• Sonuç bulunamadı

Ticaret Unvanı : BĠMEKS BĠLGĠ ĠġLEM VE DIġ TĠCARET A.ġ.

Merkez Adresi : Mühürdar Cad. No:54/1 Kadıköy/Ġstanbul

Fiili Yönetim Yeri : Sütçüyolu Cad. No:62/334746 Yenisahra/Ġstanbul Bağlı Bulunduğu Ticaret

Sicili Memurluğu : Ġstanbul

Ticaret Sicil Numarası : 270380-217962 Ticaret Siciline Tescil

Amaç ve Faaliyet Konusu

: Madde 3- Şirketin amaç ve konusu başlıca şunlardır:

1-Bilgisayar ve bilgisayar aksamının alımı, satımı, imalatı, ithalatı ve ihracatını yapmak.

2-Bilgisayar makinelerine iliĢkin disk, disket, manyetik bant, delgi kartı, disket kutusu, dosya, kağıt, yazıcı, Ģerit, baskılı kart ve bunun gibi bilgisayar tüketim malzemeleri ile bilgisayar teknolojisini imal etmek, alım satım, ithalatı ve ihracatını yapmak.

3-Her konuda bilgisayar programlarını yazmak, paket programlarını hazırlamak, program satmak, almak ve ihraç etmek, programla ilgili mühendislik ve müĢavirlik ihalelerine katılmak baĢka firmalarla konusu ile ilgili programları yazdırmak, bu mevzuunda servis hizmeti, eğitim, danıĢmanlık ve destek hizmetleri vermek.

4-Özel ve tüzel kiĢilere kamu iktisadi teĢebbüsleri ve devlet dairelerine bilgisayar ve program seçiminde fizibilite raporlarını hazırlamak, bilgisayar konusu ile ilgili her nevi arttırma, eksiltme ve ihalelere iĢtirak etmek teklif vermek, gerekli tüm iĢlemleri ifa ermek, resmi ve özel kuruluĢların yurt içi ve yurt dıĢında yaptırmak istediği bilgisayar ve bilgi iĢlem ihalelerine katılmak taahhütte bulunmak, teslim etmek.

5-Bilgisayar sistemlerinin kurulması ve donanımı ile ilgili projeleri ithalatını alım ve satımını yapmak.

6-ġirket ticari amaçlı bilgi bankaları kurabilir. Bu bilgi bankalarını gerekli resmi makamlardan müsaade

31

almak kaydıyla yurt içinde ve yurt dıĢındaki data Ģebekeleri ve PTT hatları ile irtibatlandırılabilir ve bu kanallarla bilgi bankalarındaki ticari, hukuki ve ilmi bilgileri alıp satabilir.

7-Her türlü elektrik ve elektronik eĢyanın alımı, satımı, ithalatı ve ihracatını yapmak.

8-Her türlü saat, yazı makinesi, hesap makinesi, fotokopi teksir makinesi, faks, kırtasiye malzemeleri alımı, satımı, ithalatı ve ihracatını yapmak.

9-Her türlü oyuncaklar ve bilgisayarlı oyun makinelerinin alımı, satımı, ithalatı ve ihracatını yapmak.

10-ġirketimiz açmıĢ olduğu satıĢ mağazaları içerisinde müĢterilerine sosyal amaçlı olarak büfe ve cafe hizmeti vermek, yiyecek, içecek almak ve satmak.

11-Prefabrik ve sair usullerle konut, toplu konut, iĢyeri, fabrika tesis ve sair binaların ve yapı birimlerinin üretimini inĢaatını, montajını ve satımını yapmak.

12-ġirketin iĢtigal konusu ile ilgili menkul ve gayrimenkul alım satım ve inĢasını yapmak her türlü gayrimenkulü ipotek etmek ve benzeri aynı haklarla takyit etmek, ipoteği ve benzeri aynı hakları terkin etmek ve çözmek, icap ettiği hallerde Ģirketin sahip olduğu gayrimenkulleri üçüncü kiĢiler lehine ipotek etmek, rehin vermek ve benzeri aynı haklarla takyit etmek ipotek rehin ve benzeri aynı hakları terkin etmek ve çözmek, her türlü sınai imalat yapmak.

13-Devletin bütün daire ve müesseselerinde, kamu iktisadi teĢebbüslerinde belediyelerde konusu ile ilgili her nevi arttırma, eksiltme ve ihalelere iĢtirak etmek, teklif vermek, gerekli tüm iĢlemleri ifa etmek, resmi ve özel kuruluĢların yurt içi ve yurt dıĢında yaptırmak istediği inĢaat, yapı tesisat iĢlerine katılmak, taahhütlerde bulunmak, inĢaat yapmak, teslim etmek.

