• Sonuç bulunamadı

3. ENERJİ KAVRAMI

3.4 Türkiye’de ve Azerbaycan’da Doğalgaz

Gaz fazı, maddenin üç halinden biridir. Bu aşamada, bir maddenin yoğunluğu düşüktür ve akışkanlık son derece yüksektir. Gaz fazındaki maddelerin şekil ve hacme sahip olmadığını bilmek oldukça kritiktir. Katı bir malzeme ısıtıldığında, katı halden sıvıya dönüştüğünde, sıvı hal bir gaz haline gelir. Buna faz değişimi denir. Bir sıvı oluşturan parçacıklar (atomlar veya moleküller) birbirini çekmektedir. Sıvı ısıtıldığında, moleküller arasındaki yerçekimi kuvveti aşılır ve sıvı faz oluşturan parçacıklar birbirinden ayrılır ve bu da bir gaz haline gelir. Gaz partikülleri her yöne hareket edebilir ve içinde bulundukları kaba bağlı olarak her şekli alabilirler. Gazlar birbiriyle karışabilir ve yaptıkları karışım homojen olur (Erdoğan, 2011).

Doğal Gaz, % 70-95 metan (CH4) içeren gazların bir karışımıdır. Metan haricinde, bir miktar etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10), pentan (C5H12) ve heksan (C6H14) gibi daha ağır hidrokarbonlar oluşturur. Doğal gaz sadece bu hidrokarbonları içeriyorsa, buna kuru gaz denir. Bununla birlikte, su buharı, nitrojen (N2), hidrojen sülfür (H2S), karbondioksit (CO2), helyum (He) gibi başka hidrokarbon olmayan kirleticiler de vardır. Doğal gaz büyük miktarda CO2 veya H2S içeriyorsa buna ekşi veya asitli gazlar denir. Piyasaya sürülmeden önce bu gazlar doğalgazdan uzaklaştırılmalıdır (Demirbaş, 2010).

Doğal gaz, dünyanın en önemli enerji kaynaklarından biridir. Renksiz, kokusuz, şekilsiz ve diğer fosil yakıtlardan daha fazla tercih edilen en temiz, en güvenli gazdır. Günümüzde doğalgaz, elektrik üretimi, taşıtlar, ısınma, plastik üretimi için kimyasal hammadde gibi çok çeşitli ticari uygulamalara sahiptir. Bu nedenle, doğal gazın ticari, ev ve sanayi gibi farklı sektörlerde birçok kullanımı vardır (Moghimi vd.,, 2011)

Hızla büyüyen bir ekonomide, Türkiye dünya çapında hızla büyüyen enerji pazarlarından biridir. Türkiye, enerji sektörlerinin her alanında onlarca yıl boyunca artan bir talep görmektedir. Çin'i takiben, Türkiye doğal gaz ve elektrik talebinin artmasıyla ikinci en büyük ülkedir ve büyüme eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Türkiye'nin sınırlı kaynakları iç talebin sadece % 25'ini

karşılamaktadır ve bu nedenle de talep güçleri ülkeyi diğer ülkelerden özellikle petrol ve doğal gaz olmak üzere geri kalan kısmını ithal etmek durumundadır (Hodaloğulları & Aydın, 2016).

Türkiye, konumu nedeniyle doğal gaz tedarikçileri açısından tüketim veya geçiş için en önemli ülkelerden biridir. Tüketimi güçlü bir şekilde artmaya devam etmekte ve bu talep ile Avrupa'daki ender ülkelerden biri olmaktadır. Dünyanın en büyük ikinci doğal doğalgaz piyasası olan Kıta Avrupası ile Hazar Havzası ve Orta Doğu'da, dünyanın önemli rezervlerine sahip olmak, ülkeye birçok yüklenici getirmekte ve doğalgaz ithalatını ve ihracatını artırmak için yeni boru hatları inşa edilmektedir. Yurtdışından doğal gaz bağımlılığını önlemek için yeni yerel gaz kaynaklarına yönelik arama ve yatırımlar devam etmektedir. Ancak, Türkiye'nin talebi çok iyi durumda bile olsa, yerli üretim, gaz dengesinin önemli bir bölümünü oluşturmayacaktır. Tahmini doğal gaz 0,26 bcm, geri kazanılabilir gaz miktarı ise 0,21 bcm'dir. Ancak bu, tüketiminin çok küçük bir kısmını karşılamaya yeterli olacaktır (Dereli, 2012)

