekrar uygulanması