• Sonuç bulunamadı

Ortak gümrük tarifesinin oluşturulmasõ

Madde 18

Üye Devletler, kendi aralarõnda gümrük vergilerini kurulan gümrük birliği sonucu ortaya çõkan genel seviyenin altõna indirmeye yönelik karşõlõklõlõk ve ortak çõkarlar esasõna dayalõ anlaşmalar yaparak, uluslararasõ ticaretin gelişmesine ve ticari engellerin azaltõlmasõna katkõda bulunmaya hazõr olduklarõnõ bildirirler.

Madde 19

1. Ortak gümrük tarifesi vergileri, aşağõda öngörülen şartlar ve sõnõrlar dahilinde, Topluluğun kapsadõğõ dört gümrük bölgesinde uygulanan vergilerin aritmetik ortalamasõ düzeyinde oluşur.

2. Bu ortalamanõn hesaplanmasõnda temel alõnan vergiler, Üye Devletler tarafõndan 1 Ocak 1957 tarihinde uygulanan vergilerdir.

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

113

Bununla birlikte, İtalyan Gümrük Tarifesi için % 10 oranõnda geçici indirim yapõlmadan önceki vergi dikkate alõnõr. Ayrõca, İtalyan Gümrük Tarifesinin bir ahdi vergi öngördüğü durumlarda bu vergi yukarõdaki esaslara göre belirlenen vergiyi % 10'dan fazla aşmamak kaydõyla onun yerine geçer. Ahdi verginin, yukarõdaki esaslara göre belirlenen vergiyi % 10'dan fazla aşmasõ halinde, bu vergi % 10 oranõnda artõrõlarak aritmetik ortalamanõn hesaplanmasõnda esas alõnõr.

A Listesindeki tarife pozisyonlarõyla ilgili olarak, bu listede yer alan vergiler aritmetik ortalamanõn hesaplanmasõnda, uygulanan vergilerin yerine geçer.

3. Ortak gümrük tarifesindeki vergiler:

(a) B Listesinde gösterilen tarife pozisyonlarõndaki ürünler için % 3'ü;

(b) C Listesinde gösterilen tarife pozisyonlarõndaki ürünler için % 10'u;

(c) D Listesinde gösterilen tarife pozisyonlarõndaki ürünler için % 15'i;

(d) E Listesinde gösterilen tarife pozisyonlarõndaki ürünler için % 25'i geçemez; Benelux ülkeleri Gümrük Tarifesinin bu ürünler için % 3'ü aşmayan bir vergi içermesi halinde bu vergi, aritmetik ortalamanõn hesaplanmasõnda % 12'ye yükseltilir.

4. F Listesinde, bu listede yer alan ürünlere uygulanacak vergiler gösterilmiştir.

5. Bu Maddede ve 20. Maddede belirtilen tarife pozisyonlarõ listeleri, işbu Antlaşmanõn I Nolu Ekinde yer almõştõr.

Madde 20

G Listesindeki ürünlere uygulanacak vergiler, Üye Devletler arasõnda müzakereler yoluyla belirlenir. Her Üye Devlet, 1956 yõlõnda üçüncü ülkelerden yaptõğõ ithalatõn toplam değerinin %2'sini aşmayacak miktarda ürünü bu listeye ilave edebilir.

Komisyon, bu müzakerelerin işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişini izleyen ikinci yõlõn bitiminden önce başlatõlmasõ ve birinci aşamanõn bitiminden önce sonuçlandõrõlmasõ için gerekli tüm girişimlerde bulunur.

Bu süreler içinde bazõ ürünler için anlaşmaya varõlamamasõ halinde Konsey, Komisyonun önerisi üzerine, ikinci aşamanõn sonuna kadar oybirliğiyle, daha sonra ise nitelikli çoğunlukla karar alarak, ortak gümrük tarifesinin vergilerini belirler.

Madde 21

1. 19 ve 20. Maddelerin uygulanmasõnda ortaya çõkabilecek teknik güçlükler, işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişini izleyen iki yõl içinde,Komisyonun önerisi üzerine nitelikli çoğunlukla karar alan Konseyin direktifleri ile çözümlenir.

