• Sonuç bulunamadı

5. TARTIŞMA, SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Tartışma

Bu bölümde, öğrencilerinin aldıkları hızlı okuma teknikleri dersleri sonrasında okuma hızları ile okuduğunu anlama düzeyleri ve okumaya karşı tutumları arasındaki ilişkiye ait bulgular yapılan araştırma ve kuramsal çerçeve bağlamında tartışılmıştır. Ayrıca araştırmanın bulgularına dayalı sonuçlara yer verilmiş, araştırma bulguları doğrultusunda uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Öğrencilerin değişik türdeki metinleri okumaya karşı ilgilerinin ve alışkanlıklarının farklılık gösterebilecek olması hesaba katılarak, okuma hızlarını sadece bir tür metin üzerinde ölçmenin yanıltıcı sonuçlar verebileceği düşünülmüştür. Bu nedenle çalışmada üç farklı türde metin hazırlanmıştır. Bu doğrultuda öğrencilerin düzeyine uygun olduğu düşünülen bir makale metni, bir mektup metni, bir de sohbet türünde metin hazırlanmıştır. Bu metinler üzerinde deneysel işlemler öncesinde ve ilk ölçümün kırk gün sonrasında ölçümler yapılmıştır.

Hızlı okuma tekniklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin makale türünde metin okuma hızını belirlemek amacı ile deney ve kontrol grubuna okuma hızı ön ölçümü ve son ölçümü (öntest işlemlerinin tamamlanmasından kırk gün sonra) yapılmıştır. Bu ölçümlerden elde edilen veriler üzerinde istatistiksel işlemler yapılmıştır. Grupların öntest ile sontest puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı t-testi analizi ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre deney grubu makale okuma öntest hızı (X=230.77) ile kontrol grubu makale okuma öntest hızı (X=262.27) arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (Çizelge 14). Fakat deney grubu makale okuma sontest hızı (X=370.22) ile kontrol grubu makale okuma sontest hızı (X=284.31) arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (Çizelge 17).

Hızlı okuma tekniklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin mektup türünde metin okuma hızını belirlemek amacı ile deney ve kontrol grubuna okuma hızı ön ölçümü ve son ölçümü (öntest işlemlerinin tamamlanmasından kırk gün sonra) yapılmıştır. Bu ölçümlerden elde edilen veriler üzerinde istatistiksel işlemler yapılmıştır. Grupların

90

öntest ile sontest puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı t-testi analizi ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre deney grubu mektup okuma öntest hızı (X=227.13) ile kontrol grubu mektup okuma öntest hızı (X=261.77) arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (Çizelge 15). Fakat deney grubu mektup okuma sontest hızı (X=378.72) ile kontrol grubu mektup okuma sontest hızı (X=274.90) arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (Çizelge 18).

Hızlı okuma tekniklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin sohbet türünde metin okuma hızını belirlemek amacı ile deney ve kontrol grubuna okuma hızı ön ölçümü ve son ölçümü (öntest işlemlerinin tamamlanmasından kırk gün sonra) yapılmıştır. Bu ölçümlerden elde edilen veriler üzerinde istatistiksel işlemler yapılmıştır. Grupların öntest ile sontest puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı t-testi analizi ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre deney grubu sohbet okuma öntest hızı (X=241.95) ile kontrol grubu sohbet okuma öntest hızı (X=265.27) arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (Çizelge 16). Fakat deney grubu sohbet okuma sontest hızı (X=369.72) ile kontrol grubu sohbet okuma sontest hızı (X=278.59) arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (Çizelge19).

Araştırma bulguları doğrultusunda hızlı okuma tekniklerinin öğrencilerin okuma hızları üzerinde olumlu etkisinin olduğu söylenebilir. Genel olarak okuma hızları incelendiğinde, deney ve kontrol grupları arasında deney grupları lehine anlamlı farklar bulunmuştur.

