• Sonuç bulunamadı

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

107 Madde 9

1. Topluluk, mal ticaretinin tümünü kapsayan ve Üye Devletler arasõnda ithalat ve ihracattaki gümrük vergileri ile eş etkili bütün yükümlerin yasaklanmasõna ve üçüncü ülkelerle ilişkilerde ortak bir gümrük tarifesinin kabulüne dayanan bir gümrük birliği temeli üzerine kurulmuştur.

2. Bu Başlõğõn 1. Bölümünün 1. Kesimi ile 2. Bölümünün hükümleri, Üye Devletler kaynaklõ ürünlerle, Üye Devletlerde serbest dolaşõma hak kazanmõş üçüncü ülkeler çõkõşlõ ürünlere uygulanõr.

Madde 10

1. Üçüncü ülkeler çõkõşlõ olup da bir Üye Devlete girişlerinde ithalat işlemleri yerine getirilmiş ve tahsil edilmesi gereken gümrük vergileri ile eş etkili yükümleri ödenmiş, bu vergi ve resimlerin tümünün veya bir bölümünün iadesinden yararlanmamõş olan ürünler bu Üye Devlette serbest dolaşõma hak kazanmõş sayõlõr.

2. Komisyon, işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişini izleyen birinci yõlõn bitiminden önce, ticarete ilişkin formalitelerin mümkün olduğu ölçüde azaltõlmasõ gereğini dikkate alarak, 9. Maddenin 2. paragrafõnõn uygulanmasõ amacõyla benimsenecek idari işbirliği yöntemlerini belirler.

İşbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişini izleyen birinci yõlõn bitiminden önce Komisyon, Üye Devletler arasõndaki ticari ilişkilerde, diğer bir Üye Devlet kaynaklõ olup da imalatõnda, ihracatçõ Üye Devlette kendilerine uygulanmakta

olan gümrük

vergileri ile eş etkili yükümlere tabi tutulmamõş ya da bu vergilerin tamamõnõn veya bir bölümünün iadesinden yararlanõlmõş ürünlerin kullanõldõğõ mallara uygulanacak hükümleri belirler.

Komisyon, bu hükümleri belirlerken, Topluluk içerisinde gümrük vergilerinin kaldõrõlmasõna ve ortak gümrük tarifesinin aşamalõ olarak uygulanmasõna ilişkin kurallarõ dikkate alõr.

Madde 11

Üye Devletler, işbu Antlaşma uyarõnca gümrük vergileri konusunda üstlendikleri tüm yükümlülüklerin belirlenen süreler içinde hükümetlerce yerine getirilebilmesi için gerekli bütün tedbirleri alõrlar.

BÖLÜM 1

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Kesim 1

Üye Devletler arasõnda gümrük vergilerinin kaldõrõlmasõ

Madde 12

Üye Devletler, aralarõndaki ithalat ve ihracata yeni gümrük vergileri veya eş etkili yükümler koymaktan ve karşõlõklõ ticari ilişkilerinde halen uygulamakta olduklarõ vergileri yükseltmekten kaçõnõrlar.

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

109 Madde 13

1. Üye Devletler, aralarõnda yürürlükte olan ithalata yönelik gümrük vergilerini 14 ve 15. Maddelere uygun olarak geçiş dönemi içinde aşamalõ olarak kaldõrõrlar.

2. Üye Devletler, aralarõnda yürürlükte olan ithalata yönelik gümrük vergilerine eş etkili yükümleri de geçiş dönemi içinde aşamalõ olarak kaldõrõrlar.

Komisyon bu vergilerin kaldõrõlma takvimini direktiflerle belirler.

Komisyon, bu meyanda, 14. Maddenin 2 ve 3. paragraflarõnda yer alan kurallarõ ve 14. Maddenin 2. paragrafõna uygun olarak Konseyce çõkarõlan direktifleri esas alõr.

Madde 14

1. Her ürün için, birbirini izleyecek indirimlerin yapõlacağõ temel vergi 1 Ocak 1957 tarihinde uygulanmakta olan vergidir.

2. İndirimlerin takvimi aşağõdaki şekilde belirlenmiştir:

(a) birinci aşamada ilk indirim işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girmesinden bir yõl sonra; ikinci indirim ilk indirimden on sekiz ay sonra; üçüncü indirim ise, işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişini izleyen dördüncü yõlõn sonunda yapõlõr;

(b) ikinci aşamada, bu aşamanõn başlangõcõndan on sekiz ay sonra bir indirim; bu indirimden on sekiz ay sonra ikinci bir indirim; bundan bir yõl sonra da üçüncü bir indirim yapõlõr;

(c) geriye kalan indirimler üçüncü aşamada yapõlõr. Konsey bu indirimlerin takvimini, Komisyonun önerisi üzerine nitelikli çoğunlukla karar alarak direktiflerle belirler.

