• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1: LÜKS KAVRAMI VE LÜKS TÜKETİM

1.6. Lüks Tüketim Pazarı

1.6.2. Türkiye’de Lüks Tüketim Pazarı

Yukarıda da ifade edildiği gibi BRİC ülkeleri olarak tanımlanan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ile birlikte Türkiye de, gelişen pazarlarda lüks tüketimin lokomotifi olan ülkelerden biri olarak görülmektedir (Euromonitor International, 2013 akt. Anlağan, 2015). Lüks pazarı Türkiye’de 2010-2014 arası dönemde yılda ortalama %10 oranında artarak 5,3 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Bu rakamın yıllık ortalama %7’lik bir artış ile 2018 yılına kadar 7 milyar TL’ye çıkması öngörülmektedir. Lüks pazarı içinde en büyük payı ise, hazır giyim ile aksesuar, mücevher ve saat kategorileri almaktadır (Deloitte, 2015: 2). Kategori bazında Türkiye’deki lüks tüketim pazarının gelişimi Grafik 5’de görülmektedir.

51

Grafik 5: Türkiye Kategori Bazında Lüks Pazarı Gelişimi (Milyar TL) Kaynak: Euromonitor (2014) akt. Araştırma Raporu: Deloitte Türkiye. (2015). Türkiye’de

Lüks Sektörü: Lüksün Yükselişi, Syf. 2.

Türkiye’de lüks ürünler pazarında sağlıklı büyümeyi tetikleyen unsurların başında kişi başı harcanabilir gelir seviyelerindeki artış gelmektedir. 2015’teki %9’luk enflasyon oranının 2020’de %4’e düşmesi ve düşük enflasyon ve daha yüksek GSYİH büyümesinin tüketici güvenini olumlu yönde etkilemesi ve lüks ürünlerin satışında olumlu etki yaratacak olan, tüketicinin harcama hevesini artırması beklenmektedir. (Euromonitor International, 2015). Buna ek olarak, lüks kategorilerinde yaşanan büyümede kuşkusuz üst gelir grubunun yaptığı harcamalar etkiliyken, bu kitlenin yanı sıra orta gelir grubu da özellikle lüks ürünlere artan bir ilgi ve özlem duymakta ve bu da ulaşılabilir lüks ürün markalarına gösterdikleri talebin artmasına yardımcı olmaktadır. Bankalararası Kart Merkezi’ndeki verilere göre 2015 Mayıs ayında kredi kartı sayısı 58 milyona ulaşmıştır. Yaygın kredi kartı kullanımı ve taksit imkânlarından dolayı da orta gelir grubunun bu ürünlere erişimi kolaylaşmaktadır (Deloitte, 2015: 2).

Lüks marka pazarının dünyadaki gelişimi uzun yıllar öncesine dayansa da Türkiye’deki gelişimi 90’lı yılların başında, özellikle Ermenegildo Zegna, Escada ve Versace gibi yabancı markaların gelişi ile başlamıştır (Ceritoğlu ve diğ., 2008: 537). Lüks markalara

52

yönelik alışveriş merkezlerinin artması daha fazla lüks markanın Türkiye’ye girmesine ve bu alışveriş merkezlerinde kendi mağazaları ile yer almalarına yol açarak pazarın gelişmesini sağlamaktadır (Deloitte, 2015: 2). Bununla birlikte, Türkiye'deki lüks ürünler endüstrisi Türk pazarına giren yeni markaların bir sonucu olarak daha bölünmüş bir hale gelmektedir (Euromonitor International, 2015).

Artan turizm de Türkiye’deki lüks pazarının büyümesini etkileyen bir diğer unsurdur.

Türkiye’nin Arap dünyası ile geliştirdiği tarihi, politik, kültürel ve ekonomik ilişkiler özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen turist sayılarına da yansımıştır. Özellikle düzenlenen moda festivalleri yabancılar için Türkiye’yi bir alışveriş destinasyonu haline getirmiştir (Deloitte, 2015: 3). Arap ülkelerinden gelen turistlerin alım gücü yüksek olup Türkiye’deki lüks ürün pazarı, Tunus, Mısır ve Suriye’ deki birçok zengini kendine çekmektedir. Türkiye’nin Müslüman bir ülke olması, bu zengin Müslüman nüfusun Türkiye’ye yönelmesine büyük katkıda bulunmaktadır (CPP, 2013 akt. Anlağan, 2015). Ayrıca, son on yıl içerisinde Türk dizilerinin sadece Türkiye’de değil Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa ülkeleri gibi pek çok ülkede yayınlanmaya başlamasıyla, izleyiciler bu dizilerdeki oyuncularla kendilerini bağdaştırmakta ve onların giyim ve aksesuarlarına ilgi duymaktadır. Dolayısıyla, Türk kültürü esintileri taşıyan özellikle mücevher gibi lüks kategorisindeki markalar Türk dizilerinin izlendiği pazarlarda olduğu gibi Türkiye’ye ziyarete gelen turistler tarafından da ilgi görmektedir (Deloitte, 2015: 4). Güney sahillerini ziyaret eden Rus turistler de lüks kategorisindeki markalara ilgi göstermektedir (a.g.e., 2015: 3).

