• Sonuç bulunamadı

5. AKADEMİK İLİŞKİLER KOMİTESİNİN YAPISI

6.1. Yayın Faaliyetlerimiz

6.1.4. TİDE Görsel Tarih Kitabı

TİDE’nin 20 yıllık tarihindeki ana kurumsal kilometre taşlarını görsellerle anlatan kitabın 2017 yılında basılması hedefleniyor.

11 6.1.5. İç Denetim Vak’a Kitabı Çalışmaları

TİDE Kurumsal Etik Kurallarının paydaşlar tarafından uygulama etkinliğini ve bilinirliğini arttırmak amacıyla iyi uygulama örneklerinin incelenmesi ve iç denetim eğitim programlarına önerilmek üzere meslek mensuplarından edinilecek gerçek iç denetim olaylarıyla vak’a geliştirme çalışmalarına, Prof. Dr. F. Lerzan KAVUT ve Doç. Dr. Duygu Anıl KESKİN tarafından başlanılmıştır.

6.2. Mesleki ve Akademik Gelişim Faaliyetlerimiz

6.2.1. Etkinliklerimiz

6.2.1.1. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu 2016

İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi İşletme Bölümü tarafından düzenlenen 35.

Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, 27 Nisan – 1 Mayıs 2016 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. Ana teması, “Değişen Dünyada Finansal Raporlama: İdeali Arayış ve Muhasebe Eğitimi” olarak belirlenen sempozyumun açılış oturumuna Enstitü Başkanımız Menteş ALBAYRAK konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumun ikinci gününde Enstitü Kurucu ve Onursal Başkanımız, TİDE Akademik İlişkiler Komitesi Başkanı Ali Kamil UZUN tarafından

“Mesleki Akademik Gelişim Üzerine Durum Tespiti ve Beklentiler” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

12 6.2.1.2. Akademik Farkındalık Ödülleri

Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün (TİDE), İç Denetimde farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği “Farkındalık Ödül Töreni”ni 24 Mayıs 2106 tarihinde Swiss Hotel’de gerçekleştirildi. Bu yıl 6‘ncısı düzenlenen ödül töreninde, mesleki farkındalığın gelişimi ve yaygınlaşmasına katkıda bulunan kurum ve kişiler ile toplumsal alanda fark yaratan kişi ve kurumlar ödüllendirildi. Dünya çapında 170 ülkede 190 binden fazla üyesi bulunan Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün (IIA) Türkiye temsilcisi olan TİDE’nin “Farkındalık Ödül Töreni”nde 5 ayrı kategoride 30 ödül sahiplerini buldu.

“Kurumsal Farkındalık”, “Bireysel Farkındalık”, “Akademik Farkındalık”,

“Toplumsal Farkındalık”, “TİDE Özel Ödülü ve TİDE Kurucusu / Onursal Başkanı Ali Kamil UZUN adına verilen “Ali Kamil Uzun Yaşam Boyu Meslek Üstün Hizmet Ödülü” kategorilerinde başarılı çalışmalar gerçekleştiren kişi ve kurumlar ödüllendirildi. Ayrıca, TİDE’nin insan kaynakları süreçleriyle ilgili sağladığı katkılardan dolayı Uluç BÜYÜKBEŞE’ye, CCSA sınavlarındaki dünya birinciliği nedeniyle Latif Cem ÖSKEN’e de plaket verildi.

Bu kapsamda, söz konusu ödüllerden Akademik alan ve Akademik İlişkiler Komitesi faaliyetleri ile ilgili olarak;

Boğaziçi Üniversitesi, 2016 Yılı Akademik Forum’a Uluslararası nitelik kazandırılması ve ev sahipliği sebebiyle ‘Akademik Farkındalık’ kategorisinde, Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Yönetim Kurulu tarafından, ‘2016 Yılı İç Denetim Farkındalık Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü Boğaziçi Üniversitesi adına Sayın Yrd. Doç. Dr. Ali COŞKUN aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Sn. Seda ERDOĞAN, Akademik çalışmaları ve mesleğin Akademik alanda gelişimi konusunda yaptığı çalışmalar ve Akademik Forum hazırlık sürecinde gönüllü ve özverili çalışmaları sebebiyle

‘Akademik Farkındalık’ kategorisinde, Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Yönetim Kurulu tarafından, ‘2016 Yılı İç Denetim Farkındalık Ödülü’ne layık görüldü.

