• Sonuç bulunamadı

BAŞLIK II Ekonomi Politikasõ

TİCARET POLİTİKASI Madde 110

Üye Devletler kendi aralarõnda bir gümrük birliği kurmak suretiyle ortak çõkarlar çerçevesinde dünya ticaretinin uyumlu bir şekilde gelişmesine, uluslararasõ ticarete uygulanan kõsõtlamalarõn aşamalõ olarak kaldõrõlmasõna ve gümrük engellerinin azaltõlmasõna katkõda bulunmayõ amaçlarlar.

Ortak ticaret politikasõnda, Üye Devletler arasõndaki gümrük vergilerinin kaldõrõlmasõnõn bu Devletlerde bulunan teşebbüslerin rekabet güçlerinin artõşõ üzerindeki lehte etkisi dikkate alõnõr.

Madde 111

Geçiş döneminde, 115 ve 116. Madde hükümleri saklõ kalmak kaydõyla, aşağõdaki hükümler uygulanõr:

1. Üye Devletler, üçüncü ülkelerle olan ticari ilişkilerini geçiş dönemi sonuna kadar dõş ticaret alanõnda ortak bir politikanõn uygulanmasõ için gerekli koşullarõ bir araya getirecek biçimde uyumlu olarak yürütürler.

Komisyon, geçiş döneminde izlenecek ortak tutuma ilişkin prosedür ve ticaret politikalarõnda birliğin sağlanmasõ konusunda Konseye öneriler sunar.

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

179

2. Komisyon ortak gümrük tarifesi ile ilgili olarak üçüncü ülkelerle yapõlacak tarife müzakereleri konusunda Konseye tavsiyelerde bulunur.

Konsey, bu tür müzakereleri başlatmasõ için Komisyona yetki verir.

Komisyon, bu müzakereleri kendisine yardõmcõ olmak üzere Konsey tarafõndan atanmõş özel bir Komiteyle istişare içinde ve Konseyin kendisine gönderebileceği direktifler çerçevesinde yürütür.

3. Konsey, işbu Madde ile kendisine verilen yetkileri kullanõrken ilk iki aşama boyunca oybirliğiyle ve daha sonra nitelikli çoğunlukla karar verir.

4. Üye Devletler, ortak gümrük tarifesinin gecikmeden yürürlüğe girmesini temin etmek amacõyla, özellikle üçüncü ülkelerle aralarõnda yürürlükte olan tarife anlaşmalarõnõn düzenlenmesi için gereken tüm tedbirleri Komisyona danõşarak alõrlar.

5. Üye Devletler, üçüncü ülkelerle veya üçüncü ülke gruplarõyla ilgili liberasyon listeleri üzerinde kendi aralarõndaki tekdüzeliğin mümkün olan en üst düzeyde teminini hedef alõrlar. Bu amaçla Komisyon, Üye Devletlere gerekli tavsiyelerde bulunur.

Eğer Üye Devletler üçüncü ülkelerle ilgili miktar kõsõtlamalarõnõ kaldõrõr veya azaltõrlarsa, bu konuda önceden Komisyona bilgi verirler ve aynõ muameleyi diğer Üye Devletlere de uygularlar.

Madde 112

1. Üye Devletler diğer uluslararasõ kuruluşlar çerçevesinde üstlendikleri yükümlülükler saklõ kalmak kaydõyla, üçüncü ülkelere yönelik ihracata yardõm sağladõklarõ sistemlerini geçiş dönemi sona ermeden önce, Topluluğun teşebbüsleri arasõndaki rekabetin bozulmasõndan kaçõnmak için gerekli ölçüde, aşamalõ olarak uyumlu hale getirirler.

Konsey, Komisyonun önerisi üzerine,bu amaç doğrultusunda gerekli direktifleri ikinci aşamanõn sonuna kadar oybirliğiyle, daha sonra nitelikli çoğunlukla çõkarõr.

