• Sonuç bulunamadı

Mardin Adalet Saray'nda yaplan aratrmann yöntemini açklayan bu ksmda öncelikle aratrmada veri toplama yöntemi ve arac belirtilmi sonra da aratrmann evren ve örneklemine deinilmitir. Daha sonra da verilerin analizinde kullanlan yöntemler belirtilmitir.

3.3.1. Arat!rmada Veri Toplama Yöntemi ve Arac!

Bu aratrmada veriler yüzyüze anket yöntemi ile toplanmtr. Mardin Adalet Saray tarafndan sunulan kamu hizmet kalitesini ölçmek amacyla Parasuraman vd. (1991) tarafndan gelitirilen SERVQUAL Ölçei kullanlmtr. SERVQUAL Ölçeinin seçilmesinde literatürde çok sayda çalmada geçerlilii ve güvenilirliinin test edilmi olmas etkili olmutur.

Ölçein Türkçe’ye çevrilmesi ve kamu kurumuna uyarlanmasnda Gümüolu vd. 2003; Aydodu, 2005; Kurgun vd., 2008; Gedikli, 1998; Ekergil vd., 2010’dan faydalanlmtr. Ayrca adalet saraynda görev yapan hakimler, savclar, avukatlar ve personellerin görüleri de alnmtr. Dier yandan Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanl’nn mevcut proje ve programlarnn içeriinden, bu projelerde yer alan rehber ilkelerden, yine Avrupa Birlii’nce desteklenen; “Kaliteye Yönelik Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi”, “Yargnn ve Mahkemelerin Kalitesinin Arttrlmasna Yönelik Kontrol Listesi”, “Mahkemelerde Saturn Zaman Yönetimi Araçlarnn Uygulanmas Rehberi” ve dier rehber ve projelerden de faydalanlmtr.

Aratrmada kullanlan anket üç bölümden olumaktadr. Birinci bölümde cinsiyet, ya, eitim, medeni durum gibi demografik bilgiler sorulmutur. !kinci bölümde SERVQUAL Ölçeinden uyarlanan beklenen hizmet kalitesine yönelik 22 yarg ve son olarak üçüncü bölümde alglanan hizmet kalitesine yönelik 22 yarg yer almtr. Anketin ikinci ve üçüncü bölümlerinde yer alan 44 yarg "1" kesinlikle katlmyorum, "5" kesinlikle katlyorum anlamna gelmek üzere 5 noktal Likert Ölçei ile sorulmutur. Anket formu Ek-1’de verilmitir. Anket formu doldurulmadan önce vatandalara aratrmann amac hakknda bilgilendirme yaplp katlmlarna dair izinleri alnmtr.

3.3.2. Arat!rman!n Örneklemi

Aratrmann evrenini Mardin Adalet Saray'ndan hizmet alan vatandalar oluturmaktadr. Aratrmada tam say tespit etmek mümkün olmadndan örnekleme yoluna gidilmitir. Aratrmaya katlacak vatandan belirlenmesinde bir ksm vatandan anketi doldurabilecek kapasiteye sahip olup olmadnn gözlem ve vatandala kurulan diyalog sonucu tespit

edilmesi tercih edilmitir. Bu sebeple örnekleme yönteminin seçiminde tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden yargsal örnekleme yöntemi kullanlmtr. Özellikle kamuoyu aratrmalarnda kullanlan yargsal örnekleme yönteminde aratrmac kimlerin seçilecei konusunda kendi yargsn kullanr ve aratrmann amacna en uygun olan bireyleri örnekleme alr (Balc, 2005). Maddi olanaklar ve zaman kstlar sebebiyle 17/11/2014 - 17/01/2015 tarihleri arasnda 8 hafta, krk i günü içinde veriler toplanmtr.

Mardin Adalet Saray'na gelen vatandalarn tam saysna ulamak mümkün olmamtr. Yine anketin üç bölümden olumas ve dolaysyla cevaplanmasnn uzun sürmesi, vatandalarn anketi cevaplandrmasnn güç olmas nedeniyle anket says 330 ile snrl tutulmutur. Bu rakamn; Mardin Adalet Saray'n birçok Avrupa Birlii projesinde pilot adliye olarak kullanlmas yine Mardin Adalet Saray'nn Adalet Bakanlnca birinci bölge adalet saray olarak belirlenmesi nedeniyle yaplan bu aratrmada aratrmann evreninin tüm evreni temsil ettii varsaylmtr. Aratrmaya katlan müterilerin tüm anket sorularn anlayarak yantladklar, aratrmada kullanlan veri toplama yönteminin ve kullanlan istatistiksel yöntemlerin yeterli olduu varsaylmtr.

3.3.3. Arat!rman!n Hipotezleri

Aratrmann hipotezleri, Mardin Adalet Saray'na gelen vatandalarn beklenti ve alglarnn demografik deikenlere göre farkllamas üzerine kurulmutur. Konuyla ilgili belirlenen hipotezler aada verilmitir:

H1: Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin beklentileri cinsiyetlerine göre farkllk gösterir.

H2: Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin alglar cinsiyetlerine göre farkllk gösterir.

H3: Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin beklentileri yalarna göre farkllk gösterir.

H4: Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin alglar yalarna göre farkllk gösterir.

H5: Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin beklentileri eitim durumlarna göre farkllk gösterir.

H6: Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin alglar eitim durumlarna göre farkllk gösterir.

H7: Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin beklentileri mesleklerine göre farkllk gösterir.

H8: Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin alglar mesleklerine göre farkllk gösterir.

3.3.4. Veri Analizi

Vatandalar tarafndan doldurulan anket formlarndaki cevaplar SPSS 22.0 paket program ile %95’lik güvenilirlik düzeyinde kullanlmtr. Baz özellikli hesaplamalarda Microsoft Office Excel Programndan da faydalanlmtr.

Aratrmada kullanlan ölçeklerin güvenilirliini test etmek için Cronbach alfa katsays hesaplanm, boyutlarn tespitinde keifsel faktör analizi kullanlmtr. Vatandalarn Mardin Adalet Saray'ndan aldklar hizmetlere ilikin beklenti ve alglarnn cinsiyet, ya, eitim ve meslek demografik deikenlerine göre farkllk gösterip göstermediinin test edilmesi amacyla t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmtr. Son olarak çalmann temelini oluturan SERVQUAL analizi yaplmtr.

SERVQUAL analizi ile beklenen ve alglanan puanlar arasndaki fark ölçülmütür. SERVQUAL Skoru = Alglama Skoru – Beklenti Skoru olarak belirlendiinden, SERVQUAL Skoru -4 ile +4 arasnda deimektedir. SERVQUAL skorunun pozitif bulunmas ile vatandalarn beklentilerinin karland sonucu çkmakta; skorlarn negatiflii halinde ise kalitenin istenen seviyede olmad ve vatandalar tarafndan beenilmedii sonucu çkmaktadr. Yine skorun sfr olmas halinde beklentilerin karland sonucu ortaya çkar.

Benzer Belgeler