• Sonuç bulunamadı

Türkiye’de İş Sağlığı İş Güvenliği Mevzuatının Yenilenme Gereği 1 4857 Sayılı İş Kanunu Ve Yönetmeliklerin Yaklaşımı

1475 SAYILI İŞ KANUNU’NA GÖRE ÇIKARTILAN TÜZÜK VE YÖNETMELİKLER;

7.3. Türkiye’de İş Sağlığı İş Güvenliği Mevzuatının Yenilenme Gereği 1 4857 Sayılı İş Kanunu Ve Yönetmeliklerin Yaklaşımı

4857 sayılı Kanun’un getirdiği değişik yaklaşımla hazırlanan yönetmelikler, eski tüzük ve yönetmeliklerdeki gibi detay tedbirleri belirtmediği ve genel bir yaklaşım getirdiği için, eski tüzük ve yönetmeliklerin hükümlerini bire bir karşılaması söz konusu değildir. Bu durum eski tüzük ve yönetmeliklerin halen yürürlükte olduğu yorumlarını getirmiştir ve uygulama da bu yönde başlamıştır. Zaman içindeki uygulama ile muhtemel yargı kararları ile konu netleşecektir. Bu süreç içerisinde zaten bildiğimiz eski tüzük ve yönetmeliklerin 4857 sayılı Kanun’a aykırı olmayan hükümlerini bilmekte ve uygulamada bunlardan faydalanmakta yarar vardır.

7.4. 4857 sayılı İş Kanunu’nda ISIG yönünden yenilikler 7.4.1. İşçi –İşveren Tanımında Değişiklik Yapılmıştır

- “Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddî olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir”(İK M:2)

- 1475 sayılı İş Kanunu’nun 1. maddesinde belirtilen İşçi tanımından “herhangi bir işte” ve “ücret karşılığı çalışmak” ibareleri çıkartılmış yerine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 1. maddesi ile “bir iş sözleşmesine dayanarak çalışma” yeterli görülmüştür.

- İşçinin “gerçek kişi” özelliği vurgulanmıştır.

- Çırak ve stajyerler iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden yararlanacak kişiler arasına alınmıştır.

- “Gerçek ve tüzel kişiler” dışında iş sözleşmesine göre işçi istihdam eden ve tüzel kişiliği bulunmayan kurum ve kuruluşlar da (örneğin, adi ortaklıklar) işveren olarak tanımlanmıştır.

7.4.2. İşveren Vekili Tanımına İlave Yapılmıştır

- İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde

görev alan kimselere işveren vekili denir.(İK.2) İşveren vekili tanımına “işletme” sözcüğü eklenerek, işveren vekilinin tanımı genişletilmiştir.

- İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı işlem ve yükümlülüklerinden doğrudan işveren sorumludur

7.4.3. Asıl İşverenin Alt İşverenin Çalıştırdığı İşçilere Yönelik Sorumluluğu Genişletilmiştir

- Bu Kanunda işveren için öngörülen her çeşit sorumluluk ve zorunluluklar işveren vekilleri hakkında da uygulanır. İşveren vekilliği sıfatı, işçilere tanınan hak ve yükümlülükleri ortadan kaldırmaz.”(İK.M:2)

- Asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.

7.4.4. Alt İşveren Uygulaması Kısıtlanmıştır

- “Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin “ yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş

sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.” (İK.M:2)

- Ayrıca daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamayacaktır.

- İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverene verilemez.(İK.2)

7.4.5. İşverenlerin Ve İşçilerin Yükümlülükleri Geliştirilmiştir

- “…İşverenlere; işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetleme ve işçilere karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumluluklar konusunda bilgilendirme ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme zorunluluğu getirilmiştir. .”(İK.M:77)

7.4.6. İşin Durdurulması Veya İşyerinin Kaptılması Koşulları Değiştirilmiş Ve Komisyona Kıdemli İş Müfettişinin Başkanlık Etmesi Hükmü Getirilmiştir :

- “Bir işyerinin tesis ve tertiplerinde, çalışma yöntem ve şekillerinde, makine ve cihazlarında işçilerin yaşamı için tehlikeli olan bir husus tespit edilirse, bu tehlike giderilinceye kadar işyerlerini iş sağlığı ve güvenliği bakımından denetlemeye yetkili iki müfettiş, bir işçi ve bir işveren temsilcisi ile Bölge Müdüründen oluşan beş kişilik bir komisyon kararıyla, tehlikenin niteliğine göre iş tamamen veya kısmen durdurulur veya işyeri kapatılır. Komisyona kıdemli iş müfettişi başkanlık eder. Komisyonun çalışmaları ile ilgili sekreterya işleri bölge müdürlüğü tarafından yürütülür.(İK.M:79)

- K.İ. Ve İ.B. Varlığına göre yapılan işlem kaldırılmıştır.