14-ĠĢ makineleri makine parçaları alet ve aksamı ile avadanlığının alım, satım, ihracat ve ithalatını yapmak.

15-Kara, deniz ve hava yoluyla yurt içi ve yurt dıĢı ticari ve turistlik amaçlı insan.eĢya sair mal ve emtia nakliyeciliği, nakliye komisyonculuğu, mümessilliği, nakliye iĢlemlerinin gerektirdiği depo, özel antrepo, ambarlama, gümrükleme ve transit iĢlemlerini yapmak.

32

Şirket, İşletme Konularını gerçekleştirmek üzere ve konuları ile ilgili olmak kaydıyla:

1-Her türlü mali ticari iĢ ve taahhütlere girmek anlaĢmalar yapmak, uzun ve orta ve daha kısa vadeli istikrazlar akdetmek, teminatlı ve teminatsız her türlü krediler temin etmek ve gerektiği taktirde Ģirketin menkul ve gayrimenkul mallarını ipotek ve terkin etmek, icap ettiği hallerde Ģirketin sahip olduğu gayrimenkulleri üçüncü kiĢiler lehine ipotek etmek, rehin vermek ve benzeri aynı haklarla takyit etmek ipotek rehin ve benzeri aynı hakları terkin etmek ve çözmek, her türlü sınai imalat yapmak.

2-Yatırım, iĢletmecilik, imalat, ithalat, ihracat ve dahili ticaret iĢlemlerini yapar.

3-Ticari, sınai, mali, idari, hukuki giriĢimler ve taahhütlerde bulunur ve taahhütleri kabul eder.

4-Aracılık yapmamak kaydıyla ruhsat, imtiyaz, patent, ihtira beratı, marka, know-how, telif hakkı anlaĢmaları yapar. Satın alır, intifa ve irtifak hakları edinir. Kiralar, bunları üçüncü Ģahıslara satar, devreder, kiraya verir, intifa ve irtifak hakları tanır.

5-Yerli ve yabancı firmalardan temsilcilikler acentelikler, mümessillikler, distribütörlükler, muhabirlikler alır ve verir.

6-Konusu ile ilgili yerli ve yabancı hakiki ve hükmü Ģahıslar ile iĢbirliği, ortaklık anlaĢmaları yapar.

KurulmuĢ olan Ģirketlere iĢtirak eder, yeniden Ģirketler kurar, gerekirse aracılık yapmamak kaydı ile sahip olduğu hisseleri elden çıkarır. Aynı konularda çalıĢan firmaların ortak amaçlarını gerçekleĢtirmek üzere kuracakları ve kurdukları birlik ve kuruluĢlara katılır.

7-Dahili ve harici istikraz anlaĢmaları yapar.

Yukarıda gösterilen konulardan başka ileride şirket için faydalı ve lüzumlu görülecek başka işlere girişmek istendiğinde yönetim kurulunun teklifi üzerine keyfiyet geçen kurulun tetkikine sunulacak ve bu yolda karar alındıktan sonra adı geçen işler yapılacaktır.

Telefon ve Faks Numaraları

: 0216 542 62 00 – 0216 542 62 63 Ġnternet Adresi : www.bimeks.com.tr

Bilinen Ortak Sayısı : 3 Tüzel 7 Gerçek kiĢi olmak üzere toplam 10 Ortak

33 3.2 Faaliyet Hakkında Bilgiler

3.2.1 Ana ürün/hizmet kategorilerini de içerecek Ģekilde ihraççı faaliyetleri hakkında bilgi*

1990 yılında Akgiray Ailesi tarafından kurulan BĠMEKS, 20 yıl içinde sürdürülebilir bir büyüme modeli izleyerek stratejisinden ödün vermeden istikrarlı olarak büyüyen bir Ģirket profili çizmiĢtir.

BĠMEKS, kuruluĢ yıllarında ağırlıklı olarak yazılım ithalatı ve Türkiye pazarında satıĢ faaliyetlerinde bulunmuĢtur. 1996 yılında odağını biliĢim teknolojisi ürünlerinin perakendeciliğine çeviren BĠMEKS, ilk perakende satıĢ noktalarını Ġstanbul’da açmıĢtır.

1990’lı yılların sonunda marka ve perakendecilik konseptinin piyasada yerleĢmesine ve geliĢimine tanıklık etmiĢtir.

