• Sonuç bulunamadı

Etlik damızlık tavukların kuluçkalık yumurta kabuk rengi ve yumurta ağırlığının kuluçka sonuçlarına, etlik piliçlerin performansına, karkas özelliklerine ve bazı kan parametrelerine etkisinin araştırıldığı bu çalışmada; kuluçkalık yumurta ağırlığı kayıpları gram yumurta ağırlık kaybı olarak ele alındığında hafif yumurta gurubundan ağır guruba doğru ağırlık kaybı istatistik olarak artmıştır (P>0.01). Fakat kuluçkada ağırlık kaybı % olarak ele alındığında yumurta ağırlık gurupları arasında istatistikî farklılık kaybolmuştur. Bu çalışmada bulunan sonuçlar kuluçkalık yumurta ağırlığının kuluçkada yumurta ağırlık kayıplarına etkili ve ağır yumurtalarda daha yüksek olduğunu belirten araştırmacılardan Abiola ve ark., (2008) ve Çağlayan ve ark., (2009)’dan farklı olarak, orta ağırlık gurubundaki yumurtalarda daha yüksek olmuştur. Ancak bu yükseklik istatistikî farklılık oluşturmamıştır. Bu araştırmada; Kuluçkalık yumurta kabuk rengi açıldıkça, kuluçkada yumurta ağırlık kayıplarının azaldığını belirten Shafey ve ark. (2005)’dan farklı olarak, kuluçkalık yumurta kabuk rengi açıldıkça yumurta ağırlık kaybı artmış, fakat istatistiki farklılık tespit edilmemiştir.

Kuluçkalık yumurta ağırlık guruplarında; erken (0-6 gün), orta (7-17 gün) ve geç (18- 21) dönem embriyo ölümleri en yüksek ağır yumurtalarda görülmesi dışında, istatistiki farklılığın önemsiz çıkması bu konuda daha önce çalışmalar yapan araştırmacıların sonuçlarıyla tam bir uyum içerisindedir (Toplu ve ark., 2007; Çağlayan ve ark., 2009). Bu araştırmada, kuluçkalık yumurta kabuk rengi açıldıkça toplam embriyo ölümü artmıştır. Ancak, kuluçkalık yumurta kabuk renk gurupları arasında toplam embriyonik ölüm bakımından istatistikî farklılık oluşmaması Shafey ve ark. (2005)’ın sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir.

Kuluçkalık yumurta kabuk kalınlığı; orta ağır gurupta bulunan yumurtalarda daha yüksek bulunmuştur. Yumurta kabuk renginin yumurta kabuk kalınlığına etkisinin olmadığını belirten Shafey ve ark. (2004), Shafey ve ark. (2005) ve Zhang ve ark. (2005) den farklı olarak bu çalışmada, kuluçkalık yumurta kabuk rengi açıldıkça yumurta kabuk kalınlığı azalmış ve kuluçkalık yumurta kabuk rengi yumurta kabuk kalınlığına etkisi önemli çıkmıştır.

Toplu ve ark., (2007) kuluçka yumurta ağırlığı azaldıkça döllülük oranının artığını, fakat bu artışın istatistiki farklılık oluşturmadığını, Çağlayan ve ark., (2009) ve Dere ve ark., (2009) kuluçkalık yumurta ağırlığı artıkça döllülük oranı bakımından istatistiki farklılık oluşturduğunu belirtmektedirler. Bu çalışmada belirtilen araştırmacılardan farklı olarak yumurta ağırlığı artıkça döllülüğün artması bakımından Çağlayan ve ark., (2009) ve Dere ve ark., (2009)’ nın sonuçlarına, farklılığın oluşmaması bakımından ise Toplu ve ark., (2007)’nın sonuçlarına benzer sonuçlar elde edilmiştir. Kuluçkalık yumurta kabuk renginin açıktan koyuya doğru artıkça döllülük oranının arttığını, fakat istatistikî farklılık olmadığını belirten Shafey ve ark. (2004)’dan farklı olarak, bu çalışmada farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur.

