• Sonuç bulunamadı

Ġcra Kurulu

2. Kıymet Blokesi Yöntemiyle Talepte Bulunma:

10.8 Halka arz sonuçlarının ne Ģekilde kamuya duyurulacağı hakkında bilgi

BaĢvuru Yeri Teminata Konu Olabilecek

Kıymetler Talep Yöntemi

ĠĢ Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Likit Fon, DĠBS (TL), DĠBS

(Döviz), Döviz DeğiĢken Yöntem

TEB Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Likit Fon Sabit Yöntem (Aracı

Kurum) Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Likit Fon, DĠBS (TL) Sabit Yöntem Finans Yatırım Menkul Değerler A.ġ.* Likit Fon, DĠBS (TL) DeğiĢken Yöntem

(Aracı Kurum) Acar Yatırım Menkul Değerler A.ġ. DĠBS (TL), DĠBS (Döviz) DeğiĢken Yöntem Fortis Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Likit Fon, DĠBS (TL), DĠBS

(Döviz) DeğiĢken Yöntem

* Sadece FinansInvest müşterileri için olup Finansbank uygulamayacaktır. Sadece DİBS (TL) ve Likit Fon birlikte teminata alınabilir.

Döviz Blokesi Yöntemi Ġle Ödeme Kabul Edecek BaĢvuru Yerleri:

BaĢvuru Yeri Kısıtlar Talep Yöntemi

ĠĢ Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Döviz DeğiĢken Yöntem

Finans Yatırım Menkul Değerler A.ġ.*

Sadece ABD doları, Avro cinsi dövizler ve vadesiz döviz hesapları teminata alınacaktır.

Karma teminat alınamaz.

DeğiĢken Yöntem

Acar Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Yoktur DeğiĢken Yöntem

Fortis Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Yoktur DeğiĢken Yöntem

* Sadece FinansInvest müşterileri için olup Finansbank uygulamayacaktır.

10.8 Halka arz sonuçlarının ne Ģekilde kamuya duyurulacağı hakkında bilgi

Halka arz sonuçları, Seri:VIII, No:66 sayılı Sermaye Piyasası Araçlarının Halka Arzında SatıĢ Yöntemlerine ĠliĢkin Esaslar Tebliği’nde yer alan esaslar çerçevesinde dağıtım listesinin kesinleĢtiği günü takip eden ilk iĢ günü Kurul’un özel durumların kamuya açıklanmasına iliĢkin düzenlemeleri uyarınca kamuya duyurulur.

72 10.9 Aracılık ve yüklenim hakkında bilgi

a. SatıĢa aracılık edecek ve bakiyeyi yüklenimde bulunacak kuruluĢ/kuruluĢlar (konsorsiyum lider/liderleri ayrıca belirtilecektir), aracılığın niteliği ve yüklenimde bulunulan borçlanma araçlarının tutarı ile satıĢa sunulan toplam borçlanma araçlarına oranı:

SatıĢ, Ġġ YATIRIM liderliğinde oluĢturulan konsorsiyum tarafından “Talep Toplama Yöntemi” kullanılarak bakiyeyi yüklenim yöntemi ile gerçekleĢtirilecektir. Her bir konsorsiyum üyesinin yüklenim tutarları aĢağıdaki tabloda gösterilmiĢtir.

Aracı KuruluĢ Aracılığın Niteliği

Yüklenimde Bulunulan Tahviller SatıĢ

Tutarı TL

SatıĢa Sunulan Toplam Tahvillere

Oranı (%)

ĠĢ Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 7.000.000 23,0

TEB Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 5.000.000 16,4

Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 5.000.000 16,4 Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 5.000.000 16,4

Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 3.000.000 9,8

Finans Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 2.500.000 8,2

Acar Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 1.000.000 3,3

Ak Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 1.000.000 3,3

Fortis Yatırım Menkul Değerler A.ġ. Bakiyeyi yüklenim 1.000.000 3,3

Toplam 30.500.000 100,0

b. Aracı kuruluĢ/kuruluĢlara ve giĢe hizmeti veren kuruluĢlara ödenecek toplam ücret tutarı ve bunun toplam ihraç maliyeti içindeki payı:

Aracı kuruluĢlara ödenecek yüklenim dahil toplam ücret 305.000.-TL’dir. Bu tutar BSMV’si ile birlikte halka arz maliyetinin %1,05’ini oluĢturmaktadır.

c. Yüklenimde bulunulmayan tahvilin tutarı: YOKTUR.

d. Aracılık sözleĢmesinin tarihi ve bu sözleĢmede yer alan önemli hususlar

22.07.2010 tarihinde imzalanan Aracılık SözleĢmesi’ne göre BĠMEKS tarafından ihraç edilecek 30.500.000.-TL nominal değerli tahvillerin aracılık iĢlemleri Ġġ YATIRIM tarafından gerçekleĢtirilecektir.

Aracılık, SPK mevzuatına uygun olarak, bakiyeyi yüklenim esasları çerçevesinde talep toplama yöntemi ile gerçekleĢtirilecektir.

73 10.10 Halka arzda yatırımcılara tahsis esasları Tahsisat Miktarları

BĠMEKS tahvillerinin halka arzına iliĢkin olarak yatırımcılar aĢağıdaki gibi 2 (iki) gruba ayrılmıĢlardır:

Yurt içi Bireysel Yatırımcılar; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaĢları ile yurt dıĢında iĢçi, serbest meslek ve müstakil iĢ sahipleri dahil Türkiye'de ikametgah sahibi gerçek ve tüzel kiĢiler ile yerleĢmek niyetiyle bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak 6 aydan fazla oturanlar da dahil olmak üzere, aĢağıda tanımlanan Kurumsal Yatırımcılar tanımları dıĢında kalan tüm gerçek ve tüzel kiĢilerdir.

Bu kategorideki yatırımcılar minimum 1.000 adet talepte bulunabileceklerdir.

Kurumsal Yatırımcılar; Ġki alt kategoriye ayrılmıĢ olup, bu kategoriye iliĢkin tahsisattan Yurt Ġçi Kurumsal Yatırımcılar ve Yurt DıĢı Kurumsal Yatırımcılar talepte bulunabilecektir.

Yurt Ġçi Kurumsal Yatırımcılar; Yatırım fonları, özel emeklilik fonları, menkul kıymetler yatırım ortaklıkları, risk sermayesi yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar, bankalar, sigorta Ģirketleri, portföy yönetim Ģirketleri, ipotek finansmanı kuruluĢları, emekli ve yardım sandıkları, vakıflar, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesi uyarınca kurulmuĢ olan sandıklar ile kamuya yararlı derneklerdir.

Yurt DıĢı Kurumsal Yatırımcılar; Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’la tanımlanan dıĢarıda yerleĢik olan, yatırım fonları, emeklilik fonları, yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar, bankalar, sigorta Ģirketleri, portföy yönetim Ģirketleri, ipotek finansmanı kuruluĢları, emekli ve yardım sandıkları, vakıflar ile sermaye piyasası araçlarının ihraç tarihi itibariyle en az 1 milyon TL tutarında Türk ve/veya yabancı para ve sermaye piyasası aracına sahip olan tüzel kiĢilerdir. Tahviller, Türk mevzuatı uyarınca, ĠMKB’de iĢlem görecek Ģekilde halka arz edildiğinden dolayı, bu kategoriden talepte bulunan yatırımcılar tahvilleri Türkiye’de satın alacaklardır.

Bu kategorideki yatırımcılar minimum 1.000 adet talepte bulunabileceklerdir.

74 Tahsisat Esasları

Halka arz edilecek tahvillerin;

3.050.000.-TL nominal değerdeki (%10) kısmı Yurt Ġçi Bireysel Yatırımcılara, 27.450.000.-TL nominal değerdeki (%90) kısmı Kurumsal Yatırımcılara, gerçekleĢtirilecek satıĢlar için tahsis edilmiĢtir.