13

Bireysel Farkındalık Ödülü ise 2015 yılında IIA tarafından hazırlanan CBOK anketinin Türkiye ile ilgili sonuç raporlarının hazırlanması ve bunun kurumsal iletişim çalışmalarında kullanılabilir hale getirilmesi konusundaki katkıları sebebiyle değerlendirme tarihinde AIK gönüllüsü olan, yeni dönemde TİDE’nin Akademik İlişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyesi olan Sn. Tolga USLUER’e verildi.

Bu ödüllerin yanında, Akademik İlişkiler Komitesi’nin de başkanlığını yapan, TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı Sayın Ali Kamil UZUN adına her sene verilen Ali Kamil UZUN Yaşam Boyu Meslek Üstün Hizmet Ödülü için IIA ve ECIIA geçmiş dönem başkanlarından Sn. Jean Pierre GARİTTE ödüle layık görüldü.

6.2.1.3. Uluslararası Akademik Forum 2016

Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) ve Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Akademik Forum 2016; 6 Mayıs 2016’da Boğaziçi Üniversite’sinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İlk defa uluslararası anlamda düzenlenen Forum’da mesleki ve akademik inovasyon masaya yatırıldı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Akademik Forum, iş dünyası ve akademik çevreleri bir araya getirdi.

Forum’da Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı, IIA Global Akademik İlişkiler Komitesi Üyesi Prof. Dr. İrem NUHOĞLU, ACCA Eğitim Bölümü Başkanı Dr. Afra SAJJAD, TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Menteş ALBAYRAK, MÖDAV Başkanı Prof. Dr. Beyhan MARŞAP ve TİDE Onursal Başkanı ve Akademik İlişkiler Komitesi Başkanı Ali Kamil UZUN’un açılış konuşmalarının ardından Teksas Üniversite’si McCombs School of Business’dan Prof. Dr. Steve GOODSON

“Denetçiler Gibi Davranmayı Bırakın” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumda GOODSON denetçilerin organizasyona değer yaratmak ve risk bazlı değerlendirme yapmak için var olduklarını vurgulamıştır. Ayrıca iç denetçilerin bu görevlerini yerine getirirken denetledikleri kişilere karşı katı ve gizli olmaları yerine dengeli, makul ve destek veren bir yaklaşım sergilemelerinin organizasyona gerçek anlamda değer katacağını vurgulamıştır.

14

IIA ve ECIIA Eski Başkanı, Antwerp Yönetim Okulu’ndan Prof. Dr. Jean Pierre GARİTTE, konuşmasında, Uluslararası Mesleki Uygulama Çerçevesi IPPF’te iç denetçilerin kurumlarının partneri olarak tanımlanmadığını, ancak birçok CEO’nun iç denetçileri partner olarak görmediğini belirtti. GARİTTE, inovatif yaklaşımlarla iç denetçilerin şirketlerde öncü rol oynayabileceğinin altını çizdi.

“Akademik Eğitim ve Araştırma Metodolojilerinde Fütüristik Yaklaşımlar” başlıklı birinci forumda, İstanbul Üniversite’sinden Prof. Dr. Göksel YÜCEL, Marmara Üniversite’sinden Prof. Dr. Nuran CÖMERT, Teksas Üniversite’sinden Prof. Dr.

