• Sonuç bulunamadı

Türkiye’nin Veterinerlik Sektöründe Mevzuat Uyumla t rmas ndan

BÖLÜM II: TÜRK YE’DE TARIM

2.4. AB Sürecinde Yürütülen Projeler

2.4.2. Türkiye’nin Veterinerlik Sektöründe Mevzuat Uyumla t rmas ndan

Projenin Genel Hedefi: Devlet Veterinerlik Servisinden al nan kamu sa l ölçütlerinin geli tirilmesi, Hayvan sa l kavram n n Türkiye’de olu turulmas projenin genel hedefidir.

Projenin Amac': Yetkili kurumun s n r kontrol kapasitesinin artt r lmas , salg nlar n izlenmesi ve “OIE listesindeki A ve B” hayvan hastal klar n n kontrol ve yok edilmesinin sa lanmas amac yla yüksek kalitede a üretmektir (www.tarim.gov.tr, 2007).

Sonuçlar:

Hayvan Sa:l':' Bile*eni

Bu bile ence kapsanan 3 alanla ili kili olan ikincil mevzuat haz rlanm ve tamamen AB gereksinimlerine uyumlu olarak aktar lm t r. AB temel direktifleri, tüzükleri ve kararlar Veteriner Çerçeve Kanunu alt nda Türk mevzuat na aktar lacakt r.

Alt Bile en 1- Hastal k denetimi, kontrolü ve eradikasyonu Alt Bile en 2—Veterinerlik Bilgi Sistemi

Alt Bile en 3- S n r Kontrol Sistemi

Veteriner Halk Sa:l':' Bile*eni:

Merkezi düzey ile bölgesel ve yerel makamlar aras nda sorumluluklar n aç kl a kavu turulmu ve kurumsalla m ayr m bu bile ence kapsanan alanlarla ilgili olan ikincil mevzuat haz rlanm ve tamamen AB gereksinimlerine uyumlu olarak aktar lm t r. AB temel direktifleri, tüzükleri ve kararlar Veteriner Çerçeve Kanunu alt nda Türk mevzuat na aktar lacakt r.

Veteriner halk sa l sektör programlar n n deste inde veteriner laboratuarlar nca sa lanan kurumsal hizmet ve servisin zenginle tirilmesi yetkili makam AB

standartlar na uygun olan ürünler ve canl hayvanlarda kal nt lar n kontrolünü destekleyebilecektir. Üç ana ulusal kal nt laboratuar (Etlik, Bornova ve Pendik) kurumsal görevlerini yerine getirmek amac yla donat lm t r (www.tarim.gov.tr, 2007). Hayvan Refah' Bile*eni:

Hayvan refah ile ilgili AB müktesebat na uyumla t r lan ikincil mevzuat haz rlanm ve aktar lm t r. AB temel direktifleri, tüzükler ve kararlar Veteriner Çerçeve Kanununun

emsiyesi alt nda Türk mevzuat na aktar lacakt r.

AB hayvan refah kavram , Devlet Veteriner Hizmetlerince iyi bir ekilde anla larak, Devlet Veteriner Hizmetleri taraf ndan di er payda lar n (örne in, canl hayvan endüstrisindeki hayvanlarla u ra an payda lar) bu konudaki bilgisi yayg nla t r lacak ve hayvan refah konusundaki ülkedeki mevzuat n yürürlü e girmesi sa lanacakt r.

Hayvan refah kavram , ulusal mevzuat haz r oldu unda daha üst düzeydeki ba l ca veteriner e itim kurulu lar na tan t lacak ve veteriner ö retiminde bir konu olmak üzere hayvan refah n geli tirecektir (www.diabk.gov.tr, 2007).