Petek ve ark., 2003, hafif yumurtalarda kuluçka çıkış gücünün istatistik olarak daha düşük olduğunu, Çağlayan ve ark., 2009 ise hafif yumurtalarda daha düşük olduğunu fakat istatistiki farklılığın önemli olmadığını belirtmesine karşın Toplu ve ark., (2007)’ı orta ağırlıktaki yumurtalarda çıkış gücünün yüksek olmasının istatistiki farklılık oluşturmadığını belirtmektedir. Bu çalışmada bulunan çıkış gücü değerleri diğer araştırmacılardan (Petek ve ark., 2003; Toplu ve ark., 2007; Çağlayan ve ark., 2009) farklı olarak hafif ve orta ağırlıktaki yumurtalarda, ağır yumurta gurubundan istatistiki olarak farklılık oluşturmuştur.

Bazı araştırmacılar, büyük yumurtaların kuluçka randımanının istatistiki olarak daha yüksek olduğunu ( Petek ve ark., 2003; Witt de ve Schwalbach, 2004; Elibol ve Brake, 2008; Çağlayan ve ark., 2009; Dere ve ark., 2009) belirtirken, Abiola ve ark., (2008)’ı en yüksek orta ağır yumurtalarda, en düşük ise ağır yumurta guruplarında olduğunu belirtmiştir. Bu çalışmada bulunan hafif ve orta ağır guruptaki yumurtalarda kuluçka randımanının ağır yumurtalardan istatistiki olarak yüksek olması Abiola ve ark., (2008)’nın sonuçlarına uymaktadır. Kuluçkalık yumurtalarda açık kabuk rengine sahip yumurtaların kuluçka randımanının orta kabuk renkli ve koyu kabuk rengine sahip yumurtalardan daha yüksek olduğunu belirten Shafey ve ark. (2004)’nın sonuçlarından farklı olarak, bu çalışmada kabuk rengi en koyu olan yumurtaların kuluçka randımanı en yüksek çıkmıştır.

Bu çalışmanın sonuçları; kuluçkalık yumurta ağırlığının civciv çıkım canlı ağırlıkları üzerine etkisinin olduğu ve daima hafif yumurtalardan hafif, ağır yumurtalardan ağır civcivlerin çıktığını belirten araştırmacıların bulguları ile benzerlik göstermektedir (Yıldırım ve Yetişir, 1998; Özcan ve ark., 2001; Witt de ve Schwalbach, 2004; Nazlıgül ve ark., 2005; Çağlayan ve ark., 2009; Testik ve Köfteci, 1989). Yumurta ağırlığının civciv çıkım ağırlığı üzerine olan istatistikî etkisi 2. haftadan sonra kayıp olması; Yumurta ağırlığının gelişme performansına etkisinin kesime kadar devam ettiğini belirten Nazlıgül ve ark. (2005), Proudfoot ve Hulan (1981), Petek ve ark., (2003)’dan farklı olarak canlı ağırlık üzerine etkisinin olmadığını belirten Testik ve Köfteci (1989) ve Yıldırım ve Yetişir (1998)’in sonuçları ile benzerlik göstermektedir. Kuluçkalık yumurta renginin etlik piliçlerin canlı ağırlık artışları üzerine etkisi birinci haftadan kesim yaşına kadar devam etmiştir. Koyu kabuk rengine sahip yumurtalardan elde edilen hayvanların canlı ağırlıkları daima istatistiki olarak yüksek çıkmıştır. Bunun muhtemel sebepleri, daha koyu yumurta kabuk rengine sahip hayvanların hastalık ve streslere daha dayanıklı olduğu ve koyu kabuk rengine sahip yumurta kabukları üzerinde bakteri gelişiminin daha az olmasıdır (Mertens ve ark., 2009; Ishikawa ve ark., 2010).