Hızlı okuma tekniklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyini belirlemek amacıyla deney ve kontrol gruplarına okuduğunu anlama öntesti ve sontesti (öntest işlemlerinin tamamlanmasından kırk gün sonra) uygulanmıştır. Bu testlerden elde edilen veriler üzerinde istatistiksel işlemler yapılmıştır. Grupların öntest ile sontest toplam puanları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı t-testi analizi ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre deney grubu okuma başarı testi öntest okuma puanı (X=22.04) ile deney grubu okuma başarı testi sontest puanı (X=23.50) arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (Çizelge 29). Yine Kontrol grubu okuma başarı testi öntest okuma puanı (X=21.68) ile kontrol grubu okuma başarı testi sontest puanı (X=22.90) arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (Çizelge 28).

Hızlı okuma tekniklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyini belirlemek amacıyla deney ve kontrol gruplarına okuduğunu anlama öntesti ve

91

sontesti (öntest işlemlerinin tamamlanmasından kırk gün sonra) uygulanmıştır. Bu testlerden elde edilen veriler üzerinde istatistiksel işlemler yapılmıştır. Grupların öntest ile sontest toplam puanları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı t-testi analizi ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre deney grubu okuma başarı testi öntest okuma puanı (X=21.95) ile kontrol grubu okuma başarı testi öntest puanı (X=21.77) arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (Çizelge 26). Yine deney grubu okuma başarı testi sontest okuma puanı (X=23.59) ile kontrol grubu okuma başarı testi sontest puanı (X=22.81) arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (Çizelge 27).

Hızlı Okuma Teknikleri öğretimi sonrasında deney grubunun okuduğunu anlama testlerinde öntest ve sontest puanları arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Yine kontrol grubunun okuduğunu anlama testlerinde öntest ve son test puanları arasında da anlamlı farklılık görülmüştür. Ancak hem deney hem de kontrol grubu okuduğunu anlama başarı testi öntestinde hem de sontestinde anlamlı farklılık görülmemiştir.

Hızlı okuma tekniklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin okuma tutumlarının düzeyini belirlemek amacıyla deney ve kontrol gruplarına dört alt basamak okuma tutum ölçeği öntesti ve sontesti (öntest işlemlerinin tamamlanmasından kırk gün sonra) uygulanmıştır. Bu testlerden elde edilen veriler üzerinde istatistiksel işlemler yapılmıştır. Grupların öntest ile sontest toplam puanları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı t-testi analizi ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre deney grubu serbest okuma öntest (X=3.29) ve sontest (X=3.50), kitap okuma öntest (X=2.88) ve sontest (X=2.96), genel okuma öntest (X=4.24) sontest (X=4.31) ve akademik okuma öntest (X=2.56) ve sontest (X=2.54) (Çizelge 31) puanları arasında anlamlı farklılıklar görülmemiştir.

Hızlı okuma tekniklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin okuma tutumlarının düzeyini belirlemek amacıyla deney ve kontrol gruplarına dört alt basamak okuma tutum ölçeği öntesti ve sontesti (öntest işlemlerinin tamamlanmasından kırk gün sonra) uygulanmıştır. Bu testlerden elde edilen veriler üzerinde istatistiksel işlemler yapılmıştır. Grupların öntest ile sontest toplam puanları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı t-testi analizi ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre kontrol grubu serbest okuma öntest (X=3.69) ve sontest (X=3.50), kitap okuma öntest (X=3.11) ve sontest (X=2.94), genel okuma öntest (X=4.23) sontest (X=4.08) (Çizelge 30) puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Sadece kontrol grubu akademik okuma öntest

92

(X=2.98) ve sontest (X=3.68) (Çizelge 30) puanları arasında anlamlı farklılık görülmüştür.

Deney grubuna uygulanan Hızlı Okuma Teknikleri eğitimi öğrencilerin okumaya karşı olan genel tutumlarında bir değişiklik ortaya çıkarmamıştır. Okuma tutum ölçeğimizin alt basamakları olan serbest okuma, kitap okuma, genel okuma ve akademik okuma boyutlarında da bir tutum değişikliği meydana getirmemiştir.

Kontrol grubuna uygulanan öntest ve sontest okuma tutum ölçeği alt basamakları düşünüldüğünde serbest okuma, kitap okuma ve genel okuma tutumlarında bir değişiklik meydana getirmemişken sadece akademik okuma alt başlığında anlamlı farklılık meydana getirmiştir. Bu değişim genel tutumlar düşünüldüğünde testin tümüne belirgin bir etki göstermemiştir.

Benzer Belgeler