• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

3.1. Tanıtım Kavramı

3.1.3. Tanıtma Türleri

Tanıtma türleri; siyasi tanıtım, ekonomik tanıtım, sosyo-kültürel tanıtım ve turizm tanıtımı olarak dört başlık altında incelenmiştir.

3.1.3.1. Siyasi Tanıtım

Siyasal tanıtım, bir ülkenin dış politika amaçlarının ve uluslar arası hedeflerinin gerçekleşmesinde tanıtım yaklaşımı, yöntem ve araçlarını kullanarak hedef ülke kurum ve kuruluşların karar birimlerini etkilemek ve onları olumlu bir tutum v.e davranış almaya yöneltmektir (Rızaoğlu, 2004; 11). Ülkelerin dış politikalarına ilişkin amaçlarını gerçekleştirmek için tanıtım araçlarını en etkili biçimde kullanabilme sanatıdır (Bülbül, 2000; 110).

Tanıtım faaliyetinin niteliği nasıl olursa olsun veya hangi alanda olursa olsun devletin dış politikasına uyması gerekmektedir. Siyasi Tanıtım; bir ülkenin dış politikalarına ilişkin amaçlarını gerçekleştirmek için herkese açık kitle iletişim araç ve yöntemleri aracılığı ile yürüttüğü faaliyetlerin tamamıdır. Siyasi tanıtımda hedef kitle sadece diğer ülkelerin siyasi kurumları değildir. Yürütülen böyle bir faaliyette hedef kitle tüm uluslararası kamuoyundan oluşmaktadır (Doğanbay, 2006; 43).

Uluslararası alanda siyasal nitelikteki tanıtma faaliyeti, bir devletin dünyadaki görüntüsü, saygınlığı ve güdülen dış politikanın etkinliği bakımından oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Siyasal tanıtım, bir ülkenin dünyadaki saygınlığını arttırmak ve genel görünümünü düzeltmek için atılan planlı icraatlardır. Bu icraatlardan bazı örnekler verilecek olursa, barışçı bir dış politika izlemek, dünya barışının korunması için katkıda bulunmak, güvenliği korumak, bağımsızlık, insan hak ve özgürlüklerine karşı saygılı olmak vb. gibi amaçlardır (Doğanbay, 2006: 43).

Siyasi tanıtım sadece devletin yürütmesi gereken bir çalışma değildir. Bir ülkenin tanıtımını, günümüzde lobi çalışmalarında uzman kuruluşlara, yabancı ortaklı özel kuruluşlara, Halkla ilişkiler uzmanlarına, güçlü kamuoyu liderlerine bırakılmaktadır. Örneğin Portekiz’de 1968, İspanya’da 1969 ve Yunanistan’da 1974 yılında bu yöntemler uygulanmaya başlanmıştır.

Halkla ilişkiler, lobicilik ve propaganda yöntemleri siyasi tanıtımda en çok kullanılan tanıtma yöntemleridir (Karabulut, 2006; 41).Günümüzde devletler siyasal tanıtım yaparlarken artık arka planda durmaktadır. Siyasal tanıtımda, devletler diplomasiye teslim edilmemekte yerine uzman kuruluşlar tercih edilmektedir.

3.1.3.2. Ekonomik Tanıtım

Uluslar arası ekonomik ve ticari ilişkiler çerçevesinde, bir ülkenin ihracat ve ithalat potansiyelinin dökümü yapılarak pazarlanması, kredi ve yatırım olanaklarının temini ve dış finans sermayedarlarının yatırım yapmasını temin etmek ve uyarmak için başvurulan bir tanıtmadır. Ekonomik tanıtma, siyasal ve ekonomik politikalara uygun olarak, bir ülkenin ekonomik kalkınmasına yardım etmek ve dış ticaretini geliştirmek amacıyla diğer ülkelerde devlet birimleri ve devlet dışı ekonomik kurum ve örgütler tarafından yapılan tanıtmaları içermektedir (Rızaoğlu, 2004; 12).

ülkelerde devlet birimleri ve devlet dışı örgütler tarafından yapılan tanıtma faaliyetleridir.

Çoğunlukla belirli bir firma, bir ürün reklâmıyla ilgili marka tanıtımı doğrultusunda gelişen bu ticari amaçlı tanıtım, küreselleşme sürecindeki dünyada Türkiye’nin ekonomik imajını pekiştirmekte önemli rol oynamaktadır (Karabulut, 2006; 42).

Ekonomik tanıtımın önemli etkileri arasında başta karşılıklı ekonomik ilişkilerin iyi olması, ülkenin toplu olarak kalkınmasına, dış ticaretin büyümesine, ülke kaynaklarının en etkin biçimde değerlendirilmesine ve refah düzeyinin artmasına yol açmaktadır. Günümüzde yine siyasal tanıtımda olduğu gibi ekonomik tanıtımda da kamu kurumları yerine özel kuruluş veya kişilerce yapılan tanıtım çalışmalarında daha iyi sonuçlar alınmaktadır (Doğanbay, 2006; 44).