- Yeni İş Kanunu ile Komisyona başkanlığı Bölge Müdürü yerine kıdemli İş Müfettişi yapacaktır.

7.4.7. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

Bu Yönetmelik 12/6/1989 tarihli ve 89/391/EEC sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi esas alınarak hazırlanmıştır. (9 Aralık 2003 SALI Sayı : 25311)

İşverenin Genel Yükümlülükleri

- Madde 6 — İşveren aşağıda belirtilen sağlık ve güvenlikle ilgili hususları yerine getirmekle yükümlüdür:

- a) İşveren, işçilerin sağlığını ve güvenliğini korumak için mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil gerekli her türlü önlemi almak, organizasyonu yapmak, araç ve gereçleri sağlamak zorundadır.

- İşveren, sağlık ve güvenlik önlemlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun sürekli iyileştirilmesi amaç ve çalışması içinde olacaktır.

- 6-b7) Teknolojinin, iş organizasyonunun, çalışma şartlarının, sosyal ilişkilerin ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan genel bir önleme politikasının geliştirilmesi,

7.4.8. Risk Yönetimi yaklaşımı - Madde;6-b

- Risklerin önlenmesi,

- Önlenmesi mümkün olmayan risklerin değerlendirilmesi, - Risklerle kaynağında mücadele edilmesi,

- İşveren, işyerinde yapılan işlerin özelliklerini dikkate alarak;

- Kullanılacak iş ekipmanının, kimyasal madde ve preparatların seçimi, işyerindeki çalışma düzeni gibi konular da dahil işçilerin sağlık ve güvenliği yönünden tüm riskleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucuna göre; işverence alınan önleyici tedbirler ile seçilen çalışma şekli ve üretim yöntemleri, işçilerin sağlık ve güvenlik yönünden korunma düzeyini yükseltmeli ve işyerinin idari yapılanmasının her kademesinde uygulanmalıdır.

7.4.9. Tanımlanmış tehlike alanları Karşılıklı bilgilendirme

- 6-c-4) Ciddi tehlike bulunduğu bilinen özel yerlere sadece yeterli bilgi ve talimat verilen işçilerin girebilmesi için uygun önlemleri alır.

- d) Aynı işyerinin birden fazla işveren tarafından kullanılması durumunda işverenler, yaptıkları işin niteliğini dikkate alarak; iş sağlığı ve güvenliği ile iş hijyeni önlemlerinin uygulanmasında işbirliği yapar, mesleki risklerin önlenmesi ve bunlardan korunma ile ilgili çalışmaları koordine eder, birbirlerini ve birbirlerinin işçi veya işçi temsilcilerini riskler konusunda bilgilendirirler.

7.4.10. İşçilerin Bilgilendirilmesi

- Madde 10 — İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin etkin bir biçimde sürdürülmesi için işçilerin bilgilendirilmesi esastır. Bu amaçla;

- İşveren, işyerinin büyüklüğüne göre;

- İşyerinin geneli ile işçinin çalışmakta olduğu bölümde veya yaptığı her işte yürütülen faaliyetler, sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler hakkında,

- Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (b) bendine göre, işyerinde görevlendirilen kişiler hakkında,

- işçilerin ve temsilcilerinin gerekli bilgiyi almalarını sağlamak zorundadır. - c) İşveren, işyerinde sağlık ve güvenlik ile ilgili özel görev ve sorumluluğu

bulunan işçilerin veya temsilcilerinin bu görevlerini yürütebilmeleri için; - Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt

bentlerinde belirtilen risk değerlendirmesi ve alınan koruyucu önlemlere, - Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (a) bendinin (3) ve (4) numaralı alt

bentlerinde belirtilen iş kazası kayıtları ve raporlarına,

- Sağlık ve güvenlikle ilgili denetim faaliyetlerinden, bu konuda sorumlu kişi ve kuruluşlardan, koruma ve önleme çalışmalarından elde edilen bilgilere, - ulaşabilmelerini sağlar.