Projenin Alt Bile*enleri ve sözle*meler:

• E le tirme projesi;

• Laboratuar ekipman Tedarik

• Veteriner Bilgi Sistemi

• S n r Kontrol Noktas Teknik Yard m

• S n r Kontrol Noktas n n Güçlendirilmesi

Bütçe: 17.044.000 € (AB Katk s : 13.333.000 €+Ulusal Katk : 3.711.000 €)

2.4.3.Türkiye’nin Bitki Sa:l':' Sektöründe AB Müktesebat'yla Uyumla*t'r'lmas'na Destek Projesi

Projenin Genel Hedef: TKB’nin, AB Bitki sa l kural ve uygulamalar na uyum sa lamas amac yla yasal ve kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesidir.

Proje Amac': TKB’nin, AB Bitki Sa l Müktesebat na Uyum önceliklerini üstlenmesi, Kat l m Ortakl Belgesi ve Ulusal Programda belirtilen reformlar n

uygulanmas için teknik altyap s n n etkinli inin artt r lmas d r (www.tarim.gov.tr, 2007).

Projenin Alt Bile*enleri ve sözle*meler

E le tirme projesi; bitki karantinas , bitki sa l (patates hastal klar dahil) ve bitki koruma ürünlerinde kullan lan teknikler hakk nda e itim, ayr ca karantina uygulamalar na kat lan müfetti lerin e itimi, çal ma gezileri, bitki koruma ürünleri üzerine dan manl k servisi ve maksimum art k limitine karar verilmesi ve ayn zamanda AB müktesebat na uyum ve laboratuarlar n akredite olmas na yard mc olunmas na yöneliktir. Hollanda ve Yunanistan ortakl e le tirme orta olarak seçilmi tir (www.diabk.gov.tr, 2007)

• Bitki karantinas (s n rlar n denetlenmesin kapsamaktad r)

• Bitki sa l

• Tar m ilac kay t ve art k analizi

Bütçe: 5.313.000 € (AB Katk s : 4.235.000 € +Ulusal Katk : 1.078.000 €)

2.4.4. Su Ürünleri Sektöründe AB Müktesebat'na Yasal Ve Kurumsal Uyum Projesi

Projenin Genel Hedefi: Sektörü Türkiye’nin AB’ye kat l m n haz rlayarak Türkiye’nin sürdürülebilir bir seviyede bal kç l k yönetimine ula mas n ve bal kç l k sektörünün ulusal ekonomiye sürdürülebilir kat l m n n artmas n sa lamakt r.

Projenin Amac': Bal kç l k Sektörü Çal ma Grubu (Tar m ve Köyi leri Bakanl Bal kç l k Bölümü, Sahil Güvenlik, Türkiye 0statistik Kurumundan görevliler ve di er payda lar n olu turdu u) taraf ndan haz rlanan 3 y ll k yatay Bal kç l k Sektörünün AB’ye Uyum Stratejisi’nde belirtilen ilgili yasal, kurumsal ve yap sal politika reformlar n n uygulanmas d r. (www.tarim.gov.tr, 2007).

Projede üzerinde durulacak ba*l'ca konular *öyledir:

• Muhafaza, inceleme ve denetim, kaynak yönetimi ve yap sal uyum uygulamalar n da içeren sektör yönetimi.

• Ortak Piyasa Düzenleri ve Üretici Te kilatlar , piyasa standartlar n n kabulü (kalite kontrolün de dahil oldu u) ve piyasa istatistik bilgi sistemi ve bir müdahale sisteminin olu turulmas .

• 0lgili mevcut AB mevzuat na uygun biçimde, bilgisayar tabanl bal kç tekneleri kay t, tekne izleme ve istatistik bilgi sisteminin geli tirilmesi ve uygulanmas . Sonuçlar:

1) Kurumsal Güçlendirme, Yasal Ve Yap'lsal Politika:

• 0lgili AB mevzuat ile uyum için gerekli yasal de i ikler yap lmal yasal ve kurumsal bütünle me stratejisi uygulamaya konmu ve yeni su ürünleri çerçeve kanunu resmi olarak onaylanm ve kanunla mak üzere Meclise gönderilmi olmal d r.