BĠMEKS’in faaliyet gösterdiği sektör ve ana ürün kategorileri esas itibarıyla temel mal ve hizmet üretimi kavramlarının dıĢında yeni ekonomik tanımlamaları gerektirmektedir.

Tüketici Elektroniği ile Bilgisayar Cihazları alt sektörleri Türkiye’nin “Elektronik Sektörü”nün önemli alt sektörleri arasında yer almaktadır. Söz konusu alt sektörlerin içerikleri açısından yalın bir değerlendirme yapıldığında:

Tüketici Elektroniği alt sektörünün kapsamına renkli televizyon, siyah/beyaz televizyon, audio cihazlar, müzik setleri, ses kaydedicileri, video player, video kamera dijital fotoğraf makineleri, oyun konsolları, DVD ürünleri, pil ve pil Ģarj ürünleri, yazar kasa, elektronik hesap makineleri, audio video kasetler, radyo ve TV alıcıları için anten ve anten santralları, ısıtma ve soğutma sistemleri, projeksiyon cihazları, dijital yayın ürünleri, cep telefonları, telsiz telefonlar, elektronik tartı ve cihazlar ile aksam ve parçaların dahil olduğunu; Bilgisayar Cihazları alt sektörünün kapsamının ise donanım, yazılım, hizmet ve tüketim malzemelerinden ibaret olduğu görülmektedir.

Kurumsal pazarlar uzun yıllar boyunca Türkiye’deki BiliĢim Teknolojileri alanının asıl tüketicisi olmuĢtur. Özellikle finans sektörünün baĢını çektiği teknoloji yatırımları ve büyük kamu projeleri, ortalama %20’lik büyüme oranıyla, geliĢen BiliĢim Sektörü’nün lokomotifi olmuĢtur. Diğer taraftan, 2000’li yılların baĢlangıcında bilgisayarın ve internetin kiĢisel kullanım alanının artması; ek olarak, mobil teknolojinin ve tüketici elektroniğinin ön plana çıkması ile paralel olarak pazarın niteliği değiĢmeye baĢlamıĢ ve bireysel tüketicilerin pazardaki payı da anılan geliĢmelere uygun olarak dikkate değer bir Ģekilde artmaya baĢlamıĢtır.

Günümüzde perakende mağaza zincirleri BiliĢim Teknolojileri Pazarı’nın %20’sini oluĢturmaktadır. Perakende mağazacılığın geliĢmesinde bankaların ve perakendecilerin finans alanında karĢılıklı olarak oluĢturdukları yöntemler etkin bir rol oynamaktadır.

34

Buna göre, sektör “Perakende Tüketici Elektroniği ve BiliĢim Teknolojileri Ürünleri Pazarı” olarak tanımlanabilir. Bireysel tüketicinin BiliĢim Pazarı’ndaki tüketim hızı sürekli olarak artmakta ve bu artıĢın doğal sonucu olarak bireysel tüketicinin pazardaki rolü ön plana çıkmaktadır. Pazardaki bu değiĢikliğin zaman içinde tüketicinin yararına katlanarak artması beklenmektedir.

BĠMEKS, 2000’li yıllarla beraber özkaynakla büyüme stratejisini uygulamıĢtır. 2001 yılında Türkiye’de yaĢanan derin ekonomik kriz sürecinden piyasa konumunu koruyarak geçmeyi baĢaran ġĠRKET mağaza sayısını artırmıĢ ve “Bimeks Perakendecilik” konseptini güncel müĢteri talebine göre yenilemiĢtir. Aynı dönemde ciro hacminde sürekli ve sağlıklı bir artıĢ sağlayarak baĢarılı bir büyüme performansı çizmiĢtir. BĠMEKS, 2005 yılından itibaren hızlı büyümeye ve geniĢlemeye odaklanmıĢtır. 2006 yılında mağaza sayısını 21’e çıkarmıĢ, stratejik planı çerçevesindeki yatırımlarını aralıksız olarak sürdürerek 2008 yılında 30 mağaza ve 18.600 m² net satıĢ alanına ulaĢmıĢtır. 2005 sonrasında BĠMEKS, mega formatı olan Teknoportların açılmasına tanıklık etmeye baĢlamıĢtır.

BĠMEKS, büyüme evresinde yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmiĢ ve. 2008 yılının son çeyreğinde Hollanda kökenli Londra merkezli yatırım fonu RP Capital Grubu BĠMEKS’in %10,3 hissesini satın almıĢtır.