7.4.11. İşçilerin Görüşlerinin Alınması ve Katılımlarının Sağlanması

- Madde 11 — İşveren sağlık ve güvenlikle ilgili konularda işçilerin görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması için aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür:

- İşveren, iş sağlığı ve güvenliği konularında işçi veya temsilcilerinin görüşlerini alır, öneri getirme hakkı tanır ve bu konulardaki görüşmelerde yer almalarını ve dengeli katılımlarını sağlar.

- İşverence, iş sağlığı ve güvenliği konusunda özel görevleri bulunan işçi veya temsilcilerinin özellikle aşağıdaki konularda dengeli bir şekilde yer almaları sağlanır veya önceden görüşleri alınır:

- c) İş sağlığı ve güvenliği konusunda özel görevi bulunan işçi temsilcileri, tehlikenin azaltılması veya tehlikenin kaynağında yok edilmesi için işverene öneride bulunma ve işverenden gerekli tedbirlerin alınmasını isteme hakkına sahiptir.

- d) İş sağlığı ve güvenliği konusunda özel görevleri bulunan işçi veya işçi temsilcileri, bu görevlerini yürütmeleri nedeniyle dezavantajlı duruma düşürülemezler.

7.4.12. İşçilerin Eğitimi

- Madde 12 — İşyerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması ve sürdürülebilmesi için;

- İşveren, her işçinin çalıştığı yere ve yaptığı işe özel bilgi ve talimatları da içeren sağlık ve güvenlik eğitimi almasını sağlamak zorundadır. Bu eğitim özellikle;

- İşe başlanmadan önce,

- Çalışma yeri veya iş değişikliğinde, - İş ekipmanlarının değişmesi halinde, - Yeni teknoloji uygulanması halinde, - yapılır.

- Eğitim, değişen ve yeni ortaya çıkan risklere uygun olarak yenilenir ve gerektiğinde periyodik olarak tekrarlanır.

- İşveren, başka işyerlerinden çalışmak üzere kendi işyerine gelen işçilerin yaptıkları işlerde karşılaşacakları sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimat almalarını sağlar.

- Sağlık ve güvenlik ile ilgili özel görevi bulunan işçi temsilcileri özel olarak eğitilir.

- (a) ve (c) bentlerinde belirtilen eğitim, işçilere veya temsilcilerine herhangi bir mali yük getirmez ve eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.

7.4.13. İşçilerin Yükümlülükleri

- Madde 13 — İşçiler işyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili aşağıda belirtilen hususlara uymakla yükümlüdür:

- İşçiler, davranış ve kusurlarından dolayı, kendilerinin ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliğinin olumsuz etkilenmemesi için azami dikkati gösterirler ve görevlerini, işveren tarafından kendilerine verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yaparlar.

- İşçiler, işveren tarafından kendilerine verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda, özellikle;

- Makina, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını doğru şekilde kullanmak,

- 2) Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve kullanımdan sonra muhafaza edildiği yere geri koymak,

- 3) İşyerindeki makina, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalardaki güvenlik donanımlarını kurallara uygun olarak kullanmak ve bunları keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek,

- 4) İşyerinde sağlık ve güvenlik için ciddi ve ani bir tehlike olduğu kanaatine vardıkları herhangi bir durumla karşılaştıklarında veya koruma tedbirlerinde bir aksaklık ve eksiklik gördüklerinde, işverene veya sağlık ve güvenlik işçi temsilcisine derhal haber vermek,

- 5) İşyerinde, sağlık ve güvenliğin korunması için teftişe yetkili makam tarafından belirlenen zorunlulukların yerine getirilmesinde, işverenle veya sağlık ve güvenlik işçi temsilcisi ile işbirliği yapmak,

- 6) İşveren tarafından güvenli çalışma ortam ve koşullarının sağlanması ve kendi yaptıkları işlerde sağlık ve güvenlik yönünden risklerin önlenmesinde, işveren veya sağlık ve güvenlik işçi temsilcisi ile mevzuat uygulamaları doğrultusunda işbirliği yapmak, ile yükümlüdürler.