Steve GOODSON, Antwerp Yönetim Okulu’ndan Prof. Dr. Jean Pierre GARİTTE ve Romanya Bölgesel Gelişim için İç Denetim Ajansı Başkanı Luliana Anastasia Cristina PANAİTESCU görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Forumda bilim ve teknolojilerin ekonomik ve toplumsal yarar sağlayacak şekilde yenilik üretmesinin inovasyon olduğunun altı çizilirken yaratıcılığın önünün açılması ve gençlerin desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

“Mesleki İnovasyon: Yeni Nesil İş Dünyasında Mesleki Etkileşim” başlıklı ikinci forumda ise TIDE Kurucusu ve Onursal Başkanı Ali Kamil UZUN’un moderatörlüğünde, Deloitte Türkiye Başkanı Hüseyin GÜRER, EY Türkiye Başkanı Mustafa ÇAMLICA, KPMG Türkiye Başkanı Ferruh TUNÇ ve PwC Türkiye Başkanı Haluk YALÇIN, mesleki bilgi ve tecrübelerini katılımcılara aktardı. Dijital teknolojide yaşanan değişim ve dönüşümün denetim alanını belirleyen en önemli faktör olduğunu ifade eden katılımcılar inovasyonun farklı bakabilmek olduğunu dile getirerek, teknolojinin ise yapılan işin doğasını değiştirecek kadar imkan sunduğunu belirtti.

15

Uluslararası Akademik Forum 2016, IIA Global Akademik İlişkiler Komitesi üyesi Prof. Dr. İrem NUHOĞLU’nun kapanış konuşması ile tamamlandı. NUHOĞLU, iş dünyası ile akademik çevreler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, bu işbirliğinin süreklilik arz etmesinin önemine vurgu yaptı.

6.2.2. Araştırma Bölümü Faaliyetlerimiz

17 Ekim 2016 tarihinde senenin son toplantısını gerçekleştiren Araştırma Alt Grubunun öncelikli hedefi “iç denetim” konusunda akademik araştırma anlamında varolan eksiklikleri tanımlamak ve aynı zamanda da bu eksiklikleri tamamlamak adına akademik bir çalışmanın başlatılmasını ve yürütülmesini sağlamaktır. Bu bağlamda toplantıdaki öncelikli hedef araştırma yapılacak konuya karar verilmesi olmuştur. Araştırma Alt Grubu üyelerinin her birinden alınan konu önerileri bir araya getirilerek tüm olası konular masaya yatırılmıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilen konular aşağıda özetlenmiştir:

I. İÇ DENETİM ENVANTERİ: İç Denetime verilen önemi ortaya çıkarmak adına durum tespitinin yapılması:

▪ Borsaya kayıtlı üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin arşivinin çıkarılması

▪ İç denetim bölümleri hangi birime bağlı olarak çalışmaktadırlar?

▪ İç denetim bölümünde kaç kişi çalışmaktadır?

▪ Eğitim seviyeleri ve profilleri nedir?

▪ İç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesinin nitelikleri nedir?

▪ Firmaların ortaklık yapısında yabancı ortak var mıdır?

II. Denetim komitesi başkanları ile yüz yüze röportajlar yapılıp sonuçların değerlendirilmesi

III. Halka açık firmaların iç denetim raporlarının incelenmesi ve önceden belirlenecek anahtar kelimelerin bu raporlarda aranması

16

IV. 4 Büyük Denetim Firmasına giderek bu firmaların iç denetim fonksiyonlarına bakış açılarını öğrenip bu sektördeki en büyük problemlerin belirlenmesi

V. Özel Şirketlerde ve Kamu Kuruluşlarında Denetim Komitelerinin irdelenmesi (Görevi, Yönetmeliği, Kimlerden oluştuğu, Organizasyonel statüsü vs.).

VI. İç Denetim ve Etik (Nerede kesiştiği, iç denetim departmanında ve uygulamada etik ilkelerin etkisi vs.)

VII. Örnek olaylar oluşturmak: İç denetçilerle görüşüp, başarılı (şirkete değer katan) uygulamaları isim vermeden örnek olaylara dönüştürmek ve TİDE nin web sayfasında yayınlamak.

VIII. Bağımsız denetçilerden, iç denetim birimi olan ve olmayan şirketleri karşılaştırmaya yarayacak bilgiler (detayları pilot çalışma sonucunda oluşturulur) toplamak.