Ekonomik tanıtım faaliyetleri alanında kullanılan ve pozitif sonuçlar veren başlıca araçlar, fuar, organizasyon ve sergiler, iş gezilerinin düzenlenmesi, ekonomik işbirliği komiteleri, heyet ziyaretleri, uluslar arası kuruluşlarla ilişkiler ve çeşitli toplantılardır.

3.1.3.3. Sosyo – Kültürel Tanıtım

Sosyo – Kültürel tanıtım; bir ülkenin sahip olduğu toplumsal yapıyı, sosyal ve kültürel zenginlikleri, dil, din, hukuk, gelenek, örf ve adetlerini, edebiyat, sanat tarihi, sanat, arkeoloji ve benzeri alanlardaki özelliklerinin kısaca toplumun yaşam biçiminin diğer toplumlara tanıtılması, uluslararası toplumlara tanıtma faaliyetleridir (Doğanbay, 2006: 45).

Bir ülkenin dilini, sanatını, üretim yapısı ve niteliklerini, yaşama biçimini, ulusal kültürünü, dış politikasını amaçlarına uygun ve ona paralel biçimde, yabancılara yada soydaşlara göstermek, duyurmak, anlatmak, okutmak gibi yollarla devlet tarafından yada devlet dışı (özel örgütlemeler) kuruluş yada bireylerce

devletin tam yada kısmi finansmanı ile yapılan ve yaptırılan tanıtmalar kültürel tanıtmalardır (Rızaoğlu, 2004; 12).

Günümüzde en çok kullanılan sosyo – kültürel tanıtım yöntemi sponsorluktur. Sponsorluk yönteminin dışında sosyo – kültürel tanıtım faaliyetlerinde kullanılan diğer araçlar ise; festivaller, sergiler, fuarlar, sanatsal etkinlikler ve sportif etkinliklerdir. Sponsorluk, tüm dünyada çağdaş uygulaması ile çok kullanılmaya başlayan, oldukça geniş ve önemli uygulama alanı bulunan bir halkla ilişkiler yöntemidir. sponsorluk uygulamalarında hem reklam, hem pazarlama hem de propaganda tekniklerinden yararlanılmaktadır. Sponsorluk tek taraflı olmayıp, karşılıksız bir yardım değildir. Sponsorlukta, sponsor olan kurum veya kuruluşun isminin ekranda, yayında yada ilgili olayda gösterilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak yapılan bu faaliyet ile kurum veya kuruluşun imajı güçlenir, tanıtımı yapılır ve kurum kimliğinin saygınlığı kamuoyunda arttırılmış olur. Kullanılan en yaygın sponsorluk uygulaması alanlarının başında sportif etkinlikler gelmektedir. Bunu sanatsal etkinlik alanı izlemektedir.

Soysal ve kültürel değerler, evrensel bir zenginlik kaynağıdır. Günümüzde sosyal ve kültürel tanıtmanın spor, sanat, festival vs. yönleri oraya çıkarılmakta ve ulusal tanıtmanın aktif bir yönü olarak kullanılmaktadır (Karabulut, 2006; 42).

3.1.3.4. Turistik Tanıtım

Turistik tanıtım; bir ülkenin doğal, kültürel, tarihi varlıkları ile turistik zenginliklerinin uluslar arası turizm piyasasında rekabet gücünü artırmak suretiyle talep yaratmak yada var olan talebi geliştirmek; bunu yaparken de tüm bu turistik mal ve hizmetler hakkında hedef ülkelere bilgi vermek ve olumlu imaj yaratmak amacıyla yapılan tanıtım faaliyetleridir (Doğanbay, 2006; 45).

suretiyle turistik mal ve hizmetleri satın almaya yöneltmek, böylece kısmen sosyal fakat sonuçta ekonomik menfaate ulaşmak için yararlanılan teknikler bütünüdür (Tunç ve Şahbaz, 1998: 58).

Bu alanlarda tanıtma ülke içinde ve ülke dışında yapılabilir. Ayrıca, tanıtma amaçlarına bağlı olarak farklı yaklaşımlar, yöntemler, teknik ve araçlar kullanılabilir. Amaçları açısından turistik tanıtma kar amacıyla yapılan turistik tanıtma ve kar-dışı amaçla yapılan turistik tanıtma olarak ikiye ayrılabilir. Fakat tanıtmanın bu iki amacı bazı durumlarda birbirleriyle çakışabilir. Özellikle, devletler tarafından yürütülen tanıtmanın amacı kar-dışı olmaktadır. Ancak, devletlerin işletme hukuku kurallarına göre bizzat kendisinin veya kendisine bağlı olarak kurup işlettiği kuruluşların kar etmek amacıyla turistik tanıtma çabasına girdiklerini görmek de mümkündür (Rızaoğlu, 2004; 12).

Turistik tanıtım konusuna Turizm Tanıtımı bölümünde detaylı olarak yer verilecektir.

Benzer Belgeler