• Sektörün idaresi ve yönetiminin slah ve su ürünleri müktesebat n n benimsenmesi için yeniden yap land r lm olacakt r. Su ürünleri Politika ve Planlama Birimi kurulmas için sektör Çal mas , bir Strateji ve Plan haz rlanmal ve bir yap sal politika tasarlanmal d r.

2) Koruma, Kontrol Ve Kaynak Yönetimi:

• AB mevzuat ile uyumu sa lamak için gerekli yasal de i ikliklerin yap lmal ve elli k demli personel, 200 Su Ürünleri Kontrol Görevlisi ve 20 Sahil Güvenlik Görevlisinin su ürünleri müktesebat n n tüm temel koruma ve kontrol elementlerini uygulayacak ekilde e itilmelidir.

• 30 bal kç liman nda bürolar n kurulmal , personel sa lanmas ve tamamen fonksiyonel ve Su Ürünleri Bilgi Sistemi (FIS veya SÜB0S) entegre edilmi olmal d r.

• Önemli tüm bal kç l k faaliyetleri için bilimsel tavsiye ve taraflar n ortak ç karlar na dayal kaynak yönetim politikalar ve ön bal kç l k yönetim planlar haz rlanmal d r.

3) Ortak Pazar Organizasyonu:

• AB ile ilgili di er mevzuatla uyumu sa lamak için gerekli yasal de i iklikler yap lmal olu turulan taleple üretimi denkle tirmek için üreticileri etkin k lmak

ve olu turulan ve uyumlu hale getirilen bal k pazarlar n n yönetimi için effaf bir sistem olu turulmal d r.

• Bal kç l k ürünlerinin AB tazelik, dereceleme ve kalite kontrol standartlar n , düzenleyici de i imler, denetçilerin e itimi ve üreticilerin e itimi yoluyla uyumlu hale getirmelidir.

• Hem limandan, hem di er birinci el pazarlardan ve ayr ca ticaret bilgiler dahil, bir istatistiksel raporlama ve pazar bilgi analiz sistemi olu turulmal d r.

• AB gereksinmelerini tamamen kar layan bir Pazar Modeli tasarlamal d r. 4) Bal'kç' Gemisi Kay't Ve Bilgi Sistemi:

• Hem ulusal ve hem de uluslararas düzeyde AB yasal zorunluluklar yla uyumlu SÜB0S Su Ürünleri Bilgi Sistemi kurulmal d r.

• AB gereksinmelerine uygun, ulusal bal kç teknelerinin kay t sistemi olu turulmal ve i letilmelidir.

• Bal kç l k 0zleme Merkezi (B0M) ve Gemi 0zleme Sistemi olu turulmal ve i ler halde tutulmal d r.

• Su Ürünleri kaynaklar n n rasyonel kullan m n sa layacak bir Su Ürünleri Bilgi Sisteminin (SÜB0S) geli tirilmesi ve uygulanmas nda görev yapacak yönetici ve teknik elemanlar n e itimini sa lanmal d r (www.tarim.gov.tr, 2007).

Projenin Alt Bile*enleri ve sözle*meler: 1. Sözle*me: E*le*tirme Sözle*mesi:

• Kurumsal Güçlendirme, Mevzuat ve Yap sal Politika

• Muhafaza, Kontrol ve Kaynak Yönetimi

• Ortak Piyasa Düzeni

• Tekne 0zleme sistemi ve Bal kç l k Bilgi Sistemi 2. Sözle*me: Teknik Yard'm Sözle*mesi:

• Muhafaza, Kontrol ve Kaynak Yönetimi

• Ortak Piyasa Düzeni

• Tekne 0zleme sistemi ve Bal kç l k Bilgi Sistemi

3. Sözle*me: Bal'kç'l'k Bilgi Sistemi (BBS) ve Bal'kç'l'k zleme Merkezi (B M) IT Tefari:i (donan'm+yaz'l'm) Sözle*mesi:

Bu sözle me ekipman al m içindir, ör: Bal kç l k Bilgi Sistemi (BBS) ve Tekne 0zleme Sistemi (T0S) için özel IT, donan m+yaz l m al mlar .

