• Sonuç bulunamadı

H. Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Değerlendirme Süreci

VIII. TARTIġMA-SONUÇ VE ÖNERĠLER

Bu bölümde, araĢtırmanın bulguları doğrultusunda elde edilen sonuçlara ve bu sonuçlar üzerine geliĢtirilen önerilere yer verilmiĢtir.

AraĢtırmadan elde edilen sonuçlar maddeler halinde aĢağıda belirtilmiĢtir. 1- SBDÖP‟nin uygulanabilirliği ile ilgili öğretmen görüĢleri incelendiğinde öğretmenlerin çoğu programı uygulanabilir bulmuĢlardır. Öğretmenlerin programı uygulanabilir bir program diye değerlendirmelerinin nedenleri; Programın öğrenci seviyesine uygun olması, öğrenci merkezli eğitimin dikkate alınarak hazırlanması, toplumun ihtiyaçları ile programın paralellik arz etmesi gibi nedenlerden ötürü program uygulanabilir bulunmuĢtur. Öğretmenlerden bazıları programı çok beğendiklerini fakat programın uygulanabilirliğini tartıĢmalı bulmuĢlardır. Program yarı uygulanabilir diyen katılımcılar bu görüĢlerine dayanak olarak ise ülkemiz genelindeki okulların fiziki yapısındaki yetersizlikler, okullarımızın araç-gereç donanımı konusunda yetersiz oluĢu ve okulların bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik yetersizliği gibi farklılıklarının etken olduğunu belirtmiĢlerdir.

Yazar (2008) tarafından ilköğretim okullarında yapılan araĢtırmaya göre öğretmenler programın uygulanması için mevcut teknoloji ve araç gereç yetersizliği konusunun programın uygulanabilirliğini zorlaĢtırdığını belirtmiĢlerdir. Bu sonuçta araĢtırmacının bulgularını destekler niteliktedir. Katılımcılardan bazıları ise programın aynı il içerisinde bile uygulama aĢamasında farklılıklar yaĢandığını belirtmiĢlerdir. Bu katılımcılar bu görüĢlerine dayanak olarak ise il sınırları içerisindeki okulların iç imkânları, çevre imkânları ve velilerin sosyo-ekonomik durumlarındaki farklılıkları belirtmiĢlerdir. Programın uygulanabilirliği ile ilgili sorularımıza cevap veren katılımcıların tamamı programın “mevcut haftalık ders saati ile uygulanmasının çok zor olduğunu belirtmiĢleridir.

Çatak, (2009) yılında yapılan araĢtırmaya göre program değerlendirme çalıĢmalarına katılan öğretmenlerin % 69,2 de programın bu ders saati ile uygulanmasını çok zor bulmuĢlardır. Bu sonuç araĢtırmacının bulgusunu destekler niteliktedir.

2- SBDÖP‟nin “içerik” ile ilgili bölümünde öğretmenlerin büyük bir bölümü içeriği çok beğendiklerini, içerikte yer alan konuların dengeli dağıtıldığını( coğrafya konuları hariç) içeriğin öğrenci seviyesine uygun olduğunu, içeriğin öğrenci ilgi ve beklentilerine yönelik olarak hazırlandığını bu nedenle de içeriğin öğrencilerin hazır bulunuĢluluğunu artırdığını ifade etmiĢlerdir.

Aslan, tarafından yapılan ilköğretim yedinci sınıf SBDÖP‟ne yönelik değerlendirme çalıĢmasında da sosyal bilgiler dersinin içeriğinin beğenildiği ve içeriğin öğrenci seviyesi ile öğrencilerin ilgisine yönelik olarak hazırlandığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Bu sonuç araĢtırmacının bulgusunu destekler niteliktedir. Öğretmenler içeriğin öğrenci merkezli eğitime uygun olduğunu, içerik sayesinde öğrencilerin küresel ve ulusal sorunlara ilgi duyduklarını, öğrencilerde öğrenmeye ilgi oluĢtuğunu, öğrencilerin kendi düĢüncelerini açıklayabilecekleri ortamların oluĢtuğunu ve içeriğin öğrenenlerin motivasyonunu artırdığını belirtmiĢlerdir. Katılımcılar içeriğin toplumun kültürü ile tutarlılık ifade ettiğini, içeriğin Türk Milli Eğitiminin amaçlarını gerçekleĢtirmeye yönelik olarak hazırlandığını ve programda yer alan konuların günlük hayatla iliĢkilendirilmiĢ olmasının içeriğin en önemli artıları olduğunu belirtmiĢlerdir.