Kuluçkalık yumurta ağırlığının yaşama gücü üzerine etkisini araştıran çalışmalarda; Tullett (1987) kuluçkalık yumurta ağırlığının yaşama gücü üzerine etkisinin olmadığını, Petek ve ark. (2003) hafif yumurtalardan çıkan civcivlerin yaşama gücünün yüksek olduğunu, Nazlıgül ve ark. (2005) ise hafif ve ağır yumurtalardan çıkan civcivlerin yaşama gücünün orta ağırlıktaki yumurtalardan çıkan civcivlere göre daha iyi olduğunu bildirmiştir. Bu çalışmada hafif ve ağır yumurtalardan elde edilen civcivlerin yaşama güçlerinin diğer gruplardan yüksek olması bakımından Nazlıgül ve ark., (2005)’nın sonuçlarına, yumurta ağırlığının yaşama gücü üzerine etkisinin önemsiz çıkması bakımından ise Tullett (1987) ‘in bulduğu sonuçlara benzemektedir. Koyu kabuk rengine sahip yumurta yumurtlayan hayvanların daha fazla antioksidan kapasitesine sahip olması ve bu özellikleri kuluçkadan çıkan civcivlere aktarmalarından dolayı, daha sağlıklı ve strese dayanıklı hayvanlar elde edildiğini belirtilmesine (Kaur ve ark., 2003; Morales ve ark., 2006; Ishikawa ve ark., 2010) rağmen, bu çalışmada

kuluçkalık yumurta kabuk renginin etlik piliçlerin yaşama gücüne etkisi önemsiz bulunmuştur. Bunun muhtemel sebebi daha koyu yumurta kabuk rengine sahip guruptan çıkan hayvanların canlı ağırlığının diğer guruplardan daha yüksek olmasıdır.

Kuluçkalık yumurta kabuk renginin yem değerlendirme oranlarına etkisi de önemsiz bulunmuştur. Bu sonuçlar kuluçkalık yumurta ağırlığının yem değerlendirme oranları üzerine etkisinin önemsiz olduğunu belirten Tullett (1987), Petek ve ark., (2003) ve Witt de ve Schwalbach (2004)’ın sonuçları ile benzerlik göstermektedir.

Kuluçkalık yumurta ağırlığı sıcak karkas ve soğuk karkas ağırlıkları üzerine etkisi istatistikî olarak önemli çıkmıştır. Orta ağırlıktaki yumurtalardan çıkan piliçlerde sıcak ve soğuk karkas randımanının daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak kuluçkalık yumurta ağırlığının etlik piliçlerde göğüs, but, kanat, sırt ve boyun ağırlıklarına etkisinin olmadığı saptanmıştır. Kuluçkalık yumurta kabuk renginin etlik piliçlerin sıcak ve soğuk karkas ağırlığına, göğüs, but, kanat, sırt ve boyun ağırlıklarına etkisinin önemli olmadığı tespit edilmiştir.

Etlik piliçlerde göğüs etinin daha iyi işlenmesinde açık et renginin daha iyi olduğu belirtilmektedir ( McCurdy ve ark., 1996; Owens ve ark., 2000). Etlik piliçlerde et rengi ile et pH’sı yakından ilişkilidir ve et pH’ sının düşük olması hayvan kesim öncesi refahının daha iyi olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir (Castellini ve ark., 2002). Bu çalışmada kuluçkalık yumurta ağırlığının ve kabuk renginin etlik piliçlerin et pH’sı ve et rengi üzerine istatistiki bir etkisi saptanmamıştır.

Aynı şekilde iç organ ağırlıkları refah göstergesi olarak alınabilir. Bu çalışmada gerek yumurta ağırlığının gerekse yumurta kabuk renginin etlik piliçlerin iç organ (kalp, karaciğer, dalak ve abdominal yağ) ağırlıklarını etkilemediği gözlemlenmiştir.

Etlik piliçlerde kan bileşenlerini genotip, yem, iklim, yetiştirme sistemi, yaş, fizyolojik durum etkilemektedir (Meluzzi ve ark., 1992). Ayrıca etlik piliçlerde fizyolojik refah göstergesi olarak kan bileşenleri de kullanılabilmektedir (Faure,1981; Mitchell ve Kettlewell, 1998). Kuluçkalık yumurta ağırlığı ve kabuk renginin kan

parametrelerinden glikoz ve total kolesterol düzeyini etkilemediği, ancak kan trigiliserit düzeyini etkilediği gözlemlenmiştir.