4. Sözle*me: Liman Ofisleri Sat'n Alma Sözle*mesi:

Bu sözle me 30 liman ofisinin mobilya, bilgisayar, faks ve telefon ve bir tak m basit bal kç l k malzemesi (ör: dürbün, koruyucu elbise, can yelekleri ve termometreler) ile donat lmas ve Ortak Piyasa Düzeni (OPD) e itimleri ve atölye çal malar için gereken e itim materyalinin da t m için gereken ekipman n sat n al nmas içindir.

5. Sözle*me: Liman Ofisleri * Sözle*mesi:

Bu sözle me, “liman ofisleri proje dan manl Teknik Yard m ” alt nda haz rlanan artnameye göre toplam 30 adet prefabrik ofis binas n n sat n al nmas ve in as yla ilgilidir. Co rafi konum ve arazi durumuna göre büyüklükleri 80 ile 110 m2 aras nda de i en 30 prefabrik ofis binas farkl yap malzemeleri kullan larak in a edilecektir. (www.tarim.gov.tr, 2007).

Bütçe: 6.051.294 € (Ulusal Katk : 379,172 €)

2.4.5. AB Ortak Tar'm Politikas'n'n Uygulanmas' çin Haz'rl'k Projesi

Projenin Genel Hedefi: AB Ortak Tar m Politikas na uyum için gerekli kurumsal kapasitenin geli tirilmesidir.

Projenin Amac': AB müktesebat ve uygulamalar ile uyumlu bir Entegre 0dare ve Kontrol Sistemi (IACS) kurulmas na destek, AB K rsal Kalk nma Politikas ile uyumlu bir ulusal bir k rsal kalk nma politikas n n geli tirilmesidir. (www.tarim.gov.tr, 2007). Sonuçlar:

tamamlanmal d r. Etkin bir LPIS ve IACS kurulumu için yat r m maliyetleri kar lanm olmal d r.

• Hayvan Tan mlama ve Kay t Sistemi ve IACS içerisindeki konumland r lmas ortaya konmal d r. Kurumsal anlamda IACS yönetimi e itim ve i gücü ihtiyac tan mlanm olmal d r. IACS’ n uygulanmas için gerekli yasal çerçeve olu turulmal d r.

• K rsal Kalk nma AB ekseninde k rsal kalk nma plan n n uygulanmas n desteklemek için zorunlu altyap n n tan mlanmas n içeren IPA ba lam nda k rsal kalk nma arac n n uygulanmas için kurumsal kapasitenin güçlendirilmelidir (www.diabk.gov.tr, 2007).

Projenin Alt Bile*enleri ve sözle*meler:

*leyen bir IACS ve Arazi Parselleri Tan'mlama Sisteminin dizayn edilmesi Uygulama Alan': A r ve Tekirda olmak üzere iki pilot bölgede uygulanmaktad r.

Projede Bugüne Kadar Yap'lan Faaliyetler:

IACS’la ilgili söz konusu haz rl k, Pilot Projenin uygulanmas na ili kin al nacak Teknik Yard m n çerçevesi için gerekli tasar m n yapmak üzere Avrupa Birli i Entegrasyon Projesi kapsam nda ABGS taraf ndan sa lanacak bir uzmanla birlikte yap lacakt r.

K'rsal Kalk'nma Plan'n'n haz'rlanmas' ve plan'n uygulanabilmesi için kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi

K rsal Kalk nma Plan n n Etkin Uygulanmas 0çin Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Hollanda ve Avusturya Ortakl i birli inde 10 Tubat 2006 tarihinde uygulamaya ba lam t r. K rsal Kalk nma Plan n n Haz rlanmas 0çin Teknik Yard m bile eni kapsam nda “K rsal Kalk nma Plan n Haz rlanmas na” destek al nacakt r. Bütçe: Tamam AB hibesi olmak üzere 2.075.000 Euro

2.4.6. Türkiye’de G'da Güvenli:i Ve Kontrol Sistemi’nin Yeniden

Benzer Belgeler