• Sonuç bulunamadı

3 PHANTOM DEFINITION

3.2 Phantom Definition ile İlk Adımlar

Hazırlık Ekranları

Başlangıçta yazılım sizi birkaç seçim ve ayarlama yapmanız gereken üç hazırlık ekranına yönlendirir.

Tedavi Masası Güvenlik Hususları

İrradyasyon, tedavi masası gibi bir sert karbon fiber katman içinden yönlendirilirse atenüasyon ve doz birikimi meydana gelebilir. Kullanılan tedavi masasının belirtilmesiyle, doz planlama sırasında bu etkiler hesaba katılabilir.

Uygulanan parametrelerin Brainlab’e ait olmayan tedavi masaları için tutarlı olacağı garanti edilemez. Lütfen uygun QA ölçümleri gerçekleştirerek hesaplamaların sizin tedavi masanıza karşılık geldiğini doğrulayın.

Uyarı

Hastaların tedavi masası içinden (arkadan) tedavi edilmesinden kaçınılmalıdır. Bu kaçınılmazsa fantomun klinik devreye alınması sırasında doz hesaplaması için tedavi masası modelinizi dahil etmeniz gerekir. Aksi takdirde, hesaplanan doz dağılımının ek atenüasyonu veya tedavi masasına yakın bölgede artan cilt dozunu içermediğini unutmayın. Doz hesaplaması bu faktörler için manuel olarak düzeltilmelidir.

Uyarı

Fantom pozisyonuna göre tedavi masası pozisyonunun doğruluğunu doğrulamanız gerekir.

Bu özellikle tedavi masasına düz, neredeyse yatay bir açıyla gelen ışınlar için gereklidir.

Doz planı ve gerçek tedavi kurulumu arasındaki ufak farklar hesaplanan ve gerçek doz arasında önemli farklılıklara neden olabilir.

Uyarı

Tedavi masası modelleri gerçek geometrinin tahminleridir ve metal konektörler içeren yüksek yoğunluklu bölgeleri dikkate almaz. Bu bölgeler içinden irradyasyon yapmaktan kaçının.

Uyarı

Tedavi masası, BT-tarama aralığı daha küçük olmasına rağmen X-Y yönünde uzanır. Tedavi masası uzunluğunun karşılık gelen tarama aralığına (Z yönü) veya kırpma kutusuna (hangisi daha küçükse) kırpıldığını unutmayın.

Hasta Modeli Ayarları Nasıl Tanımlanır?

İlk hazırlık sayfasında Patient Model ayarlarını tanımlamanız gerekir. Outer Contour içinde tüm ilgili tedavi alanlarını dahil etmek için görünümleri kırpabilir ve (tedavi masası seçiliyse) aksiyal ve sagital kesitlerde tedavi masasını ayarlayabilirsiniz.

Adım

1. Açılır listeden ① tedavi masası türünü seçin.

Varsayılan ayar None’dır. Herhangi bir tedavi masası modeli seçili değilse tedavi masası kırpma aracı kullanılarak BT’den kırpılabilir. BT’deki tedavi masası kırpılmazsa BT tedavi masası doz hesaplamasına dahil edilir.

Tedavi masası modeli seçilirse dahili tedavi masası modeli mavi olarak görüntülenir ve doz hesaplamasına dahil edilir. Seçili model BT’deki tedavi masasının yerine geçer ve do-ku modelinin bir parçası olur.

2. Açılır listeden ② HU – ED dönüşüm tablosunu seçin.

Seçim için yalnızca onaylamış HU – ED dönüşüm tabloları görünür.

3. Treatment Orientation ③ öğesinin yanındaki onay işaretine tıklayarak tedavi yönünün sırtüstü ve gantriye göre önce baş olacak şekilde olduğunu doğrulayın.

4. Crop ④ öğesini seçin. Algoritmanın Outer Contour oluşturulurken dikkate aldığı hasta verisi alanını dahil etmek için mavi dikdörtgenlerin kenarlarını sürükleyin.

NOT: Süperior veya inferior yönde planlama BT’sinin aralığının dışında kırpma yapmak tedavi masasının bu aralığın dışında kalan bölümlerinin doz hesaplaması sırasında yok sayılmasına neden olur.

5. Adjust ⑤ öğesini seçin. Tedavi masasını tarama görüntüleri içinde konumlandırmak için mavi tedavi masası temsillerini sürükleyin. İçe aktarılan tedavi masası nesneleri konum-landırma yardımı olarak beyaz olarak görünür. Sürüklemeyi bitirdiğiniz anda konumlandır-ma yardımcısı kaybolur.

Maksimum üç mesafe ölçmek için Measure menüsünü ⑥ kullanın.

Phantom Definition ile İlk Adımlar

Koronal ve Sagital Kesitlerde Hazırlıklar

Şekil 6

İkinci hazırlık sayfasında, Outer Contour içinde tüm ilgili tedavi alanlarını dahil etmek için görünümleri kırpabilir ve (tedavi masası seçiliyse) koronal ve sagital kesitlerde tedavi masasını ayarlayabilirsiniz.

