• Sonuç bulunamadı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNİ KOLAYLAŞTIRICI UYGULAMALAR

3. TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNİN YAPISI VE ENTEGRASYONU

3.3. TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNİ KOLAYLAŞTIRICI UYGULAMALAR

Bu uygulamalar TZY sisteminin zaman içindeki toplam performansını etkiler. Bunlar, bir firmanın tedarik zinciri uygulamasında yüksek performansa ulaşmasını sağlayacak, bunu teşvik edecek ve destekleyecek tutum ve davranışları yerleştirmek üzere tasarlanmış ve tanımlanmıştır. Aşağıda detaylı olarak ele alınan bu uygulamalar olmadan TZY proseslerini ve uygulamalarını gerçekleştirmek, imkansız olmasa bile oldukça zordur.

3.3.1. Düzenleme

Düzenleme, tüm firma araçlarının birleşimi ve amaçları desteklemek üzere proseslerin, faaliyetlerin, bilgi ve kararların firma birimleri arasında tutarlılığı, uyumudur.

Düzenleme, TZY sistemi içinde önemli bir organizasyonel tutumdur. İyi düzenleme farklı birimlerin katılımı, güvenilir bilgi sistemleri, etkin ve sürekli iletişim ile desteklenen bir planlama ve yerine getirme fonksiyonudur. Tedarik zinciri yönetiminde iyi bir düzenleme için, firma liderlerinin amaçları, hedefleri ve stratejileri belirlemesi gerekir. Bunlar da tedarikçi ilişkileri ile uyum içinde olmalıdır. Örneğin, eğer satın alma birimi,tedarikçilerden düşük fiyat elde etmesi kriterlerine göre ödüllendiriliyorsa, bu durumda tedarikçilerle iyi iş ilişkileri geliştirmek imkansız olacaktır. Eğer firmanın tamamında bir güvensizlik hakimse, bu TZY sistemine ve tedarikçi ilişkilerine yansıyacaktır.

3.3.2. Müşteri-Tedarikçi Odaklanması

Müşteri-tedarikçi odaklanması, sadece bir ürün için son kullanıcının memnuniyeti değil, aynı zamanda tedarikçilerin de memnuniyetini sağlamaya yönelik çabaları ifade etmektedir.

Müşteri-tedarikçi odaklanması, başarılı bir firmanın müşteri ihtiyaçlarını anlamak ve bunlara etkin bir şekilde yanıt vermek için açık, anlaşılır proseslere sahip olması gerekliliğini ortaya koyar. Bu en kısa şekilde şöyle özetlenebilir; tüm değerler müşteriler tarafından belirlenir. Tedarikçi bağımlılığı yüksek olan firmalarda, tedarikçilerin güçlü yapısı,son kullanıcıya değer sağlamak için kullanılan tüm kapasite üzerinde önemli bir rol üstlenmektedir.

Tedarikçi memnuniyeti, kuralların açık olduğu ve karşılıklı olarak anlaşılıp kabul edildiği istikrarlı iş ilişkileri ile gerçekleşir. Tedarikçinin uzun dönem karlılığı ve başarısı önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu karlılık ve başarı uygulamada, tedarikçinin yeni ürün geliştirme ve mevcut ürünlerin tasarımı aşamalarına verimli katılımları ile yansır. Bu aynı zamanda uzun dönem ürün ve hizmet ihtiyaçlarını gidermek amacıyla tedarikçilerin envanterler ve diğer yatırımlar için sorumluluk olması şeklinde de kendini gösterebilir. İş hedeflerinin amaçlarını ve Pazar koşullarının paylaşımı da tedarikçi odaklanması uygulamasının bir başka yoludur.

3.3.3. Dizayn

Dizayn, ürünlerin, proseslerin, sistemlerin ve hizmetlerin amaca yönelik geliştirilmeleri ve bunların başarı ile uygulanmasıdır.