Dilmaç (2008) tarafından yapılan araĢtırma sonucuna göre de öğretmenlerin araĢtırma esnasında en yüksek ve olumlu değerlendirme de bulundukları sonuçların programın içeriğinin günlük yaĢantılarla iliĢkilendirilmiĢ olması cevabı almıĢtır. Bu sonuç ta araĢtırmacının bulgularını destekler niteliktedir. Öğretmenler içerikle ilgili olarak olumsuzluğun ise konular arasında bütünlük sağlanamaması ile konuların ve etkinliklerin yoğunlunda olduğunu belirtmiĢlerdir. Katılımcıların tamamı içeriğin sosyal bilgiler dersinin haftalık ders saati ile yetiĢmesinin mümkün olmadığı konusunda görüĢ birliği içinde ifadelerde bulunmuĢlardır.

3- SBDÖP‟nin kazanımlarla ilgili bölümünde öğretmenler programın sosyal bilgiler dersine yeni bir bakıĢ açısı kazandırdığını, kazanımların öğrencilerin yaratıcı düĢünme yeteneklerini geliĢtirdiğini, öğrencilerde araĢtırma becerisini artırdığını, öğrencilerin kazanımlar sayesinde birlikte çalıĢma alıĢkanlığı kazandıklarını dile getirmektedirler. Öğretmenler kazanımların gerçekleĢtirilebilirliği ile ilgili olarak kazanımların öğrenci ilgi ve seviyesine yönelik olarak hazırlandığı için öğrencilere kazandırılmasının da çok kolay olduğunu ifade etmektedirler. Öztürk (2009) “Ġlköğretim Okullarında Yapılandırmacı YaklaĢım Doğrultusunda Hazırlanan 6. ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programına Yönelik Öğretmen GörüĢleri” Ġsimli çalıĢmanın kazanımlarla ilgili sorusuna yönelik olarak öğretmenler “kazanımların öğrencilerin yaratıcı düĢünme yeteneklerini geliĢtirdiğini ve kazanımların öğrenci seviyesine uygun olduğunu belirtmiĢlerdir. Bu sonuç araĢtırmacının bulgusunu destekler niteliktedir. Kazanımların günlük hayatla iliĢkilendirilmiĢ olmasının öğrencilerin kazanımları kazanmalarında önemli bir etken olduğunu belirten katılımcılar kazanımların bireysel farklılıkları dikkate alarak hazırlandığını ifade etmiĢtirler. Katılımcıların tamamı her ne kadar kazanımların öğrenci seviyesine uygun olduğunu belirtseler de sosyal bilgiler dersinin haftalık ders saatinin yetersiz olduğunu bu ders saatinde kazanımların yetiĢtirilmesinin mümkün olmadığını ifade etmiĢlerdir.

Aslan(2007) tarafından yapılan araĢtırmada da öğretmenler programın kazanımlarının gerçekleĢebilmesi için sosyal bilgiler dersinin haftalık ders saatinin yeterli olmadığı konusunda görüĢ bildirmiĢlerdir. Bu sonuç araĢtırmacının bulgusunu destekler niteliktedir. Öğretmenlerin bazıları ise bazı kazanımların öğrenci seviyesinin çok üzerinde olduğunu belirtmiĢlerdir. Yalnız bu öğretmenlerin sayısı diğerlerine göre oldukça düĢüktür.

4- SBDÖP‟nin ölçme ve değerlendirme boyutuna iliĢkin olarak öğretmenlerin görüĢleri incelendiğinde öğretmenlerin en büyük eleĢtiriyi programın ölçme ve değerlendirme boyutuna yaptıkları görülmüĢtür. Katılımcıların çoğu ölçme ve değerlendirme sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, bazıları ise hala eski ölçme ve değerlendirme sistemi ile öğretim faaliyetlerinin gerçekleĢtirildiğini belirtmiĢlerdir.

