• Sonuç bulunamadı

Tekirdağ Ġli, konumu itibariyle coğrafi ve turistik değerlere sahip bir Ġl görünümündedir. Coğrafi yapısı nedeniyle Marmara Denizi kıyısındaki sahil bandında bulunan kumsalları ile deniz turizmi açısından büyük avantaja sahiptir. Yaz aylarında Ġstanbul yanında çevre il ve ilçelerden önemli oranda Tekirdağ kıyılarına doğru bir nüfus hareketi yaĢanmaktadır. Tekirdağ ili, Saray ilçesinde Kastro yolu yakınında bulunan Güngörmez Mağarası, ġarköy ilçesine bağlı Uçmakdere Köyü ile sahil kesimindeki Çınarlık ve Merkez Ġlçeye bağlı Kumbağ Beldesindeki Sütlüce Manastırının bulunduğu Dut Limanı önemli koruma alanlarıdır (Tekirdağ Valiliği, 2014).

Tekirdağ, Ġstanbul-Gelibolu-Çanakkale yolu üzerinde bulunması coğrafi konum açısından bir avantaj sunmaktadır. Ayrıca kent, Ġstanbul’dan Yunanistan’a dönen turistlerin de yolu üzerindedir. Mevcut durumda, yerli ve yabancı turistler, tur otobüsleri Tekirdağ’ı mola yeri olarak kullanmaktadır. Turistler mola sırasında sadece yiyecek-içecek hizmetlerinden faydalanmaktadır. Ancak, turistlerin Ģehirde daha çok vakit geçirmesine, alıĢveriĢ etmesine veya konaklamasına yönelik kaliteli hizmet veren iĢletmelerin sayısı yetersizdir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013).

Tekirdağ Bölgesinde baĢlıca üç turizm bölgesi yer almaktadır. Bunlar:

Tekirdağ Merkez (SüleymanpaĢa), Marmara Ereğlisi ve ġarköy’dür.

2.3.1. Tekirdağ Merkez (SüleymanpaĢa)

Sahil Ģeridi, yerel halk ve ziyaretçiler için kentin en önemli rekreasyon alanıdır. Bu alanda yerel halka ve turistlere yönelik hizmet veren lokantalar ve kafeler bulunmakla birlikte hizmetler çeĢitlilik ve kalite açısından yetersiz kalmaktadır. Ayrıca, sahil Ģeridi yürüyüĢ ve bisiklet gibi farklı sportif faaliyetlere uygun alanlar ile birlikte parklar, oyun bahçeleri, dinlenme ve manzara seyir alanları içermektedir. Ancak bu alanların halkın ve ziyaretçilerin kullanımını arttıracak ve Ģehirde daha çok vakit geçirmelerini sağlayacak Ģekilde yeniden düzenlenmesi gereklidir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013). BaĢlıca kültürel kaynakları ise Ģe Ģekildedir:

Rakoczi Müzesi: Macar prensi II. Ferenç Rakoczi’nin Tekirdağ’a 1720 yılında gelip ölüm tarihi olan 1735’e kadar içinde 15 yıl oturduğu, dönemin Osmanlı mimarisi özelliklerini taĢıyan bir Türk evidir. Macar Hükümeti tarafından 1932 yılında bir Macar mimarına aslına uygun onartılarak müze haline getirilmiĢtir. GiriĢindeki Türkçe ve Macarca kitabede binanın ne zaman ve ne maksatla restore edildiği yazılmaktadır. Ġkinci kattaki büyük bir odada Macar istiklâl mücadelesi kahramanının yağlı boya bir tablosu ile muhtelif eĢyaları ve tarafından yapılan tahta oymalarının kopyaları teĢhir edilmektedir (Tekirdağ Ġl kültür ve Turizm Genel Müdürlüğü, http://www.tekirdagkulturturizm.gov.tr/). Müze, sergileme ve bilgilendirme açısından çok iyi bir örnek oluĢturmaktadır. Müze Macarlar için önemli bir ziyaret yeri olup, yılda

19 1000-1500 arası Macar turist müzeyi ziyaret etmektedir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013).