Sonuç olarak hafif yumurtaların 18. gündeki yumurta ağırlık kayıplarına, ağır yumurtaların civciv çıkım ağırlıklarına, orta ağır yumurtaların ise çıkış gücüne, kuluçka randımanına, sıcak karkas randımanına ve soğuk karkas randımanına olumlu etkileri gözlemiştir. Kuluçkalık yumurta kabuk rengi olarak koyu kabuk renkli yumurtaların döllülük oranına, çıkış gücüne, kuluçka randımanına, yumurta kabuk kalınlığına ve etlik piliç canlı ağırlık artışına olumlu etkileri saptanmıştır. Bu nedenle orta ağırlıktaki yumurtaların ve koyu kabuklu yumurtaların damızlık sürülerde bir seleksiyon ölçütü olarak ele alınabilir. Ayrıca yumurta kabuk renginin etlik piliçlerdeki performans ve stres indikatörlerine etkisini belirleyecek çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir

KAYNAKLAR

Anonim, 1989. Türk Standartları- Tavuk gövde eti parçalama kuralları, T.S.E., Ankara.

Abiola, S. S., Meshioye, O. O., Oyerinde, B. O. ve Bamgbose, M. A., 2008. Effect of egg size on hatchability of Broiler Chicks. Arch. Zootec. 57 (217), 83-86.

Altan, Ö., 1995. Kuluçkalık yumurta özelliklerinin kuluçka sonuçlarına ve civciv gelişimi üzerine etkileri. VI. Hayvancılık ve beslenme sempozyumu’ 95, 33-40,

Konya.

Altan, A., Bayraktar, H. ve Önenç, A., 2001. Etlik Piliçlerde sıcak stresinin et rengi ve ph’ı üzerine etkileri. Hayvansal Üretim Dergisi 42 (2), 1-8.

Bek, Y. ve Efe, E. 1989 Araştırma deneme metotları I. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ders Kitabı. No: 71. Adana.

Bochno, R., Murawska, D., ve Brzostowska, U., 2006. Age-related changes in the distribution of lean fat with skin and bones in goose carcasses. Poultry Science, 85, 1987- 1991.

Butcher, G. D. and Miles, R. D., 1995. Miles. Factors causing poor pigmentation of brown-shelled eggs. Cooperative Extension Service Fact Sheet VM94. Inst.

Food and Agriculture. Science., Univ. Florida, Gainesville.

Castellini, C., Mugnai, C. ve Dal Bosco, A., 2002. effect of organik production systems on broiler carcass and meat quality. Meat Science., 60, 219-225.

Çağlayan, T., Garip, M., Kırıkçı, K. ve Günlü, A., 2009. Effect of egg weight on chick weight, egg weight loss and hatchability in rock partridges (A. graeca). Ital.

Journal Animal Science. vol. 8, 567-574.

Çelebi, Ş., 2003. Yumurta tavuk rasyonlarına hayvansal ve bitkisel yağ ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı yağ asidi kompozisyonu üzerine

etkileri. Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitisü, Erzurum

Demir, E. ve Şekeroğlu, A., 2000. Ekstrüde tam yağlı soya, fermakto ve yucca ekstraktının etlik piliçlerdeki etkileri. Tavukçuluk araştırma dergisi, 2 (2), 31- 35.

Dere, S., Inal, S., Caglaya, T., Garip, M ve Tilki, M., 2009. The effect of parent age, egg weight, storage lenght and temperature on fertility and hatchability of

japanese quail (Coturnix Coturnix Japonica) eggs. Journal of Animal and Veterinary Advances 8 (7), 1289-1291.

Elibol, O. ve Brake, J., 2008. Effect of egg weight and position relative to ıncubator fan on broiler hatchability and chick quality. Poultry Science 87, 1913–1918

Erensayın, C., 1991. Tavukçuluk. Dizgi baskı: 72,Cilt 1, Ankara

Faure, J.M., 1981. Bitirectional selection for open feild activity in young chickens. Behav. Gen. 11, 135-144.

Güneş, N., Polat, Ü. ve Petek, M., 2002. Alternatif barındırma sistemlerinde yetiştirilen piliçlerin biyokimyasal kan parametrelerindeki değişikliklerin incelenmesi. Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 21, 39-42

Hassan, S. M., . Siam, A. A., Mady, M. E. ve Cartwright, A. L., 2005. Egg storage period and weight effects on hatchability of ostrich (Struthio camelus) eggs.

Poultry Science 84, 1908–1912

Ingram, D.R., Hatten III, L.F. ve Homan, K.D., 2008. A study on the relationship between eggshell color and eggshell quality in commercial broiler breeders.

