• Sonuç bulunamadı

Tablo 4.10 Matematiksel Modellemenin Aşamalarının Gerçekleşme Durumlarını Gösteren Grafik

52

Dördüncü Alt Problemleme Ait Bulgular ve Yorumlar

6. sınıf öğrencilerinin model oluşturma etkinliklerini hakkındaki görüşleri nelerdir? alt problemine yanıt aranmıştır.

Öğrencilerin model oluşturma etkinlikleri hakkındaki düşünceleri için içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. MBT’den alınan puanlar yüksek, orta ve düşük olarak gruplandırıldıktan sonra düşük gruptan 3, orta gruptan 3 ve yüksek gruptan 3 kişi seçilerek toplamda 9 öğrenci ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Ö1, Ö2, Ö3 yüksek puanlı grupta, Ö4, Ö5, Ö6 orta puanlı grupta ve Ö7, Ö8 ve Ö9 ise düşük puanlı gruptadır. Bir öğrenci birden çok başlık hakkında yorum yaptığında, yorum yaptığı her kategoriye eklenmiştir.

Öğrencilerin “ Model oluşturma etkinlikleri ile işlenen derslerden sonra matematiğe karşı bakışınızda bir değişme oldu mu? Oldu ise yazınız. Yaptığımız etkinlikler matematik dersiyle ilgili düşüncelerinizi değiştirdi mi? Değiştirdiyse nasıl?” 1.sorusuna verdikleri cevaplar Tablo 4.11’de sunulmuştur.

Tablo 4.11. Görüşmelerin 1. Sorusunun Analizi

Katogoriler

F (Öğrenci Sayısı)

Daha eğlenceli olduğu için dersten

zevk aldım ve öğrendim.

5

Matematiğin günlük yaşam ilişkisini

gördüm.

2

Kısmen değişiklik oldu.

1

Hiçbir değişiklik olmadı.

1

Tablo 4.11’de görüldüğü gibi öğrencilerin modelleme etkinlikleri hakkındaki görüşleri dört kategoride toplanmıştır. Model oluşturma etkinlikleri ile işlenen derslerden sonra matematiğe karşı bakışınızda bir değişmeye yönelik öğrenci görüşlerinde, genel olarak öğrenciler; matematik dersinin daha eğlenceli ve zevkli geçtiğini, matematiğin günlük hayatla ilişkisi daha iyi gördüğünü, matematiğe karşı bakışında kısme değişme olduğunu ve değişme olmadığı ifade etmişlerdir. Ö4, Ö5 ve Ö7 kodlu öğrencilerin;

Ö4: Modelleme etkinlikleri ile ilgili yaptığımız etkinliklerle dersi daha iyi öğrendik ve onları daha iyi kavramamızı sağladı. Daha iyi ilgilendiniz. Normal derslerde bir problem üzerinde o kadar durmuyorduk ama şimdi bir dersi bir probleme harcadığımız için çok daha iyi öğreniyoruz.

53

Ö7: Daha aktifim ve daha eğlenceli. Çünkü matematik dersinde sıkılıyoruz. Bu şekilde ders işlemekten çok memnunum.

Bu öğrenciler modelleme etkinliklerinin ilgi ve motivasyonu sağlamada etkili araçlar olması özelliğini vurguladıkları görülmüştür.

Öğrencilerden iki tanesi matematiksel modelleme etkinlikleri ile görüşlerini belirtirken matematiğin günlük yaşamla olan ilişkisine vurgu yapmışlardır. Bu bağlamda Ö3, Ö5 kodlu öğrenciler;

Ö3: Biz modelleme etkinlikleriyle matematiği gerçek hayatımızda da kullanabiliyormuşuz. Etkinliklerle konuyu daha iyi anlamamızı daha iyi kavramamızı sağladı.

Ö5: Öğretmenim etkilikler zordu başta ama sonradan işledikçe kolaylaştı. Onları hayatımızda da görmeye başladık. Öğrendikçe hayatımız kolaylaşıyor.

