• Sonuç bulunamadı

Teminat Yatırma Giriş/Değişiklik

1.1 TEMİNATLAR

1.1.1 Teminat Yatırma Giriş/Değişiklik

İmkb Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda işlem yapan Borsa üyelerinin, piyasada işlem yapabilmek için müşteri hesaplarına teminat yatırmalarını sağlayan ekrandır. Bu ekran yalnızca Borsa üyeleri tarafından kullanılabilecektir.

Teminat yatırma işlemlerinde kullanıcı teminat tipi ve kodunu seçerek, gireceği hesap numaraları için teminat yatırma kayıtları oluşturulabilecektir.

Teminat tipi TL seçildiğinde teminat kodu TL, açıklama alanı da Türk Lirası olarak otomatik olarak gelecektir. Diğer teminat tipleri için ise teminat kodu girişi zorunludur.Teminat kodunun girilmesiyle teminat kodunun açıklaması otomatik olarak gelecektir.Bu açıklama hisse senetleri, yatırım fonları ve dövizler için girilen hisse senedi, yatırım fonu, byf ve dövizin açık ismi, devlet tahvili ve hazine bonoları için ise “Devlet Tahvili” ve “Hazine Bonosu” olarak görüntülenecektir.

ALAN AÇIKLAMALARI

KULLANICI : İmkb Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda teminat yatırma giriş/değişiklik yetkisi olan kullanıcının kodu değişiklik yapılamaz.

TARİH: Default, güncel tarihtir. Değişiklik yapılamaz.

ŞUBE KODU : İlgili şubenin kodudur.

ÜYE KODU: Teminat yatırma kayıtlarını oluşturan Borsa üyesinin TvS nezdindeki kodudur.

HESAP NO: Borsa üyesinin açtığı ve İmkb Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda tanımlanan hesap numarasıdır. İlgili alan üzerinde mouse ile iki kez tıklanarak yardım alınabilir. (Hesap numarası help ekranından seçildiğinde, hesap numarası ekranın giriş yapılan kısmında görüntülenecektir.

TEMİNAT TİPİ: Yatırılan teminatın tipidir. (TL, HS, HB, DT, YF, DVZ) Yatırılan teminatın tipi, teminat tiplerinde tanımlanmış olmalıdır. İlgili alan üzerinde mouse ile iki kez tıklanarak yardım alınabilir. Teminat tipi help ekranından seçildiğinde, teminat tipi ekranın giriş yapılan kısmında görüntülenecektir.

TEMİNAT KODU: Yatırılmak istenen teminatın kodunun girilebileceği alandır. İlgili alan üzerinde mouse ile iki kez tıklanarak yardım alınabilir. Teminat kodu help ekranından bulunarak yatırılması istenen teminat seçildiğinde, teminat kodu ekranın giriş yapılan kısmında görüntülenecektir.

GİRİŞTE BEKLEYENLER: Listeleme ve toplam alma işlemlerinin girişte bekleyen kayıtların dikkate alınarak yapılmasını sağlayan seçimdir.

DÜZELTMEDE BEKLEY. : Listeleme ve toplam alma işlemlerinin düzeltmede bekleyen kayıtların dikkate alınarak yapılmasını sağlayan seçimdir.

HEPSİ: Listeleme ve toplam alma işlemlerinin bütün kayıtları dikkate alarak yapılmasını sağlayan seçimdir.

SEÇ: Saklanacak ya da doğrulanacak kaydın seçilmesini sağlayan alandır.

DURUM KODU: Ekranda listelenmiş olan kaydın/ kayıtların girişte bekleyen, düzeltmede bekleyen olmasına göre değişen durum kodudur. Girişte bekleyen kayıtlar GR, düzeltmede bekleyen kayıtlar PU, koduyla listelenir.

HESAP NO: İşlem yapılacak hesap no, giriş zorunludur. Manuel giriş yapılabildiği gibi yardım ekranından ilgili hesap numarası seçilebilmektedir.(Üye tarafından tanımlanmış tüm vadeli işlem hesapları)

HESAP TÜRÜ: Teminat yatırılan hesabın türünün görüntülendiği alandır. Hesap numarası girildiğinde otomatik gelir. Bilgi girişi ve değişiklik yapılamaz.