IX. Envanter çalışması: Türkiye'de kaç şirkette iç denetçi var? Sektörel dağılımı. Nasıl seçilmişler? Eğitimleri, sertifikaları, kimlere rapor verdikleri gibi konularda data oluşturulması ve başka ülkelerle kıyaslamalar yapılması.

X. İç denetim birimlerinin gerçekleştirdikleri danışmanlık faaliyetlerinin incelenmesi.

XI. Teknolojik gelişmelerin iç denetim faaliyetleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi.

XII. Bilecik’te Faaliyette Bulunan İşletmelerde İç Denetim Farkındalığının Tespite Yönelik Bir Araştırma yapılması. Bilecik’te faaliyette bulunan işletmelerde iç denetim farkındalığı var mıdır? Yok mudur? Araştırma metodolojisi olarak Alan çalışması (field study) yapılması uygundur. Araştırma metodu olarak anket yöntemi ve veri analizi olarak da istatistiki yöntemler kullanılması önerilmektedir.

XIII. Hepsi bir arada müfettiş konseptinin irdelenmesi:

▪ Türkiye'de genel olarak denetim ile suistimalin tespiti, önlenmesi ve soruşturulması görevlerini bir arada yürüten "hepsi bir arada müfettiş"

konsepti mevcut.

▪ İşlemeye devam eden süreçler nedeniyle bir müfettişin planlı denetimini defalarca yarıda kesmesi gerekmektedir.

▪ Yürütmekte olduğu denetim görevlerinin kalitesinin nasıl etkilendiği,

▪ Sürekli soruşturma yapan bir müfettişin değişen ve gelişen denetim sistemi ve kurumun bu alanı ilgilendiren güncel mevzuat ve politikalarını yeterince takip edemez bir duruma gelip gelmediği,

▪ Her müfettişin soruşturmanın gerektirdiği her beceriye sahip olamayabileceğinin göz ardı edilmesinin mümkün olup olmadığı

▪ Uzmanlığa ve becerilere göre bir iş bölümüne gidilmesinin mi yoksa hepsi bir arada müfettiş konseptiyle eşit görev dağılımlarına gidilmesinin mi daha avantajlı olduğunun,

▪ Bu iki seçenek arasında yapılan tercihlerde her iki işin verimlilik ve etkililik bakımından nasıl etkilendiğinin araştırıldığı/tartışıldığı

17

XIV. Ülkemizde İç Denetime ilişkin toplumsal ve kurumsal algı nedir?

XV. İletişim: İç Denetim mesleğinin kurum içi iletişimde işlevselliği ve önemi ile iç denetimin toplum ve kurum nezdinde algısı üzerine mesleğin geleceği açısından farkındalık yaratılması üzerine bir araştırma

XVI. Siber Güvenlik Alanında İç Denetim Uygulamaları XVII. Mobil Teknolojiler Alanında İç Denetim Uygulamaları XVIII. Sosyal Medya Alanında İç Denetim Uygulamaları

XIX. Kurumlarda İç Denetim ve organizasyon için veri analitiği kullanımı

XX. Yerel ve global firmalarda yakın tarihte yaşanan büyük finansal kayıpların ve yasal otoritelerin cezai yaptırımlarının bir envanterinin çıkarılması

▪ Kamuya açıklanan vergi cezaları, rekabet kurulu cezaları, BDDK cezalarının incelenmesi

▪ Bu ceza veya kayıpların öncesinde / sonrasında gerekli iç denetim mekanizmalarının mevcudiyetinin araştırılması

XXI. Farklı çözüm alternatifleri içeren vakaların kurgulanması

▪ Denetçilerin, İcrai birim çalışanlarının ve Denetim kökenli olup icraya geçen çalışanların, hangi alternatifi tercih etme eğiliminde olduğunun sorgulanması,

▪ Üst yönetim düzeyinde hangi tercihin daha uygun bulunduğunun sorgulanması

▪ Farklı perspektiflerin aynı vakalarda nasıl ayrıştığını ve hangi eğilimin tepe yönetimce daha makbul bulunduğunun tespit edilmesi ve bu şekilde iç denetçi perspektifinin farklılığının ortaya konması.

