• Sonuç bulunamadı

3.3. Veri Toplama Süreci

4.2.2. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı Okuma Etkinliklerinin

4.2.2.2. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı 2. Ünitesi (Güzel

Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 ders kitabının 2. ünitesinde “Güzel Sanatlar Nedir?”, “İki Cami Arasında Mihrimah Sultan”, “Türk Resminin En Pahalı Tablosu

‘Kaplumbağa Terviyecisi’” ve “Bu Klasik Müzik Eseriyle Tanıştınız mı?” olmak üzere okuma becerisine ait dört etkinlik bulunmaktadır. Etkinlikler okuma süreci (okuma öncesi, okuma esnası, okuma sonrası) ve kültürel unsurlar açısından incelenecektir. Bu ünitede “Hangisini Tercih Edersiniz?” ve “Ressam ve Müzisyenler” bölümlerine yer verilmiştir.

A. Hangisini Tercih Edersiniz?

Bu bölümde “Güzel Sanatlar Nedir?” ve “İki Cami Arasında Mihrimah Sultan” adlı etkinliklere yer verilmiştir; etkinlikler belirlenen problemler doğrultusunda incelenecektir.

1) Etkinlik okuma sürecine uygun hazırlanmış mıdır ve bu süreçte ne tür etkinlikler kullanılmıştır?

Güzel Sanatlar Nedir? Okuma etkinliği öncesinde ve sırasında doğrudan herhangi bir soru, aktivite veya alıştırma bulunmuyor, ancak bölümün başında bulunan hazırlık çalışması bölümdeki okuma etkinliklerinin öncesine yöneliktir. Okuma sırasında herhangi bir alıştırma veya soruya rastlanmamıştır, okuma etkinliği sonrasında ise metni anlamaya yönelik çoktan seçmeli, doğru/yanlış ve eşleştirme alıştırmaları mevcuttur. Aynı zamanda sanatların tanımı verilmiş ve verilen kelimelerin tahmin edilerek tanımlar ile ilişkilendirilmesi istenmiştir.

İki Cami Arasında Mihrimah Sultan okuma etkinliği öncesinde ve sırasında okuma sürecine yönelik doğrudan herhangi bir soru veya alıştırma bulunmuyor, ancak bölümün başındaki hazırlık çalışmasında bulunan sorular okuma öncesine yönelik

90 olarak hazırlanmıştır. Okuma etkinliği sonrasında ise metni anlamaya yönelik çoktan seçmeli ve doğru/yanlış tipinde alıştırmalar yer almaktadır.

2) Okuma etkinliği diğer temel becerileri destekler nitelikte midir?

Güzel Sanatlar Nedir okuma etkinliği öncesinde bulunan bölümün başındaki hazırlık çalışması konuşması ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerilerini ve okuma etkinliği sonrasında bulunan alıştırmalar ise yazma becerisini destekleyici niteliktedir.

İki Cami Arasında Mihrimah Sultan okuma etkinliği öncesindeki bölümün başında bulunan hazırlık çalışmasında bulunan sorular ile konuşma ve dinleme dil becerileri desteklenmiştir.

3) Okuma etkinliğinde kültürel ögelere yer verilmiş midir?

Güzel Sanatlar Nedir? Okuma etkinliğinde Sanat, Edebiyat Müzik vb.

kategorisinden Nazım (Şiir), Nesir (Düz Yazı), resim, heykel, tiyatro, mimari, sinema, fotoğrafçılık, hat, tezhip, oyma, görsel sanatlar, işitsel sanatlar, karma sanatlar, ritmik sanatlar, yüzey sanatlar, hacim sanatları, dil sanatları, ses sanatları, dans, tapınak, cami, saray kültür ögelerine rastlanmıştır.

İki Cami Arasında Mihrimah Sultan okuma etkinliği Kişiler arası ilişkiler kategorisinden Mihrimah Sultan, Kanuni Sultan Süleyman, Rüstem Paşa, Bayezid, Cihangir, Mimar Sinan; Değerler/Eğitim kategorisinden Cömertlik; Dil ve tarih bilinci kategorisinden Osmanlı; Coğrafya ve Mekân kategorisinden Topkapı Sarayı, Diyarbakır, Sultan Ahmet Meydanı, İstanbul, Edirnekapı, Üsküdar, Üsküdar İskele Camisi, Mihrimah Sultan Camisi kültür ögeleri ile desteklenmiştir.