Ürün geliştirmenin ötesinde daha geniş bir tanımla dizayn, müşteri-tedarikçi odaklanmasından elde edilen bilgiler ve ihtiyaç tanımları doğrultusunda organizasyonun bilinçli ürün, hizmet, iş prosesi tasarımına odaklanması demektir. Bunlar da ister müşteri ister tedarikçi olsun katılımcıların memnuniyeti için çalışırlar. TZY’de amaçlar, müşteri ürün odaklanmasının ötesine geçerek, müşteri tedarikçi bağını sağlayacak iş prosesleriyle tedarikçiyi de içine alacak şekilde genişletilir. Örneğin iyi tasarlanmış bir düzeltici faaliyet prosesi, tedarikçi kalite problemlerini düzgün bir şekilde ve zamanında çözüme ulaştırmayı sağlar. Prosesler bilinçli olarak dizayn edilmek yerine kendiliğinden ortaya çıktıklarında, sonuçlar beklentileri karşılamayacaktır.

3.3.4. Ölçme

Ölçme, ürün, hizmet ve proseslerin girdi, çıktı ve performans bazında değerlendirilerek sayısal bilgi alarak değerlendirilir.

Ölçme, tüm iş sistemlerinin düzgün işleyişi için bir anahtar niteliğindedir. Şu an nerede olduğunuzu, destekleme ve geliştirme faaliyetlerini nereye yönlendireceğimizi bilmenin başlangıç noktası ölçmedir. Ölçümler önemli faaliyetlerin çıktılarına odaklanmaktadır. Tedarikçi zamanında teslim performansı, mühendisliğe cevap verebilme ve teknik destek gibi konuların arasında sayılabilir. Ölçme ancak kullanıldığı ve sonuçlara göre hareket edildiği taktirde yararlı olacaktır. Ölçme sonucunun kendisi değil sonuca götürülecek bir yoldur. Örneğin bir firma tedarikçi performansını ölçmek için belli raporlamalar kullanıyorsa, bunlar ancak tedarikçilerle bir iletişim ve iyileştirme aracı olarak kullandıkları taktirde faydalı olacaklardır.

Ölçümler tutumları belirler. Bu nedenle doğru şeyleri ölçmek ve sonuçları, iş stratejileri ve hedeflerle birlikte düzenlemek çok önemlidir. Aksi taktirde ölçüm yanlış,hatta istenmeyen hareketlere, tutumlara neden olabilirler.

3.3.5. Katılım

Katılım bir ürün, proses, sistem yada hizmetin sürekli başarısını sağlamak amacıyla tüm çıkar sahiplerinin karar alma sürecine katılımı ifade etmektedir.

Firmada ve zincirin diğer halkalarında çalışan herkesin yeteneklerinden ve enerjilerinden faydalanmak, yüksek performanslı firmanın bir stratejisidir. Bir katılım kültürü yaratmak, katılımın sürekliliğini gerektiren liderlik, iş prosesleri, hiyerarşi, karar alma ve bilgi sistemlerini de içine almaktır. Tedarik zinciri yönetiminde katılım tedarikçilerden onları etkileyen müşteri iş proseslerini tanımlama konusun yardım talep etmeyi, hem tedarikçilerden hem de firma içindeki diğer departmanlardan gelen geri bildirimleri almayı, tedarikçiler tarafından sorunların ortaya konmasına izin vermeyi, bu

sorunları çözümlemek için harekete geçmeyi ve tedarikçileri değerlendirme konusunda önemli departmanların çapraz fonksiyonel katılımını sağlamayı kapsar.

3.3.6. Periyodik Gözden Geçirme

Periyodik gözden geçirme, sürekli iyileştirmeyi sağlamak amacıyla hedeflere ilişkin proses, program ve sistemlerin performansının düzenli olarak değerlendirilmesini ifade etmektedir. Periyodik gözden geçirme, iyileştirme kültürün yapı taşlarından birisidir. Tüm TZY prosesleri gelişme için periyodik olarak gözden geçirilmelidir. Bir çok proses bilinçli olarak tasarlanmaktan ziyade zaman içinde kendiliğinden geliştiğinden, periyodik gözden geçirme daha da önem kazanmaktadır. Periyodik gözden geçirmeyi sadece bir TZY prosesi olarak ayrı görmek mümkün değildir, nitekim bu çoğu firmanın kültürüne nüfus eden bir davranış biçimidir.

3.4. KOLAYLAŞTIRICI UYGULAMALARIN TEDRİK ZİNCİRİ