6.2.2.1. Makale – Dergi Taraması Çalışmaları

Akademik İlişkiler Komitesi bünyesinde bulunan çeşitli alt gruplardan bir tanesi olan “Araştırma Alt Grubu” akademik dünyada çeşitli araştırmalar yapmak amacıyla kurulmuş olup, bünyesinde akademik dünyanın yanı sıra iş dünyasından da üyeler bulundurmaktadır. İlk çalışma olarak iş hayatında çok büyük bir önem teşkil eden ve bir firmanın sürdürülebilirliğinde en ön sırada yer alan konulardan biri olan iç denetimin akademik dünyada hangi derecede irdelendiğini incelemek amacıyla bir literatür çalışması başlatılmıştır. İlk çalışma bünyesinde aşağıda listelenen, muhasebe ve finans dünyasında “Social Science Citation Index” (SSCI) kapsamındaki dergi isimleri belirlenmiş olup; 2010-2015 tarih aralığı arasında “iç denetim” (internal audit) ve “iç kontrol” (internal control) anahtar kelimeleriyle dergi taramaları gerçekleştirilmiştir. Çalışma sürecinde ilgili olan makaleler tespit edilip, bu makalelerin özetleri tek bir doküman altında toplanmıştır. Çalışmanın her sene için tekrarlanması kararı alınmıştır. Bu çalışma ile “iç denetim” konusunun akademik dünyada hangi açılardan ele alındığı ve çalışmaların hangi yöne doğru gitmekte olduğunun saptanması amaçlanmaktadır.

18

Bu çalışma ile birlikte taranan dergiler aşağıdaki gibidir:

- The Accounting Review

- Critical Perspectives on Accounting

- Accounting, Auditing & Accountability Journal - Australian Accounting Review

- Contemporary Accounting Research - European Accounting Review

- Auditing: A journal of Practice and Theory - Accounting Horizons

- Behavioral Research in Accounting - International Journal of Auditing 6.2.3. Eğitim Bölümü Faaliyetlerimiz

6.2.3.1. Tez ve Akademik Eğitim Programları

Tez Envanteri Çalışma grubu, Prof. Dr. F. Lerzan KAVUT, Doç. Dr. Burcu ADİLOĞLU ve Gürol BALOĞLU tarafından, 2010-2015 yıllarında yazılmış olan yüksek lisans ve doktora tezlerini kapsayan envanter çalışmaları tamamlanmıştır. Bu çalışma bir kitap olarak yayına hazırlanmaktadır. 2017 ve devam eden yıllarda tez envanteri çalışmalarına devam edilerek 5 yıllık dönemler itibariyle kitap olarak yayımlanacaktır.

Akademik eğitim programları envanter çalışmasıyla; ülkemizdeki Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde, lisans ve lisansüstü düzeylerde iç denetim derslerinin verilme düzeyi ve içerikleri inceleme amaçlanmış olup, elde edilen sonuçlar 2012 ve 2014 yıllarında yapılan Akademik Forumlarda paylaşılmıştır. Akademik eğitim programları envanter çalışması 2015 ve 2016 yılında da güncellenerek devam etmiştir.

Türkiye’de lisans ve lisansüstü düzeydeki eğitim programlarında iç denetim alanında verilen derslerin 2012-2016 yıllarındaki durumu hakkında, İstanbul Üniversitesi tarafından 2016 yılında düzenlenen 35. Muhasebe Eğitim Sempozyum’unda, TİDE öncülüğünde bilgi sunulmuştur.

6.2.3.2. IAEP – AGEP Faaliyetlerimiz

6.2.3.2.1. M. Ü./Kurumsal Yönetim ve Muhasebe/ İç Denetim Dersleri Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü IV. Sınıf öğrencileri için güz döneminde TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Kamil UZUN tarafından Kurumsal Yönetim ve Muhasebe, Prof. Dr. Nuran CÖMERT tarafından İç Denetim dersleri verilmektedir. 2015-2016 öğrenim döneminde başlayan dersler 2016-2017 yılı döneminde de devam etmektedir.