Son yıllardaki Türkiye lüks pazarıyla ilgili araştırmalara baktığımızda ise demografik eğilimlerin de büyümeyi desteklediği görülmektedir. Özellikle, kadınların iş gücüne daha fazla katılımı ile artan bir şekilde ekonomik güçlerini kazanıyor olmaları (2005: %24,9, 2014: %30,3), gençlerde artan moda bilinci ve marka düşkünlüğü, kentleşme ve erkeklere yönelik lüks ürünler de bu süreci hızlandırmıştır (Deloitte, 2015: 2). Türk kadınlarının eğitim düzeylerinin yükselmesi, onların daha iyi işler bulabilmelerini bu durum da beraberinde ekonomik bağımsızlıklarını getirmekte ve lüks satın alımlarda artan bir harcamaya sebebiyet vermektedir (Euromonitor International, 2015). Kadınlar özellikle hem iş yerlerinde hem sosyal ortamlarda çanta ve ayakkabı kategorilerini statü sembolü olarak görmekte, aynı zamanda lüks markaların güzellik ve kişisel bakım ürünlerini kullanarak genç kalmaya ve kişisel bakımlarına özen göstermektedir. Aynı

53

şekilde mücevher ürün grubunda da, kadınların artık ağırlıklı olarak kendileri için alışveriş yaptıkları gözlenmektedir. Ünlülerin medyada yer alması özellikle genç kuşaklar arasında onların satın aldıkları markalara ve ürünlere ilgiyi artırmaktadır. Böylelikle gençler bu ürün kategorilerinden alışveriş yaparak kendilerini ünlülerle özleştirmektedir (Deloitte, 2015: 2). Diğer taraftan, Türkiye 2014 yılında %73’e varan kent nüfusuyla güçlü bir kentleşmeye şahit olmuştur. Bu durum da değişen kültürel tutumlara sebebiyet vermiştir. Son olarak, erkeklere yönelik lüks ürünlerin artışıyla, Türk erkekleri cilt bakımından tasarım kıyafetlere kişisel görünümlerine yatırım yapmaya başlamışlardır; bu eğilim lüks malların satışına katkıda bulunmaktadır. Geleneksel olarak erkekler lüks saatler, aksesuarlar satın almakta iken günümüzde bu durum erkeklerin görünüşlerine daha fazla önem vermesi sonucu, tasarım kıyafetler ve en etkili güzellik ve kişisel bakım ürünleri satın almaya başlamışlardır. Bu şekilde erkeklerin, büyük mağazaların hedef müşterileri haline geldikçe bazı markalar dünyaca ünlü uzman terzileri getirterek ‘Erkekler için Kişiye Özel Terzi’ günleri gibi etkinlikler sunmaya başlamışlardır. Beymen de ‘Traş Olma Sanatı’ adı altında Zorlu Center Outlet'te traş malzemeleri satışını gerçekleştirdiği özel bir stant açmıştır (Euromonitor International, 2015).

54

‘Lüksün yükselişi’ adlı rapora göre, ‘Bir ülkede lüks pazarının gelişimi beş temel fazdan geçmektedir. Türkiye lüks pazarı, birçok gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ‘Gösteriş Zamanı’ fazında bulunmaktadır. Bu fazın en önemli özelliği ise lüksün ekonomik statünün sembolü olarak görülmesidir’ (Deloitte, 2015). Lüks pazarının gelişim evreleri Grafik 6’da yer almaktadır. Özellikle grafikte yer alan ‘lüksün merkezi ülkeler’ olarak ise lüksün çıkış yeri olan Avrupa ülkeleridir.

Grafik 6: Lüks Pazarının Gelişim Evreleri

Kaynak: Euromonitor (2014) akt. Araştırma Raporu: Deloitte Türkiye. (2015). Türkiye’de

55

Türkiye lüks tüketicisinin genel özellikleri ise Grafik 7’den de görüleceği üzere, ‘logo’, ‘statü’ ve ‘marka bilinirliği’ onlar için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu tüketiciler prestiji yüksek global markaları tercih ederek çoklu markalı mağazalardan alışveriş yapmaktadır. Fakat bu alışverişleri de ‘indirim odaklı’ şeklinde gerçekleşmektedir (a.e.g., 2015: 6).

Grafik 7: ‘Gösteriş Zamanı’ Fazında Bulunan Ülkelerdeki Genel Tüketici Eğilimleri

Kaynak: Euromonitor (2014) akt. Araştırma Raporu: Deloitte Türkiye. (2015). Türkiye’de

56

BÖLÜM 2: LÜKS DEĞER ALGISI KAVRAMI