Ishikawa, S., Suzuki, K., Fukuda, E., Arihara, K., Yamamoto, Y., Mukai, T. ve Itoh, M., 2010. Photodynamic antimicrobial activity of avian eggshell pigments. FEBS Letters 584, 770–774

Kamanlı, S., Durmuş, İ. ve Aygören, H. 2009., Farklı sıcaklık ve sürelerde uygulana ön ısıtmanın kuluçka özellikleri üzerine etkisi. Tavukçuluk Araştırma Dergisi. 8

(1), 20-22

Kaur, H., Hughes, M. N., Green, C. J., Naughton, P., Foresti, R. ve Motterlini, R., 2003 Interaction of bilirubin and biliverdin with reactive nitrogen species. FEBS Lett.

543, 113–119.

Kennedy, G. Y. ve Vevers, H. G., 1973. Eggshell pigments of the Araucano fowl. Comp. Biochem. Physiol. 44B, 11–35.

Kennedy, G. Y. ve Vevers, H. G., 1976. A survey of avian eggshell pigments. Comp. Biochemical Physiology 55B, 117–123.

McCurdy, R.D., Barbut, S. ve Qinton, M., 1996. Seasonal effect on pale soft exudative (PSE) occurence in young turkey breast meat. Food Res. Int., 29, 363-366.

Meluzzi, A., Primiceri, G., Giordina, R. Ve Fabris, G., 1992. Determination of blood contituents reference values in broilers. Poultry Science 71, 337-345.

Mertens, K., Vaesen, I., loffel, J., Kemps, B., Kamers, B., Perianu, C,. Zoons, J., Darius, P., Decuypere, E., Baerdemaeker, De J. ve De Ketelaere, B., 2009. The

transmission color value: A novel egg quality measure for recording shell color used for monitoring the stress and health status of a brown layer flock. Poultry Science 89, 609–617

Mitchell ve Kettlewell., 1998. physological stres and walfare of broiler chickens in transit: solutions not problems. Poultry Science. 77, 1803-1814

Morales, J., Sanz J. J., ve Moreno, J., 2006. Egg colour reflects the amount of yolk maternal antibodies and fledging success in a songbird. Biol. Lett. 2, 334–336

Moreno, J., Osorno, J. L., Morales, J., Merino, S. ve Toma´s, G., 2004. Egg colouration and male parental effort in the pied flycatcher Ficedula hypoleuca. J. Avian

Biol. 35, 300–304.

Nazlıgül, A., Türkyılmaz M.K. ve Bardakçıoğlu, H. E., 2005. Effects of hatchıng egg weıght on hatchıng chıck weıght, posthatchıng growth performance and

lıveabılıty ın japanese quaıls (Coturnix coturnix japonica). İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 31 (2), 33-40.

Owens, C.M., Hirscler, E.M., Mckee, S.R., Martinez-Dawson, R. ve Sams, R.A.,2000. The characterization and incidence of pale, saft, exudative turkey meat in commercial plant. Ploult. Sci., 79, 553-558

Özdamar, K., 1999. Paket programlar ile istatiksel veri analizi I. Kaan Kitabevi 2. baskı.

Özcan. M., Ekiz, B. ve Güneş, H., 2001. Japon bıldırcınlarında (coturnix coturnix

japonica) gruplandırılmış yumurta ağırlığı ve çıkım ağırlığının büyüme

performansı üzerine etkileri. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 27 (2), 577-584.

Özen, N., 1989. Tavukçuluk. Samsun Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Ders Kitabı, Yayın No 48. s. 28-33.

Petek, M.,Baspinar, H. ve Ogan, M., 2003. Effects of egg weight and length of storage on hatchability and subsequent growth performance of quail. South African

Journal of Animal Science 33 (4).

Proudfoot, F.G. ve Hulan, H.W., 1981. The influence of hatching egg size on the subsequent of broiler chickens. Poult. Sci., 60, 2167-2170.