19

6.2.3.2.2. M.Ü./Almanca İşletme/TİDE İç Denetim Seminer Dersleri Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE), üniversite öğrencilerinin iç denetimde çalışan profesyonellerle iletişimini sağlayarak öğrencilere perspektif kazandırmak ve akademik çevrede iç denetim alanında farkındalığı artırmak amacıyla Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi ile protokol imzaladı.

TİDE'nin Marmara Üniversitesi Almanca İşletme Bölümü bünyesinde öğrencilere yönelik düzenleyeceği iç denetim seminerlerinde verilecek eğitime ilişkin usul ve esasların belirlenmesini konu alan protokol, 30 Mayıs 2016 tarihinde Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin ARAT, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran CÖMERT, Türkiye İç Denetim Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Menteş ALBAYRAK ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü Akademik İlişkiler Komitesi Başkanı, Program Sorumlusu Ali Kamil UZUN tarafından imzalandı. Protokol kapsamında TİDE tarafından verilecek eğitim, üniversite öğrencilerinin nitelikli bir istihdam alanı olan iç denetimde çalışan profesyonellerle iletişimini sağlayarak perspektif kazandırmak ve akademik çevrede iç denetim alanında farkındalığı artırmayı amaçlayarak şekillendirildi. Eğitim, 2016 -2017 bahar dönemi ve Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin akademik takvimiyle belirlenen, takip eden bahar dönemlerinde haftada üçer saat olmak üzere 14 haftalık bir süreci kapsıyor. Seminerler, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin derslikleri ya da gereklilik halinde TİDE'nin belirleyeceği ofis ve iş alanlarında düzenlenecek şekilde tasarlandı.

Protokolün imzasının ardından, program öğretim üyesi Doç. Dr. Çağla ERSEN ve program sorumlusu Ali Kamil UZUN liderliğinde gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda ders programı ve seminer liderleri netleştirilen dersler ile ilgili duyurular yapıldı ve öğrenciler ile paylaşıldı.

Buna göre 2017 Bahar dönemi ile birlikte başlayacak olan ders kapsamında aşağıdaki başlıkların ilgili seminer liderleri kanalıyla aktarılacak;

Hafta Konu Başlığı Seminer Lideri

1 İç Denetime Giriş (3 Saat) Menteş ALBAYRAK

2 Kurumsal Yönetim (3 saat) Ali Kamil UZUN

3 Risk Yönetimi ve İç Kontrol (3 saat) Özlem İĞDELİPINAR

4 İç Denetim Uluslararası Mesleki Uygulamalar Çerçevesi (3 Saat) Uluhan KUMRU 5 İç Denetim Uluslararası Mesleki Uygulamalar Çerçevesi

(devam) (3 Saat) Mustafa SÖNMEZ

6 İç Denetim Uygulama İlkeleri - Denetim Süreci (3 Saat) Meral SAFSOY 7 İç Denetim Uygulama İlkeleri - Denetim Süreci (devam) (3 Saat) Tuba İNCİ 8 İç Denetim Uygulama İlkeleri - Raporlama (3 Saat) Serdar ALPAY 9 İç Denetçiler İçin Örgütsel İletişim Becerileri (3 Saat) Nuray TAMER

10 Bilgi Teknolojileri Denetimi (3 Saat) Mustafa Cüneyt BATMACI

11 Etik, Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk (3 Saat) Tolga USLUER

12 Hile Riskleri ve Denetimi (3 Saat) Cem USLU

13 İç Denetimde Kalite Güvencesi ve Gözden Geçirme (3 Saat) Tuba İNCİ 14 Bir İç Denetçinin Kariyer Yolu (Kariyer yolunda ilerlerken dikkat

edilmesi gereken hususlar ve özgelecek tasarımı) (3 Saat) Ali Kamil UZUN

20

Öğrencilerin işletme bölümü seçmeli dersleri arasından seçerek katılabilecekleri ders ile ilgili gelen yoğun talep nedeniyle bölüm yönetimi tarafından 20 kişilik kontenjan sınırlamasıyla başvuru sırasına göre seçme hakkı tanınmıştır. Sınav uygulaması ve ders geçme sistemi Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin sınav takvimi ve ders geçme kurallarına göre ilerleyecek olup, ayrıca;