Öztürk ve Tuncel (2006) tarafından yapılan araĢtırmanın sonucuna göre araĢtırmaya katılan öğretmenlerin hemen hepsi yeni programın değerlendirme boyutuna olumsuz tepki vermiĢtir. Öğretmenlerin çok büyük bir kısmı programın değerlendirme boyutunu yeterince anlamadığını ve uygulamada ciddi zorluklar yasadığını belirtmiĢtir. Katılımcıların ölçme ve değerlendirme sistemi ile ilgili diğer eleĢtirileri ise mevcut ölçme ve değerlendirme sisteminin öğretmenleri çok yorduğu ve yoğun olduğu ile birlikte, ölçme ve değerlendirme sistemi içerisinde yer alan performans ve proje ödevleri ile ilgili. Katılımcılar tüm uyarılara rağmen bu ödevlerin öğrenciler ve öğrenci velileri tarafından yeterince algılanamadığını hatta birçok ödevin veliler tarafından yapıldığını belirtmektedirler. Bununla birlikte katılımcıların neredeyse tamamı ölçme ve değerlendirme sisteminin çok iyi hazırlandığını yalnızca uygulama boyutunda sıkıntılar olduğunu ifade etmiĢlerdir. Katılımcılar ölçme ve değerlendirme ile ilgili olarak alternatifi bol bir değerlendirme sistemi oluĢtuğunu, bu değerlendirme sistemi içerisinde öğrencilerin bireysel farklılıklarının ortaya çıktığı ve anlam kazandığı, mevcut değerlendirme sisteminin hem ürünü hem de süreci değerlendirdiğini ifade etmiĢlerdir.

5- Yapısalcı yaklaĢım doğrultusunda hazırlanan SBDÖP„de öğretmenin programda ki rolüne iliĢkin olarak öğretmenlerin görüĢleri incelendiğinde Katılımcıların tamamının 2007 SBDÖP ile beraber öğretmenlerin rollerinin değiĢtiğini vurguladığı gözlenmiĢtir. Katılımcılar uygulamaya konan programla beraber öğretmenin sınıf içinde ve dıĢında yeni ve artan sorumlulukları olduğunu belirtmiĢ olup, bunları; rehber, yönlendirici, kolaylaĢtırıcı, iĢbirliğini geliĢtirici gibi baĢlıklar halinde sıralamıĢlardır.

CoĢkun(2007) tarafından yapılan araĢtırmada öğretmenlere 2007 yılında değiĢen yeni programda öğretmenin rolüne iliĢkin soru sorulmuĢ ve katılımcıların tamamı genel olarak programın uygulanmasında tüm sorumluluğun öğretmenlerde olduğu konusunda birleĢmiĢlerdir. Bu sonuç araĢtırmacının bulgusunu destekler niteliktedir. Katılımcılardan bir bölümü değiĢen programla beraber özellikle yıllardır eski geleneksel programla çalıĢan öğretmenlerin 2007 SBDÖP ile beraber sıkıntı yaĢayacaklarını ifade etmiĢlerdir. Katılımcıların geneli programı beğenmekle beraber programın baĢarılı olabilmesinin en önemli Ģartının öğretmenlerin programı iyice anlayıp özümsemesinden geçtiğinden bahsetmiĢlerdir.

B. ÖNERĠLER

AraĢtırma sonucunda elde edilen bulgular çerçevesinde geliĢtirilen öneriler Ģu Ģekilde sıralanabilir.

Programın etkili bir program olduğu konusunda görüĢ bildiren öğretmenlerin araĢtırma sonucunda programı yeterince anlamadıkları anlaĢılmıĢtır. Programın baĢarılı bir Ģekilde okullarımızda uygulanabilmesi için programın uygulayıcısı olan öğretmenlere yönelik Özellikle ölçme ve değerlendirme konusu baĢta olmak üzere çeĢitli konularda uzmanlar tarafından programa yönelik hizmet içi eğitimlerin verilmesi programın baĢarılı bir Ģekilde sunulmasına katkı sağlayabilir.