Roberts, J.R. ve Nolan, J.V., 1997. Egg and eggshell quality ın five strains of laying hen and the effect of calcium source and age, p. 38-44. In: J. Kijowski and J. Pikul (Editors) Eggs And Egg Products Quality, Proceedings Of The VII European Symposium On The Quality Of Eggs And Egg Products, 21-26 September, Poznan, Poland, 366 p

Sarıca, M., Camcı, Ö. ve Selçuk, E., 2003. Bıldırcın, Sülün, Keklik, Etçi Güvercin ve Devekuşu Yetiştiriciliği. OMÜ. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. No:4 Genişletilmiş

III. Baskı. Samsun.

Sarıca, Ş. ve Alarslan, Ö.F., 2000. Ekstrüze Arpa Ağtrlıklı Rasyonlara Enzim İlavesi ve Peletleme İşleminin Broiler Beslenmesinde Performans ve Karkas Randımanı

Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Schwartz, S. W., Raux, A.,. Schacter, B. A., . Stephenson, B. D. ve Shoffner. R. N., 1980. Loss of hereditary uterine protoporphyria through chromosomal rearrangement in mutant Rhode Island Red hens. Int. J. Biochem. 12,935–940.

Shafey, T.M., Ghannam, M.M., Al-Batshan, H.A. ve Al.Ayed, M.S., 2004. Effect of pigment intensty and region of eggshell on the spectral transmision of light that

passes the eggshell of chickens. International Journal of Poultry Science 3 (3), 228-223.

Shafey, T.M., Al-Batshan, H.A., Ghannam, M.M. ve Al-Ayed, M.S., 2005. Effect of intensity of eggshell pigment and illuminated incubation on hatchability of

brown eggs. British Poultry Science 46 (2), 190–198

Shanawany, M.M., 1987. Hatching weight in relation to egg weight in domestic birds. World Poultry Science Journal. 45, 107-115.

Solomon, S. E., 1987. Egg shell pigmentation. In Egg Quality Current Problems And Recent Advances (ed. R. G. Wells & C. G. Belyavin), pp. 147-158. London: Butterworths.

Stocker, R., Yamamoto, Y., McDonagh, AF., Glazer AN. ve Ames, B.N., 1987. Bilirubin is an antioxidant of possible physiological importance. Science 235,

1043–6.

Testik, A. ve Köfteci, S., 1989. Etlik piliçlerde yumurta ağırlığının kuluçka sonuçları ve piliçlerin gelişmesine olan etkileri üzerine bir araştırma. Ç.U. Ziraat

Fakültesi Dergisi, 4 (2), 57-64

Toplu, H. D. O., Fidan, E. D., ve Nazlıgül, A., 2007. Japon bıldırcınlarında kuluçkalık yumurta ağırlığı ve depolama süresinin kuluçka özellikleri ve civciv çıkış

ağırlığı üzerine etkileri. Erciyes Üniv. Vet. Fak. Derg. 4(1), 11-16

Tullet, S.G., 1987. Factors that determine the size of the day-old chick. Technical note. T87. Scottish Agricultural College. ISSN No : 0142 76 95.

Türkoglu, M., Arda, M., Yetişir, R., Sarıca, M. ve Erensayın, C., 1997. Tavukçuluk Bilimi. Otak-Form Ofset, samsun. ISBN: 975-94647-0-5.

Uluocak, A., 1991. Çukurova’da hayvansal üretimde yeni bir kaynak bıldırcın. Çukurova 1.Tarım Kongresi, 421–427, Adana.

Witt de, F. ve Schwalbach, L.M.J., 2004. The effect of egg weight on the hatchability and growth performance of new hampshire and rhode ısland red chicks. South

African Journal of Animal Science, 34 (2).

Yıldırım, İ. ve Yetişir, Y., 1998. Japon bıldırcınlarında (coturnix coturnix japonica) kuluçkalık yumurta ağırlığı ve ebeveyn yasının civciv çıkış ağırlığı ve 6. hafta

canlı ağırlığı üzerine etkileri. Tr. J. of Veterinary and Animal Sicences 22, 315- 319.

Zhang, L.C., Ning, Z.H., Xu, G.Y., Hou Z.C. ve Yang1, N., 2005. Heritability and Genetic

and Phenotypic Correlations of Egg Quality Traits in Brown-Egg Dwarf Layers. Poultry Science 84, 1209–1213

ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler

Adı Soyadı : Mustafa DUMAN

Doğum Yeri ve Tarihi : Niksar/1984

Medeni Hali : Bekar

Yabancı Dili : İngilizce

Telefon : +905452575434

e-mail : mduman@gop.edu.tr

Derece Eğitim Birimi Mezuniyet Tarihi

Lisans Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

2008

Benzer Belgeler