▪ Derse katılan ve sınavlarına giren her öğrenciye taraflarca ortaklaşa hazırlanan bir “Katılım Sertifikası” verilmesi,

▪ Dersi yüzlük sistemde en az 70 puanla geçen öğrencilere ayrıca “Başarı Sertifikası” düzenlenmesi,

▪ Yine 70 puan üzerinde en yüksek not ortalaması ile geçen 3 (üç) öğrenciye TİDE tarafından staj imkânı sağlanması

Kararlaştırılmış olup, başarılı öğrencilerin TİDE tarafından uygun gördüğü başka ödüllerle de ödüllendirebileceği belirtilmiştir.

6.2.3.2.3. M. Ü./S.B.E./Muhasebe Denetimi YL Programı/IAEP Kabulü Uzun ve zahmetli çalışmaların sonucunda 21 Temmuz 2016 tarihinde ABD, New York eyaletinde gerçekleştirilen Global komite toplantısında Marmara Üniversitesi bu programa kabul edilmiştir.

Anılan tarihte, AIK’ten yönetim kurulu üyelerimizden Sn. Prof. Dr. İrem Nuhoğlu’nun ülkemizi temsil ettiği, Global Akademik İlişkiler Komitesi yeni Başkanı Sn. Mary Persson, IIA personel temsilcisi Sn. Muanda Land ve 16 üye temsilcisinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, University of Texas El Paso ve Marmara Üniversitesi’nin “iç denetim temel eğitimi” kategorisinde ortaklığa kabulü oy birliği ile gerçekleşmiştir.

21

IAEP Programı’nda üniversiteler, iç denetimin üniversitedeki akademik durumu açısından üç kategoride sınıflandırılmaktadır. Bunlar, a) İç denetim uzmanlık merkezi, b) Kapsamlı iç denetim uzmanlığı, c) İç denetim temel eğitimi olarak isimlendirilmektedir. Üniversitelerin programa kabulleri büyük çoğunlukla temel eğitim kategorisinden başlamakta, program içerisindeki gelişim paralelinde daha üst kategoride sınıflandırılabilmektedir. IAEP kabulünün önemli koşullarından birisi, kabul sonrası programda kalmayı sağlayacak gereklilikleri yerine getirmek olup, detaylı bir izleme süreci bulunmaktadır. Bahse konu izleme sürecini yürütmek üzere Global komitesi üyesi Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Sn. Prof. Dr. İrem NUHOĞLU görevlendirilmiştir.

Bir üniversitenin IAEP programına başvuru şartlarının ana başlıkları aşağıdakilerden oluşmakta olup, bu başlıklardaki değişikliklerin yakından izlenmesi ve imzalanan protokol doğrultusunda IIA ile paylaşılması gerekmektedir;

▪ Beş yıllık bir iş planının oluşturulması

▪ İç denetim müfredatı

▪ Fakülte/Akademisyenler, program koordinatörü belirlenmesi

▪ Bölümün ve üniversitenin desteği

▪ Akreditasyon/Uluslararası saygınlık

▪ IIA Ülke Birimi TİDE desteği

▪ Öğrenci stajyerliği

▪ Danışma kurulu oluşturulması

▪ IIA öğrenci kulübü

IIA’in akademik dünyayla kamu ve özel sektörde kilit bir rolü olan iç denetim çalışmalarının entegre edilmesi ve iç denetimin üniversitelerde tanıtılması, zenginleştirilmiş iç denetim eğitimi verilmesi, öğrencileri iç denetim

IIA’in akademik dünyayla kamu ve özel sektörde kilit bir rolü olan iç denetim çalışmalarının entegre edilmesi ve iç denetimin üniversitelerde tanıtılması, zenginleştirilmiş iç denetim eğitimi verilmesi, öğrencileri iç denetim

Benzer Belgeler