Adım

1. Crop ① öğesini seçin. Algoritmanın Outer Contour oluşturulurken dikkate aldığı hasta verisi alanını dahil etmek için mavi dikdörtgenlerin kenarlarını sürükleyin.

NOT: Süperior veya inferior yönde planlama BT’sinin aralığının dışında kırpma yapmak tedavi masasının bu aralığın dışında kalan bölümlerinin doz hesaplaması sırasında yok sayılmasına neden olur.

2. Adjust ② öğesini seçin. Tedavi masasını tarama görüntüleri içinde konumlandırmak için mavi tedavi masası temsillerini sürükleyin.

Rehberlik etmesi için mavi tedavi masası temsillerinde sunulan sabitleme deliği işaretçile-rini kullanın.

3. Maksimum üç mesafe ölçmek için Measure menüsünü ③ kullanın.

4. Devam etmek için Next ④ öğesini seçin.

Dış Kontur Nasıl İncelenir ve Ayarlanır?

İlk hazırlık adımları gerçekleştirildikten sonra yazılım otomatik olarak ayrı bir sayfada görüntülenen Outer Contour oluşturur. Outer Contour, yazılım algoritmasının tüm hasta dokusu için doz hesaplaması yapmasına olanak tanır.

Adım

1. 3D görüntüsünü döndürerek ve tüm kesitler arasında gezinerek Outer Contour ③ öğesi-ni inceleyin.

ACS kesitleri mavi Outer Contour ① ve tedavi masası modelinden ② (tedavi masası modeli önceden seçilmişse) oluşan doku modelini görüntüler.

Doku modeli gri/beyaz olarak ve orijinal BT kehribar renginde ⑤ görüntülenir.

2. Sonuçlar tatmin edici değilse aksiyal, sagital ve koronal kesitlerdeki mavi ana hattı düzen-lemek için Outer Contour açılır menüsünü ④ kullanın.

Ayrıca Back ⑥ öğesini seçip Outer Contour’u Crop işlevini kullanarak değiştirebilirsiniz.

3. Devam etmek için Next ⑦ öğesini seçin.

Uyarı

Doz hesaplamaları için kullanılan sonuç olarak ortaya çıkan Outer Contour’un ve doku modelinin doğruluğunu kontrol edin. İlgili tüm tedavi alanı kontur içine dahil edilmelidir.

Bazı istenmeyen hasta verisi bölümleri Outer Contour’a dahil edilmiş olabilir. Bu alanlar, doz hesaplaması sırasında dikkate alınır. Gerekirse bunlar hazırlık sayfalarında kırpılabilir.

Uyarı

Doku modeli ve dolayısıyla hesaplanan doz dağılımı, tedavi masası gibi nesneler

eklendiğinde veya kullanıcı tarafından tanımlanan HU değerleri nesnelere atandığında veya Data menüsünde elektron yoğunluğu ayarlarının üzerine yazmanız durumunda otomatik olarak değiştirilir. Doku modelini inceleyerek, HU ölçümü işlevini kullanarak ve çıktınızda Phantom Definition ile İlk Adımlar

BT’de Ana Hatları Belirtilen Nesneler

Şekil 8

Outer Contour View düzeninde BT verilerinde ana hatları belirlenen tüm nesneler görüntülenir

①. Bu nesnelerin her biri için elektron yoğunluğu değerini ② geçersiz kılmak ve değiştirmek mümkündür.

NOT: Bu işlevsellik yalnızca dış konturu içeren hazırlık sayfasında mevcuttur.

Outer Contour Araçları

Şekil 9

Outer Contour araçları menüsü, dış kontura ince ayar yapmanıza izin verir.

Görüntüleme Seçe-neği

Açıklama

Brush

Aksiyal, sagital ve koronal kesitlerde mevcut dış kontura (mavi çizgi) ekle-me yapar.

NOT: Farklı çözünürlük ve kesit alanları nedeniyle sonuç olarak ortaya çı-kan doku modeli konturu dış konturla mükemmel bir şekilde hizalanmış değildir.

Erase Aksiyal, sagital ve koronal kesitlerde dış konturu (mavi çizgi) kaldırır.

Undo En son yapılan değişikliği geri alır. Birden fazla adımı geri gitmek için seç-meye devam edin.

Auto Create Dış konturda yapılan tüm değişiklikleri geri alır.

Brush Size Fırça çapını artırmak veya azaltmak için kaydırıcıyı kullanın.

NOT: Fırçayı kullanırken 2D girdi 3D nesneye dönüştürülür. 3D nesnenin nasıl ekstrapole edildiği kesit mesafesi ve görüntü seti yönü gibi faktörlere dayanır.

NOT: Back öğesinin seçilmesi araçlarla yaptığınız değişiklikleri geri almaz.

Phantom Definition ile İlk Adımlar

Benzer Belgeler