Yapılandırmacı eğitim yaklaĢımına uygun olarak hazırlanan 2007 SBDÖP öğrenci merkezli eğitimi teĢvik etmektedir. Okullarımızda öğrenci merkezli eğitimin uygulanması nedeni ile program kalabalık sınıflarda çok verimli olarak uygulanamamaktadır. Kalabalık sınıflı okullar bu programın uygulanmasında diğer okullara oranla dezavantajlı olmaktadır. Bu nedenle ülkemiz okullarındaki sınıf mevcutlarının bu programa uygun olarak yeniden düzenlenmesi programın iĢleyiĢini olumlu Ģekilde etkileyebilir.

Programın okullarımızda daha iyi bir Ģekilde uygulanabilmesi için okullarımızın fiziki imkânları ile donanım ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle okullarımızda programdan maksimum düzeyde yararlanabilmek için

okulların araç-gereç eksikliğinin giderilmesi, öğrencilerin internete çok kolay ulaĢabilecekleri imkânların sağlanması, okul kütüphanelerinin bol ve de yeni kaynaklarla desteklenmesi programın verimli bir Ģekilde uygulanmasına katkı sağlayabilir.

Yapılan araĢtırma sonucunda özellikle mesleğe yeni baĢlayan ve kıdem süresi az olan öğretmenlerin hizmet öncesi eğitimleri sürecinde programın gerek tanıtımı gerekse kullanımı konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olacak Ģekilde yetiĢtirilmedikleri anlaĢılmaktadır. Bu nedenle üniversitelerle Milli Eğitim Bakanlığı arasında gerekli iĢbirliği yapılarak öğretmen adaylarının öğretmenlik hizmeti öncesinde de programla ilgili çeĢitli eğitim almaları öğretmen olduklarında programın verimli bir Ģekilde uygulanmasına katkı sağlayabilir.

AraĢtırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre araĢtırmamıza katılan öğretmenlerin büyük bir bölümü sosyal bilgiler dersinin haftalık ders saati süresini yeterli bulmamaktadır. Öğretmenler haftalık ders saati sayısının yetersizliği nedeni ile programı istenildiği gibi verimli bir Ģekilde uygulayamadıklarını belirtmektedirler. Bu nedenle sosyal bilgiler ders saatinin haftalık süresinin en az 4 (dört) saat olacak Ģekilde yeniden düzenlenmesi programın verimli bir Ģekilde uygulanmasına katkı sağlayabilir.

Kaynaklar

ADALAR, Hayati; Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin 8. Sınıf T.C. Ġnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Yeni Öğretim Programına ĠliĢkin GörüĢlerinin Değerlendirilmesi, GaziosmanpaĢa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Tokat, 2010.

AKDAĞ, Hakan ve ÇOKLAR, Ahmet Naci; “Ġlköğretim 6. ve 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersi Proje ve Performans Görevlerini Hazırlarken Yararlandıkları Kaynaklar, Internet‟in Yeri ve KarĢılaĢtıkları Güçlükler”, Adıyaman

Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.1, S.2, 2009, s.1- 16.

AKTAġ, Nihan; Ġlköğretim BeĢinci Sınıf

Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Programında Verilen Değerleri Edinme Düzeyleri (Erzincan Örneği)”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2010.

AKYÜZ, Yahya; Türk Eğitim Tarihi (BaĢlangıçtan 1999‟a), 7. basım, Ġstanbul, Alfa Basım Yayın ve Dağıtım, 1999.

ALGAN, Serkan; İlköğretim 6. ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim

Programının Ölçme ve Değerlendirme Öğesinin Öğretmen Görüşleri Açısından İncelenmesi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ

Yüksek Lisans Tezi, 2008.

ASLAN, DerviĢ; İlköğretim Yedinci Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Yapılandırmacı Yaklaşım Bağlamında Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirmesi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,

YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2009.

AġAR, Okan ve PINARBAġI, Dönem; “1998- 2005 Öğretim Programlarına Göre YazılmıĢ IV. ve V. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitapları Coğrafya Ünitelerindeki Soruların Coğrafi DüĢünceyi Yansıtma Yeterliliklerinin Öğretmen GörüĢlerine Göre Analizi”, Milli Eğitim, S.180, 2008, 80- 103.