2. Birinci aşamanõn bitiminden önce veya en geç vergiler tespit edilirken Konsey, Komisyonun önerisi üzerine, özellikle ortak gümrük tarifesinin uygulandõğõ çeşitli mallarõn işlenme derecesini dikkate alarak, 19 ve 20.

Maddelerde belirtilen kurallarõn uygulanmasõ sonucunda ortak gümrük tarifesinin iç tutarlõlõğõ için gerekli olan ayarlamalar hakkõnda nitelikli çoğunlukla karar verir.

Madde 22

Komisyon, işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişini izleyen iki yõl içinde 17.

Maddenin 2. paragrafõnda belirtilen mali nitelikli

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

115

gümrük resim ve harçlarõnõn 19. Maddenin 1. paragrafõnda öngörülen aritmetik ortalamanõn hesaplanmasõnda hangi ölçüde dikkate alõnmasõ gerektiğini belirler.

Komisyon, bu vergilerin muhtemel koruyucu özelliğini de dikkate alõr.

Bu tespiti izleyen altõ ay içinde, her Üye Devlet 20. Maddede belirtilen usulün, bu Maddede öngörülen sõnõrlamalara bağlõ kalmaksõzõn ilgili ürüne uygulanmasõnõ talep edebilir. Ancak bu durumda bu Maddede öngörülen yüzde limiti o Devlete uygulanmaz.

Madde 23

1. Ortak gümrük tarifesinin aşamalõ olarak yürürlüğe konulmasõ amacõyla Üye Devletler, üçüncü ülkelere karşõ uyguladõklarõ tarifelerini aşağõda gösterilen şekilde değiştirirler:

(a) Ocak 1957 tarihinde fiilen uygulanmakta olan gümrük vergilerinin ortak gümrük tarifesi vergilerinden her iki yönde % 15'ten fazla bir farklõlõk göstermeyen tarife pozisyonlarõ için bu Antlaşmanõn yürürlüğe girişini izleyen dördüncü yõlõn sonundan itibaren ortak gümrük tarifesi uygulanõr.

(b) Diğer durumlarda her Üye Devlet, aynõ tarihten itibaren, 1 Ocak 1957 tarihinde fiilen uygulanan vergi ile ortak gümrük tarifesi vergisi arasõndaki farkõ % 30 oranõnda indiren bir vergi uygular.

(c) İkinci aşamanõn sonunda bu fark yeniden %30 oranõnda indirilir.

(d) Birinci aşamanõn sonunda henüz ortak gümrük tarifesi vergileri belli olmayan tarife pozisyonlarõ için her Üye Devlet Konseyin 20.

Maddeye uygun olarak aldõğõ kararõ izleyen altõ ay içinde, bu kurallarõn uygulanmasõndan ortaya çõkacak vergileri uygulamaya koyar.

2. 17. Maddenin 4. Paragrafõnda öngörülen iznin verildiği Üye Devlet, bu iznin geçerliliği süresince yukarõdaki hükümleri ilgili tarife pozisyonlarõna uygulamaktan muaf tutulur. Bu izin sona erdiğinde, ilgili Üye Devlet, birinci

paragraftaki kurallarõn uygulanmasõndan ortaya çõkacak vergiyi uygulamaya koyar.

3. Ortak gümrük tarifesinin tamamõ, en geç geçiş döneminin sonunda yürürlüğe girer.

Madde 24

Ortak gümrük tarifesine uymak için, Üye Devletler gümrük vergilerini 23.

Maddede öngörülen takvimden daha hõzlõ bir şekilde değiştirme serbestisine sahiptirler.

Madde 25

1. Komisyonun, B, C ve D Listelerinde yer alan bazõ ürünlerin Üye Devletlerdeki üretiminin, bir Üye Devletin talebini karşõlamada yetersiz kaldõğõnõ ve bu ürünün tedarikinin geleneksel olarak büyük ölçüde üçüncü ülkelerden yapõlan ithalata bağlõ olduğunu tespit etmesi halinde, Konsey,Komisyonun önerisi üzerine nitelikli çoğunlukla karar alarak,ilgili Üye Devlete vergisi indirilmiş veya tamamen kaldõrõlmõş gümrük kotalarõ tanõr.