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnogrofya Müzesi: Tekirdağ Müzesi 1967 yılında bugün Gençlik ve Spor Ġl Müdürlüğü’nün bulunduğu binada hizmete girmiĢ, 1977 yılına kadar küçük bir teĢhir salonunda hizmetini sürdürmüĢtür. Bugünkü müze binası 1927 yılında Vali Konağı olarak inĢa edilmiĢtir. 1977 yılında Ġl Özel Ġdaresi’nce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen Cumhuriyet dönemi ilk yapılarından olan kâgir yapı, daha sonra aslına uygun restore edilerek müze haline getirilmiĢtir. Tekirdağ bölgesinde bulunmuĢ olan tarih öncesi çağlardan günümüze kadar gelen eserler sergilenmektedir (Tekirdağ Ġl kültür ve Turizm Genel Müdürlüğü, http://www.tekirdagkulturturizm.gov.tr/). Çok zengin bir koleksiyona sahip olan müzede Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait arkeolojik eserler ile Tekirdağ ve çevresine özel folklorik eserler ile birlikte eski Tekirdağ evine dair eserler sergilenmektedir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013).

Namık Kemal Evi: Vatan Ģairimiz Namık Kemal’in 1840 yılında Tekirdağ’da doğduğu evin yakın çevresinde eski Tekirdağ evleri örnek alınarak, Namık Kemal’in hatırasına Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993 yılında yaptırılmıĢtır ve 1994 yılında hizmete girmiĢtir. Namık Kemal Evi; Tekirdağ mutfağı, baĢ odası ve yatak odasını tanıtan etnografik eĢya ile süslenmiĢ, ayrıca Namık Kemal ve onun hakkında yazılmıĢ eserler evde teĢhir edilmektedir (www.namikkemalevi.com).

Rüstem PaĢa Camii ve Külliyesi: 1553 Yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Sadrazam Rüstem PaĢanın adını taĢıyan cami bütün ihtiĢamıyla ayaktadır.

Eser; Camisi, Medresesi, Hamamı, Bedesteniyle bir külliyedir. GeniĢ bir avlu içinde olan cami kesme taĢlardan kare planlı olarak inĢa edilmiĢtir.22 sütun üzerine oturan ahĢap çatısı ikiĢer kubbeyle örtülüdür. Bugün külliyenin camii, hamamı, bedesteni, medresesi ve kitaplığı ayaktadır. Vaktiyle kervansaray’ı ve imareti olduğu da söylenmektedir. Fakat camii ve bedesteni en iyi durumda olan yapılardır (Tekirdağ Ġl kültür ve Turizm Genel Müdürlüğü, http://www.tekirdagkulturturizm.gov.tr/).

Kiraz Festivali: “Kiraz cümbüĢü” olarak 1961 yılında baĢlayan festival her yıl haziran ayının ikinci haftasında yapılmaktadır. Halk konserleri, sergiler, halk oyunları gösterileri, sportif ve sanatsal etkinlikler, kiraz yarıĢmaları, festival güzellik yarıĢmaları, piknikler gibi faaliyetler içeren hafta boyunca, Ģehirde turizm açısından bir canlanma gözlenmektedir. Tekirdağ’ın çevre ilçelerinden ve Trakya’dan gelen birçok kiĢi etkinliklere katılmaktadır. Ancak, etkinlikler festivalden çok panayır niteliğindedir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013).