ATIL, Handan; “Okul Deneyimi Dersi Kapsamında Sosyal Bilgiler Dersini Gözleyen Öğretmen Adaylarının GörüĢlerine Göre Sosyal Bilgiler Öğretiminin Değerlendirilmesi” Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.10, S.2, 2000.

BARTH, James ve DEMĠRTAġ, Abdullah; İlköğretim Sosyal Bilgiler

Öğretimi, Ankara, YÖK Yayınları, 1997.

BAġTEPE, Ġsmail; “Etkili Okulun Eğitim-Öğretim Süreci ve Ortamı Boyutlarının Nitelikleri”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C.8, S.29, 2009, s. 76– 83.

BAY, Erdal ve KARAKAYA, ġerafettin; “Program Değerlendirme Sürecinde KarĢılaĢılan Sorunlar”, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, S.3, 2006, s. 104- 112.

BAYDAR, Pelin; İlköğretim Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler Programında

Belirlenen Değerlerin Kazanım Düzeyleri ve Bu Süreçte Yaşanılan Sorunların

Değerlendirilmesi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,

YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2009.

BERK, Fatih; Eski ve Yeni Ġlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları Ve Ders Kitaplarında Tarih Konularının KarĢılaĢtırılması, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Adana, 2008.

BÜYÜKKARAGÖZ, SavaĢ ve ÇĠVĠ, Cuma; Genel Öğretim Metodları, Ġstanbul, Öz Eğitim Yayınları,1997.

CAN, Gürhan ve diğerleri; Sosyal Bilgiler Öğretimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, EskiĢehir, 1998.

CAN, Gürhan; YAġAR, ġefik ve SÖZER, Ersan; Sosyal Bilgiler Öğretimi. Editör: Gürhan Can, EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ġlköğretim Öğretmenliği Lisans Tamamlama Programı, 1998.

COġKUN, Abdullah; Ġlköğretim 4. Ve 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Programı Hakkında Öğretmen GörüĢlerine ĠliĢkin Nitel Bir ÇalıĢma,(Ankara Ġli Örneği), BaĢkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2007

CÜRO, Elif; Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Toplumsal Ġhtiyaçları KarĢılama Düzeyine ĠliĢkin Öğretmen GörüĢlerinin Değerlendirilmesi “(Diyarbakır Ġli Örneği)”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2009.

ÇATAK, Kerem; 6.Sınıf Yeni Sosyal Bilgiler Öğretimi Programındaki Öğretme-Öğrenme Süreçlerine Yönelik Öğretmen GörüĢleri (Muğla Ġl Örneği), Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2008

ÇEKEN, Yasemin Doğan; KüreselleĢme ve Türkiye‟de Eğitim Politikaları: Yeni Ġlköğretim Müfredatı Sosyal Bilgiler Programı Üzerine Bir Ġnceleme, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ġzmir, 2006.

DEMĠREL, Özcan (Aktaran); Kuramda Uygulamaya Eğitimde Program

Geliştirme, Ankara, Pegem Yayıncılık, 2001.

DEMĠREL, Özcan; Eğitimde Program Geliştirme, 10. Baskı, Ankara, PegemA Yayıncılık, 2007.

DEMĠREL, Özcan; Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme, 8. Baskı, Ankara, Pegem A Yayıncılık, 2005.

DEMĠREL, Özcan; Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Öğretme Sanatı, Ankara, PagemA Yayıncılık, 2005.

DEVECĠ, Handan; Sosyal Bilgiler Dersinde Probleme Dayalı Öğrenmenin Öğrencilerin Derse ĠliĢkin Tutumlarına, Akademik BaĢarılarına ve Hatırlama Düzeylerine Etkisi, EskiĢehir, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, 2003.

DEVECĠ, Handan; “Sosyal Bilgiler Dersinde Gazete Kullanımı”, The Turkish

Online Journal of Educational Technology – TOJET, C.4, S.3, 2005, s. 159- 166.