7.4.14. Sağlık ve Güvenlik İşçi Temsilcisi

- Madde 14 — İşveren, işçilerin işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerine uygun olarak sağlık gözetimine tabi tutmakla yükümlüdür:

- İşçilerin işe girişlerinde sağlık durumlarının yapacakları işe uygun olduğunu belirten sağlık raporu alınır.

- Yapılan işin özelliğine göre, işin devamı süresince sağlık muayeneleri düzenli aralıklarla yapılır.

- Risk Grupları

- Madde 15 — Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler ve diğer hassas risk grupları, özellikle bunları etkileyen tehlikelere karşı korunurlar.

- Sağlık ve Güvenlik İşçi Temsilcisi

- Madde 16 — İşyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, önlem alınmasını isteme, önerilerde bulunma ve benzeri konularda işçileri temsil etmeye yetkili, bir veya daha fazla işçi, sağlık ve güvenlik işçi temsilcisi olarak görev yapar.

- Sağlık ve Güvenlik İşçi Temsilcisi, işyerinde çalışan işçiler tarafından seçilir.

7.4.15. İş Güvenliği Uzmanının Niteliği, Sayısı, Görev, Yetki Ve Sorumlulukları İle Eğitim Ve Çalışma Şartları Belirlenmiştir

- A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası; en az üç yıl teftiş yapmış İş Müfettişleri, en az on yıl İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezinde çalışmış mühendis veya teknik elemanlara istekleri halinde ve en az sekiz yıl iş sağlığı ve güvenliği alanında çalıştığını belgeleyen mühendis veya teknik elemanlara sınavda başarılı olmaları halinde,

- B sınıfı sertifikaya sahip en az üç yıl görev yaptığını belgeleyen ve Bakanlıkça yapılan eğitime katılan mühendis veya teknik elemanlara sınavda başarılı olmaları halinde,

- B Sınıfı İş Güvenliği Serifikası; en az üç yıl iş güvenliği ile ilgili olarak görev yaptığını belgeleyen Bakanlıkça yapılan eğitime katılan mühendis veya teknik elemanlara sınavda başarılı olmaları halinde,

- C sınıfı sertifikaya sahip en az üç yıl görev yaptığını belgeleyen mühendis veya teknik elemanlara sınavda başarılı olmaları halinde,

- C Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası; bakanlıkça düzenlenen sertifika eğitim programlarına katılan ve eğitim sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olan mühendis ve teknik elemanlara verilir.

İş Güvenliği Uzmanlarının çalışacağı yerler belirlenmiştir; - A sınıfı sertifika sahibi olanlar bütün işyerlerinde,

- B sınıfı sertifika sahibi olanlar I. inci, II. İnci, III. Üncü ve IV.üncü risk gurublarında

- C sınıfı sertifika sahibi olanlar I. inci, II. İnci, III. Üncü risk gurublarında, - görev yaparlar

7.4.16. Ortak İşyeri Sağlık Birimi Kurma Olanağı Getirilmiştir

- İşverenler, koruyucu ve acil sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütmek üzere sağlık birimi kurmakla yükümlüdürler, ancak ortak sağlık birimi de kurabilirler yada kurulmuş olanlara ortak olabilirler.

7.4.17. İşyeri Hekimlerinin Çalışma Süreleri, Koşulları Ve Sertifikalandırma Koşulları Yeniden Düzenlenmiştir.

- . İşyeri hekimliği sertifikası;

- İş müfettişliği yapmış veya üniversitelerden iş sağlığı bilim doktorası veya bilim uzmanlığı almış, iş ve meslek hastalıkları yan dal uzmanlığı veya işyeri hekimliği yan dal uzmanlığı almış olan hekimlere istekleri halinde,

- Bakanlıkça düzenlenen işyeri hekimliği sertifika eğitim programlarına katılan ve eğitim sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olan hekimlere, bakanlıkça verilir.

- İşyeri hekimleri, aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar; - I inci Risk Grubunda yer alan işyerlerine; ayda en az 1 iş günü, - II inci Risk Grubunda yer alan işyerlerine; ayda en az 2 iş günü, - III üncü Risk Grubunda yer alan işyerlerine; ayda en az 3 iş günü, - IV üncü Risk Grubunda yer alan işyerlerine; ayda en az 4 iş günü,

- V inci Risk Grubunda yer alan işyerlerine; ayda en az 5 iş günü, gitmek zorundadır.