2010 yılında yirminci hizmet yılını kutlayan ġĠRKET, BiliĢim Teknolojisi ve Tüketici Elektroniği Perakendeciliğinin Türkiye’deki lider ve öncü markalarından biri konumundadır. FarklılaĢmıĢ perakendecilik anlayıĢıyla, Türkiye’nin 13 Ģehrinde 29 mağazasıyla toplam 19.616 m²’lik satıĢ alanı üzerinden zengin bir ürün gamı ile müĢterilerine hizmet vermektedir.

BĠMEKS’e ve bağlı ortaklığı Serbim Bilgisayar’a ait olan markalar aĢağıda gösterilmiĢtir.

Markanın Açık Ġsmi Marka Sahibi

BĠMEKS BĠMEKS

BĠMEKSTRA BĠMEKS

BĠMEKSTRA Serbim Bilgisayar

BĠSERVĠS Serbim Bilgisayar

SERBĠM Serbim Bilgisayar

BĠMEKS, Haziran ayı sonu itibariyle Ġstanbul’da 7’si Anadolu, 6’sı Avrupa yakasında olmak üzere 13, Ankara’da 3, Ġzmir’de 2, Bursa’da 2, Adana, Kayseri, Konya, Antalya, Aydın, Denizli, Trabzon, EskiĢehir ve NevĢehir’de 1’er adet olmak üzere toplam 29 mağazası ile 19.616 m2’lik satıĢ alanında faaliyet göstermektedir.

Mega mağazalar; YeĢilköy Teknoport Avrupa), Metrocity Teknoport (Ġstanbul-Avrupa) ve Neomarin (Ġstanbul-Anadolu) mağazalarıdır. Metrekare alanları 1.500 m2’den fazla olan bu mağazalarda biliĢim teknolojileri, tüketici elektroniği, kiĢisel bakım ürünleri, küçük ev aletleri, oyun ve müzik, oyuncak ürün gruplarının yanı sıra müĢterilerin

35

yararlanabilecekleri cafe, çocuk oyun alanları, baskı merkezi, DHL iletiĢim noktaları gibi yaĢam alanları da mevcuttur. 2009 yılı ile birlikte BĠMEKS yerli ve yabancı tüm bilinen beyaz eĢya markalarına da mağazalarında yer vermekte olup, satıĢını sadece mevcut olduğu illerde değil internet üzerinden aldığı kesin sipariĢlerle de Türkiye’nin tüm illerine dağıtım yaparak gerçekleĢtirmektedir.

BĠMEKS’in 31.03.2010 tarihi itibariyle sermayesi 21.184.000.-TL olup tamamı ödenmiĢtir.

ġĠRKET’in bağlı ortaklığı olan Serbim Bilgisayar Destek ve Ticaret A.ġ., BĠMEKS müĢterilerine satıĢ sonrası hizmetler vermek üzere kurulmuĢ olup, arızalı ürün takibi, teknik servis iĢlemleri ve kurulum gibi hizmetler sağlamaktadır.

Interpro Dergisi’nin BiliĢim 500 isimli araĢtırmasına göre BĠMEKS, Türkiye’de 2009 yılında biliĢim Ģirketleri arasında 30. sırada yer almıĢtır.

31.03.2010 tarihi itibariyle Grup’un bünyesinde istihdam edilen personel sayısı 435’tir.

(31.12.2009: 447)

*Sektörel Bilgilere İlişkin Kaynaklar: GFK, Temax, IDC

3.2.2 Faaliyet gösterilen sektörler/pazarlar ve ihraççının bu sektörlerdeki/pazarlardaki yeri ile avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi Türkiye’de 1987 yılından bu yana pazar araĢtırmaları konusunda faaliyet gösteren GFK Türkiye firması 13 Mayıs 2010 tarihinde 28 ilde yaptığı araĢtırma sonuçlarını ġĠRKET ile paylaĢmıĢtır.

3.2.2.1 GFK Türkiye AraĢtırmasının Kapsamındaki Ġller

36

3.2.2.2 GFK Türkiye AraĢtırmasında Yer Alan Kanal Bazında SatıĢ Noktaları A) Büyük Ürün Satıcıları (MASS): Toplam 2.064 adet

Hiper/Süpermarket: Carrefour, Carrefour Express, Migros, Real, Kipa Tesco, Kipa Tesco Express, TansaĢ, ġok, Beğendik

Diğer Kanallar: Metro (Cash& Carry), KoçtaĢ (DIY), HepsiBurada (Pure Player) Çok Katlı Mağazalar: Boyner, YKM, Evkur, Yerel Mağazalar

B) Telekomünikasyon Perakendecileri (TELECOM): 15.483 SatıĢ Noktası

Benzer Belgeler