DĠLMAÇ,Yüksel; Yeni Ġlköğretim Sosyal Bilgiler Programının Uygulanabilirliği Hakkında Öğretmen GörüĢleri,(Ġstanbul Avrupa Yakası Örneği), Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,2008

DOĞAN Yadigâr ve ALKIġ, Seçil; “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sosyal Bilgiler Derslerinde Çoklu Zekâ Alanlarını Kullanabilmelerine Yönelik GörüĢleri”,

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.20, S.2, 2007, s. 327- 339.

DOĞANAY, Ahmet; “Sosyal Bilgiler Öğretimi”, Hayat Bilgisi ve Sosyal

Bilgiler Öğretimi, Editörler: Cemil Öztürk ve Dursun Dilek. Ankara, PegemA

Yayıncılık, 2002.

DOĞANAY, Ahmet; “ÇağdaĢ Sosyal Bilgiler AnlayıĢı IĢığında Yeni Sosyal Bilgiler Programının Değerlendirilmesi”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.17, S.2, 2008, s.86- 87.

DÖNMEZ, Cengiz; (b.t.) “Sosyal Bilimler ve Sosyal Bilgiler Kavramları”

http://w3.gazi.edu.tr/web/cdonmez/html/body_makale_10.html(05.01.2011). ERDEN, Münire; Eğitim Bilimine Giriş, Ankara, Nobel Yayıncılık, 2004. ERDEN, Münire; Sosyal Bilgiler Öğretimi, Ankara, Alkım Yayıncılık, 1997. ERKÖSE, Ebru; Yenilenen 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin GörüĢlerine Göre Değerlendirilmesi (Sakarya Ġli Örneği), SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Sakarya, 2007.

ERSOY, Fatma Gönül; Yeni İlköğretim Sosyal Bilgiler Programının Uygulanması İle İlgili Değerlendirmeler (Konya İli Örneği), Selçuk Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2009.

ERSOY, Figen ve KAYA, Erdoğan; “Sınıf Öğretmenlerine Göre Öğrencilerin Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programına (2004) ĠliĢkin YaklaĢımları”, Anadolu

EVĠN, Ġlke ve KAFADAR, Osman; “Ġlköğretim Sosyal Bilgiler Programının ve Ders Kitaplarının Ulusal ve Evrensel Değerler Yönünden Ġçerik Çözümlemesi”,

Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, S.2, C.3, 2004, 293-304.

FĠDAN, Nurettin ve ERDEN, Münire; Eğitime Giriş, Ġstanbul, Alkım Yayınları, 2001.

GÖMLEKSĠZ, M. Nuri ve KAN, AyĢe Ülkü; “Yeni Ġlköğretim Programlarının Dayandığı Temel Ġlke ve YaklaĢımlar”, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 2007.

GÜRBÜZTÜRK, Oğuz ve MALA, Nur; “Ġlköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde “Adım Adım Türkiye Ünitesinin” Yapılandırmacı YaklaĢıma Göre Etkililiğinin Değerlendirilmesi”, Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, S.2, 2008, s. 24- 41.

GÜRHAN, Can; Sosyal Bilgiler Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme, Sosyal

Bilgiler Öğretimi, EskiĢehir, 1998.

GÜRKAN, Tanju; Öğretmenlik Mesleğine GiriĢ, EskiĢehir, 2000.

HESAPÇIOĞLU, Muhsin; Öğretim Ġlke ve Yöntemleri: Eğitim Programları ve Öğretim, Ġstanbul, Beta Yayınları, 1994.

http://yunus.hacettepe.edu.tr/~atacakoz/karsikut.htm#_Toc518703980 (EriĢim: 05.01.2011).

IġIKOĞLU, Nesrin; Eğitimde Nitel AraĢtırma, Eğitim AraĢtırmaları. 20, 158- 165.

KARADUMAN, Hıdır; Sosyal Bilgiler Dersinde Yapılandırmacı Öğrenme

İlkelerine Göre Hazırlanan Öğretim Materyallerinin Öğrencilerin Derse İlişkin Tutumlarına, Başarılarına ve Hatırlama Düzeylerine Etkisi, Anadolu Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2005, s. 18- 19. KARASAR, Niyazi; Bilimsel Araştırma Yöntemi, 20. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ġstanbul, 2009.

KATILMIġ, Ahmet; Sosyal Bilgiler Derslerindeki Bazı Değerlerin Kazandırılmasına Yönelik Bir Karakter Eğitimi Programının Geliştirilmesi,

Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, YayımlamamıĢ Doktora Tezi, Ġstanbul, 2010.