- İşyeri hekimi sertifika eğitimleri ve sınavları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) tarafından yürütülür.

7.4.18. İşyeri Hemşiresi/Sağlık Memuru Çalıştırma Zorunluluğu Getirilmiştir Sağlık biriminde; en az bir işyeri hekimi ile birlikte en az bir bakanlıkça

sertifikalandırılmış işyeri hemşiresi veya sağlık memuru görevlendirilmesi zorunludur.

7.4.19. Patlayıcı Ortamların Sınıflandırılması Yapılmıştır

 TEHLİKELİ; özel önlem alınmasını gerektirecek miktarda patlayıcı karışım oluşabilecek yerler,

 TEHLİKESİZ; özel önlem alınmasını gerektirecek miktarda patlayıcı karışım oluşması ihtimali bulunmayan yerler olarak sınıflandırılmıştır.

2 – Tehlikeli yerlerin sınıflandırılması

- Bölge 0;Gaz, buhar ve sis halindeki parlayıcı maddelerin hava ile karışımından oluşan patlayıcı ortamın sürekli olarak veya uzun süre ya da sık sık oluştuğu yerler.

- Bölge 1; Gaz, buhar ve sis halindeki parlayıcı maddelerin hava ile karışımından oluşan patlayıcı ortamın normal çalışma koşullarında ara sıra meydana gelme ihtimali olan yerler.

- Bölge 2; Gaz, buhar ve sis halindeki parlayıcı maddelerin hava ile karışarak normal çalışma koşullarında patlayıcı ortam oluşturma ihtimali olmayan yerler ya da böyle bir ihtimal olsa bile patlayıcı ortamın çok kısa bir süre için kalıcı olduğu yerler.

- Bölge 20; Havada bulut halinde bulunan yanıcı tozların, sürekli olarak veya uzun süreli ya da sık sık patlayıcı ortam oluşabilecek yerler.

- Bölge 21; Normal çalışma koşullarında, havada bulut halinde bulunan yanıcı tozların ara sıra patlayıcı ortam oluşturabileceği yerler.

- Bölge 22; Normal çalışma koşullarında, havada bulut halinde yanıcı tozların patlayıcı ortam oluşturma ihtimali bulunmayan ancak böyle bir ihtimal olsa

bile bunun yalnızca çok kısa bir süre için geçerli olduğu yerler olarak sınıflandırılmıştır.

Patlayıcı Ortamlarda Çalışma İzni Hükmü Getirilmiştir:

- Gerek tehlikeli işlerin yapılmasında, gerekse başka çalışmaları etkileyerek tehlikeye neden olabilecek diğer işlerin yapılmasında, bir “Çalışma İzni” sistemi uygulanacaktır. Çalışma izni, bu konuda yetkili ve sorumlu olan bir kişi tarafından işe başlamadan önce yazılı olarak verilecektir.

7.4.20. Kanserojen Ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda İşçilere İlgili Kayıtların Saklanması Hükmü Getirilmiştir

- İşyerindeki maruziyetin sona ermesinden sonra tüm kayıtlar en az kırk yıl süre ile saklanacaktır. İşyerinde faaliyetin sona ermesi halinde işveren bu kayıtları Bakanlığa vermek zorundadır.

7.4.21. İşyerlerindeki Güvenlik Ve Sağlık İşaretleri Düzenlenmiştir:

- İşveren, işyerinde risk değerlendirmesi sonuçlarına göre; çalışma yöntemleri, iş organizasyonu ve toplu korunma önlemleriyle işyerindeki risklerin giderilemediği veya yeterince azaltılamadığı durumlarda, güvenlik ve sağlık işaretlerini bulundurmak ve uygun şekilde kullanmak zorundadır.

7.4.22. Asbestle Çalışmalarda Bakanlığa Bildirim Zorunluluğu Getirilmiştir: - Yönetmelikle, çalışanların asbest tozuna maruziyetlerinin önlenmesi ve bu

maruziyetten doğacak sağlık risklerinden korunma, sınır değerlerin ve diğer özel önlemlerin alınmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşveren, Yönetmelik kapsamına giren işyerini çalışmaya başlamadan önce Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.