Öğrencilerden Ö8 ve Ö9 kodlu öğrencilerden;

Ö8: Model oluşturma etkinlikleri ile işlenen dersten sonra düşüncdelerimde kısmen bir değişiklik oldu. Çık etkilendiğimi söyleyemem.

Ö9: Bu etkinliklerle işlenen derslerden sonra matematiğe karşı bakışımda bir değişiklik olmadı. Çünkü matematik bana sevimli gelmiyor.

Genel olarak 1. sorunun değerlendirmesi yapılırsa, deney grubu öğrencilerinin modelleme etkinlikleri ile hazırlanan derslerin etkinliklerin öğrencilerde büyük ölçüde pozitif bir etki bıraktığı söylenebilir. Uygulama sürecinde öğrencilerde derse karşı olan motivasyonun yüksek olduğu gözlemi, öğrencilerin mülakatlardaki cevapları da göstermektedir.

Öğrencilerin “Model oluşturma etkinlikleri ile daha önceki derslerde karşılaştığınız problemler arasında fark var mıdır? Varsa yazınız.” 2. sorusuna verdikleri cevaplar Tablo 4.12’de sunulmuştur.

Tablo 4.12. Görüşmelerin 2. Sorusunun Analizi

Katogoriler F (Kişi sayısı)

Grup çalışması yaptık. 4

Değerleri kendimiz oluşturduk. 3

54

Tablo 4.12’de görüldüğü gibi modelleme etkinlikleri ile daha önce karşılaştığın problemler arasındaki farkı ifade eden öğrencilerin cevapları üç başlık altında toplanmıştır. Modelleme etkinlikleri ile dersin daha önceki derslerden farklı olarak; öğrencilerden 4’ü grup çalışmaları ile herkesin bir sorumluluk üstlendiğini belirtmişlerdir. Bunlardan Ö1,Ö3,Ö4 ve Ö7 kodlu öğrenciler;

Ö1: Çok farklılık oldu. Bazı arkadaşlarımız dersleri dinlemiyordu. Şu anda çok iyi katılıyorlar. Ders notları daha iyi, daha güzel geliştirebiliyorlar kendilerini.

Ö3: Bazı kişiler dersleri dinlemiyordu. Bunu yaptık. Herkes dersidinlemeye başladı. Bazı gruplar çok iyi ilerliyor. Bazıları çok geride kalıyor. Herkese iş bölümü düşüyor. Bazıları sözcü bazıları yazıcı oluyor.

Ö4: Evet fark var. Daha önceki problemleri fazla çözemiyordum anlamıyordum. Ama şimdi öğrendikçe daha da kolaylaştığını anladım. Grupla çalışmak zevkli.

Ö7: Evet fark olduğunu düşünüyorum. Özellikle grup çalışması yaparak soruları çözmemiz çok güzel oldu.

Ö2,Ö5 ve Ö6 kodlu öğrencilerden;

Ö2: Daha çok günlük yaşama yönelik yani günlük yaşamla matematik arasındaki ilişkiyi bulmaya çalıştık. Kendi değerlerimiz ile çözüm bulmaya çalıştık. Örneğin bir etkinlikte araba kiralamak istedik. Bunun kiralama bedeli, bir günde ne kadar yaktığını bulduk. Tüm özelliklerini aldık. Sonra en iyisi hangisi onu bulduk.

Ö5: Evet. Problemi çözerken değerleri kendimiz vermemiz diğer derslerden farkı yanı idi.

Ö6: Kendi verdiğimiz değerler bize sorunun çözümünde yol gösterdi. Değerler farklı olsa çözümlerin birden fazla olabileceğini gördüm.

Öğrencilerden Ö8 ve Ö9 kodlu öğrenciler, daha önce işlelen derslerle çok farklılığın olmadığını ifade etmişlerdir.

Öğrencilerin, “Derslerin bu şekilde işlenmesinden hoşlandınız mı? Bundan sonra da dersleri böyle işleyelim mi?” 3. sorusuna verdikleri cevaplar Tablo 4.13’te sunulmuştur.