KAYMAKCI, Selahattin “Yeni Sosyal Bilgiler Programı Neler Getirdi?”, Gazi

Eğitim Fakültesi Dergisi,

http://www.gefad.gazi.edu.tr//window/dosyapdf/2009/5/83.pdf, s. 1530 – 1545. KELEġOĞLU, Serkan; Demokrat Yurttaş Niteliklerinin Kazandırılması

Açısından 7.-8. Sınıf Vatandaşlık Ve İnsan Hakları Eğitimi Dersi Programı (2000) İle 6.-7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Programının (2005) Karşılaştırılması, Ankara

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2008. KUYUCU, Ġrfan; Ġlköğretim Sosyal Bilgiler 5. Sınıf Öğretim Programının Uygulanmasının Öğretmen GörüĢleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi (Selçuklu Ġlçesi Örneği), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, 2007.

KÜÇÜKAHMET, Leyla; Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, 13. Baskı, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım, 2003.

MEB, İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi (4. ve 5. Sınıflar) Öğretim Programı, “Eğitim Amacıyla Hazırlanan Taslak Baskı”, Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi, Ankara, 2004.

MEB, Sosyal Bilgiler 6. ve 7. sınıf Programları, Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı, Ankara, 2005.

Nicel ve Nitel AraĢtırma Yöntemleri,

http://www.donusumkonagi.net/makale.asp?id=5808&baslik=nicel_ve_nitel_Arastir ma_yontemleri (EriĢim: 05.01.2011).

OCAK, Gürbüz ve YURTSEVEN, Ramazan; “BeĢinci Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının Yapılandırmacı Öğrenme YaklaĢımına Göre Değerlendirilmesi, BeĢinci Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının Yapılandırmacı Öğrenme YaklaĢımına Göre Değerlendirilmesi” Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü Dergisi, S.22, 2009, s. .94- 10.

ORUÇ, ġahin ve ULUSOY, Kadir; “Sosyal Bilgiler Alanında Yapılan Tez ÇalıĢmaları”, Selçuk Ünv. hmet Keleşoğlu Eğitim Fak. Dergisi, S. 26, 2008, s. 121- 132.

ORUÇ, ġahin; TOKCAN, Halil ve TAY, Bayram; “Sosyal Bilgiler 4. Sınıf Ders Kitaplarında Metinlerde Kullanılan Anlatım Türleri”, Uluslararası V. Balkan

Eğitim ve Bilim Kongresi, Trakya Üniversitesi, 1-3 Ekim 2009, s. 1- 3,

http://oc.eab.org.tr/egtconf/pdfkitap/pdf/599.pdf (EriĢim: 05.01.2011).

ÖKMEN, Ahmet Sadan, ERDEMĠR, Ġbrahim ve TEKĠN, Hasan Ali; “Beden Eğitimi, Resim ve Müzik Seçmeli Dersi Alan Öğrencilerin ToplumsallaĢma Düzeylerinin KarĢılaĢtırılması”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Dergisi, S.21, 2009, s.1- 6.

ÖKTEM, GünıĢık; Ġlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Yer Alan Kavramları Anlama ve Kazanma Düzeyleri (Yeni Programın Pilot Uygulaması Samsun Ġli Örneği), GaziosmanpaĢa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Tokat, 2006.

ÖNDER, Namık Kemal; Öğretimde Program İlke ve Yöntemler, Ġstanbul, 1993.

ÖZDEN, Yüksel; Eğitimde Yeni Değerler, 5. Baskı, Ankara, Pegema Yayıncılık, 2002.

ÖZDEN, Yüksel; 2004 Hayat Bilgisi Programının Öğretmen GörüĢleri Dikkate alınarak Değerlendirilmesi. Yeni İlköğretim Programı Değerlendirme Sempozyomu,

ÖZDOĞAN, Mahmut; Yapılandırmacı YaklaĢım Doğrultusunda Hazırlanan Yeni Sosyal Bilgiler Programında Aktif Öğrenme Tekniklerinin Kullanımı (Kalın

Benzer Belgeler