• Sonuç bulunamadı

7 TEDAVİ PLANLARINI KAYDETME VE DIŞA AKTARMA

7.3 Tedavi Uygulaması

Güvenlik Bildirimleri

Görüntü rehberliğinde radyoterapi (IGRT) için kabul edilmeden önce, içe aktarılan veri setlerinin veya yüklenen verilerin tutarlılığı, doğruluğu ve eksiksizliği, IGRT ekipmanı tarafından kontrol edilmelidir.

Uyarı

Aşırı parametrelerle (örn. yüksek doz oranı, ışın başına düşük MU veya yüksek yaprak hızı) bir tedavi uygulama sistemi kullanmak planlanan tedavi dozunun yanlış uygulanmasına yol açabilir. Planlanan tedavi dozunun doğru uygulanmasını garantilemek fizikçinin

sorumluluğundadır. Buna, uygun tedavi parametrelerinin seçimine dair sorumluluk dahildir.

Uyarı

Tedavi uygulama sisteminin bir veya daha fazla bileşeni değişikliğe uğramış, değiştirilmiş veya yeniden kalibre edilmişse kalite güvencesi prosedürleriniz uyarınca tedavi uygulama sistemiyle birlikte tedavi planlaması sisteminizde bir yeniden validasyon yapmalısınız.

Sistemin dozimetrik parametrelerini etkileyen bileşenler değiştirilmişse ışın verileri ölçümlerini tekrarlayın ve Physics Administration aracını kullanarak revize edilen verileri sisteme girin.

Uyarı

Birden fazla planlama sistemi kullanılırsa tutarlılığı garantilemek için tüm nihai konumlandırma ve tedavi parametreleri, aynı tedavi planlaması sistemi tarafından sağlanmalıdır. Örneğin bu yazılımdaki bilgiler doğrudan hasta konumlandırması için kullanılırsa karşılık gelen tedavi planı da bu yazılımdan gelmeli ve tedavi planı başka herhangi bir tedavi planlaması sistemi tarafından değiştirilmemelidir.

Uyarı

Tedaviden önce tüm konturları (PTV, OAR’lar vb.) inceleyin.

Uyarı

Hasta tedavisini başlatmadan önce ışın profilleri dahil tedavi planlaması sisteminin sistem kabulü, doğrulaması ve validasyonunu tamamlamalısınız.

Uyarı

Tedaviden önce, seçilen tedavi masasının tedavi planlaması sırasında kullanılan tedavi masasıyla aynı olduğunu tedavi odasının içinden doğrulamak sizin sorumluluğunuzdur.

Uyarı

Tedaviden önce, seçilen gantri ve masa açılarının hastaları yaralamadan veya tedavi uygulama sistemi gibi ekipmanlara hasar vermeden tedaviyi gerçekleştirmek için kullanılabileceğini tedavi odasının içinden doğrulamak sizin sorumluluğunuzdur.

Uyarı

Yazılımdaki çarpışma uyarısı, lineer hızlandırıcı gantrisi ve tedavi masası arasındaki olası çarpışmalar konusunda uyarıda bulunur. Kesin bir çarpışma öngörü aracı olarak

tasarlanmamıştır. Tedavi kurulumu ve/veya hasta anatomisine bağlı olarak uyarı mesajı olmasa bile çarpışmalar meydana gelebilir. Tedaviden önce çarpışma olmadan tedavinin mümkün olduğunu doğrulamak sizin sorumluluğunuzdadır.

Uyarı

Makine yapılandırmalarının (jaw ayarları dahil ancak bununla sınırlı olmaksızın) farklı yapılandırma konumları (örn. tedavi planlaması sistemi, R&V sistemi ve tedavi uygulama sistemi) arasında her an senkronize olduklarından emin olmak sizin sorumluluğunuzdur.

Planlama için kullanılan makine yapılandırması ile tedavi için kullanılan makine

yapılandırması arasındaki herhangi bir uyumsuzluk, istenmeyen tedavi uygulamasına veya klinik iş akışında bozulmaya yol açabilir.

Uyarı

CW (saat yönünde)/CCW (saatin tersi yönünde) tedaviler: Gantrinin dönüş yönü, planlama sürecindeki farklı aşamalarda karıştırılabilir (örn. MLC şekilleri ters yüz edilmiş gantri dönüşü nedeniyle yansıtılmalı hale gelebilir veya çıktı seçilen dönüş yönünü açık şekilde belirtmez). Tedaviden önce R&V sisteminize doğru gantri dönüş yönünün aktarıldığını ve lineer hızlandırıcı konsolunda görüntülendiğini doğrulayın.