2. Yukarõdaki hükümler, muamele vergileri, özel tüketim vergileri ve diğer dolaylõ vergiler de dahil olmak üzere, bir Üye Devlete ait bir malõn üçüncü bir ülkeye ihracõ dolayõsõyla iade edilen gümrük vergilerinin veya eş etkili yükümlerin veya diğer dolaylõ vergilerin iadelerinde uygulanmaz; bu durumda verilen iadelerin ihraç edilen mallarõn doğrudan ya da dolaylõ olarak üzerine konulan yüküm toplamõnõ aşmamasõ gerekir.

Madde 113

1. Geçiş dönemi sona erdikten sonra ortak ticaret politikasõ özellikle tarife oranlarõnda değişiklik yapõlmasõ, tarife ve ticaret anlaşmalarõnõn imzalanmasõ, liberasyon tedbirlerinde yeknesaklõğõn sağlanmasõ, ihracat politikasõ ve damping veya sübvansiyon uygulanmasõ ve ticareti koruma tedbirleri alõnmasõ gibi konularda ortak ilkeler üzerine kurulur.

2. Komisyon, ortak ticaret politikasõnõn uygulanmasõ konusunda Konseye öneriler sunar.

3. Üçüncü ülkelerle yapõlacak anlaşmalarõn müzakere edilmesi gerektiğinde Komisyon, gerekli müzakereleri başlatmasõ için kendisine izin verecek olan Konseye tavsiyelerde bulunur.

Komisyon bu müzakereleri, görevin yerine getirilmesinde Komisyona yardõmcõ olmak üzere Konsey tarafõndan atanan özel bir Komite ile istişare içinde ve Konseyin kendisine yöneltebileceği direktifler çerçevesinde yürütür.

4. Konsey, işbu Maddede kendisine verilen yetkileri kullanõrken nitelikli çoğunluk ile karar verir.

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

181

Madde 114

Konsey, ilk iki aşamada oybirliğiyle, daha sonra nitelikli çoğunlukla karar alarak, 111(2). Maddeyle ve 113. Maddede sözü edilen anlaşmalarõ Topluluk adõna akdeder.

Madde 115

Ticarette meydana gelen bozulmalarõn herhangi bir Üye Devlet tarafõndan işbu Antlaşmaya uygun olarak alõnan ticaret politikasõna ilişkin tedbirlerin uygulanmasõnõ engellemesini önlemek amacõyla veya bu tür tedbirler arasõndaki farklõlõklarõn bir veya daha fazla Üye Devlette ekonomik güçlüklere neden olmasõ halinde Komisyon, diğer Üye Devletler arasõnda gerekli işbirliğinin kurulmasõ için yöntemler önerir. Bu önerinin yapõlmamasõ halinde Komisyon, şartlarõnõ ve ayrõntõlarõnõ kendisinin saptayacağõ gerekli koruyucu tedbirleri almalarõ için Üye Devletlere izin verir.

Geçiş döneminde acil durumlar söz konusu olduğunda, Üye Devletler gerekli tedbirleri bizzat alabilirler ve bu tedbirleri diğer Üye Devletlere ve onlarõn bu tür tedbirleri değiştirmelerine veya kaldõrmalarõna karar verebilecek olan Komisyona bildirirler.

Bu tür tedbirlerin seçiminde, ortak pazarõn işleyişine en az zarar veren ve ortak gümrük tarifesinin uygulanmasõnõn olabildiğince hõzlandõrõlmasõ gereğini de dikkate alan tedbirlere öncelik tanõnõr.

Madde 116

Üye Devletler, geçiş döneminin sona ermesinden itibaren ortak pazar için özel öneme sahip bütün sorunlar hakkõnda ekonomik nitelikli uluslararasõ kuruluşlar çerçevesinde yalnõzca

ortaklaşa hareket ederler. Bu amaçla Komisyon, nitelikli çoğunluk ile karar verecek olan Konseye böyle ortak bir tutumun kapsamõ ve uygulamaya konmasõ ile ilgili öneriler sunar.

Üye Devletler, geçiş döneminde ortak hareketlerini düzenlemek ve mümkün olduğu ölçüde tek bir tavõr belirlemek amacõyla aralarõnda danõşmalarda bulunurlar.

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

183

BAŞLIK III