7.4.23. Yapı İşlerinde Koordinatörlerin Atanması, Sağlık Ve Güvenlik Planı Ve Bildirim Hazırlama Zorunluluğu Getirilmiştir.

- Aynı yapı alanında bir veya daha fazla işveren veya alt işverenin iş yaptığı durumda, işveren veya proje sorumlusu, sağlık ve güvenlik konularında bir veya daha fazla koordinatör atayacaktır. İşveren veya proje sorumlusu, yapı

işine başlamadan önce, sağlık ve güvenlik planı hazırlayacaktır. İşveren veya proje sorumlusu aşağıda belirtilen durumlarda, yapı işine başlamadan önce inşaatın bilgilerini içeren bildirimi Bakanlığın ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür.

7.4.24. Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılma Kuralları Belirlenmiştir.

- İşyerindeki risklerin önlenmesinin veya yeterli derecede azaltılmasının, teknik tedbirlere dayalı toplu koruma ya da iş organizasyonu veya çalışma yöntemleri ile sağlanamadığı durumlarda, kullanılacak kişisel koruyucuların özellikleri, temini, kullanımı ve diğer hususlarla ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir. Ayrıca, kişisel koruyucu donanımların işyerlerinde kullanılması hakkında yönetmelik ile kişisel koruyucu donanım kullanımına ilişkin “Risk Belirleme Tablosu” örneği verilmiştir.

7.4.25. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Belirlenmiştir

- İşverence, işçilerin iş ekipmanı kullanımı sırasındaki duruş pozisyonları ve çalışma şekilleri ile ergonomi prensiplerininde dikkate alınması hükme bağlanmış, ayrıca sağlık ve güvenlik yönünden, özel risk taşıyan iş ekipmanlarının kullanım kuralları belirtilmiştir. Bir iş ekipmanında aranacak asgari gerekler ile iş ekipmanının kullanımı ile ilgili hususlar belirlenmiştir.

7.4.26. Kişisel Koruyucu Donanımında Ce İşareti Zorunluluğu Getirilmiştir. - İnsan sağlığı ve güvenliğinin korunması amacıyla kullanılan kişisel koruyucu

donanımların imalatı, ithalatı, dağıtımı, piyasaya arzı, hizmete sunumu ve denetimi ile üçüncü şahısların can ve mal güvenliğinin tehlikelere karşı korunmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenmiş ve AT Uygunluk Beyanı düzenlenerek CE işareti taşıyan Kişisel Koruyucu Donanım veya Kişisel Koruyucu Donanım parçalarının piyasaya arzı yapılabileceğine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

7.4.27. İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Bulunması Gereken Asgari Sağlık Ve Güvenlik Şartları Belirlenmiştir.

- Binaların yapısı ve dayanıklılığı, elektrik tesisatı, acil çıkış yolları ve kapıları, yangınla mücadele, kapalı işyerlerinin havalandırılması, ortam sıcaklığı, aydınlatma, işyeri tabanı, duvarları, tavanı ve çatısı, pencereler, kapılar ve girişler, ulaşım yolları – tehlikeli alanlar, yürüyen merdivenler ve bantlar için özel önlemler, yükleme yerleri ve rampalar, çalışma yeri boyutları ve hava hacmi - çalışma yerinde hareket serbestliği, Soyunma yerleri, duş, tuvalet ve lavabolar vb. koşullarla ilgili asgari sağlık ve güvenlik şartları belirlenmiştir.

7.4.28. Kimyasal Maddelerin Sınıflandırılması Ve Tanımlanması Yapılmıştır. - İşyerinde bulunan, kullanılan veya herhangi bir şekilde işlem gören kimyasal

maddelerin tanımlamaları ve sınıflandırmaları yapılmış, kimyasalların tehlikelerinden ve zararlı etkilerinden işçilerin sağlığını korumak ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için asgari şartlar belirlenmiştir

Özet Olarak Yeni mevzuatın getirdiği değişiklikler

 Risk değerlendirmesi  Koruma önleme yaklaşımı  Bilgilendirme ve eğitim  Kontrol ve denetim  İşçilerin katılımı

 İşçilerin sorumluluk alması  Kayıt ve istatistik tutma  Uzman katkısının sağlanması

Benzer Belgeler