Tablo 4.13. Görüşmelerin 3. Sorusunun Analizi

Katogoriler F (Kişi sayısı)

Kesinlikle evet. 7

55

Tablo 4.13’de görüldüğü gibi 7 öğrencinin dersleri modelleme etkinlikleri ile işlenmesini isterken Ö8 ve Ö8 kodlu öğrenciler için modelleme etkinlikleri ile işlenen dersin diğer derslere göre bir farklılık oluşturmadığı düşünmektedir. Sonuç olarak bundan sonraki derslerin model oluşturma etkinlikleri ile işlenmesi görüşü ağır basmaktadır.

Öğrencilerin “Model oluşturma etkinlikleri ile işlenen derste zorlandığınız yerler oldu mu? Oldu ise nerelerde zorlandınız?” dördüncü soruya verdikleri cevaplar Tablo 4.14’te sunulmuştur.

Tablo 4.14. Görüşmelerin 4. Sorusunun Analizi

Katogoriler F (Kişi sayısı)

Veri(değişken) oluşturmada zorlandım. 3

Başlangıçta etkinliği anlamakta zorlandım.

2

Zorladığım söylenemez. 2

Tablo 4.14’te görüldüğü gibi öğrencilerin bu soruya verdiği cevaplar 3 kategoride toplanmıştır. 4 öğrenci verileri oluştururken zorlandığını ifade etmiştir.Ö1, Ö3 ve Ö4 kodlu öğrencilerden;

Ö1: Öğretmenim etkilikler zordu başta ama sonradan işledikçe kolaylaştı. Onları hayatımızda da görmeye başladık. Öğrendikçe hayatımız kolaylaşıyor.

Ö3: Sorular sıradan bir problem değil. Bizim belirleyeceğimiz değerler sorunun çözümünde çok önemli. Mesela Kaç kişi etkinliğinde bir kişinin kaplayacağı alanı mantıklı düşünüp tahmin etmemiz gerekir. Yoksa çok uçuk sonuçlar bulabiliriz. Değerleri günlük hayata uygun vermek zor bence.

Ö4: Sorunun çözümü bizim vereceğiniz değere bağlı olduğu için vereceğimiz değerlerin gerçeğe yakın olması gerekiyor. Bazı etkinliklerde bu mantığı yakalamakta zorlandım.

Ö2 ve Ö6 kodlu öğrencilerden,

Ö2: İlk derslerde etkinliklerle işlenen dersin zaman kaybı olduğunu düşündüm. Bir deste sadece bir soru çözüyoruz. Ancak daha sonra gerçekten çok eğlenceli ve zevkli olduğunu gördüm.

Ö6: Başlangıçta etkinliklerin nasıl yapılacağını anlamadım ve zorlandım. Daha sonra anlayınca zevkli hale geldi.

56

Öğrencilerden Ö5 kodlu öğrencinin etkinlikleri çözerken zorlanmadığı ifade etti. Ö8 ve Ö9 kodlu öğrenciler soruya cevap vermediler.

Sonuç olarak, açık uçlu sorulara öğrencilerin çoğunluğunun model oluşturma etkinlikleri hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğu söylenebilir. Bu öğrencilerin derslerde daha az sıkıldığını ifade etmek mümkündür. Öğrencilerin grup çalışmasındaki isteklilikleri derse olumlu yönde yansıdığı özellikle orta seviyedeki öğrencileri derse kattığı söylenebilir. Öğrencilerden başarısı düşük olan Ö8 ve Ö9 kodlu öğrencilerin model oluşturma etkinliklerine çok katılmadığı, çok ilgi göstermediği görülmüştür. Öğrenciler MOE’yi yaparken genel olrak değişkenleri oluşturmada zorlandığı dikkati çekmiştir. MOE ile işlenen derslerde özellikle başarısı orta seviyede olan öğrencileri daha iyi motive ettiği söylenebilir.

57

BÖLÜM 5

Benzer Belgeler