Uyarı

Genel olarak sistemin kullanım amacı, bir hastayı MLC açıklığını bloke eden birincil jaw’ların bulunduğu bir plan kullanarak tedavi etmek değildir. Tek istisna, muhafaza yaprakları ve Jaw İzleme özelliğinin davranışı nedeniyle Elekta Agility MLC’dir. Elekta Agility MLC’ye yönelik tedavi planlarında jaw’lar, MLC alanıyla çakışır. Elekta Agility MLC’yi kullanmak için Brainlab Fizik Teknik Referans Kılavuzu’nda belirlenen ilave ışın verisi ölçümleri gereklidir.

Uyarı

Brainlab tarafından geri gönderilen verilerin doğruluğunu doğrulamak ve Brainlab tarafından sağlanan her türlü geri bildirim veya önerinin doğruluğunu doğrulamaktan tamamen siz sorumlusunuz. Herhangi bir hasta tedavisini gerçekleştirmeden önce Brainlab tarafından geri gönderilen verilerin güvenliğini ve etkililiğini doğrulamalısınız.

Kalite Güvencesi

Uyarı

Tedavi planlaması ve tedavi uygulama sistemlerinin hatalarını, sınırlamalarını veya tutarsızlıklarını saptamaya uygun kapsamlı bir kalite güvencesi programı oluşturmak sizin sorumluluğunuzdur. Daha ayrıntılı bilgi için Brainlab Fizik Teknik Referans Kılavuzu’ndaki kalite güvencesi bölümüne başvurun.

Uyarı

Ark tedavilerine yönelik Pencil Beam doz hesaplaması, bitimli bir ark adım boyutu (derece cinsinden) kullanarak ayrı bir gantri açısı ızgarası üzerinde gerçekleştirilir. Bu nedenle hesaplanan doz yanlış olabilir. Her ark tedavi planı için bir fantom doğrulaması yapılması şiddetle önerilir.

Uyarı

Fantomlar kullanarak sistemin mutlak doğruluğunu tedavi uygulama sistemleriyle birlikte ölçün. Doğru tedavi uygulamasını garantilemek için plan parametreleri yapılandırılırken ölçülen doğruluk dikkate alınmalıdır.

Uyarı

Tedavi planının hastaya düzgün biçimde gönderilmesini sağlayın. Her tedavi planı için fiili tedavi sırasında gerçek hasta için kullanılacak olan tam olarak aynı parametre ayarlarını kullanarak fantom doğrulaması yapılması şiddetle önerilir.

Uyarı

Her hasta tedavi planı için planlanan lineer hızlandırıcı yapılandırmasının doğru şekilde lineer hızlandırıcıya aktarıldığını ve uygulandığını doğrulamalısınız. Buna düzleştirme filtresi modu ve aksesuar yapılandırmaları dahildir, ancak bunlarla sınırlı değildir.

Uyarı Tedavi Uygulaması

Uyarı

Tedaviden önce hasta kurulumunun, uygun bir konum doğrulama yöntemiyle doğrulanması ve teyit edilmesi önerilir. Fiili hasta setup yöntemini test etmek için fantomlar kullanılarak örnek planlar oluşturulabilir.

Uyarı

Brainlab tedavi planlaması sisteminin, doğru şekilde yapılandırıldığından ve

yapılandırmanın tedavi uygulama sistemlerinin parametrelerini yansıttığından emin olun.

Bu parametreler lineer hızlandırıcı ölçek kuralı, mekanik sınırlar veya SRS ve FFF (düzleştirme filtresi içermez) gibi lineer hızlandırıcı enerji veya akıcılık modları gibi dozimetrik parametreler içerir ancak bunlarla sınırlı değildir.

Uyarı

Her zaman bir hastayı tedavi etmek için kullanılan tedavi uygulama sistemlerinin planlama süreci sırasında amaçlananla aynı olduklarından emin olun (yani, seçilen makine profili tedavi makinesine karşılık gelir).

Uyarı

R&V sistemine dışa aktarılan tüm tedavi parametrelerini, yazılımdan alınan çıktıyla karşılaştırın.

Uyarı

Dozimetri ekipmanınızın imalatçısının sağladığı özelliklere ve önerilere dikkatlice uyun.

Dozimetri ekipmanını belirlenen alan boyutları aralığı dışında veya başka şekilde yanlış kullanmak yanlış doz hesaplamalarına yol açabilir.

Tedavi Uygulaması

Benzer Belgeler