TEMİNAT TİPİ: Yatırılan teminatın tipinin girildiği alandır. Bilgi girişi zorunludur. Manuel giriş yapılabildiği gibi yardım ekranı iki defa tıklanarak ilgili teminat tipi seçilebilmektedir.(TL, HS, HB, DT, YF, DVZ)

TEMİNAT KODU: Yatırılmak istenen teminat kodudur, giriş zorunludur. Manuel giriş yapılabildiği gibi yardım ekranı iki defa tıklanarak ilgili teminat kodu seçilebilmektedir.(ADANA,USD,TL gibi)

GRUP KODU: Hisse senedi teminatları için grup kodudur. Hisse senedi girildiğinde otomatik olarak gelecektir.

TEMİNAT AÇIKLAMA: Teminat kodunun açık yazılımının default olarak görüntülendiği alandır. Bilgi girişi yapılamaz.(ADEL KALEMCİLİK, Amerikan Doları, Türk Lirası gibi)

ADET/NOMİNAL: Yatırılan teminata ait adet ya da tutar bilgisinin girildiği alandır, giriş zorunludur.

V:1.0 8/96

NOT: Giriş ya da değişiklik yapan kullanıcının işlemle ilgili açıklama yazabildiği alandır.

REF. NO: Yapılan işlemler karşısında sistem tarafından otomatik olarak üretilen numara, değiştirilemez.

DOĞRULA: Seçilen kayıtların doğrulanmasını sağlayan tuştur. Doğrulama işlemi yapılacağı esnada login şifre ekranı gelir. Şifre girilir. Doğrulanan kayıtlar onay ekranında görüntülenir. (Doğrulanacak kayıtların seçilmiş olması gerekir.)

İPTAL: Durum kodu GR olan kayıtların silinmesini sağlar. GR durum kodu dışındaki kayıtlar silinemez.

GÜNCELLE: Onay ekranından düzeltilmek üzere geri gönderilen kayıtların üzerindeki değişikliklerin yapılarak son halleri ile saklanmasını sağlamaktadır.Düzeltme yapılan kayıtlar üzerinde güncelleme yapılmadan, doğrulama yapılırsa değişiklik onay ekranına yansımaz.

TOPLAM:Giriş/değişiklik ekranında girişten sonra seçilen duruma uygun olan kayıtların kontrolünü teminat tipi, hesap türü nakit/nakit dışı detaylarında sağlayan tuştur. Bu tuşa basıldığında bir alt ekran gelecektir.

Alt Ekran;

ALAN AÇIKLAMALARI;

Teminat Tipi : Toplamın teminat tipi bazında alınmasını sağlar.(HS, HB, DT, DVZ, TL ) HS ; Girilen hisse senedi/ senetlerinin(a tipi yatırım fonu katılma belgeleri ve byf ler de hs riski içerisinde kabul edilir.) TL değerlerinin

örüntülendiği alandır.

HB ; Girilen hazine bonosu/ bonolarının TL değerlerinin görüntülendiği alandır.

DT ; Girilen devlet tahvili / devlet tahvillerinin TL değerlerinin görüntülendiği alandır.

TL ; Girilen Türk Lirası teminatların toplamını gösterir.

DVZ ; Girilen döviz / dövizlerin TL değerlerinin görüntülendiği alandır.

TOPLAM =

Adet/Nominal*Fiyat*Teminat değerleme katsayısı

V:1.0 10/96

3000 ADANA (Fiyat=10) 2500 AGIDA (Fiyat=20)

1000 PNET (Fiyat=30) varsa ve Değerleme Katsayısı=.6 ise

HS Toplam= (3000*10*.6)+ (2500*20*.6)+(1000*30*.6) = 66.000 TL olacaktır.

Hesap Türü: Toplamların hesap türü bazında alınmasını sağlar.Bu toplamda kayıtların bir hesap türündeki TL değerleri toplamı listelenir.

Nakit/Nakit Dışı : Toplamların nakit ve nakit dışı teminatlar bazında alınmasını sağlar.

VAZGEÇ: Girilen bilgilerin vazgeçilerek yeni bilgi girişi yapılabilmesi için ekranın hazır hale gelmesini sağlayan tuştur.

LİSTELE: Girişi yapılmış ve sistemde saklama işlemi gerçekleştirilmiş tüm kayıtların görüntülenmesini sağlayan tuştur

RAPOR: Bu alanda giriş ve değişikliği yapılan tüm alanların rapor ekranında görüntülenmesini sağlayan tuştur. "Rapor" tuşuna basıldığında bir alt ekran açılacaktır. Report generator yardımı ile, "Teminat Yatırma Giriş/Değişiklik" ekranında bulunan bütün sütunlar yer alacak ve istenen sütunlar çıkarılarak rapor alınabilecektir.

Rapor Örneği;

ÇIKIŞ : Bir üst ekrana geçisi sağlayan tuştur.

V:1.0 12/96

Benzer Belgeler