2.3.2. Marmara Ereğlisi

Marmara Ereğlisi ilçesi konumu açısından Ġstanbul iline 90 km., Tekirdağ iline 38km. uzaklıkta olup, 11 km.si Ġstanbul ili yolunda olmak üzere toplam 32 km.

uzunluğunda sahil Ģeridi ve plaj niteliğindeki kumsal kıyı yapısı, kısmen de yar niteliğinde sahil yükseltileri mevcuttur. UlaĢım kolaylığı, uygun iklim Ģartları, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ile turistler için önemli bir destinasyondur. Ġlçe, yaklaĢık 30 km. sahil Ģeridi üzerinde bir çok otel ve turistik mekan, bar, kafeterya, diskotek, kamping yerleri, halk plajları ile yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir (http://www.marmaraereglisi.bel.tr/). Sahil Ģeridi sörf gibi çeĢitli su sporları açından da uygundur (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013).

20 Ġlçe merkezindeki antik kalıntılar, yoldan geçenlerin uğrak yeri olan balıkçı restoranları, kumsalı ve diğer değerleri ile Marmara Ereğlisi önemli bir turizm noktası olmaya adaydır. Ayrıca tarım ve hayvancılık üretimi ile desteklenerek ve balıkçılık ve diğer hizmet sektörlerinin geliĢtirilmesi ile ilçenin turizm potansiyeli çok üst düzeylere çıkartılabilecektir. Ġlçeye ulaĢımın çok kolay olması ve önemli yolların üzerinde olması da turizm potansiyelini oluĢturan kaynaklar arasında sayılabilir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2012b). BaĢlıca kültürel kaynakları Ģu Ģekildedir:

Antik Perinthos Kenti: Traklardan önceki dönemde medeniyetlere ev sahipliği yapan Trakya Bölgesinde Perinthos Antik Kenti çok önemli bir yere sahiptir.

Bizanstan Osmanlı dönemine kadar önemli bir ticaret merkezi olan kent, Romalılar döneminde Trakya Bölgesinin baĢkentliğini yapmıĢtır. Romalıların vali atadığı, Roma Ġmparatorunun her yıl ziyaret ettiği, II. Philip ve Ġskender tarafından ele geçirilmiĢ olan Ģehirde amfi tiyatro, stadyum, bazilika, surlar ve diğer kent yapıları bulunmaktadır.

Ġskender’in Ģehirde spor oyunlarını baĢlattığı rivayeti bulunmaktadır ve ayrıca kentin yanındaki denizde birçok amfora (Ģarap küpü) ve batık bulunmaktadır (Trakya Kalkınma Ajansı, 2012b).

Açıkhava Müzesi ve Kaya Mezarlar: ÇeĢitli arkeolojik kazılarda ortaya çıkartılan eserlerin sergilenmesi için belediye parkı düzenlenerek Açıkhava müzesi haline getirilmiĢtir. Ancak kazılardan çıkan bu eserler geliĢigüzel bir Ģekilde dizilmiĢ olup herhangi bir düzen ve bilgilendirme bulunmamaktadır. Ayrıca müzenin içerisinde bakımsız bir çocuk parkı da yer almakta ve müze alanını arabalar için park yeri olarak kullanmaktadır. Sergilenmekte olan lahitlerin içerisine pet ĢiĢeler ve çöpler atılmıĢtır durumdadır. Burada çevre düzenlemesi gerekli görülmektedir. Marmara Ereğlisi’nin yar niteliğindeki sahil Ģeridinde kaya mezarları bulunmaktadır. Bu mezarlar hakkında hiçbir Ģekilde yönlendirme ve bilgilendirme levhaları mevcut değildir. Bu mezarlara çıkan patikaya, toprak ve düzgün olmayan bir sahil yolundan ulaĢılmaktadır (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013).

Tarihi Fener: Roma döneminden beri deniz feneri olan yerde bugün de bir deniz feneri bulunmaktadır. Marmara Denizi’ne hakim bir noktada olan bu fener ve çevresi manzara açısından önemli bir çekim kaynağı olabilecek niteliktedir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013).