B. Ressam ve Müzisyenler

Bu bölümde “Türk Resminin En Pahalı Tablosu ‘Kaplumbağa Terviyecisi’” ve “Bu Klasik Müzik Eseriyle Tanıştınız mı?” adlı etkinliklere yer verilmiştir; etkinlik belirlenen problemler doğrultusunda incelenecektir.

1) Etkinlik okuma sürecine uygun hazırlanmış mıdır ve bu süreçte ne tür etkinlikler kullanılmıştır?

91 Türk Resminin En Pahalı Tablosu ‘Kaplumbağa Terviyecisi’ okuma etkinliği öncesinde okuma sürecine ilişkin bölümün başında bulunan hazırlık çalışmasındaki sorular okuma öncesine yönelik olarak hazırlanmıştır. Okuma etkinliği sırasına ilişkin herhangi bir soru, alıştırma veya aktiviteye rastlanmamıştır. Okuma etkinliği sonrasında ise metni anlamaya yönelik doğru/yanlış, çoktan seçmeli ve var/yok tipinde alıştırmalar bulunmaktadır.

Bu Klasik Müzik Eseriyle Tanıştınız mı? Okuma etkinliği öncesinde bölümün başındaki hazırlık çalışmasında okuma öncesine yönelik sorular mevcuttur. Okuma sırasında herhangi bir alıştırma, soru veya aktiviteye rastlanmamıştır. Okuma sonrasında ise metni anlamaya yönelik açık uçlu sorular, çoktan seçmeli sorular ve verilen müzik aletlerinin isimlerini listelenen cümlelerin boşluklarına yazma alıştırmaları bulunmaktadır.

2) Okuma etkinliği diğer temel becerileri destekler nitelikte midir?

Türk Resminin En Pahalı Tablosu ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ okuma etkinliği öncesinde bulunan hazırlık çalışması okuma öncesine yönelik konuşma ortamı oluşturması açısından konuşma ve dinleme becerilerini ve okuma etkinliği sonrasında bulunan alıştırmalar ise okuduğunu anlama becerisini destekleyici niteliktedir.

Bu Klasik Müzik Eseriyle Tanıştınız mı? Okuma etkinliği öncesinde bulunan hazırlık çalışmasındaki sorular okuma öncesinde konuşma ortamı yaratması açısından konuşma ve dinleme becerilerini ve okuma etkinliği sonrasında bulunan açık uçlu sorular, çoktan seçmeli sorular ve boşluk doldurma tipindeki alıştırmalar yazma ve okudğunu anlama dil becerilerini destekleyici niteliktedir.

3) Okuma etkinliğinde kültürel ögelere yer verilmiş midir?

Türk Resminin En Pahalı Tablosu ‘Kaplumbağa Terviyecisi’ okuma etkinliği Kişiler arası ilişkiler kategorisinden Osman Hamdi Bey; Sanat/Müzik kategorisinden Ney, Kaplumbağa Terbiyecisi/Kaplumbağa ve Adam adlı tablo, Sosyal yaşam alt kategorisinden Kaplumbağa Terbiyecisi’nin Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından 5 milyon liraya satın alınması, Coğrafya ve Mekân kategorisinden Bursa’daki Yeşil Cami, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi kültür ögeleri ile desteklenmiştir.

92 Bu Klasik Müzik Eseriyle Tanıştınız mı? Okuma etkinliği Kişiler arası ilişkiler kültür kategorisinden Antonio Vivaldi, Sergey Prokofyev, Camille Saint Saens, Nikolay Rimski-Korsakov; Sanat/Müzik kültür kategorisinden Dört Mevsim, Peter ve Kurt, Hayvanlar Karnavalı ve Arının Uçuşu adlı müzik eserleri kültür ögeleri ile desteklenmiştir.

4.2.2.3. Türkçeye Yolculuk Öğretim Seti B2 Ders Kitabı 3. Ünitesi (Fuarlar ve