3. Üye Devletler ilk indirim yapõlõrken, kendi aralarõnda her ürün için, temel vergiden % 10 indirilmiş bir vergiyi yürürlüğe koyarlar.

Daha sonraki her indirimde her Üye Devlet, her ürünün vergisini temel verginin en az % 5'I oranõnda indirmek kaydõyla, 4. Paragrafta tanõmlanan toplam gümrük gelirlerini % 10 oranõnda azaltacak şekilde bütün vergilerinde indirim yapmak zorundadõr.

Bununla birlikte, indirim tarihinde kendilerine % 30'dan daha yüksek gümrük vergisi uygulanmasõna devam edilen ürünlerin vergisinin, her defasõnda temel verginin en az % 10'u oranõnda indirilmesi gerekir.

4. Her Üye Devletin 3. Paragrafta belirtilen gümrük gelirleri toplamõ, 1956 yõlõnda diğer Üye Devletlerden yapõlan ithalat bedelleri ile temel vergiler çarpõlarak hesaplanõr.

5. Yukarõdaki paragraflarõn uygulanmasõndan doğacak özel sorunlar, Komisyonun önerisi üzerine nitelikli çoğunlukla karar alan Konseyin direktifleriyle çözüme bağlanõr.

6. Üye Devletler, vergilerin indirimi ile ilgili yukarõdaki kurallarõn uygulanmasõ konusunda Komisyona rapor verirler. Üye Devletler her ürüne uygulanan vergilerdeki indirimin:

− Birinci aşama sonunda, temel verginin en az % 25'ine,

− İkinci aşama sonunda, temel verginin en az % 50'sine, ulaşmasõ için gayret gösterirler.

Komisyon, 13. Maddede belirtilen hedefler ile bu paragrafta öngörülen yüzdelere ulaşõlamamasõ tehlikesinin mevcut olduğunu tespit ederse, Üye Devletlere gerekli bütün tavsiyelerde bulunur.

7. Konsey, Komisyonun önerisi üzerine ve Avrupa Parlamentosuna danõştõktan sonra oybirliği ile bu Madde hükümlerinde değişiklikler yapabilir.

http://ekutup.dpt.gov.tr/ab/antlasma/at1.pdf

111 Madde 15

1. Her Üye Devlet, 14. Madde hükümlerinden bağõmsõz olarak diğer Üye Devletlerden ithal edilen ürünlere uygulanan vergilerin tahsilini geçiş döneminde kõsmen veya tamamen askõya alabilir. Diğer Üye Devletleri ve Komisyonu bu durumdan haberdar eder.

2. Üye Devletler, genel ekonomik durumlarõ ve ilgili sektörün durumu elverdiği takdirde diğer Üye Devletlere karşõ uygulanan gümrük vergilerini, 14. Maddede öngörüldüğünden daha hõzlõ bir şekilde indirmeye hazõr olduklarõnõ bildirirler.

Komisyon, ilgili Üye Devletlere bu amaç doğrultusunda tavsiyelerde bulunur.

Madde 16

Üye Devletler, aralarõndaki ihracat gümrük vergileri ile eş etkili yükümleri en geç birinci aşamanõn sonunda kaldõrõrlar.

Madde 17

1. 9. Maddeden 15. Maddenin 1. paragrafõna kadar olan hükümler, mali nitelikli gümrük vergilerine de uygulanõr. Bununla birlikte bu vergiler, 14.

Maddenin 3. ve 4. paragraflarõnda öngörülen toplam gümrük gelirleri ile vergilerin tümündeki indirimin hesabõnda dikkate alõnmaz.

İndirim takviminin her kademesinde bu vergiler, temel verginin en az % 10'u oranõnda indirilir. Üye Devletler, bu vergileri 14. Maddede öngörüldüğünden daha hõzlõ bir şekilde indirebilirler.

2. Üye Devletler, işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişini izleyen ilk yõlõn bitiminden önce mali nitelikli gümrük vergileri hakkõnda Komisyona bilgi verirler.

3. Üye Devletlerin bu vergiler yerine, 95. Madde hükümlerine uygun olarak bir iç vergi koyma hakkõ saklõdõr.

4. Komisyon, mali nitelikli herhangi bir gümrük vergisi ikamesinin bir Üye Devlette ciddi güçlüklere yol açacağõnõ tespit etmesi halinde, o Devlete, işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişinden itibaren en geç altõ yõl içinde kaldõrõlmasõ koşuluyla bu vergiyi yürürlükte bõrakma izni verir. Bu iznin, işbu Antlaşmanõn yürürlüğe girişinden itibaren bir yõl içinde istenmesi gerekir.

Kesim 2