2.3.3. ġarköy Bölgesi

Bölgede birçok yer eĢsiz manzaraya sahiptir; bir tarafta denize uzanan üzüm bağları ve zeytinliklerden oluĢan bitki örtüsü, diğer tarafta da Ganos Dağları yöreye doyumsuz bir güzellik sağlamaktadır. Birçok noktadan hiç bir engel olmadan deniz görülebilmektedir. Dünyanın en uzun 12. kumsalına sahip olan, rüzgâr sörfü yapılan, temizliği nedeniyle Mavi Bayrak kazanmıĢ olan ġarköy Plajı, kıyı turizmi ve sporları için son derece elveriĢlidir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013). BaĢlıca kültürel kaynakları Ģe Ģekildedir:

Uçmakdere Köyü: Ganos Dağları’nda yamaç paraĢütü alanının hemen yakınında yer alan tarihi Rum evlerine sahip güzel bir köydür. Köylülerce Ganos Dağları’ndan toplanan ıhlamur, ada çayı ve kekik gibi doğal bitkiler kendi imkanları içinde köye gelen turistlere satılmaktadır. Köy halkının büyük bir bölümünü orta yaĢ ve üzeri nüfus oluĢturmaktadır. Köy gerek sahip olduğu tarihi doku ve gerekse orman ve sahile birleĢik doğal güzellikleri ile eko-turizm köyü olmaya adaydır. Köyde yer

21 alan tarihi evlerin restore edilerek pansiyon ve kültürel alanlar olarak kullanılması desteklenmelidir (Trakya Kalkınma Ajansı, 2013).

Aker ġarap Müzesi: Kutman ġarap Müzesi alanında Türkiye’deki ilk ve tek müze olma özelliğini taĢıyor. Burada Ģarap tarihine dair her Ģeyi görebilmek mümkündür (Tekirdağ Ġl kültür ve Turizm Genel Müdürlüğü, http://www.tekirdagkulturturizm.gov.tr/).

Hora Feneri: Marmara Denizi’nde Tekirdağ / ġarköy / HoĢköy kenarına rota feneri olarak inĢa edilen HoĢköy (Hora) Feneri 1861 yılında Fransa’dan özel olarak getirilen malzemelerle Fransızlar tarafından inĢaa edildi. 2 saatte bir kurulan sarkaç sistemi ile çalıĢan HoĢköy (Hora) Feneri 20 metre yüksekliğindedir (Tekirdağ Ġl kültür ve Turizm Genel Müdürlüğü, http://www.tekirdagkulturturizm.gov.tr/).

Ekoturizm: ġarköy ilçesi Ekoturizm faaliyetleri açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Alanda gerçekleĢtirilebilecek Ekoturizm (doğayla uyumlu ve yerel halkın refahını gözeten) faaliyetleri içerisinde; Tarımsal Turizm, Botanik Turizmi, Doğa YürüyüĢü, Foto Safari, Yamaç ParaĢütü, Yelken, Sportif Olta Balıkçılığı, Kampçılık vb. gösterilebilir. Bu anlamda ilçe, ziyaretçilerin tarımsal faaliyetler içerisinde bizzat yer almaları, çiftlik hayatını tanımaları, aktif yada pasif çeĢitli tarımsal faaliyetlerde bulunmaları (Tarımsal Turizm) yöreye özgü kültürü (Geleneksel yemeklerin tadımı, yöresel el sanatlarının tanıtımı, çeĢitli festivallere katılım vb.) tanımaları (Kültürel Turizm) farklı amaçlara yönelik olarak doğa yürüyüĢlerine katılmaları (Treking) için fırsatlar yaratacak konumdadır (Tekirdağ Ġl kültür ve Turizm Genel Müdürlüğü, http://www.tekirdagkulturturizm.gov.tr/).

22 3. TEKĠRDAĞ ĠLĠNDE BULUNAN TURĠZM ĠġLETMELERĠNĠN

Benzer Belgeler