Türkiye'de yerel gaz üretimi, 2012 yılında 812,5 MMcm (özel şirketler % 64 ve TPAO % 36) olup, toplam tüketimin sadece % 1,5'ini oluşturmaktadır. Geleneksel gazın yanı sıra, Türkiye'de doğal gaz kaynaklarının araştırılması ve geliştirilmesi de vardır. Güneydoğu Anadolu ve Türkiye Trakya'da açılan kuyulardan EPDK tarafından elde edilen veriler, şeyl kaynaklarının tahmini 420 bcm olduğunu göstermektedir. Sarıbuğday-1 olarak isimlendirilen ilk şeyl gazı kuyusunun sondajı Ağustos 2013'te başlamıştır. Trakya Havzası ve Amit Yağı gibi özel şirketler, hidrolik kırma yöntemleriyle kuyularda çukur açmak için kuyular açmış ve Türkiye'nin diğer bölgelerine uygulanabilir (Rzayeva, 2014).

Türkiye'nin doğal gaz tüketimi keskin bir şekilde artmakta ve 2012 yılında BOTAŞ talebi 45 bcm'den iki kat artacak ve 2030'da yaklaşık 81 bcm'e çıkacaktır (Rzayeva, 2014). Şekil 2.4'ten görülebileceği gibi, üretim-tüketimine kıyasla çok yüksektir. Başlıca nedeni gaz üretilen elektriktir ve 2015 yılında toplam doğal gaz üretiminin% 39.61'ini oluşturan ana doğalgaz doğal gaz olmuştur.

Azerbaycan dünya çapında en eski petrol ve doğalgaz üreten ülkelerden biridir ve Hazar Denizi bölgesindeki petrol ve doğal gaz tedarikçisidir. Geleneksel olarak Azerbaycan, esas olarak bir petrol üreticisi idi, ancak çok önemli bir gaz tedarikçisi

olarak önemi artmaktadır. Azerbaycan ekonomisi esas olarak petrol ve doğal gaz gibi doğal kaynaklarına bağımlıdır. Azerbaycan, Avrasya'nın önemli bir oyuncusu ve ülkenin enerjisini dünyaya güvenli bir şekilde tedarik etmesini sağlayan enerji endüstrisini genişletiyor. Azerbaycan, çok sayıda müşteriyle işbirliğini artırarak gelecek yıllarda Avrupa'ya ana gaz tedarikçisi olmayı planlamaktadır.

Azerbaycan'ın üç trilyon metreküplük gaz rezervleri vardır. Bunların birçoğu dev bir saha olan ve Azerbaycan'ın gaz sektörüne ve gaz üretimine hâkim Şah Deniz saha rezervleridir. Gazın ana kısmı Şah Deniz ve ACG kompleksi (ABD Enerji Bilgi Yönetimi, 2016a) gibi açık deniz alanlarından üretilmektedir (Üzümcü ve Topal, 2017).

ACG (Azeri Çırak Güneşli) kompleksi, Sangachal Terminalinde depolanan denizaltı boru hatları aracılığıyla, en büyük doğal gaz ve petrol işleme terminallerinden biri olan evsel kullanım için ilişkili bir gaz kaynağıdır. Terminal, Bakü'nün güneyinde yer almakta ve SD ve ACG alanlarından alıcı, depolama ve proses doğal gaz gibi farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Bu alan 1970'lerde keşfedilmiştir ve Hazar Havzası'nın en büyük alanlarından biridir. Ayrıca BP tarafından işletilmektedir ve BP (% 35,78), SOCAR (% 11.64), Chevron (% 11.27) gibi diğer ortak şirketler bulunmaktadır (BP, 2015).

Azerbaycan gazının iç pazardaki talebi de diğer enerji kaynaklarından çok daha yüksektir. Doğal gaz iç pazarda önemli bir rol oynamakta ve toplam enerji tüketiminin neredeyse üçte ikisini oluşturmaktadır. Elektriğin% 90'ından fazlası gaz kaynaklı elektrikten gelmekte ve yıllar geçtikçe artmaktadır. Diğer en büyük tüketim sektörü ise hane halkı ve ticari tüketicidir (Pirani, 2016).