Bu kotalar, faaliyetlerin diğer Üye Devletlere kayma riskini doğurabilecek sõnõrlarõ aşamaz.

2. E listesindeki ürünler ile vergi oranlarõ 20. Maddenin 3. Paragrafõnda öngörülen usule uygun olarak tespit edilmiş olan G listesindeki ürünler için Komisyon, herhangi bir Üye Devlette bunlarõn tedarik kaynaklarõnõn değişmesi veya Topluluk içinde yetersizliğinin imalat sanayileri üzerinde zararlõ etkiler doğurabilecek nitelikte olmasõ halinde, ilgili Üye Devletin talebi üzerine, vergisi indirilmiş veya tamamen kaldõrõlmõş gümrük kotalarõ tanõr.

Bu kotalar, faaliyetlerin diğer Üye Devletlere kayma riskini doğurabilecek sõnõrlarõ aşamaz.

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

117

3. Komisyon, herhangi bir Üye Devlete, ilgili piyasada ciddi karõşõklõklar doğurmamasõ şartõyla işbu Antlaşmanõn II Nolu Ekinde sayõlan ürünlere uygulanan vergilerin tahsilini tamamen veya kõsmen askõya alma izni verebilir veya vergisi indirilmiş veya tamamen kaldõrõlmõş gümrük kotalarõ tanõyabilir.

4. Komisyon, bu Madde gereğince tanõnan gümrük kotalarõnõ belirli aralõklarla gözden geçirir.

Madde 26

Komisyon, özel güçlüklerle karşõlaşan bir Üye Devlete, tarifesindeki belirli pozisyonlarla ilgili olarak, 23. Madde gereğince yapõlmasõ gereken vergi indirimi veya artõrõmõnõ erteleme izni verebilir.

Ancak bu izin, belirli bir süre için ve istatistik rakamlarõnõn sağlanabildiği en son yõl içinde söz konusu Devletin üçüncü Devletlerden yaptõğõ toplam ithalat değerinin en fazla % 5'i tutarõndaki tarife pozisyonlarõ için verilebilir.

Madde 27

Üye Devletler, birinci aşamanõn bitiminden önce, gerektiği ölçüde, gümrük alanõndaki kendi yasa, tüzük ve idari düzenlemelerinin yaklaştõrõlmasõna yönelik tedbirleri alõr. Komisyon, Üye Devletlere bu amaç doğrultusunda her türlü tavsiyede bulunur.

Madde 28

Ortak gümrük tarifesinde yapõlacak tüm otonom değişiklik veya askõya almalar, Komisyonun önerisi üzerine Konsey tarafõndan nitelikli çoğunlukla karara bağlanõr.*

*Bu Madde, Tek Avrupa Senedinin 16.Maddesinin 1.paragrafõ ile değiştirilmiştir.

Madde 29

Komisyon bu kesimde kendisine verilen görevlerin yerine getirilmesinde:

(a) Üye Devletler ve üçüncü ülkeler arasõnda ticari ilişkileri geliştirme gereğini;

(b) Teşebbüslerin rekabet gücünün artmasõnõ sağladõğõ ölçüde Topluluk içinde rekabet koşullarõnõn gelişmesini;

(c) Üye Devletler arasõnda mamul mallarla ilgili rekabet koşullarõnõn bozulmamasõna özen göstererek, Topluluğun hammadde ve yarõ mamul maddelere olan ihtiyacõnõ;

(d) Üye Devletlerin ekonomilerinde ciddi bozulmalarõ önleme ve Topluluk içinde üretimin rasyonel gelişmesini ve tüketimin artmasõnõ,

sağlama gereğini esas alõr.

BÖLÜM 2

ÜYE DEVLETLER ARASINDA MİKTAR