Talep toplama süresinin sonunda her bir yatırımcı grubuna tahsis edilen tutarı karĢılayacak kadar talep gelmiĢ olsa dahi, tahsisat oranları arasında yatırımcılara Seri:VIII No:66

“Sermaye Piyasası Araçlarının Halka Arzında SatıĢ Yöntemlerine ĠliĢkin Esaslar Tebliği”

hükümlerine göre;

- Yukarıda belirtilen herhangi bir yatırımcı grubu için %20’den fazla azaltılmamak, - Yurt Ġçi Bireysel ve Kurumsal Yatırımcıların tahsisat oranlarını %10’un altına

düĢürmemek üzere Ġġ YATIRIM’ın önerisi ile BĠMEKS’in onayı ile kaydırma yapılabilir.

Dağıtım Esasları

Toplanan talepler her bir tahsis grubu için ayrı ayrı bir araya getirildikten sonra Seri VIII.

No:66 sayılı Tebliğ Ek 1’de yer alan talep formuna göre içermesi gereken asgari bilgileri ve KKTC vatandaĢları ile Türkiye’de yerleĢik yabancı uyruklular dıĢında kalan bireysel yatırımcıların T.C. kimlik numarasını içermeyen kayıtlar da iptal edilerek dağıtıma dahil edilmeyecektir. Eksikliği nedeniyle iptal edilen kayıtlar talep listelerinden çıkartıldıktan sonra dağıtım iĢlemi aĢağıdaki Ģekilde gerçekleĢtirilecektir:

Her bir tahsisat grubuna dağıtım, aĢağıda belirtilen Ģekilde kendi içinde ayrı ayrı yapılacaktır.

a. Yurt Ġçi Bireysel Yatırımcılara Dağıtım: Oransal Dağıtım Yöntemi’ne göre yapılacaktır. Ġlk aĢamada, talepte bulunan tüm Yurt Ġçi Bireysel Yatırımcılara 1.000 adet tahvil verilecek, daha sonra, Yurt Ġçi Bireysel Yatırımcılar için geriye kalan tahsisat miktarının, kalan tahvil talep miktarına bölünmesi ile “Arzın Talebi KarĢılama Oranı”

bulunacaktır. Bulunan Arzın Talebi KarĢılama Oranı her bir yatırımcıya ait kiĢisel talep ile çarpılacak ve tahviller dağıtılacaktır.

Yurt Ġçi Bireysel Yatırımcılar için oransal dağıtım yöntemi kullanılacağından herhangi bir mükerrer tarama iĢlemi yapılmayacaktır.

75

b. Kurumsal Yatırımcılara Dağıtım: Kurumsal Yatırımcı grubunda öncelikle, madde 10.4’te belirtilen Ģekilde nihai talep adedi belirlenecektir. Daha sonra bir defadan fazla talepte bulunan yatırımcıların bulunması durumunda ise fazla olan talep kabul edilecektir.

Her bir Kurumsal Yatırımcıya verilecek tahvil miktarına Ġġ YATIRIM’ın önerileri de dikkate alınarak BĠMEKS tarafından karar verilecektir.

Tüm yatırımcı gruplarına dağıtım yapılırken, dağıtım sonucu ortaya çıkan miktarlar alt sınır koyan yatırımcılar açısından gözden geçirilecek, ortaya çıkan miktarın bu alt sınırın altında kalması halinde yatırımcı isteğine uygun olarak listeden çıkarılacak ve bu miktarlar tekrar dağıtıma tabi tutulacaktır.

Yatırımcı gruplarına belirtilen yöntemlerle dağıtım yapılırken, hesaplamalarda küsurat ortaya çıkmasından dolayı dağıtılamayan tahviller, tahvil talebi tamamen karĢılanamayan yatırımcılar arasında BĠMEKS’in uygun gördüğü Ģekilde dağıtılacaktır.

Ġġ YATIRIM, talep toplama süresinin bitimini izleyen en geç 1 (bir) iĢ günü içerisinde dağıtım listelerini, her bir tahsis grubu için ayrı ayrı kesinleĢtirerek BĠMEKS’e verecektir. BĠMEKS, dağıtım listelerini en geç kendilerine teslim edilen gün içerisinde onaylayacak ve onayı Ġġ YATIRIM’a bildireceklerdir.

Onaylanan Dağıtım Listesi’ni alan Ġġ YATIRIM ise karĢılanan taleplere iliĢkin tahvillerin kayden teslimini MKK düzenlemeleri çerçevesinde yerine getirecektir.

Benzer Belgeler